Що таке акт обстеження і для чого він потрібен?

  1. У яких випадках потрібно акт обстеження?
  2. Для чого потрібен акт обстеження?
  3. Що повинен включати в себе акт обстеження?
  4. Які документи необхідно пред'явити кадастровому інженеру?
  5. Порядок складання акту обстеження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

акт обстеження - це документ, що дозволяє винести рішення про зняття з обліку об'єкта, що був раніше зареєстрований в Державному кадастрі нерухомості. Акт є висновком про стан даного об'єкта на момент обстеження. Він може підтверджувати як повне, так і часткове припинення існування обстежуваного об'єкта і бути підставою для звернення власника до органу кадастрового обліку із заявою.

Документ складається кадастровим інженером - фахівцем, які виїжджають безпосередньо на місце і мають чинний кваліфікаційний атестат. Тільки фахівець має повноваження на підставі візуального огляду та вивчення наданої документації давати висновок про стан нерухомості:

  • ступеня руйнування;
  • можливості або необхідності відновлення;
  • відповідності реєстраційного запису в ГКН.

ступеня руйнування;   можливості або необхідності відновлення;   відповідності реєстраційного запису в ГКН

У яких випадках потрібно акт обстеження?

  1. При зведенні нових будівель на місці вже наявних, що вимагають знесення;
  2. Якщо об'єкт піддався руйнуванню унаслідок впливу різних чинників;
  3. При проведенні фізичних операцій з нерухомістю: розділ, реконструкція, добудова, злиття і ін.

Наприклад, власник задумав реконструкцію в результаті якої окремо стоять об'єкти об'єднуються в одну споруду. Він повинен зареєструвати новий об'єкт, знявши з реєстрації два попередніх. Щоб зафіксувати зміни, що відбулися і юридично правильно їх оформити, власник зобов'язаний надати в ГКН акт обстеження .

Для чого потрібен акт обстеження?

Вищезгаданий документ служить підставою для юридичної констатації того факту, що об'єкт або його частина фізично перестала існувати. Наприклад: якщо в результаті старіння або надзвичайної події будівля зазнала повного або часткового руйнування, воно буде значитися в ГКН до тих пір, поки не буде пред'явлено акт обстеження, який констатує факт припинення існування даного об'єкта. Тільки при наявності завіреного кадастровим інженером документа про обстеження об'єкта власник отримує право на звернення із заявою про зняття його з кадастрового обліку, а після відповідного запису перестає платити податок на нерухомість. Така процедура необхідна для своєчасного ведення обліку наявної нерухомості і впорядкування оподаткування.

Що повинен включати в себе акт обстеження?

Типовий документ пропонує для заповнення наступні пункти:

  1. Відомості про досліджуваний об'єкт. В даному пункті повинна міститися інформація про назву об'єкта і його кадастровий номер.
  2. Відомості про замовника. Тут слід вказати П.І.Б. для фізичної особи або повна назва організації для юридичної особи, а також необхідні для їх ідентифікації реквізити, які є в наявності.
  3. Відомості про кадастровому інженера. Обов'язковими для заповнення є: П.І.Б. інженера, номер його кваліфікаційного атестата, а також контактний телефон, електронну та поштову адресу. Якщо фахівець працює в компанії, слід вказати адресу та назву юридичної особи. У цьому пункті вказується термін підготовки акту.
  4. Перелік документів. Тут перераховуються документи, що додаються до акта. Це можуть бути папери, видані офіційними органами для підтвердження стану об'єкта. Наприклад, рішення про демонтаж споруди або акт про руйнування будівлі в результаті пожежі.
  5. Висновок. Виноситься на підставі аналізу наявних документів, а також відповідності їх достовірними даними при безпосередньому огляді об'єкта кадастровим інженером.

Які документи необхідно пред'явити кадастровому інженеру?

Існуючим законодавством не регламентується перелік документів. Це можуть бути копії рішень, розпоряджень, актів приймання робіт та інші свідоцтва, які підтверджують або констатують події, що призвели до руйнування об'єкта.

З 1 січня 2017 року починають діяти поправки до закону про кадастр, які проголошують про те, що обов'язковим для надання є тільки один документ - свідоцтво про право власності на нерухомість або земельна ділянка.

Порядок складання акту обстеження

Основні етапи процедури:

  1. Укладення договору про складання акта обстеження. У договорі вказуються види робіт, терміни, складається кошторис і виводиться загальна сума оплати.
  2. Виїзд на місце кадастрового інженера і обробка інформації. Інженер запитує наявні в ГКН облікові дані про об'єкт і звіряє їх з його реальним станом.
  3. Складання акту. Оформлений документ фахівець запевняє спеціальної електронним підписом з ключем, прошиває і скріплює електронної кваліфікованої печаткою. Один примірник передається замовнику, другий в електронному вигляді відправляється в кадастрову палату.
  4. Далі, на підставі акта обстеження приймається відповідне рішення. Об'єкт припиняє існувати юридично, про що робиться запис в документації ГКН.

Скласти акт обстеження ви можете в нашій компанії!

Беріть участь в Акції! Отримайте знижку 10%. На оформлення будинку і ділянки!
Отримайте найвигіднішу пропозицію в Ленінградській області за Акції!
Брати участь в акції

У яких випадках потрібно акт обстеження?
Для чого потрібен акт обстеження?
Що повинен включати в себе акт обстеження?
Які документи необхідно пред'явити кадастровому інженеру?
У яких випадках потрібно акт обстеження?
Для чого потрібен акт обстеження?
Що повинен включати в себе акт обстеження?
Які документи необхідно пред'явити кадастровому інженеру?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online