Бізнес в Австрії для громадян СНД: дотація, покупка

  1. Вимоги до іноземним бізнесменам
  2. податки
  3. Купівля бізнесу
  4. Вигідний для інвестицій бізнес

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вибираючи країну для реалізації бізнес-проекту, багато підприємців беруть до уваги не тільки місцеве законодавство і можливість подальшої легалізації, а й географічне положення держави, що особливо важливо в розрізі налагодження зовнішніх зв'язків. Однією з найбільш сприятливих країн в цьому відношенні цілком можна вважати Австрію, яка, розташувавшись в самому центрі Європи, є певним мостом між її Заходом і Сходом. А якщо додати до цього ще й високий рівень розвитку економіки, то очевидним стає факт, що бізнес в Австрії - досить привабливе заняття. Але є маса нюансів, про які слід знати іноземцям, перш ніж вирішити відкрити свою справу на австрійській землі. Вибираючи країну для реалізації бізнес-проекту, багато підприємців беруть до уваги не тільки місцеве законодавство і можливість подальшої легалізації, а й географічне положення держави, що особливо важливо в розрізі налагодження зовнішніх зв'язків

Вимоги до іноземним бізнесменам

Згідно з останніми дослідженнями, за легкістю відкриття і ведення бізнесу цікавить нас держава займає 21 місце зі всього списку світових держав, залишивши позаду Францію і Швейцарію. Навіть сусідня Німеччина не користується такою популярністю серед інвесторів, чому провиною суворість законів і численність вимог.

Чимало причин, за якими перевагу можна віддати саме Австрії:

  • ліберальне податкове законодавство;
  • сприятливі умови для продажу і покупки активів у вигляді нерухомості, а також для отримання роялті та реалізації спільних проектів;
  • вихід на нові зарубіжні ринки;
  • можливість розраховувати на дотації в бізнес Австрії;
  • доступ до новітніх технологій.

Найважливіше - це отримання австрійського посвідки на проживання і згодом громадянства. Адже саме бізнес і інвестиції є одним із способів міграції до цієї держави.

Якщо австрійського громадянства поки немає, необхідно врахувати вимоги, які висуваються до закордонним інвесторам:

  1. Досягнення претендентом 18 років.
  2. Наявність необхідної суми для стартового капіталу, яка визначається обраною організаційно-правовою формою.
  3. Відсутність непорозумінь з законом.
  4. Відсутність захворювань небезпечної форми, які можуть завдати шкоди місцевим жителям.
  5. Підтвердження кваліфікації підприємця (диплом про освіту, попередній досвід роботи в даній сфері).
  6. Наявність постійного місця проживання.
  7. Наявність ВНЖ.

Важливо відзначити, що бізнес в Австрії для російських стане більш доступним при наявності диплома про освіту, отриману в рамках цієї країни. А ось починається процес зі складання бізнес-проекту і подачі його в Торгову палату, яка проведе аналіз і оцінить доцільність відкриття заявленого підприємства на своїй території. Тільки після того, як буде отримано схвалення, майбутній бізнесмен може подавати прохання на оформлення бізнес-візи і далі на ВНЖ - вже по приїзді до Австрії.

Одне з перших рішень - в якій саме формі постане ваш майбутній бізнес в австрійській економіці. Всі австрійські фірми можна поділити на такі види:

Форма Число акціонерів Управління Початковий капітал, євро ТОВ (GmbH) Мінімум 1 (фізособа) 1 (фізособа з будь-яким громадянством) 10 000 АТ (AG) Від 2 фізичних або юридичних осіб з будь-яким громадянством 1 керуючий, який має дозвіл для роботи в Австрії, незалежно від громадянства 35 000 Партнерство з відповідальністю обмеженого типу (KEG, KG) Юридичні та фізичні особи з будь-яким громадянством (кількість значення не має) 1 засновник, що несе необмежену відповідальність і ще 1, що відповідає за зобов'язаннями щодо заздалегідь визначеної суми Треб вання відсутні Партнерство з необмеженою відповідальністю Від двох (вимог по громадянству немає) Управління здійснюють партнери, один з яких неодмінно повинен бути резидентом Австрії Вимоги відсутні

Найпоширенішими формами господарювання є ТОВ і АТ. Згідно з останніми змінами, внесеними до законодавства, при реєстрації акціонерного товариства протягом перших 10 років роботи фірми допускається статутний капітал в розмірі 10 тисяч євро плюс 5 тисяч повинно знаходитися на банківському рахунку підприємства. Найпоширенішими формами господарювання є ТОВ і АТ

Установчі документи цих правових форм при реєстрації підписуються в присутності нотаріуса, а після цього вносяться до Торговельного реєстру.

Саме з дати запису про створення фірми в реєстрі настає її обов'язок вести звітність, оплачувати податки і збори. Остаточним етапом реєстрації є публікація відомостей про новий юридичну особу в спеціалізованому журналі.

Важливо: реєстрація компаній в Австрії може проходити і в форматі індивідуального підприємництва, але для нерезидентів країни такий варіант доступним не є.

Ще однією можливою формою ведення бізнесу можна назвати відкриття філії іноземної компанії.

Після того як обрана форма реєстрації, необхідно буде вирішити, яким видом комерції буде займатися майбутня компанія. На сьогоднішній день в Австрії передбачені 4 види діяльності:

  1. Ремесло: робота з металом, деревом, продуктами харчування, кравецька справа. Для відкриття знадобиться надати диплом про отримання відповідної освіти і підтвердити досвід роботи.
  2. Напрямки, які не потребують дозволу: торгівля, гастроном, послуги. Диплом і досвід також є обов'язковою умовою.
  3. Напрямки, які потребують вирішення: будівництво.
  4. Так звані вільні види діяльності. Їх перелік можна уточнити в Міністерстві праці. Для цих напрямків диплом і досвід за фахом обов'язковими не є, але потрібно отримати ліцензію -

Крім цього, неодмінно знадобиться надати відомості про місце розташування майбутнього офісу, куди буде направлятися вся офіційна кореспонденція.

податки

Переваги офшору в Австрії - лояльна податкова система. У 2016 році вона зазнала деяких змін. Так, наприклад, податок на прибуток від нерухомості був збільшений з 25 до 30%, а податок на дивіденди з 25 до 27,5%.

В цілому ж податкова система в цій країні функціонує на трьох рівнях: федеральному, земельному, муніципальному (або громадському). Виглядає тарифна сітка так:

  • прибутковий податок: 25-55%. При цьому прибуток, яка не перевищує 11 тисяч євро на рік, податком не обкладається. А ось дохід понад 1 мільйон за такий же період потрапляє під ставку в 55%. Шкала ставок:
    • до 11 000 - 0%;
    • 11-18 тисяч - 25%;
    • 18-31 тисяча - 35%;
    • 31-60 тисяч - 42%;
    • 60-90 тисяч - 48%;
    • 90-100 тисяч - 50%;
    • понад 100 тисяч - 55%.
  • корпоративний податок на дохід - 25%. Оплачувати його при цьому зобов'язані навіть збиткові компанії - в розмірі 1750 євро;
  • ПДВ - 20%. Знижені ставки використовуються для наступних напрямків:
    • 13% - квитки на заходи культурного та спортивного характеру, виробництво вина, сільгосптовари;
    • 10% - продовольчі товари, медичні препарати, друковані видання та книги, проїзд в муніципальному транспорті.
  • податок на нерухоме майно - 3,5%.

податок на нерухоме майно - 3,5%

Купівля бізнесу

Як і в будь-якій державі інвестиції в Австрії можуть бути задіяні двома способами: відкриття компанії з нуля і покупка вже готового підприємства. При цьому сказати, який з них буде більш вигідним, досить складно, оскільки у кожного свої переваги і недоліки.

Найчастіше іноземні бізнесмени воліють купувати тут функціональну нерухомість - готелі, ресторани, готелі, перукарні, паби, особливо якщо вони розташовані в зонах туристичної спрямованості.

Починається процедура з вибору і аудиту потенційного об'єкта покупки. Далі йде етап маркетингового аналізу, який дозволяє оцінити, наскільки взагалі перспективним можна назвати дане підприємство. Після цього треба буде розв'язати управлінський питання. Бізнесмену потрібно буде щось довести власну спроможність в управлінні фірмою, або найняти керуючого, або передати всі повноваження керуючої компанії. Оформляється покупка у вигляді договору, завіреного нотаріусом.

Перш ніж купити бізнес в Австрії, необхідно уважно вивчити всю фінансову документацію, щоб переконатися, що підприємство не є збитковим. Слід також пам'ятати, що велика частина бізнесу в цій країні - сімейні компанії. Це означає, що разом з самою фірмою ви купуєте і відповідальність за благополуччя співробітників, які в ній працюють. Така бізнес-культура в цій державі.

Вигідний для інвестицій бізнес

До того, як зупинити свій вибір на тому чи іншому напрямку, слід ознайомитися зі списком видів діяльності, які іноземцям вести тут заборонено:

  • страхування і банківська сфера (можливо необхідно буде укласти спеціальної ліцензії, отримати яку нерезидентам досить складно);
  • лотерея;
  • теле- і радіокомпанії національного формату;
  • телекомунікації;
  • енергетика;
  • поштові служби;
  • громадський транспорт.

Не секрет, що велика частина бізнесменів, побувавши одного разу на одному з місцевих гірськолижних курортів, приїжджає на батьківщину з цілком сформованим наміром повернутися сюди знову, але вже в якості інвестора. І причин для подиву тому немає, оскільки в Австрії створені всі умови не тільки для нормального життя, але і для здорової конкуренції на ниві підприємництва.

Найпопулярнішим для вкладення коштів є курортний бізнес в Австрії. Щорічно сюди приїжджають десятки тисяч туристів з усього світу, що забезпечує близько 10% від загального доходу в державну казну. Але, навіть з огляду на величезну кількість всіляких готелів і курортів, при правильному підході тут все одно можна досягти успіху.

У будь-якому випадку першим кроком має стати ретельний аналіз ринку, що враховує національні особливості, історію та культуру цієї держави. Адже те, що добре для громадян СНД, може виявитися зовсім не цікавим австрійцю. Крім того, слід враховувати, що ця країна належить до споживачів першої лінії, тобто саме сюди завозяться всі технологічні новинки; значить, продукт або послуга, яку ви збираєтеся представити тут, не повинні поступатися їм за якістю.

Переваги і недоліки життя в Австрії: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online