Клопотання про виклик свідків

  1. Приклад клопотання про виклик свідків
  2. КЛОПОТАННЯ про виклик свідків
  3. Свідки по цивільній справі
  4. Як подати клопотання про виклик свідків
  5. Дозвіл клопотання, допит свідків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для чого потрібно клопотання про виклик свідків? Чи обов'язково його заявляти або можна обійтися без нього? Хто такі свідки, і для чого вони потрібні? Відповімо на ці та інші питання про свідків у цивільній справі.

Клопотання про виклик свідків необхідно заявляти для того, щоб вони були запрошені і вислухані в суді. Суд не буде запрошувати свідків за власною ініціативою. Клопотання краще оформити письмово, щоб не упустити всі вимоги до клопотання, які передбачені ЦПК РФ.

Завантажити зразок:

Клопотання про виклик свідків Клопотання про виклик свідків

Приклад клопотання про виклик свідків

В Кіровський районний суд м Іркутська

від Савельєвої Аліни Ігорівни,

Іркутськ, вул. Сухе-Батора, 1587-89

тел. 89002563268

КЛОПОТАННЯ про виклик свідків

В провадженні суду знаходиться цивільна справа № 2-5860 / 2016 за позовом Савельєвої А.І. до Ігонін В.Д. про встановлення батьківства та стягнення аліментів.

На підтвердження батьківства Игонина В.Д. відносно неповнолітньої Савельєвої Д.В. (Спільне проживання, близькі стосунки, турбота про дитину і визнання свого батьківства) прошу викликати в суд свідків: мою маму Савельєву Ніну Дмитрівну і Ігонін Ірину Василівну, маму відповідача.

Керуючись статтею 35 ЦПК РФ ,

прошу:

Викликати в судове засідання свідків:

  1. Савельєву Ніну Дмитрівну, яка проживає м Іркутськ, вул. Сухе-Батора, 1587-89
  2. Ігонін Ірину Василівну, яка проживає м Іркутськ, вул. Сухе-Батора, 1587-95

15.05.2016 Савельєва А.І.

Свідки по цивільній справі

Свідком може бути кожна особа, якій особисто відомі обставини справи. Свідок може бути очевидцем подій або знати про них від інших осіб. В цьому випадку свідок повинен повідомити суд джерела своєї обізнаності. Не можуть бути свідками наступні особи:

  • представники, захисники і медіатори - щодо обставин, пов'язаних з конкретними судовими справами
  • судді, присяжні або арбітражні засідателі - за відомостями, що став відомими в нарадчій кімнаті
  • священнослужителі - з відомостями, повідомленими на сповіді

Свідкам можна відмовитися від дачі показань:

  • проти самого себе
  • проти чоловіка, дітей, батьків

Як подати клопотання про виклик свідків

Клопотання можна заявити на будь-якій стадії розгляду цивільної справи. Можна додати письмове клопотання до позовної заяви при його подачі в суд. Можна завити про виклик свідків на підготовці або в судовому засіданні. Вибір часу залежить тільки від позиції особи, яка заявляє про виклик. Однак порадимо зробити це якомога раніше, щоб не затягувати розгляд справи.

Заявити клопотання про виклик свідків може будь-яка особа, яка бере участь у справі, на яку покладено доведення відповідної обставини. Це може бути позивач , Відповідач або третя особа . Показаннями свідків можна спростовувати обставини, які намагається довести інша сторона.

Клопотання можна заявити і усно, проте воно обов'язково повинно містити такі дані:

  • повні прізвище, ім'я та по батькові свідка
  • повна адреса свідка
  • обставини, які може підтвердити цей свідок
  • якщо свідок є дитиною - його вік

Зазвичай в суд викликають кілька свідків, 2-3 людини цілком достатньо, не варто викликати свідків, які будуть давати абсолютно однакові показання.

Дозвіл клопотання, допит свідків

Суд вирішує клопотання про виклик свідків шляхом винесення ухвали. Перед цим вислуховуються думки всіх осіб, які беруть участь у справі. Якщо клопотання вирішується в судовому засіданні, можна самостійно запросити свідків, вони будуть допитані судом в цьому ж процесі. В іншому випадку, при задоволенні клопотання суд відкладе судове засідання для виклику свідків. Повістки для передачі свідкам суд може вручити особі, котрий заявив клопотання.

Після задоволення судом клопотання про виклик свідка, він знаходиться під захистом закону. За підкуп свідка, погрози, примус його до дачі показань або відмови від дачі показань передбачена кримінальна відповідальність.

Неповнолітні свідки допитуються в суді в присутності педагога і законних представників. На розсуд суду деякі з присутніх в цей час можуть бути видалені із залу судових засідань.

Свідки повинні прийти в суд з паспортом для встановлення їх особи. Перед дачею показань свідки попереджаються про кримінальну відповідальність за дачу неправдивих свідчень.

При допиті свідок повинен у вільній формі розповісти про те, що йому особисто відомо про обставини справи. Учасники процесу задають свідку уточнюючі питання. Першим задає питання особа, за чиїм клопотанням був викликаний свідок. Суддя може задати питання в будь-який час.

Витрати, понесені на явку свідка до суду, можна відшкодувати, подавши заяву про стягнення судових витрат.

Чи обов'язково його заявляти або можна обійтися без нього?
Хто такі свідки, і для чого вони потрібні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online