Акт звірки з податків і зборів: зразок, бланк, лист до податкової

  1. Що таке акт звірки розрахунків по податках і зборах
  2. форма документа
  3. Як скласти лист у ФНС
  4. Списання податків за таким актом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкова інспекція - це державний орган, який зобов'язаний враховувати і контролювати своєчасну сплату податків та інших супутніх платежів та внесків. Кожен законослухняний громадянин повинен сплачувати всі передбачені законом податки і збори. Відповідно, і звірятися з цих платежів бажано регулярно. Досить робити раз на рік.

Але в разі, коли вам знадобиться довідка про те, що у вас немає боргів перед бюджетом іноді доводиться добряче похвилюватися. Так як зробивши запит в податкову ви можете раптом дізнатися, що за вами числиться недоплата . І тоді, до з'ясування всіх причин виникнення цього боргу, ніяку довідку вам не видадуть.

Так як же правильно звіритися з податківцями? Давайте розберемося разом.

Що таке акт звірки розрахунків по податках і зборах

Документ, що несе в собі інформацію про наявність боргів між платником податків і бюджетом, є актом звірки розрахунків . У документі існує розділ № 1 і розділ № 2.

  • Якщо у вас не виявлено боргів і бюджет не повинен вам, досить буде одного розділу в документі.
  • В разі виявлення заборгованості з будь-якого боку платнику податків потрібно відзначити де виявлені неправильні відомості. І відправити назад в податкову, вказавши їх у графі «Відмітка про розбіжності». У цьому випадку податкова інспекція зобов'язана заповнити другий розділ, помістивши туди докладні відомості про платежі.

Акт звірки з податків і зборів дозволить платнику податків бути точно впевненим в тому, що у нього не залишилося фінансових зобов'язань перед бюджетом якщо він закриває свою діяльність, або переходить під юрисдикцію іншої інспекції.

У разі проведення інвентаризаційних щорічних заходів акт звірки з податковою може підтвердити правильність ваших розрахунків.

  • Якщо ви регулярно будете звірятися з фіскальними органами, це допоможе вам вчасно уникнути переплат або недоплат.
  • У той же час потрібно знати, що акт звірки з податків і зборів не може бути основним документом при судових розглядах. Він не вважається первинним документом в бухгалтерському обліку. При необхідності свою правоту в суді потрібно буде доводити, грунтуючись на рахунках, договорах, квитанціях тощо
  • Якщо в рішенні суду зазначено, що заборгованість з податків і зборів віднесено на користь підприємця Іванова, це означає, що підприємець Іванов зобов'язаний сплатити заборгованість на користь бюджету.

Проведення звірки з податків з податковою інспекцією описано в цьому відео:

форма документа

На відміну від звичайного акту звірки між юридичними особами , Вид цього акту звірки затверджена законодавством.

Перший розділ документа включає в себе загальні відомості, у другому йде розгорнутий звіт про рух платежів. У разі, коли акт звірки робиться тільки з податку на прибуток, то два розділи акта виконуються в двох примірниках. Це пов'язано з тим, що даний податок повинен бути зарахований до федерального і регіонального бюджету. Значить і звірка буде виконана для кожного окремо.

Бланк акту можна скачати тут .

Акт звірки з податків і зборів (зразок)

Акт звірки з податків і зборів (зразок)

16.12.2016 року Наказом ФНС Росії № ММВ-7-17 / 685 був прийнятий до застосування новий вид акта спільної звірки з податковими органами. Вже з 27 січня 2017 року фіскальні органи зобов'язані видавати акти за новим зразком. Це пов'язано з тим, що починаючи з 2017 року в обов'язки податкових служб входить ще й контроль над страховими внесками.

Як скласти лист у ФНС

Податківці проводять самостійно звірку з платником податків тільки в тих випадках, коли:

  • Юридична особа має дуже великі фінансові обороти і сплачує великі суми податкових та страхових внесків;
  • Платник податків перекладається під контроль іншої ИФНС;
  • Юридична особа прийняла рішення про закриття своєї діяльності .

У разі, коли ініціатива проведення звірки виходить від платника податків, слід почати спілкування зі службами за допомогою офіційного листа.

У правому верхньому куті фірмового бланка вашої компанії потрібно вказати

  • Кому адресовано лист. Наприклад, Начальнику ИФНС Росії № ___ по г ._____;
  • Від кого. Наприклад, від ТОВ _______ ІПН ________ КПП ______, юридична адреса компанії ;

Далі можна писати таке послання:

  • «Лист про проведення звіряльні розрахункових заходів по податках, зборах, страхових внесках, пені, штрафів, відсоткам.» Після цього повинен слідувати сам текст листа, приклад якого наведено нижче:
  • «Керуючись ст. 21 п.1 подп. 5.1 і ст.32 п.1. подп.11 НК РФ прошу провести звіряльні дії по будь-яким податковим платежам і зборам за проміжок часу з 01.07.2016 по 31.12.2016 р
  • Раніше звірка не була проведена.
  • Готовий акт звірки прохання передати головному бухгалтеру компанії _________ особисто. Відправка поштою не потрібно.
  • Особа, призначена відповідальною за звірку, - головний бухгалтер Іванова Галина Петрівна, за дорученням від 15.07.2016 р № ____. »

Далі, в листі повинні бути вказані номери контактних телефонів. Лист штампується живою печаткою і візується підписом генерального директора компанії.

Бланк листа можна скачати тут .

Лист до податкової (зразок)

Найкраще відправити лист до податкової, кур'єром. Тоді ви отримаєте відразу документальне підтвердження про його отримання податковою службою. Після цього у податківців буде 5 днів для виготовлення акту звірки. Як тільки документ буде готовий податкові служби зобов'язані сповістити заявника.

  • Якщо платник податків згоден з результатами звірки, він підписує документи і відправляє один екземпляр назад, податковому інспектору.
  • Якщо ж виявилися розбіжності, то акт звірки теж потрібно повернути інспектору, тільки вказати в ньому свої дані. Цей документ буде вже вважатися актом з розбіжностями.

Списання податків за таким актом

В результаті звірки з податковою інспекцією в 2012 році була встановлена ​​заборгованість по податках. Але після проведення наступної звірки, вже на початку 2017 року, було встановлено, що заборгованості немає.

В даному випадку потрібно списати заборгованість з балансу підприємства. Для цього потрібно виконати проводку: Кредіт91.1 - Дебет того рахунку, на якому значилася заборгованість. Підставою для списання заборгованості є акт звірки з податків і зборів.

Як замовити Довідку про відсутність заборгованості з податків в ИФНС, розповість це відео:

Так як же правильно звіритися з податківцями?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online