Касова книга: як правильно вести в 2019 році

  1. Порядок заповнення касової книги
  2. Виправлення в касовій книзі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відомості про рух готівки відображаються в 2019 році в касовій книзі за формою № КО-4. Касову книгу заповнюють всі організації незалежно від застосовуваної системи оподаткування або їх організаційно-правової форми. Підприємці від ведення книги звільнені, але можуть це робити за бажанням.

Увага: якщо в касовій книзі несвоєчасно або не повністю відображені операції з готівкою, податкові інспектори мають право оштрафувати організацію.

Штрафи за незнання касової книги по КоАП РФ складають від 40 до 50 000 руб. для організацій.

  1. Приклад заповнення касової книги Приклад заповнення касової книги

  2. Касова книга форма КО-4 бланк Касова книга форма КО-4 бланк

Порядок заповнення касової книги

Книга КО-4 застосовується для обліку надходжень і видач готівки організації в касі. Книга повинна бути пронумерована, прошнурована і опечатана печаткою на останній сторінці, де робиться запис "У цій книзі пронумеровано та прошнуровано _______ аркушів". Загальна кількість прошнурованих аркушів у касовій книзі завіряється підписами керівника та головного бухгалтера організації.

Кожен лист книги складається з 2-х рівних частин: одна з них (з горизонтальною лініюванням) заповнюється касиром як перший примірник, друга (без горизонтальних лінійок) заповнюється касиром як другий примірник з лицьового і зворотного боку через копіювальний папір чорнилом або кульковою ручкою. Перші і другі примірники аркушів нумеруються однаковими номерами. Перші екземпляри аркушів залишаються в касовій книзі. Другі екземпляри листів повинні бути відривними, вони служать звітом касира і до кінця операцій за день не відриваються.

Записи касових операцій починаються на лицьовому боці невідривної частини листа після рядка "Залишок на початок дня".

Попередньо лист згинають по лінії відрізу, підкладаючи відривну частину аркуша під частину листа, яка залишається в книзі. Для ведення записів після "Перенесення" відривну частину аркуша накладають на лицьову сторону невідривної частини листа і продовжують записи по горизонтальних лінійок зворотного боку невідривної частини листа.

Касову книгу можна вести на папері або в електронному вигляді.

Аркуші касової книги на папері нумерують, пронумеровані і опечатують на останній сторінці. Записи в такій книзі робіть в двох примірниках через копіювальний папір.

Щодня в кінці робочого дня касир:

  1. підраховує підсумок операцій за день
  2. визначає залишок грошових коштів в касі на початок наступного дня
  3. передає в бухгалтерію звіт касира (другий відривний лист, який є копією записів в касовій книзі за день), прибуткові та видаткові ордери

Якщо ви ведете касову книгу на комп'ютері, то в кінці робочого дня всі листи книги потрібно роздрукувати і завізувати.

Бухгалтер перевіряє записи в касовій книзі і кількість ордерів. А потім ставить свій підпис у касовій книзі, щоб підтвердити отримання звіту касира і первинних документів.

Виправлення в касовій книзі

У касову книгу можна вносити виправлення. Для цього треба закреслити невірні дані і вписати достовірну інформацію. Підчищення в касовій книзі не допускайте. Кожне виправлення має бути завірене касиром і головним бухгалтером або особою, яка їх заміняє.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online