Вранці гроші, а ввечері права Підписання акту прийому-передачі до договору купівлі-продажу корпоративних прав не засвідчує моменту переходу права власності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Новини / аналітика

Питання про те, як правильно вийти з товариства і увійти в нього, Питання про те, як правильно вийти з товариства і увійти в нього,   піднімав неодноразово (наприклад, див піднімав неодноразово (наприклад, див. матеріали "Ця часточка для мене" , "Чітке" НІ "" і "Купити і довнести" ). На цей раз, взявши за основу піднятий на форумі ЛІГА БізнесІнформ питання, вирішив розібратися в деяких нюансах документального оформлення виходу учасника з товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) з одночасним переходом його частки в статутному капіталі товариства третій особі. Зокрема, мова піде про акт прийому-передачі до договору купівлі-продажу корпоративних прав (частки в статутному капіталі) ТОВ і про те, яку юридичну навантаження він несе.

основа основ

Відповідно до ч. 4 ст. 116 і ст. 147 Цивільного кодексу (далі - ЦК) за учасниками ТОВ закріплено право відчуження своєї частки в статутному капіталі товариства, в тому числі на користь третіх осіб. Аналогічна норма міститься і в ст. 53 Закону "Про господарські товариства" (Далі - Закон). При цьому головне - щоб таке відчуження не було заборонено статутом ТОВ і здійснювалося з дотриманням права інших учасників ТОВ на переважну купівлю такої частки. це підкреслює ВГСУ, а також Держкомпідприємництва в листі від 07.02.2008 № 1005 .

Дотримуючись роз'ясненнями Держкомпідприємництва (див. листи від 31.03.2005 № 2272 і від 24.05.2007 № 3742 ), Одним із способів відчуження частки в статутному капіталі ТОВ є її продаж, тобто укладення договору купівлі-продажу.

При цьому в силу приписів ч. 3 ст. 29 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (Далі - Закон про держреєстрацію), такий договір повинен бути нотаріально посвідчений. Так як саме він є документом про передачу права засновника (учасника), на підставі якого держреєстратор буде вносити в установчі документи ТОВ зміни, пов'язані з оновленим складом засновників (учасників).

Купити, але не повністю

Повертаючись до питання, порушеного на форумі, слід зазначити, що у вищевказаних законодавчих актах необхідність наявності акта прийому-передачі до договору купівлі-продажу корпоративних прав не обговорюється. Отже, можна зробити висновок, що в складанні такого акту немає потреби. Разом з тим його складання і не заборонено. Так, згідно з ст. 656 ГК , До договору купівлі-продажу майнових прав (до них відносяться і корпоративні права - див. Лист Держкомпідприємництва від 24.05.2007 № 3742) застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає із змісту або характеру цих прав.

Виходячи з приписів гл. 54 і ст. 334 ГК момент переходу права власності на предмет договору купівлі-продажу може визначатися в самому договорі. Наприклад, таким моментом може бути встановлений момент підписання акту прийому-передачі до договору купівлі-продажу (див., Наприклад, постанову ВГСУ від 16.01.2007 № 33 / 118-06 (14 / 190-06) ). Таким моментом може бути і момент нотаріального посвідчення договору, якщо укладений договір підлягає нотаріальному посвідченню (як це передбачено Законом про держреєстрацію щодо документа про передачу права засновника).

Право власності на куплені корпоративні права виникає з моменту державної реєстрації змін до статуту компанії

Однак по відношенню до корпоративних прав визначення моменту переходу права власності ускладнюється тим, що законодавство не обумовлює спеціальні умови, які особа повинна виконати для реалізації набутих ним корпоративних прав, виражених в формі частки, а також не встановлює момент переходу до лиця права власності на куплені корпоративні права.

Відповідно до роз'ясненнями ВАСУ корпоративні права у нового учасника товариства не можуть виникнути до державної реєстрації змін до статуту товариства (про новий склад учасників). Правда, з цим не можна повністю погодитися, адже держреєстратор здійснює не реєстрацію права власності на частку і не реєстрацію переходу такого права, а всього лише реєстрацію змін, що вносяться до установчих документів ТзОВ.

Разом з тим оскільки думка ВАСУ з даного питання є поки непорушним, то і слідувати треба йому. Тобто момент нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав засвідчує момент придбання майнових правна частку в статутному капіталі або корпоративні права ТОВ (настає володіння корпоративними правами), але з цього моменту ще не з'являються право розпорядження і право користування придбаними корпоративними правами.

Таким чином, саме з моменту державної реєстрації змін до статуту до нового учасника ТОВ переходить в повній мірі право власності (володіння, користування і розпорядження) на корпоративні права, а також, як вказує Держкомпідприємництва, здійснюється одночасний перехід всіх прав і обов'язків, що належали учаснику товариства, який відступив свою частку.

бухобліком єдиним

Зміни в рахунку № 40 і № 68 в частині зміни складу учасників ТОВ виробляються на підставі нової редакції статуту

як роз'яснили як роз'яснили   в ДПАУ, для бухгалтера підставою для внесення змін до рахунків   № 40 Власний капітал   (В частині внесків до статутного капіталу) і   № 68 Розрахунки за іншими операціями   (В частині розрахунків з учасниками товариства) буде нова редакція статуту, що пройшла держреєстрацію (або зміни до статуту, які пройшли держреєстрацію) в ДПАУ, для бухгалтера підставою для внесення змін до рахунків № 40 "Власний капітал" (В частині внесків до статутного капіталу) і № 68 "Розрахунки за іншими операціями" (В частині розрахунків з учасниками товариства) буде нова редакція статуту, що пройшла держреєстрацію (або зміни до статуту, які пройшли держреєстрацію). Так що в наявності акту прийому-передачі до договору купівлі-продажу корпоративних прав (частки в статутному капіталі) немає необхідності.

Разом з тим сторони вправі скласти і підписати такий акт після укладення договору купівлі-продажу та його нотаріального посвідчення. Однак в розрізі роз'яснень ВАСУ момент підписання акту прийому-передачі не свідчитиме про повний перехід до нового учасника права власності на куплені корпоративні права.

З причини вищесказаного в договорі купівлі-продажу корпоративних прав слід зробити застереження такого змісту:

У договорі купівлі-продажу корпоративних прав (частки в статутному капіталі ТОВ) слід зробити таке застереження: "Право власності на корпоративні права (частку в статутному капіталі), що є предметом цього Договору, переходить від Відчужувача до Набувальнику з моменту нотаріального посвідчення цього договору. При цьому до державної реєстрації нової редакції статуту (змін до статуту) ТОВ "Х" щодо введення набувача до складу учасників цього товариства набувач не може розпоряджатися і користуватися аннимі корпоративними правами (часток у статутному капіталі). З моменту такої державної реєстрації до Набувальнику одночасно переходять у сукупності усі права та обов'язки, що належали Відчужувачу в зв'язку з правом власності на такі корпоративні права (частку в статутному капіталі ТОВ) ".

Підводячи підсумки, можна зробити висновок про те, що момент підписання сторонами договору купівлі-продажу корпоративних прав та акту прийому-передачі до такого договору де-факто до покупця переходить право власності на такі корпоративні права, виражені в формі частки в статутному капіталі ТОВ. Однак де-юре право власності до покупця переходить з дня державної реєстрації змін до статуту ТОВ в частині введення його до складу власників компанії. Підводячи підсумки, можна зробити висновок про те, що момент підписання сторонами договору купівлі-продажу корпоративних прав та акту прийому-передачі до такого договору де-факто до покупця переходить право власності на такі корпоративні права, виражені в формі частки в статутному капіталі ТОВ

Автор: Олена ДОРОШЕНКО
Кореспондент: Олена ДОРОШЕНКО

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online