Висотка замість парку?

  1. Ризикують залишитися без сонця Зовсім недавно жителі 4-поверхових будинків по вулиці Багратіона раділи...
  2. Законність землі під питанням
  3. А що будуватимуть
  4. Як бути з «лісом»
  5. нерадісне сусідство
  6. депутат допоможе

Ризикують залишитися без сонця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зовсім недавно жителі 4-поверхових будинків по вулиці Багратіона раділи сусідству з невеликим затишним і тихим сквером. Андрій, один з жителів ЖК «Джерела», а також представник ініціативної групи розповідає, що влітку там грали діти, дорослі збиралися і влаштовували пікніки, вигулювали своїх чотириногих друзів. Зараз цю ділянку обгороджений будівельним парканом. Первинний грунт знятий. Майданчик підготовлена ​​під будівництво 16-поверхового житлового будинку.

- В околицях це, по суті, єдиний пустир, де є лісова зона і можна гуляти, - пояснює Андрій. - На ділянці близько двохсот дерев: береза ​​і сосна. На сьогоднішній день територію будівництва вже обнесли парканом. Причому поставили його приблизно в 20 метрах від 6-й блок секції.

Фото Валерії Алтарьов Дмитро Володимирович

- Влітку пішов слух, що будуватимуть, - розповідає Андрій. - Ми написали своєму депутату Михайлу Корнєву. У жовтні місяці нам прийшла відповідь, що дозвіл ще не видавалося. І тоді ж ми почали звертатися в різні держструктури: писали в адміністрацію Свердловського округу, в прокуратуру (Cвердловск і обласну), кілька листів відправили в Кремль Володимира Путіна. Минулого тижня звернулися в Госстройнадзор. Нам сказали, що все законно.

Керівник Госстройнадзора по Іркутській області Вадим Литвиненко підтвердив ІА «Іркутськ онлайн», що всі необхідні дозволи забудовник отримав. Будівництво планує почати в першому кварталі 2017 року.

- Земельна ділянка на вулиці Багратіона відведено під будівництво офіційно, - говорить Вадим Литвиненко. - Забудовник АТ «ІРЖА» отримав дозвіл на будівництво, видане відділом дозвільної документації адміністрації міста Іркутська. В даний час будівництво об'єкта не розпочато. У службу державного будівельного нагляду Іркутської області повідомлення про початок будівництва по даному об'єкту не надходило. В процесі будівництва службою буде здійснюватися нагляд.

Будівельний майданчик. Фото Валерії Алтарьов Дмитро Володимирович

Генеральний директор будівельної компанії АТ «ІРЖА» Іван Бірюков в подиві від того, які пристрасті киплять навколо будівництва. Він каже, що готовий врахувати побажання жителів в підготовці остаточного проекту, але вже, звичайно, не може йти ніякої мови, про перенесення місця будівництва. Він посилається на генеральний план міста, на якому зона між двома будинками по вулиці Багратіона 46 / 2-46 / 5 є зоною багатоповерхової житлової забудови. І жителі, на його думку, повинні розуміти, що рано чи пізно на цій ділянці все одно з'явився б житловий будинок.

Жителі мікрорайону переживають, що через будівництво висотки, сонця вони тепер не побачать.

- Жителі сусідніх будинків в «ІРЖА» для ознайомлення з проектом не зверталися, - дивується директор. - По суті, у них немає підстави для виставлення своїх вимог. «Все що ми робимо є незаконним. Що ми будемо будувати і чому - нецікаво, вони будуть протестувати і не дадуть почати будівництво »- ось все, що я почув від жителів на мітингу, який вони провели 12 листопада. Власниками цієї ділянки ми є з травня 2015 року, а 20 жовтня 2016 року одержали дозвіл на будівництво.

А що буде з «джерелами»

Андрій розповів, що ділянка, відведена під будівництво, має великий нахил. Можливо, буде зводитися підпірна стіна.

- Як показує практика, будівництво підпірних стін загрожує їх руйнуванням, - каже Андрій. - Візьмемо, наприклад, мікрорайон Ершовской. Там більшість будинків стоять на підпірних стінах. По телевізору в новинах не раз озвучували, що такі конструкції валяться. Якщо це відбувається від 4-поверхових будинків, то яким чином підпірні стіни витримають 16-поверховий будинок? Причому грунт на цій території рухливий. Є ймовірність того, що цей будинок взагалі може «піти». До того ж ми ні разу не бачили, щоб на будмайданчику проводилися які-небудь інженерні вишукування.

Генплан міста Іркутська

Андрій пояснює, що назва «Джерела» їх ЖК отримав невипадково. А все через близькість ґрунтових вод до поверхні землі.

- Коли були серпневі дощі, дощова вода приєдналася до потокам джерельних вод і у нас підтоплювало будинку, - згадує він. - Ми викликали експертів. І нам сказали, що наші будинки запобігають потік верхніх вод, тому вода виходить на поверхню. Ми боїмося, що при будівництві такого великого будинку, джерела поміняють русло і наші будинки буде ще більше топити. А якщо вони почнуть вбивати ще і палі, то сусідні будинки також можуть пошкодитися.

Однак фахівці «ІРЖА» і в цьому не бачать проблеми. Вони пояснюють систематичне підтоплення підземної парковки ЖК «Родник» неякісної гідроізоляцією.

- Сусідні житлові будинки частково побудовані на колишньому болоті. Зазвичай не рекомендується робити підземні гаражі при заболотістой місцевості якраз через близькість ґрунтових вод, - розповідає керівник проекту «ІРЖА». - Що стосується нашого проекту, перед початком будь-якого будівництва проводяться інженерно-геологічні вишукування. Без цих досліджень просто неможливо отримати дозвіл на будівництво. Приїжджає бурова установка, витягується керн, він вивчається, проводяться лабораторні дослідження. Підкреслюю, без цих даних до будівництву не приступають. При такому дослідженні враховується навантаження на грунт. Відповідно до проведених досліджень на даній ділянці грунт середньої міцності - піщаник. Нижні будинки стоять на насипному ґрунті і на болотистому. Це різні верстви, не пов'язані ніяк. За результатами досліджень грунтових вод на нашій ділянці не виявлено.

За результатами досліджень грунтових вод на нашій ділянці не виявлено

Мітинг. Фото Валерії Алтарьов Дмитро Володимирович

Представники забудовника не розуміють, звідки у жителів стільки недостовірної інформації. За їх словами, ініціативна група в особі кількох людей, вводить в оману інших жителів цього ЖК. Це ж стосується і фундаменту.

- Нашим проектом передбачається монолітний фундамент, а не свайне поле, - пояснює генеральний директор «ІРЖА». - Всі породи низької міцності будуть вийняті з грунту до твердих порід, відсипана піщана подушка. Потім заллємо фундаментну плиту. Палі використовується там, де грунт не проходить по несучої здатності, куди їх можна вбити. А під нашим житловим будинком, повторюся, піщаник.

Законність землі під питанням

У жителів ЖК «Джерела» багато питань до забудовника. На мітингу, який організували жителі довколишніх будинків проти будівництва багатоповерхівки, обговорювали і законність придбання ділянки. Представник ініціативної групи Людмила стверджує, що забудовник незаконно придбав землю.

- Схема відома і проста, - говорить вона. - Дуже довго на цій ділянці стояла будівля без вікон і дверей. Знаєте, є така схема, коли «застовпили» місце, поставили просто каркас будинку з газобетону і потім, мабуть, через суд оформили цю будівлю у власність, як незаконну споруду. І вже після цього отримали землю.

На доказ своїх слів Людмила показує витяги з відповідних постанов «Про залишення заяви без руху» і «про повернення позовної заяви» від 26 травня, 3 липня 2014 року (справа №А19-7671 / 2014 року), які є у відкритому доступі на сайті Арбітражного суду Іркутської області. Згідно з цими документами «ІРЖА» виступає в якості третьої особи у справі про приватизацію складу: «Міністерство майнових відносин Іркутської області звернулося в Арбітражний суд Іркутської області з вимогою до Адміністрації міста Іркутська про визнання права власності на об'єкт нерухомого майна - склад, загальною площею 37, 8 квадратних метрів, розташований за адресою: місто Іркутськ, Свердловський район, вулиця Багратіона, на земельній ділянці загальною площею 9483 квадратних метрів, кадастровий номер 38: 36: 000026: 9473 ».

Згідно з цими документами «ІРЖА» виступає в якості третьої особи у справі про приватизацію складу: «Міністерство майнових відносин Іркутської області звернулося в Арбітражний суд Іркутської області з вимогою до Адміністрації міста Іркутська про визнання права власності на об'єкт нерухомого майна - склад, загальною площею 37, 8 квадратних метрів, розташований за адресою: місто Іркутськ, Свердловський район, вулиця Багратіона, на земельній ділянці загальною площею 9483 квадратних метрів, кадастровий номер 38: 36: 000026: 9473 »

Фото Валерії Алтарьов Дмитро Володимирович

Однак забудовник пояснив, що придбав ділянку відповідно до обласним законом Іркутської області в 2015 році, за яким земельна ділянка з кадастровим номером 38: 36: 000026: 9473 по вулиці Багратіона площею 95 соток був внесений до статутного капіталу «ІРЖА».

А що будуватимуть

За відповідями ми вирушили в офіс до забудовника, щоб своїми очима побачити документи. Представники АТ «ІРЖА» цілком охоче йдуть на контакт. На столі два плани: проект самого житлового будинку з детальним позначенням під'їзних шляхів, місць для паркування та план благоустрою прилеглої території (Примітка редакції: проект знаходиться на стадії доопрацювання, тому, на жаль, ми не можемо опублікувати його в статті).

- Думка окремих жителів нам незрозуміло, так як на момент придбання земельної ділянки у власність «ІРЖА» він уже мав призначення «для будівництва багатоквартирних житлових будинків високої поверховості» відповідно до рішень міської думи від 04.06.2012 № 005-20-350571 / 2 , - пояснює директор «ІРЖА». - Це інформація є і була у відкритому доступі. Якщо при покупці квартири вони керувалися виключно тим, що сусідню ділянку залишиться незабудованих - це грубий самообман.

За словами генерального директора АТ «ІРЖА» Івана Бірюкова, після проведення інженерних вишукувань, було прийнято рішення будувати однопід'їздний 16-поверховий будинок. «З 95 соток всієї земельної ділянки під забудову відведено всього 6,5. Відповідно вивільняється місце для створення більш комфортних умов проживання », - розповідає він.

Проектом передбачено 144 квартири, з них 16 - 2-кімнатних і 128 - 1-кімнатних. Площа квартир від 32 до 54 квадратних метрів.

Іван пояснює, що забудова ділянки має наднизьку щільність. Її площа - 629,88 з можливих 9 483,00 квадратних метрів. Загальна площа квартир - 5 236 квадратних метрів (виходячи з діючих міських нормативів, на ділянці такого розміру дозволяється будівництво 19 тисяч квадратних метрів житла - максимально допустима забудова). Показник забудовника, згідно з поданим планом приблизно в 4 рази менше.

- Виходячи з проекту ми бачимо, що у нас в кілька разів перевищені норми забезпечення земельної ділянки інфраструктурою, - показує директор на плані ділянки. - Наприклад, майданчик для ігор дітей, за нормами вимагається 123 квадратних метра, за фактом 345, майданчик для відпочинку дорослого населення за нормативами 88, за планом в два рази більше, спортивний майданчик за нормами 342 квадрата, за проектом 405.

Як бути з «лісом»

Однією з причин свого невдоволення, жителі ЖК «Джерела» називають знищення невеликого скверу, на який виходять їхні вікна. Вони розповідають, що влітку смажать там шашлики, гуляють з дітьми, вигулюють собак.

- Там немає ніяких вікових і реліктових сосен, - стверджує Іван Бірюков. - Ділянка, який ми плануємо забудовувати, 30 років тому перекопали, проклали напірну трубу. Зараз територія знаходиться в недоглянутою стані, в порядку цю земельну ділянку ніким не підтримувався. На ньому вигулюють собак і проживають особи без певного місця проживання. Для цивілізованого відпочинку територія абсолютно не придатна.

Фото Валерії Алтарьов Дмитро Володимирович

Представники забудовника не розуміють, чим викликане небажання представників ініціативної групи йти на контакт з ними. На думку генерального директора Івана Бірюкова, крім будівництва житлового будинку, вирішиться питання з озелененням всій прилеглій до будинку території. Згідно з планом, площа озеленення становить близько 42 відсотків від площі всієї ділянки. Інших будівництв з таким відсотком озеленення, за його словами, в місті немає. У «ІРЖА» пояснили, що по міському регламенту, якщо землекористувачем зрубується хоч одне дерево або чагарник, то замість кожного він повинен посадити два, причому певного розміру, і при цьому заплатити грошову компенсацію.

- Також ми плануємо організувати окремий проїзд між 4-поверховим і 9-поверховим будинками, - каже директор. - Транзитом повз будинки і під'їздів житлових будинків їздити не будемо.

нерадісне сусідство

Жителів насторожує і майбутнє «неблагополучний» сусідство. Адже ця висотка стане пілотним проектом, який буде реалізований за рахунок продажу житлових сертифікатів. «Хто буде купувати сертифікати: всі, хто бажає (звичайні громадяни) або ті, хто має право на пільги, - невідомо», - переживають вони.

- Як я це розумію, це буде соціальне житло, - припускає Андрій. - Частина квартир для дітей-сиріт, частина - орендне житло, щось на зразок прибуткового будинку.

У «ІРЖА» пояснили, що так як вони є обласною організацією, то, дійсно, 10 відсотків квартир будуть передані місту для вирішення соціальних проблем. «Говорити про те, що це небажане сусідство навряд чи тут доречно. Ті, хто мають право на соціальну підтримку і беруть участь в програмах по забезпеченню житлом, такі ж люди, як і ми з вами, нічим не краще і не гірше », - говорить директор з розвитку« ІРЖА ».

депутат допоможе

На захист інтересів жителів ЖК «Джерела» виступив депутат 34 округу Михайло Корнєв. Він засумнівався в законності проведених екологічної експертизи.

- Я днями зустрічався з представником міської адміністрації управління екології. Начальник відділу озеленення та міських лісів Володимир Преловська мені сказав, що дозвіл на знесення зелених насаджень він не підписував.

Мітинг. Фото Валерії Алтарьов Дмитро Володимирович

Михайло Корнєв впевнений, що дозволу екологів забудовник не отримає. І все тому що проведені слухання були нелегітимними, оскільки відбулися без участі жителів. Депутат наполягатиме на повторних слуханнях, щоб дати можливість висловитися жителям ЖК «Джерела».

Виявилося, що забудовник ще на початку року розмістив інформацію про місце проведення громадських слухань в друкованих ЗМІ. Однак, за словами самих жителів, це було зроблено спеціально таким чином, щоб ніхто не дізнався про них і відповідно не прийняв в них участі. За словами ж представника «ІРЖА», жителі неправильно розуміють суть громадських слухань.

- Слухання проводяться для збору думок і пропозицій всіх зацікавлених осіб щодо зменшення негативного впливу будівництва на навколишнє середовище - пояснює Іван Бірюков. - Рішення про можливість або неможливість будівництва на слуханнях не приймається.

Рішення, прийняті на громадських слуханнях, носять рекомендаційний характер.

Треба сказати, Михайло Корнєв досить різко відреагував на звістку про майбутнє будівництво. На його думку, цей будинок - яскравий приклад точкової забудови, з якої він, як депутат, бореться. Михайло Корнєв підкреслив, що необхідно повернути мерії можливість розпоряджатися земельними ділянками, як раз для того, щоб надалі уникати таких ситуацій.

У ситуації, що склалася заступник керівника служби Госстройнадзора Анастасія Парфьонова бачить один шлях вирішення.
- Жителі в цій ситуації, якщо вважають, що їх права порушуються, можуть звернутися до суду з відповідною заявою, - пояснює фахівець. - А суд вже виходячи з доводів, наведених заявником, представлених доказів по цій справі, буде встановлювати наскільки законно було видано дозвіл на будівництво. Це єдиний законний шлях, який може привести до мети, пов'язаної зі скасуванням дозволу. Однак просто небажання жителів, щоб поруч з ними будували новий будинок, в даній ситуації мало, і вже тим більше не привід припиняти будівництво.

Якщо це відбувається від 4-поверхових будинків, то яким чином підпірні стіни витримають 16-поверховий будинок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online