Англійська сад на Пахре

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Старі садиби нової Москви чекають реставраторів

У Музеї Москви до середини січня проходить виставка «Старі садиби нової Москви», що розповідає про історію, сучасний стан і перспективи розвитку пам'яток архітектури на приєднаних до столиці територіях. В рамках виставки музей спільно з Центром капіталізації спадщини проводить тематичні «круглі столи», семінари, а також автобусні екскурсії по цікавих місцях «замкадье». На одній з них побував кореспондент «Московської перспективи».
«Фахівцям ще належить вивчити і« усвідомити »приєднані до столиці землі, - говорить по шляху екскурсовод Лариса Скрипник. - Потрібно зрозуміти, що нова Москва - це не тільки територія для будівництва будівель, але і місце, де розташовується глибокий культурний пласт. Від десятків садиб, що існували тут, залишилося небагато, дещо знаходиться в руінірованном стані. Але все це треба уважно обстежити, зберігати і відновлювати ». Крім того, зазначила вона, на приєднаних землях існують осередки традиційних народних промислів (Бабенской дерев'яна іграшка, школа кружевоплетения в Щапова), які були майже закинуті, але зараз завдяки ентузіастам потроху відроджуються. Все це - елементи культурної спадщини, до яких слід ставитися максимально дбайливо, особливо в період активної урбанізації на землях нової Москви.
Одна з перлин на нових територіях - садиба Михайлівське на березі Пахри, поблизу села Новомихайлівське. На початку ХVII століття ця земля належала князю Івану Одоєвському, потім князю Петру Урусову. З 1634 року садиба знаходилась разом з прилеглою селом Бинево перебувала у володінні роду Кречетникова. Один з представників цієї династії, тульський і рязанський намісник граф Михайло Миколайович Кречетніков збудував тут на рубежі 70-80-х років ХVIII століття красивий двоповерховий будинок з протяжним фасадом, мезоніном і вензелями «М.К.» на балконах. Будівлю спроектував імовірно архітектор Іван Старов - автор Таврійського палацу в Санкт-Петербурзі.
Будинок в Михайлівському - характерний і дуже витончений зразок архітектури раннього класицизму. На його верхньому поверсі розміщена анфілада парадних кімнат овальної форми, а в самому центрі - круглий двусветний зал. В кінці ХVIII століття біля головного будинку був розбитий регулярний парк - один з найкрасивіших в Підмосков'ї (особливо запам'ятовуються загата на річці і великий ставок з білокамінним мостом). По інший бік будинку, за річкою Пахра, власники влаштували «англійська» сад, переходить у ліс. Колись тут існували кам'яна альтанка і печера, але вони не збереглися.
В середині ХIХ століття садибою володів А.С. Мусін-Пушкін, який побудував в ній оранжерею для вирощування персиків, а в 1870 році Михайлівське-на-Пахре придбав граф Сергій Шереметьєв. При ньому почався новий розквіт садиби. Аристократ-інтелектуал Шереметєв відкрив тут загальнодоступну бібліотеку, картинну галерею і природно-історичний музей. Його дружина Катерина Павлівна (внучка поета Петра В'яземського) за сприяння вченого з Московського університету Ф.В. Бухгольца влаштувала на присадибної території ботанічний сад. «Садибу відрізняла насичене культурне життя: домашнє музикування, літературні диспути, обговорення матеріалів з архіву В'яземського. Тут встановилася одухотворена атмосфера єднання з природою », - розповідає екскурсовод. Загалом, все було благополучно, поки не грянула революція.
У цю пору садиба Шереметєвих була націоналізована і фактично розграбована. Двох синів господаря заарештували, а сам він помер в 1918-му. У колишньому графському володінні влаштувався будинок відпочинку Товариства політкаторжан. З кінця 40-х років і до наших днів в Михайлівському розташовується санаторій.
Головний будинок садиби за два з гаком сторіччя зазнав кілька перебудов. Шереметєва збудував будинок по сторонам новими корпусами; при «каторжан» деякі споруди садибного ансамблю знесли (церква Михайла Архангела, два павільйони в формі веж). У санаторний період парк здичавів і заріс, ставки виявилися запущені. Головний будинок садиби, що є пам'ятником культури федерального значення, аж до недавнього часу був покинутий і стояв без стекол, повільно руйнуючись. Він і сьогодні виглядає, прямо скажемо, непоказно. В останні роки проведено консервацію будівлі, йде підготовка до реставраційних робіт. Поступово упорядковується і садибний парк. Центр капіталізації спадщини пропонує створити тут сучасний готельний комплекс, однак повномасштабне відновлення «дворянського гнізда» вимагатиме значних коштів. Виставка в Музеї Москви якраз покликана привернути увагу недержавних інвесторів до архітектурних і історичних пам'ятників на приєднаних територіях. Свої пропозиції про розвиток цих ділянок організатори експозиції називають «декларацією життєздатності старих садиб».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online