Будинок на місці іподрому: історія старого особняка в англійському стилі в центрі Єкатеринбурга

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Двоповерховий будиночок стоїть на перехресті вулиці Московській і Пестеревского провулка

Будинок, схожий на старенький англійська особнячок, варто в кількох метрах від Палацу молоді і в 15 хвилинах ходьби від Центрального стадіону. Деякі його не помічають, тому що увагу на себе переманює величезна недобудована елітна висотка - ЖК «Гарінського». Мешканці особняка були б раді ще більше, якби на їх будинок ніхто не звертав уваги взагалі.

Двоповерховий особнячок на Московській, 6 в 1950-х роках будував відомий в місті людина - архітектор Олександр Тафф. І якщо це прізвище вам ні про що не говорить, то з його роботою знаком кожен. Саме він спроектував головний корпус УрФУ навпроти Оперного театру. Правда, тоді проект створювали не для університету, а для компанії «Свердловскуголь».

Архітектор разом зі своїм братом побудував цей будинок в 1951 році. Тоді це був не центр міста, як зараз, а, можна сказати, його задвірки.

У будинку старий дерев'яний паркан

Будинок, як і 60 років тому, розділений на дві квартири. В одній, коли ми прийшли, нікого не виявилося, а двері іншої відчинила літня жінка - Аліна Григорівна Тафф. Вона дружина сина відомого архітектора. Жінка попросила її не фотографувати, але поговорити з нами погодилася.

- Будинок спочатку будувався на двох господарів: архітектора Таффа, котрий і його молодшого брата, архітектора-конструктора, - розповіла Аліна Григорівна. - Олександре Павловичу був дуже передовим і розумною людиною - знав свою справу, закінчив два інститути - будівельний і архітектурний в Пітері. Багато хто думає, що цей будинок побудував головний архітектор міста, але головним він ніколи не був.

Багато хто думає, що цей будинок побудував головний архітектор міста, але головним він ніколи не був

В одній з квартир до сих пір живе син архітектора зі своєю сім'єю В одній з квартир до сих пір живе син архітектора зі своєю сім'єю   Над будинком нависає недобудована елітна висотка Над будинком нависає недобудована елітна висотка.
- Куди дивиться головний архітектор міста? - обурюється Аліна Григорівна. - Для чого варто було псувати міський ансамбль?

За плануванням будинок нічим не відрізняється від звичайних квартир - тільки стелі високі, трохи більше трьох метрів, і еркери. Поруч розбитий сад і город, а ззаду зробили прибудовах - там живуть онуки відомого архітектора.

- На жаль, цікавляться нашим будинком часто, але в тому плані, що його хочуть купити. Ми не хочемо продавати - нам добре тут, будинок в центрі міста, - додала Аліна Григорівна.

Ми не хочемо продавати - нам добре тут, будинок в центрі міста, - додала Аліна Григорівна

До будинку зробили прибудовах До будинку зробили прибудовах

Обійшовши будинок, в саду ми побачили чоловіка - це син архітектора Ігор Тафф. Одягнений в робочий одяг чоловік порався в городі, немов десь за містом - на дачі, а не в центрі міста-мільйонника.

- Коли він його починав будувати, тут дороги навіть не було. Та сторона була забудована, а ця взагалі ... іподром тут був, - розповів Ігор Олександрович. - Він проектував не лише будівлю «Свердловскугля», а ще й телецентр, він повинен був бути поруч на Леніна.

- Він проектував не лише будівлю «Свердловскугля», а ще й телецентр, він повинен був бути поруч на Леніна

Ділянка будинку обгороджений Ділянка будинку обгороджений   Ігор Олександрович працював в саду, коли ми його застали Ігор Олександрович працював в саду, коли ми його застали

- Пам'ятаєте, як будувався цей будинок?

- Пам'ятаю, але я маленький був, мені 11 років було. До цього ми жили в бараку на УПІ. Батько був в ув'язненні, його батька розстріляли, згадувати це ... Жах. Вся сім'я поїхала до Мінська, а я залишився, тому що запропонували хорошу роботу в Озерське - в закритому місті, ми там будували, я там чотири роки прожив.

Вся сім'я поїхала до Мінська, а я залишився, тому що запропонували хорошу роботу в Озерське - в закритому місті, ми там будували, я там чотири роки прожив

На території ділянки розбитий невеликий город і сад

Подавати документи, щоб їх будинок визнали пам'яткою архітектури, господарі не думають, хоча він міг би поборотися за це звання.

- Тоді ця ділянка вважався непридатним для будівництва. Він (Тафф. - Прим. Ред.) Примудрився спроектувати і побудувати тут дуже затишний, добротний будинок. Багато йому заздрили, - розповів Е1.RU архітектор Михайло Голобородскій. - Ще його відома робота - це будівельний технікум на Малишева, це теж його проект.

- Ще його відома робота - це будівельний технікум на Малишева, це теж його проект

У дворі цвіте біла бузок У дворі цвіте біла бузок   І конвалії І конвалії

За стилем цей будинок чимось нагадує квартал у Втузгородке. В одному з особнячків з остроугольной дахом теж жив архітектор.

Будинків, якими можна захоплюватися мало не нескінченно, в Єкатеринбурзі багато. Ми гуляли по перлині конструктивізму, де знаходяться квартири-осередки . писали про старий завод в центрі Єкатеринбурга, де плавили золото і куди кожен день дзвонив Берія . Розповідали байки і легенди п'ятиповерхівки на ВІЗ-бульварі. Місцеві жителі вважають, що дах будинку зроблена у вигляді німецької кашкети . Про інші унікальні будинки, де ми встигли побувати, можна прочитати тут .

Якщо ви знаєте, де в Єкатеринбурзі та області є незвичайні будинки, або збираєтеся побудувати нестандартне житло, то надсилайте фото з адресами на пошту [email protected] або повідомте за телефоном +7 (343) 34-555-34. Також можна скористатися WhatsApp і Viber - їх номер +7 909 704 57 70.

Текст: Марія ІГНАТОВА
Фото: Артем Устюжаніна / Е1.RU

Куди дивиться головний архітектор міста?
Для чого варто було псувати міський ансамбль?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online