Чи можна курити на балконі багатоповерхівки?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Де право, там і засіб захисту   (давньоримське вислів)   Як би не прагнули люди до свободи, все прекрасно розуміють, що абсолютної, безмежної свободи не буває

Де право, там і засіб захисту

(давньоримське вислів)

Як би не прагнули люди до свободи, все прекрасно розуміють, що абсолютної, безмежної свободи не буває. Перш за все тому, що повна свобода одного означала б свавілля відносно іншого.

У Загальній декларації прав людини 1948 року, яка повністю присвячена правам і свободам особистості і охоплює всі сторони людської життєдіяльності, в статті 29 чітко сказано про відповідальність громадянина перед суспільством, тобто наголошується на неприпустимості зловживання своїми правами і свободами, а також нерозривний зв'язок між правами і обов'язками людини.

Людство умовно можна розділити на дві великі групи: тих, хто курить, і тих, хто не курить. У сучасному світі кількість некурящих людей постійно додається внаслідок проведення державної політики здорового способу життя і прагнення людей поліпшити свою якість життя, а також уникнути захворювань, викликаних шкідливими звичками.

Так ось, наприклад, повна свобода курця призведе до того, що некурящі люди будуть змушені терпіти незручності у вигляді ковтання чужого смердючого диму, неприємного запаху від одягу і отруєного повітря навколо. А через шкідливої ​​звички стороннього або не дуже людини цілком можливі навіть негативні наслідки у вигляді заподіяння шкоди здоров'ю. Думаю, некурящі люди мене зрозуміють. Навіть існує таке поняття, як «пасивне куріння», тобто некурящий людина піддається таким же ризикам захворіти від вдихання тютюнового диму, а також отримує не менше шкідливих речовин в свій організм, як і палить поруч людина.

Хоча багато курців вважають саме обмеження своєї свободи курити там, де хочеться, утиском своїх прав громадянина і особистості.

У багатоквартирному будинку (далі - МКД) є вентиляційна система, по якій вільно тютюновий дим проникає в багато квартири при палінні на балконах, кімнатах або туалетах житлових або нежитлових приміщень будинку. Також в МКД є місця загального користування, де часто люблять віддаватися своєї шкідливої ​​звички курці, і звідки задимлене повітря проникає в сусідні квартири.

Тобто, можна об'єктивно стверджувати, що навіть при палінні в своїй власній квартирі (в кімнаті або на балконі) в даному випадку курець зловживає своїм правом, так як тютюновим димом доводиться дихати жителям сусідніх квартир.

Зловживання правом відбувається, коли людина начебто нічого не порушує, але обмежує права інших людей. Цікаво, що римські юристи були впевнені, що ніхто не може вважатися зловмисником, якщо користується своїм правом. Адже при палінні на балконі своєї квартири в багатоквартирному будинку формально порушення як би немає, проте такі дії порушують і обмежують права сусідів на чистий і незадимлену повітря в таких же своїх власних квартирах.

Куріння в під'їздах і ліфтах МКД заборонено, так як з 01 червня 2013 року набрав чинності Федеральний закон Російської Федерації від 23 лютого 2013 р № 15-ФЗ «Про охорону здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну» (далі - закон № 15 ФЗ), який забороняє куріння в громадських місцях. До громадських місць згідно з пунктом 10 частини 1 ст. 12 Закону № 15 ФЗ також відносяться ліфти і під'їзди багатоповерхівок. Куріння в під'їзді багатоквартирного будинку можливо тільки в тому випадку, якщо під'їзд має витяжку, і тільки у встановлених місцях за погодженням з усіма мешканцями під'їзду. Для куріння виділяється певне місце на сходовій клітці або в іншому місці, яке повинно відповідати всім нормам пожежної безпеки і обладнане витяжкою, про що також сказано в пункті 2 ст. 12 Закону № 15 ФЗ.

До громадських місць відносять не тільки під'їзди та ліфти в МКД, але і технічні поверхи й горища, ліфти, коридори, підвали, сходові майданчики, місця загального користування в комунальній квартирі - туалет, кухня, коридор. За порушення закону про заборону на куріння в громадських місцях покладено адміністративний штраф на підставі ст. 6.24 КоАП РФ.

Однак заборони на куріння в своїй квартирі в МКД, в будь-якому її місці, Закон № 15-ФЗ, та й інші норми чинного законодавства РФ не містять.

Але власник житлового приміщення (до цієї категорії можна віднести наймодавця за договором соціального найму) зобов'язаний також дотримуватися права і законні інтереси сусідів, а також правила утримання спільного майна власників приміщень у багатоквартирному будинку (ч. 4 ст. 30 Житлового кодексу (далі - ЖК РФ ).

Однак істина, як завжди, десь посередині і шукати її доводиться в нашій російської дійсності, з нашими, часто, кривими законами і з нашим російським (читай - російських, а не національно - російською) менталітетом в судах різних інстанцій.

Примітним прикладом судової практики з даної теми є судовий спір двох сусідів з міста Новосибірська, яке двічі доходила до Верховного суду РФ.

Ухвалою ВС РФ від 8 листопада 2016 р № 67-КГ16-13 скасовано апеляційне визначення судової колегії в цивільних справах Новосибірського обласного суду від 15 березня 2016 року і направлено на новий розгляд справу за позовом одного сусіда до іншого про покладання обов'язку забезпечити припинення куріння , компенсації моральної шкоди. Суди першої та другої інстанції відмовили в позові борцю з курінням сусідів.

Верховним судом РФ зроблені наступні висновки:

  • сам по собі факт шкідливого впливу тютюнового диму чи не свідчить про пошкодження здоров'я позивача через куріння відповідача на балконі, а також про зловживання правом з боку відповідача;

  • кожен має право на сприятливе навколишнє середовище, достовірну інформацію про її стан і на відшкодування шкоди, заподіяної його здоров'ю або майну екологічним правопорушенням (ст. 42 Конституції РФ);

  • в сфері охорони здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну громадяни мають право на сприятливе середовище життєдіяльності без навколишнього тютюнового диму та охорону здоров'я від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну (ст. 9 Закону № 15-ФЗ);

  • відповідно до ст. 304 Цивільного кодексу Російської Федерації (далі - ГК РФ) власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоча б ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння.

  • для правильного вирішення виниклого між сторонами спору суду з урахуванням заявлених позовних вимог належало встановити, чи є перешкоди до користування позивачем займаним житловим приміщенням (зокрема, порушені санітарно-епідемічні правила і вимоги), чим викликані дані перешкоди (діями відповідача або іншими причинами) і як їх можливо усунути.

При повторному розгляді справи позивач відмовився від вимоги заборони на куріння сусідом на лоджії своєї квартири. Суди першої та другої інстанції знову відмовили в задоволенні вимоги моральної шкоди.

Верховний суд в своєму Визначенні від 7 листопада 2017 р № 67-КГ17-16 не погодився з відмовою нижчестоящих судів в задоволенні вимоги про стягнення моральної шкоди, при цьому зазначивши наступне:

«... Як зазначено в пункті 2 статті 9 Закону про охорону здоров'я громадян, громадяни зобов'язані дотримуватися норм законодавства в сфері охорони здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну; піклуватися про формування у дітей негативного ставлення до споживання тютюну, а також про неприпустимість їх залучення до процесу споживання тютюну; не здійснюють дії, що тягнуть за собою порушення прав інших громадян на сприятливе середовище життєдіяльності без навколишнього тютюнового диму та охорону їх здоров'я від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну.

... За змістом викладених вище правових норм, громадяни, проживаючи в житловому приміщенні, мають право на сприятливе навколишнє середовище, вільну від впливу тютюнового диму і будь-яких наслідків споживання тютюну, обумовлених палінням сусідів. Право громадянина користуватися жилим приміщенням вільно, в тому числі курити в ньому, має здійснюватися таким чином, щоб наслідки споживання тютюну, які можуть викликати проникнення тютюнового диму або запаху тютюну в житлове приміщення сусідів, не поширювалися за межі приміщення кращого особи і не завдавали незручності сусідам .

При розгляді справи судами встановлено і не заперечувалося відповідачем, що він здійснював куріння тютюну на лоджії своєї квартири, що знаходиться безпосередньо під квартирою, займаної позивачем.

Факт проникнення запаху куріння в квартиру позивача як наслідок вживання тютюну сторонами що немає заперечувався.

... У випадках, якщо того вимагають інтереси громадянина, що належать йому нематеріальні блага можуть бути захищені, зокрема, шляхом визнання судом факту порушення її особистого немайнового права, опублікування рішення суду про допущене порушення, а також шляхом припинення або заборони дій, що порушують або створюють загрозу порушення особистого немайнового права або зазіхають або створюють загрозу посягання на нематеріальне благо.

Згідно зі статтею 151 ЦК РФ, якщо громадянину завдано моральної шкоди (фізичні або моральні страждання) діями, що порушують його особисті немайнові права або посягають на належні громадянину нематеріальні блага, а також в інших випадках, передбачених законом, суд може покласти на порушника обов'язок грошової компенсації зазначеного шкоди.

В силу статті 23 Закону про охорону здоров'я громадян за порушення законодавства в сфері охорони здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну встановлюється дисциплінарна, цивільно-правова, адміністративна відповідальність відповідно до законодавства РФ.

Таким чином, чинне законодавство допускає компенсацію моральної шкоди за порушення прав громадянина в сфері охорони здоров'я від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну ».

Верховний суд РФ стягнув 5000 рублів компенсації моральної шкоди замість необхідних позивачем 250000 рублів.

І ось зовсім свіже, напевно, перше в своєму роді, судове рішення, коли судом заборонено куріння на балконі багатоквартирного будинку.

Красноярський крайовий суд Апеляційним визначенням у справі № 33-12165 / 2018 від 20 серпня 2018 році змінив рішення Дивногорської міського суду Красноярського краю в частині відмови в задоволенні вимоги мешканки багатоквартирного будинку про заборону сусідам куріння на балконах своїх квартир і зобов'язав відповідачів не здійснюють дії по курінню на балконах своїх квартир, що тягнуть за собою порушення прав позивачки на сприятливе середовище життєдіяльності без навколишнього її тютюнового диму і охорону її здоров'я від впливу тютюнового диму і по ледствии вживання тютюну.

Поки невідомо, чи піде сторона, що програла в Верховний суд РФ оскаржити рішення апеляції.

Але, цілком можливо, в майбутньому внесення змін до норм закону з приводу куріння в квартирах МКД, виходячи з практики наших законодавців, коли зміни до законів вносяться після запеклих битв в судах всіх інстанцій. І, звичайно, за умови згоди Верховного суду РФ з прийнятим Красноярським крайовим судом рішенням у разі оскарження вищевказаного апеляційного визначення.

Якщо ви живете на своєму безлюдному або жилому тільки вашою родиною острові, не залежите ні від кого, то, думається, навички гуртожитку в багатоквартирному будинку, та й в суспільстві, вам ні до чого. Але, коли ви, як більшість людей, живете в суспільстві, у вас квартира в багатоквартирному будинку, доведеться навчитися жити, не порушуючи прав інших людей, в тому числі і сусідів.

Хоч я і категорично проти куріння, і навіть можна сказати, ненавиджу тютюновий дим, але іноді так і хочеться часом сказати конфліктуючим сусідам багатоквартирних будинків словами відомого персонажа з мультика: «Хлопці, давайте жити дружно!»

З іншого боку, без судових спорів зневірених сусідів, ми б не дізналися думку судів з цього питання.

А конфлікти з сусідами краще вирішувати без залучення поліції і судів, коли це можливо, звичайно. Поганий мир завжди кращий за добру сварку. Після баталій в судах навряд чи можливий навіть поганий мир. Тим більше, між сусідами багатоквартирного будинку, яким існувати, як правило, пліч-о-пліч довгі літа ...

Компанія "Бурмістр.ру" пропонує своїм клієнтам розробку сайту для УО і ТСЖ, які інтегровані з реформою ЖКГ і ГІСом ЖКГ, а також відповідають всім вимогам законодавства. Більш детальна інформація про сервіс тут .

З повагою, Ильмира Носик.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online