Залишитися з водою і світлом: як правильно оплатити ЖКП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: ІТАР-ТАСС

З 1 липня 2013 року рахунок за електрику буде включений в єдину квитанцію комунальних послуг. Це нововведення спочатку буде випробувано в двох районах Москви - Свіблово і Тімірязєвському. Жителі отримають звичний бланк з новою рядком - "електроенергія". Очікується, що з новою формою оплатити всі послуги можна буде відразу, що дозволить економити час. M24.ru нагадує, що включають в себе ЖКП, як правильно оплачувати квитанції і де це можна зробити.

У Росії стягується плата за електроенергію (спожиті кіловат-години), водовідведення, холодну і гарячу воду (спожиті кубометри), опалення (гігакалорії), газопостачання (кубометри), а також за наймання, утримання і ремонт житла.

При цьому, якщо в квартирі не встановлені лічильники на воду і газ, плата за ці ресурси нараховується згідно з установленими нормативами споживання. Наприклад, за нормативами, середня витрата гарячої води становить близько 4 кубометрів, а холодної - 6 кубометрів на місяць на людину. А газу - близько 9,4 кубометра на людину.

Що стосується електроенергії, в лютому 2013 року в Росії змінено порядок розрахунку платежів за неї. Показання лічильника необхідно знімати з 15-го по 25-е число кожного місяця і передавати в Мосенергосбит не пізніше 26-го числа.

Сума оплати в рахунку розраховується на підставі переданих споживачем, або знятих співробітниками Мосенергозбуту показань лічильника, або, в разі відсутності показань, сума протягом 3-х місяців розраховується на підставі середньомісячного обсягу споживання, потім - на основі нормативу споживання.

Фото: M24.ru

Якщо споживач передає дані не кожен місяць, то в місяці, коли Мосенергосбит отримає показання лічильника, буде проведено перерахунок на підставі переданих показань і попередніх показань, що є в розпорядженні компанії. Крім цього, якщо у споживача не працює або відсутня лічильник, розрахунок суми буде проводитися, виходячи з середньомісячного споживання протягом 3-х місяців, потім - на основі нормативу споживання.

Для передачі показань Мосенергосбит радить використовувати особистий кабінет клієнта, або користуватися автоматичним сервісом по прийому показань в контактному центрі по телефону 8-495-981-981-9. Вводити дані можна прямо з клавіатури телефону, крім того, сервіс працює цілодобово. Також можна передати показання через спеціальні ящики для прийому, що знаходяться в кожному клієнтському офісі Мосенергозбуту. Електроенергію можна оплачувати авансом. Для цього споживач може вказати в рахунку будь-яку суму до оплати.

Способи оплати житлово-комунальних послуг

Існує кілька способів оплати послуг ЖКГ. Найзвичніший - оплата в касі. Його плюси полягають в тому, що при оплаті видають квитанцію, а мінуси - в нарахуванні комісії і довгих чергах. Крім того, оплачувати комунальні послуги можна в банкоматах або інфокіосках. Ці пристрої широко поширені в Москві і користуватися ними зручно, проте банкомат теж нараховує комісію.

Одним з найбільш зручних способів - є оплата в інтернеті, через мобільний банк, через систему електронних платежів або через особистий кабінет на міських сайтах (в перших двох випадках треба підключити послугу в банку, в третьому і четвертому - зареєструватися в системі). Це можна зробити не виходячи з дому, але також, як і в попередньому випадку не видається квитанція і присутній комісія за платіж.
Досить зручно оплачувати послуги ЖКГ через термінали: вони широко поширені і видають квитанції, однак теж нараховують комісію і не видають здачу. А ось Пошта Росії комісію не стягує і видає квитанцію, але для того щоб оплатити світло, газ і воду там - доведеться відстояти довгу чергу. При цьому кошти на рахунок теж будуть зараховуватися досить довго.

А щоб передати показання приладів обліку, можна відправити дані через сайт www.guis.ru.

Фальшиві квитанції: методи захисту


Платіжні квитанції завжди потрібно уважно вивчати, тому що в поштову скриньку може потрапити фальшиве повідомлення . У разі його оплати гроші підуть шахраям.

У фальшивому повідомленні вказують невірний код платника, сума для оплати перевищує 1 тисячу рублів. Крім того, потрібно оплатити послуги мінімум за два місяці. А інформація про квартиру і дані по нарахуваннях і пільг відсутні.

Посилання по темі

У цьому єдиному платіжному документі (ЄПС) завжди вказані прізвище, ім'я, по батькові та адреса платника, а також код платника, тарифи на всі види послуг, кількість спожитого ресурсу, нарахування по виду послуги, пільги і перерахунки, загальна і житлова площі квартири, кількість зареєстрованих громадян і пільговиків, дата створення і сума останньої оплати ЕПД.

Григорій Медведєв

сюжети: теми , Жити просто: Корисні поради москвичам

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online