Відпустка без збереження заробітної плати

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Кому не можна відмовити в наданні відпустки за свій рахунок
  3. Надання відпустки без збереження заробітної плати працівнику
  4. Відпустка за свій рахунок трудової кодек
  5. Розрахунок відпустки без збереження заробітної плати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Право працівника на відпочинок реалізується через обов'язок роботодавця надати щорічну оплачувану відпустку. Але життєві ситуації бувають настільки різноманітні, що працівникові може знадобитися більш тривала відсутність на робочому місці. Така відсутність оформляється як відпустка без збереження заробітної плати.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Коли надається відпустка без збереження

Будь-який працівник має ряд прав і обов'язків, які не пов'язані безпосередньо з виконанням своїх трудових функцій. Тому і обставини можуть складатися різні. Наприклад, співробітнику може знадобитися вільний час на: Будь-який працівник має ряд прав і обов'язків, які не пов'язані безпосередньо з виконанням своїх трудових функцій

  • проводи дитини в армію або літні табори;
  • поїздки в інші міста для медичного обстеження;
  • догляд за близькими, коли медичне звільнення від роботи отримати проблематично;
  • проходження різних видів реабілітацій, коли не видається листок про тимчасову непрацездатність;
  • необхідність присутності на різних заходах своїх дітей;
  • організацію похорону родичів;
  • організацію весіль (своєї або родичів) і т.д.

Як ми бачимо, обставини різні і оцінюються вони роботодавцем також по-різному. Ст. 128 ТК РФ говорить про сімейні обставини і про поважні причини. І при їх наявності надання відпустки без збереження заробітної плати працівникові може бути оформлено.

Звертаємо увагу! У статті 128 ТК РФ названі категорії працівників, яким роботодавець зобов'язаний надати відпустку без збереження заробітної плати. Дана норма також визначає максимальну кількість днів відпустки, на яке гарантовано може розраховувати працівник певної категорії.

У побуті відпустку без збереження заробітної плати іноді називають відпусткою за свій рахунок.

Відпустка без збереження зарплати ділиться на два види:

відмова в наданні якого є незаконним;

в наданні якого роботодавець може відмовити.

Довідка

Кому не можна відмовити в наданні відпустки за свій рахунок

Звернувшись до ч. 2 ст. 128 ТК РФ, побачимо ті категорії працівників, яким відмовляти в наданні такої відпустки не можна:

  1. учасники Великої Вітчизняної війни (у них є право на відсутність на роботі протягом 35 календарних днів за рік);
  2. працюючі пенсіонери за віком (14 календарних днів максимум);
  3. батьки та дружини (чоловіки) військовослужбовців, співробітників ОВС, федеральної протипожежної служби, митних структур, співробітників кримінально-виконавчої системи, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва при виконанні службових обов'язків (до 14 календарних днів на рік);
  4. інваліди (до 60 днів за рік);
  5. працівники, у яких трапилася смерть родичів, одруження чи народження дитини (їм надається до п'яти неоплачуваних днів);
  6. деякі категорії працівників, які паралельно з роботою проходять навчання (конкретні терміни вказані в ст. 173 ТК РФ);
  7. працівники, які здійснюють догляд за дітьми - у кого їх два і більше у віці до чотирнадцяти років, дитина-інвалід у віці до вісімнадцяти років, одинока мати з дитиною до чотирнадцяти років, самотній батько з дитиною у віці до чотирнадцяти років (до 14 календарних днів );
  8. працівник-сумісник, якщо на роботі за сумісництвом тривалість щорічної відпустки виходить менше ніж тривалість відпустки за основним місцем роботи.

Зазначений перелік не є вичерпним. Федеральними законами можуть передбачатися й інші випадки, коли право працівника на таку відпустку співвідноситься з обов'язком організації його надати. Наприклад, такі закони:

Федеральний закон від 02.03.2007 № 25-ФЗ «Про муніципальної службі в Російській Федерації» (див. П. 6 ст. 21);

Федеральний закон від 22.02.2014 № 20-ФЗ «Про вибори депутатів Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації» (див. П. 4 ст. 55);

Федеральний закон від 27.07.2004 № 79-ФЗ «Про державну цивільну службу Російської Федерації» (див. П. 15 ст. 46) та інші нормативні правові акти.

До другої групи належать випадки, коли відпустка без збереження заробітної плати надається виключно на розсуд роботодавця - це випадки, які не ввійшли в зазначені вище переліки. Якщо організація визнає причину, озвучену працівником, неповажної, у відпустці може бути відмовлено.

Читайте також:

Надання відпустки без збереження заробітної плати працівнику

Процедура оформлення такої відпустки завжди починається з письмової заяви. Працівник вказує письмово, що просить надати відпустку саме цього виду (а не чергову оплачувану), вказує термін, причину, ставить дату заяви. Найпростішим варіантом буде така заява:

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Тут конкретна причина не вказана, хоча бажано все ж розписати необхідність відсутності (так роботодавцю буде простіше приймати рішення і оцінювати причини).

Якщо на підприємстві є можливість відпустити працівника, або роботодавець пішов назустріч своєму співробітникові, або ж у нього просто немає права на відмову - складається відповідний наказ.

Завантажити форму (зразок) наказу можна тут

Відпустка за свій рахунок трудової кодек

Як ми вже розібрали, ТК РФ містить граничні терміни такого виду відпустки для тих категорій працівників, кому відмовити в його оформленні не можна. Що ж йдеться про термін відсутності, якщо співробітник не відноситься до перерахованих категорій? На який граничний термін можна відпустити співробітника у відпустку без збереження заробітної плати, ТК РФ чітко не наказує. Ці умови обумовлюються сторонами. Максимальний термін також не встановлено. Причому працівник має право в будь-який момент перервати надані йому вільні дні і вийти на роботу, попередньо повідомивши про це організацію.

Слід також врахувати ще один важливий факт. Ініціатором такої відпустки може бути виключно працівник. Тобто примус до написання заяви за свій рахунок з боку організації неприпустимо. Незаконно таким чином ухилятися від оплати часу простою, наприклад. Все це тягне ризики залучення посадових осіб і сама юридична особа до відповідальності, а також ризики судових суперечок з працівниками.

Довідка

Розрахунок відпустки без збереження заробітної плати

Виходячи з назви, такий вид відпустки не оплачується. Але при розрахунках потрібно враховувати, що в стаж роботи для права на щорічну основну оплачувану відпустку включається, в тому числі, час відпустки без збереження заробітної плати, але не більше 14 календарних днів протягом робочого року.

Крім того, якщо працівник використав своє право на відпустку без утримання, на нього не поширюється державна гарантія на отримання мінімального розміру оплати праці.

Звертаємо увагу! У тому випадку, якщо працівник захворіє, перебуваючи в відпустки без збереження заробітної плати, допомогу по йому не виплачується. Такий висновок випливає на підставі подп.1 п.1 ст.9 Федерального закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ.

Бувають неоднозначні ситуації, коли роботодавець пропонує працівникові написати заяву на відпустку без утримання взамін на застосування до нього дисциплінарних санкцій. Наприклад, працівник був відсутній на роботі без поважної причини і замість покарання його за прогул співробітнику пропонується така альтернатива. Погоджуватися чи ні на такі пропозиції - повністю на розсуд працівника. Йому варто зважити всі «за» і «проти», ризики бути покараним і оцінити свої можливості при вирішенні питання.

Читайте також:

Що ж йдеться про термін відсутності, якщо співробітник не відноситься до перерахованих категорій?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online