Як реагувати на виклик на допит в якості свідка

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На підприємство прийшла Порядок з'явитися до слідчого прокуратури директору і головному бухгалтеру для допиту по відкритому кримінальній справі на посадових осіб другого підприємства.

Останнє дійсно є контрагентом даного підприємства, і раніше директор і його співробітники вже викликалися на допит, але у другій кримінальній справі, яке згодом було закрито. Тоді проводилася виїмка всіх документів, що підтверджують Зазначені правовідносини. В даний час на підприємстві Ніяких цікавлять слідчого документів немає.

Як бути даному підприємству в такій ситуації? Чи можна проігнорувати таку порядку і не з'явиться до слідчого? Чим це може загрожує підприємству? Хто може відмовитися від явки на допит в якості свідка?

Відразу скажемо, що на дану порядку слід відреагувати. А ось як саме, зараз Постараємося розібратися.

Отже, для початку необхідно визначитися, що ж було направлено на адресу підприємства - Порядок із запитом на надання документів у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи або просто Порядок з викликом на допит в якості свідка.

Справа в тому, що Згідно ст. 64 Кримінально-процесуального кодексу України (далі - КПКУ) при проведенні досудового слідства, дізнання і розгляді кримінальної справи в суді підлягають доказуванню:

  1. подія злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину);
  2. винність обвинуваченого у вчиненні злочину і мотиви злочину;
  3. обставини, що впливають на ступінь тяжкості злочину, а також обставини, які характеризують особу обвинуваченого, пом'якшують або обтяжують покарання;
  4. характер і розмір шкоди, завданої злочином.

Так ось: щоб встановити наявність або відсутність суспільно-небезпечного діяння, винність особи, яка вчинила це діяння, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, орган дізнання, слідчого і суду необхідно мати докази, на підставі яких у визначеному законом порядку таке наявність або відсутність і встановлюються. При цьому в кримінальній справі доказами є Будь-які фактичні дані, які визначаються показаннями свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, висновком експерта, речовими доказами, протоколами слідчих і судових дій, протоколами з відповідними доповненнями, составленними уповноваженими органами за результатами оперативно-розшукових заходів, а також другий документ (ст. 65 того ж Кодексу).

Особа, яка провадить дізнання, слідчий, прокурор і суд в справах, які перебувають в їх провадженні, мають право:

  • Викликати в порядку, встановленому КПКУ, будь-яких осіб як свідків і потерпілих для допиту або як експертів для дачі висновків;
  • Вимагати від підприємств, установ, організацій, посадових осіб і громадян пред'явлення предметів і документів, які можуть встановити Необхідні в справі фактичні дані;
  • Вимагати проведення ревізій, вимагати від банків інформацію, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб у порядку та обсязі, встановлених Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Таке право Зазначеними особам надано положеннями ст. 66 цього Кодексу. При цьому виконання наведених вимог є обов'язковим для всіх громадян, підприємств, установ і організацій.

Докази можуть бути надані підозрюваним, обвинуваченим, його захисником, обвинувачів, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем і їх представниками, а також будь-якими громадянами, підприємствами, установами та організаціями.

Важливо відзначити, що в даній статті КПКУ йдеться про право слідчого вимагати пред'явлення документів, які можуть встановити Необхідні в справі фактичні дані. Однак в ній не йдеться про право слідчого вимагати надання йому документів. А це дві великі різниці. Терміни «пред'явлення» і «надання» на перший погляд здаються синонімами, але насправді це не так: пред'являтися документи можуть Виключно за місцем знаходження підприємства. Вимагати пред'явлення документів, Посилаючись на зазначену норму закону, слідчий не може: якщо посадової особи підприємства надійшла вимога з'явитися до нього на допит в якості свідка разом з документами, то воно буде неправомірним.

Якщо так, то тоді вже слід каже про виїмку документів, при цьому чинне кримінально-процесуальне законодавство надає право слідчому зробити вилучення документів в процесі виробництва виїмки. Власне, як випливає з умови питання, така виїмка документів Щодо взаємовідносин даного підприємства і його контрагента, на посадових осіб якого було прийнято Кримінальну справу, вже проводилася раніше.

Говорячи про виїмку, слід враховувати наступне: оригінали документів відносяться до первинних документів та їх вилучення у підприємства, З огляду на зміст ст. 9 Закону України від 16.07.99 р № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», може бути здійснено Виключно за рішенням відповідних органів, прийнятим у межах їх повноважень, передбачених законом (в даному випадку - КПКУ).

Отже, Згідно ст. 178 КПКУ виїмка проводиться у випадках, коли є точні дані, що предмети чи документи, які мають значення для справи, знаходяться в певної особи чи в певному місці. Згідно ч. 2 зазначеної законодавчої норми виїмка проводиться по мотивованої постанови слідчого.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 183 КПКУ перед виїмкою слідчий пред'являє постанову представникові підприємства, де проводиться виїмка, і пропонує йому (представнику підприємства) видати Зазначені в постанові предмети і документи.

Посадові особи і громадяни не мають права відмови в пред'явленні або видачі документів або їх копій або другий предметів, які вимагає слідчий під час обшуку і виїмки (ст. 179 КПКУ).

При виробництві виїмки складається протокол, в який вноситься перелік вилучених предметів і документів.

З приводу виїмки необхідно відзначити наступне.

Під час виробництва виїмки слід, Щоб все вилучені предмети і документи обов'язково вносилися до протоколу. При цьому ст. 186 КПКУ вимагає, Щоб все вилучені документи мали безпосереднє відношення до справи.

Згідно ст. 188 КПКУ про проведення обшуку або виїмки слідчий складає протокол у двох примірниках з додержанням правил ст. 85 того ж Кодексу.

У протоколі вказуються:

  • Підстави для обшуку або виїмки;
  • Приміщення або інше місце, в якому був проведений обшук або виїмка;
  • Особа, у якого проведено обшук або виїмка;
  • Дії слідчого і результати обшуку або виїмки.

Відповідно до положень ст. 189 КПКУ після закінчення обшуку другий примірник протоколу виїмки та опису вилучено майна обов'язково повинен бути вручений представнику підприємства.

Тепер - про Порядок з викликом на допит в якості свідка.

Положеннями ст. 68 КПКУ визначено, що в якості свідка може бути Викликано кожну особу, про яку є дані, що їй відомі обставини, що стосуються справи. Свідок може бути допитаний про обставини, які підлягають встановленню по даній справі, в тому числі про факти, які характеризують особу обвинуваченого або підозрюваного, а також його взаємовідносини з ними.

Іншими словами, вас можуть ВИКЛИКАТИ на допит в якості свідка, якщо слідчий, прокурор, суддя або особа, що проводить дізнання, вирішать, що ви в своєму розпорядженні будь-якою інформацією по кримінальній справі, яка перебуває в провадженні.

Як правило, виклик на допит здійснюється по Порядок: свідок викликається до слідчого повісткою, яка вручається під розписку свідкові нарочним або надісланої поштою листом з повідомленням. Разом з тим закон дозволяє ВИКЛИКАТИ свідка також телеграмою або телефонограмою (ст. 166 КПКУ).

У ній повинно в обов'язковому порядку зазначатися:

  • Хто викликається в якості свідка;
  • Куди і до кого;
  • Час явки на допит.

Особа, викликана органом дізнання, слідчим, прокурором або судом як свідок, зобов'язана з'явитися за вказаним місцем і часу і дати правдиві показання про відомі їй обставини в справі.

У разі неявки свідка без поважних причин він може бути підданий рахунок в порядку, визначеному ч. 2 ст. 70 КПКУ (інакше кажучи, через органи внутрішніх справ). Поважними причинами неявки в Призначений термін визнаються: несвоєчасне одержання повістки, хвороба та інші обставини, що фактично позбавляють його можливості своєчасно з'явитися до слідчого.

При неявці без поважної причини суд вправі також накладіть на свідка грошове стягнення в половини мінімального розміру заробітної плати. Питання про грошове стягнення вирішується судом у судово засіданні при розгляді справи, по якому свідок викликався.

Згідно ст. 69 КПКУ не можуть бути допитані в якості свідків, зокрема:

  • Адвокати та інші фахівці в галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, нотаріуси, лікарі, психологи, священнослужителі - щодо того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні їх професійної діяльності, якщо вони не звільнені від обов'язку зберігати професійну таємницю особою, що довірила їм Ці відомості;
  • Захисник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, представник потерпілого, позивача, відповідача - щодо обставин, які стали їм відомі при наданні юридичної допомоги підзахисним або довірителям.

Відмовитися давати показання як свідки мають право:

  • Члени сім'ї, близькі родичі, усиновлені, усиновителя підозрюваного, обвинуваченого, підсудного;
  • Особа, яка своїми показаннями викривала б себе, членів сім'ї, близьких родичів, усиновленого, усиновителя у вчиненні злочину.

На допит необхідно пам'ятати про наступні моменти.

Свідка можна допитувати про факти, які стосуються даної справи, а також про особу підозрюваного або обвинуваченого та потерпілого.

Згідно ст. 167 КПКУ свідок допитується в місці провадження досудового слідства, а при необхідності - в місці його перебування.

Перед допиту слідчий встановлює особу свідка, повідомляє йому, в якій справі він викликаний, і попереджає про обов'язок розповісти все відоме йому в справі, а також про Кримінальну відповідальність за відмову дати показання і за дачу завідомо неправдивих показань. Далі слідчий з'ясовує стосунки між свідком і підозрюваним або обвинуваченим, а також потерпілим і починає допит. Після того як свідок закінчить дачу показань, слідчий ставить йому запитання.

Іноді слідчий має тільки оперативну інформацію по цукерково справі, яка отримана незаконними способами. Для отримання необхідного відповіді з метою надання законності інформації можуть задаватися навідні запитання, що суперечить ст. 22, 167 КПКУ: забороняється ставити запитання, у формулюванні яких міститься відповідь, частина відповіді або підказка до неї.

Кожен поставлене запитання слідчий записує в протокол. Відповіді свідка також записуються слідчим, причому фіксуватися має саме те, що він сказав.

Згідно ст. 170 КПКУ після закінчення допиту слідчий пред'являє свідкові протокол для прочитання. На прохання свідка протокол може бути йому зачитаний слідчим. Уважно прочитайте протокол: в даній ситуації кожна кома відіграє роль у вашій долі.

Протокол підписується свідком, слідчим і особами, які були присутні при допиту. Якщо протокол написаний на декількох сторінках, свідок підписує кожну сторінку окремо.

Виходячи з умови питання, є всі підстави вважати, що мова йде саме про Порядок з викликом на допит посадових осіб даного підприємства в якості свідка Щодо його правовідносин з контрагентом по закладу щодо нього кримінальній справі.

І на закінчення хотілося б побажати, Щоб наші поради вам не понадобились.

Як бути даному підприємству в такій ситуації?
Чи можна проігнорувати таку порядку і не з'явиться до слідчого?
Чим це може загрожує підприємству?
Хто може відмовитися від явки на допит в якості свідка?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online