Родина, яка завжди з тобою: в Держдумі розробляють російську грін-карту

  1. Як у інших
  2. «Чи поїдуть ті, кому треба побільше заробити»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Держдумі планують видавати колишнім співвітчизникам спеціальні «карти росіянина», аналог американської грін-карти. Передбачається, що документ буде давати право на ряд привілеїв: від безкоштовного навчання у вищих навчальних закладах до пільг на проїзд у громадському транспорті. У Держдумі вважають, що це буде сприяти об'єднанню російських, які опинилися за кордоном після розпаду Радянського Союзу. Якщо законопроект буде схвалений, російські карти почнуть видавати з 1 січня 2018 року.

Депутат Держдуми Володимир Сисоєв розробляє законопроект про карту росіянина, документа, який підтверджує належність особи - громадянина однієї з країн СНД чи Балтії - до російського народу.

Законопроект спрямований на підтримку родинних, етнічних і мовних цінностей російського народу в зарубіжних країнах. Згідно з документом, вітчизняна грін-карта дасть ряд привілеїв: наприклад, на право на роботу, безкоштовну навчання, медичну допомогу, пільги на проїзд.

«Це реальна рука допомоги, простягнута мільйонам співвітчизників, які в результаті краху СРСР опинилися за межами батьківщини. Незважаючи на вкрай важкі умови, вони залишалися російськими патріотами, підтримували традиції батьків.

«Карта росіянина» - це документ, який хоча і не дає громадянства Росії, але повертає нашим співвітчизникам багато належні їм права.

Вони зможуть в нашій країні вчитися і працювати, як інші громадяни. Або приїжджати, не сплачуючи за візу », - пояснив Сисоєв.

Основна частина росіян за кордоном проживає на Україні і в Казахстані, але великі діаспори є також у Латвії, Естонії, Киргизії, Білорусії і Молдавії.

«Ми говоримо про те, що сьогодні Росія повертає собі статус наддержави, знову стає альма-матер за все гігантського російського народу, який розділений кордонами, встановленими штучно, внаслідок змови і перевороту 1991 року. Інші країни вже давно ведуть політику, спрямовану на возз'єднання, інтеграцію своїх колишніх співвітчизників. Введення російської грін-карти стане суттєвим кроком на шляху будівництва Русского мира, розпочатого в Криму », - заявив парламентарій.

Отримати російську грін-карту

Згідно із законопроектом, стати володарем російської грін-карти зможуть громадяни інших держав, якщо вони виконають ряд умов. Зокрема, необхідно надати доказ наявності в прямому спорідненні російського або громадянина СРСР (батько, мати, бабуся, дідусь). Або самому мати раніше громадянство Радянського Союзу.

Також по темі

У Держдумі планують видавати колишнім співвітчизникам спеціальні «карти росіянина», аналог американської грін-карти Де один, там і троє: для одиночних пікетів встановлять мінімально допустима відстань

У Держдумі вирішили регламентувати поодинокі пікети. Депутат фракції «Єдина Росія» Євген Федоров підготував поправки, згідно з ...

Ще однією умовою є володіння російською мовою не нижче базового рівня і відсутність діяльності (зокрема, журналістської), спрямованої проти російської держави, народу і його безпеки. Іншим обов'язковою умовою є відсутність російського громадянства.

Якщо закон буде прийнятий, то перші російські грін-карти можна буде отримати вже з 1 січня 2018 року. Саме з цього часу він вступає в силу.

Як у інших

У цьому механізмі немає нічого нового. Подібні документи вже затверджені парламентами Словаччини, Польщі та інших країн. Польща стала піонером по возз'єднанню співвітчизників шляхом введення особливого документа. З 2008 року Варшава видає цей документ також етнічним полякам, котрі є громадянами колишніх республік СРСР.

У минулому році польський уряд почав розгляд поправок до закону про карту поляка, які стосуються фінансової підтримки з боку держави. Згідно з цими поправками, на фінансову допомогу зможуть розраховувати власники карти, бажаючі переїхати на історичну батьківщину. Поправки передбачають підтримку в розмірі € 5,4 тис. На кожного члена сім'ї.

Відзначимо, що в законопроекті Сисоєва про грошову винагороду мова поки не йде.

Перший заступник голови комісії з питань соціальної політики, трудових відносин та якості життя громадян Георгій Федоров підтримав ініціативу депутата Сисоєва. Він пояcніл RT, що сьогодні вже робиться багато для інтеграції співвітчизників.

Парламентарій нагадав, що в квітні 2014 року президент Володимир Путін підписав закон про спрощену видачу громадянства Росії співвітчизникам, які вільно володіють російською мовою і живуть (або проживали) на території СРСР або Російської імперії в нинішніх кордонах Росії. А в травні 2016- го був прийнятий спрощений порядок отримання посвідки на проживання в Росії для біженців з України. Всього ж за минулі 10 років в Росію повернулися близько 560 тис. Чоловік.

Також по темі

Округ заброньовано: навіщо Міноборони посилює бойовий потенціал військ на півдні Росії

Міністр оборони Сергій Шойгу поставив нові завдання перед командуванням Південного військового округу (ЮВО). Він підкреслив, що висока ...

«Збирання російського народу - прямий обов'язок. Про це говорить і президент. На жаль, до сих пір механізми в належній мірі не опрацьовані, але тим не менше ми рухаємося в цьому напрямку. Запропонована Володимиром Сисоєвим ініціатива - зробити спеціальну «карту росіянина» - це правильно. Це багато в чому зніме моральне навантаження від того факту, що ми до цих пір є найбільшим розділеним народом в світі », - підкреслив Федоров.

«Чи поїдуть ті, кому треба побільше заробити»

Керівник інтеграційного центру «Міграція і закон» Гавхар Джураєва вважає, що російська грін-карта повинна користуватися популярністю.

«Ще не вичерпалися ті ресурси, які могли б поповнити Росію за рахунок тих співвітчизників, які перебувають в СНД», - говорить вона.

Однак Джураєва підкреслює, що можливість отримання російської грін-карти повинна проходити по межах сьогоднішньої Росії, а не СРСР.

«Росія зацікавлена ​​в припливі своїх співвітчизників. Ми готові взяти на себе відповідальність за весь колишній СРСР? Буде наплив тих, кому Росія-то не потрібна, а потрібно побільше заробити, отримати більше можливостей. Ось це, я вважаю, неправильно », - зазначає експерт.

Крім того, Джураєва додає, що претендує на російську грін-карту повинен знати історію і культуру Росії і мати дуже хорошим знанням російської мови.

«Звичайно, така грін-карта стане лазівкою для трудових мігрантів. Будь-яке полегшення в'їзду - це лазівка. Проблеми міграції будуть зростати », - застерігає Джураєва.

Ми готові взяти на себе відповідальність за весь колишній СРСР?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online