«І більше року триває ...» Азербайджан утримує в своїй країні росіян, змушуючи їх до військової служби


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Редакції РІА «Дербент» стало відомо ще про двох громадян Росії, які виявилися заручниками неврегульованості відносин між РФ та Азербайджанською Республікою (АР) в частині проходження військової служби колишніми громадянами Країни вогнів. Цій проблемі наше агентство присвятило в травні цього року прес-конференцію «Російських громадян змушують служити в армії Азербайджану: як зупинити свавілля?»

Це вже не перший випадок, коли в нашу редакцію звернулися російські громадяни , Утримувані в Азербайджані. За словами постраждалих, працівники районних військкоматів вимагають від них або пройти строкову службу, або придбати військовий квиток, також звучав варіант оформлення відстрочки.

Нове громадянство і старі зобов'язання

Примітно, що на цей раз звернувся до нас Рашад Гафаров, уродженець с. Караджалли (етнічно тюрко-азербайджанське село) Уджарского району АР вирішив боротися за свої права. Він тричі звертався за допомогою до Посольства РФ в АР. Проте кожного разу Посольство відсторонюється від його проблеми. Ось витяг з офіційної відповіді російського посольства Гафарових: «при придбанні громадянства РФ Ви не втратили громадянство АР, в зв'язку з чим у Вас збереглося зобов'язання перед АР щодо військової служби. Всі питання, пов'язані з визначенням статусу Вашої громадянської позиції, просимо вирішувати з Державною міграційною службою АР ».

У російське посольство Гафаров звернувся після того, як 29 листопада 2016 року збирався вилетіти назад в Росію рейсом Баку-Москва. Незважаючи на куплений квиток, на паспортному контролі він був зупинений і змушений залишитися в Баку, так як до сих пір не врегулював своє питання з Уджарскім військкоматом (відділом по мобілізації і призову на військову службу).

Азербайджанські загрози на тлі російського байдужості

За інформацією, яку Гафаров повідомив РІА «Дербент», пройшло два суди, і в 20-х числах липня має відбутися 3-й суд, в якому він збирається домогтися скасування зобов'язань строкової служби в ЗС АР. Як і більшість колишніх громадян АР, що придбали російське громадянство, Гафаров встиг відслужити в російській армії і має військовий квиток. Однак, російський паспорт і військовий квиток були проігноровані в районному військкоматі.

Через відсутність підтримки від російських структур Худаверді Гафаров, батько утримуваного російського громадянина, написав на одному з сайтів відкритий лист Президенту РФ Володимиру Путіну з викладом проблеми та претензіями на адресу російського посольства в Баку.

Рашад Гафаров розповів і про свого односельця Сеймурі Вахидова, також отримав російське громадянство і що відмовився від азербайджанського. Він приблизно стільки ж часу змушений нудитися в Азербайджані через аналогічного обмеження на виїзд з країни.

Обом росіянам недавно були зроблені дзвінки з прихованого номера, в яких виражалися погрози на їхню адресу. За словами Гафарова, що дзвонив представлявся співробітником військкомату і намагався його змусити забрати заяву з суду. Вахидова радили не робити будь-яких дій по розголосу обставин його справи. Упертих росіян також обіцяли відправити служити на кордон з Нагорним Карабахом. За відомостями Гафарова один росіянин вже встиг таким чином відслужити в прикордонній зоні.

Чи можуть російські громадяни воювати в Карабасі?

Дивує позиція російського посольства, яке мириться з тими фактами, що громадян Росії проти їх волі утримують в іншій державі, змушують служити в іноземній армії і навіть відправляють в «гарячі точки». У той же час Росія в якості члена Мінської групи ОБСЄ послідовно виступає за вирішення карабахського конфлікту мирним шляхом, і участь російських громадян на стороні однієї з воюючих сторін на цьому тлі є нонсенсом.

Особи, які отримали громадянство Росії, виконали всі необхідні для цього вимоги, в тому числі відмовилися від громадянства АР. Однак, чому їм після цього ставляться якісь зобов'язання перед країною результату? І чому це анітрохи не дивується російська влада в особі Посольства РФ в АР? Якщо ж вони вважають законними вимоги азербайджанської сторони, то чому взагалі надавалося громадянство РФ тим особам, які, як виявилося, зобов'язані відслужити в азербайджанській армії? Це ж суперечить умовам прийому російського громадянства, букві і духу російського законодавства?

На прес-конференції «Російських громадян змушують служити в армії Азербайджану: як зупинити свавілля?» 17.05.2017

З іншого боку, цю саму військову повинність новоспечені громадяни вже в новій країні старанно виконують або готові виконати. А в результаті їх змушують служити в армії двічі. Невже питання зміни громадянства складно врегулювати двом дружнім країнам, перевести його в автоматичний режим, виключивши сам факт «спливання» будь-яких невиконаних зобов'язань після проходження даної процедури? Чому заручниками цієї ситуації стають десятки тисяч людей, які чесно виконали всі вимоги при отриманні російського громадянства і має право розраховувати на всебічну підтримку і захист своїх прав з боку російської держави.

Як показує практика, нові російські громадяни не можуть самостійно врегулювати свої відносини з Міграційної службою Азербайджану. Крім того, що це «врегулювання» носить індивідуально-масовий характер, Баку наполягає на проходженні служби або придбанні військового квитка. З цієї причини дану проблему повинні врегулювати дипломати або глави держав на міждержавному рівні.

Нові випадки і обставини також увійшли в лист, підготовлене РІА «Дербент», яке найближчим часом буде направлено в МЗС РФ.

Мурад Селімов

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Чи можуть російські громадяни воювати в Карабасі?
Однак, чому їм після цього ставляться якісь зобов'язання перед країною результату?
І чому це анітрохи не дивується російська влада в особі Посольства РФ в АР?
Якщо ж вони вважають законними вимоги азербайджанської сторони, то чому взагалі надавалося громадянство РФ тим особам, які, як виявилося, зобов'язані відслужити в азербайджанській армії?
Це ж суперечить умовам прийому російського громадянства, букві і духу російського законодавства?
На прес-конференції «Російських громадян змушують служити в армії Азербайджану: як зупинити свавілля?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online