Прописка на дачі, підвищень ПДВ і пенсій: нові закони, за якими ми будемо жити в цьому році

  1. Матеріали по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сміттєву реформу відстрочили   З 1 січня в Росії почала діяти нова система поводження з відходами

Сміттєву реформу відстрочили

З 1 січня в Росії почала діяти нова система поводження з відходами. А плата за вивезення сміття тепер буде виведена окремим рядком в квитанції. Амурська область перейде на цю систему з 1 квітня - регіон не готовий був починати роботу за новими правилами з січня, тому вирішив відстрочити перехід на три місяці. Таким чином оновлені квитанції амурчане отримають тільки в травні.

Збирати і утилізувати сміття в Приамур'ї будуть п'ять компаній-регіональних операторів. Тарифи за сміття залежать від того, до якого з п'яти кластерів відноситься населений пункт. Причому розраховуватися плата буде в залежності від площі житла, а не від кількості проживаючих. У Благовєщенську жителі впорядкованого житла платитимуть 4,6 рубля з кожного квадрата, для невпорядкованого житла ціна скласти 2,3 рубля.

ПДВ збільшили до 20%

З Нового року податок на додану вартість в Росії виріс з 18 до 20%. Так як бізнес закладає ПДВ у вартість послуг і товарів, підвищення податку може призвести до зростання цін. Так, деякі компанії ще в кінці 2018 року попередили клієнтів про плановане підвищення. При цьому збережена пільгова ставка ПДВ - 10% - на соціальні товари: не підвищуватиметься податок на життєво необхідні продукти харчування, ліки, дитячі товари, книги і підручники.

Підприємцям, які використовують онлайн-каси, потрібно переналаштувати апарати для того, щоб в чеку відбивалася нова ставка ПДВ. На це у бізнесу є приблизно три місяці. Податкова служба РФ запевнила, що до кінця першого кварталу не буде накладати санкції за неправильно вказаний в чеку розмір податку.

Тарифи за комуналку підвищать в два етапи

Плата за комунальні послуги (електроенергію, водопостачання та водовідведення, опалення, газ) в цьому році буде підвищуватися в два етапи. Останнім часом тарифи на комуналку піднімали влітку, але в цьому році перше підвищення провели 1 січня. Ціни дозволили збільшити на 1,7%. Це пов'язано як раз з підвищенням ПДВ. Другий етап відбудеться, за традицією, з 1 липня - зростання тарифів не повинен перевищувати 2,4%.

так, вартість електроенергії в Амурській області з 1 січня для жителів сіл і квартир з електроплитами виросла на 4 копійки: з 2 рублів 55 копійок до 2 рублів 59 копійок за кіловат. Для газифікованих будинків підвищення склало 6 копійок: з 3 рублів 64 копійок до 3 рублів 70 копійок за кВт / год. У другому півріччі ціни виростуть ще на 2-3 копійки. З 1 липня селяни і вдома з електропилками будуть платити 2,61 рубля, жителі будинків, оснащених газовими плитами, - 3,73 рубля.

Плата в фонд капремонту для амурчан не змінилася

Цього року амурчане будуть як і раніше платити до Фонду капітального ремонту 7,9 рубля за квадратний метр житла. За розрахунками міністерства ЖКГ Приамур'я, необхідний розмір внеску в області в ідеалі становить 22 рубля на місяць з квадрата. Але в регіоні другий рік вирішують не підвищувати виплати. У тому числі тому, що фонд не встигає освоювати вже зібрані кошти.

Амурчане платять внески до Фонду капремонту з листопада 2014 року. Протягом перших років ставка становила 6,5 рубля з квадратного метра житла. У 2017 році її підвищили до 7,9 рубля.

Акцизи пішли в ріст

З Нового року знову зросли акцизи на бензин і дизельне паливо. Влітку вони були знижені, щоб зупинити зростання цін на паливо. Але з січня акциз на бензин подорожчав з 8,2 тисячі до 12,3 тисячі рублів, на дизель - з 5,6 тисячі до 8,5 тисячі рублів. Це підвищення в підсумку позначиться і на вартості палива на автозаправках. Але, як відзначають експерти, відбудеться це, швидше за все, не раніше весни. Виробники бензину і уряд РФ підписали угоду про заморожування цін до 31 березня.

Крім того, подорожчали акцизи на тютюнову продукцію - на 9,1%. А значить курцям варто чекати чергового підвищення цін на сигарети. Вартість алкогольних акцизних марок залишається на колишньому рівні.

На сигарети завдадуть штрих-код

В цьому році розширився перелік товарів, що підлягають обов'язковому маркуванню. Зараз чіпи і унікальні коди вже використовуються для виробів з хутра та алкоголю. З 1 березня штрих-код і занесення кожної одиниці товару в єдину систему обліку стануть обов'язковими для тютюнових виробів. З 1 липня маркуванням охоплять взуття, а до грудня унікальні коди отримають духи, шини, товари з натуральної шкіри, вся верхній одяг, постільна білизна, фототехніка та навіть трикотажні жіночі блузи.

Шопінг за кордоном обмежили

Нові митні правила обмежили можливість ввезення товарів з-за кордону. Так, тепер без мита можна привезли в Росію не більше 25 кілограмів товару на суму не більше 500 євро. Плата за надмірну вагу складе 30% від вартості товарів. Обмеження стосуються тих товарів, які перевозяться на машині, автобусі, поїзді або водним транспортом. На літаку, як і раніше можна доставити в Росію товар на суму до 10 тисяч євро.

Стали жорсткішими і правила інтернет-торгівлі. Тепер за місяць у закордонних онлайн-магазинах можна купити не більше 31 кілограма товару. І їх вартість також не повинна перевищувати 500 євро. Інакше зверху доведеться доплатити 30% від ціни покупки.

Продовжили податкові канікули для самозайнятих

У 2019 самозайняті амурчане як і раніше звільнені від сплати податку на доходи фізичних осіб і страхових внесків. Податкові канікули продовжені федеральним законом, а на останній в цьому році сесії регіонального Заксобранія норму закріпили і в амурском законі.

Згідно із законом від сплати ПДФО з доходів, отриманих у 2018 році, звільнені особи, які надають послуги іншим громадянам. Пільга поширюється на послуги репетиторства, прибирання житла і ведення домашнього господарства. Крім того, не платять податок громадяни, які займаються наглядом за дітьми, хворими, 80-річними громадянами, а також іншими особами, що потребують постійного догляду. В Амурській області в перелік послуг додатково включені випас худоби, оранка городів для жителів, розпилювання дров, письмовий та усний переклад.

При цьому Москва, Московська, Калузька області і Татарстан стали пілотними регіонами, де з 2019 року запроваджується спеціальний податок для самозайнятих. Ставка податку складе 4%, якщо репетитори і няні надають послуги приватним особам, і 6% - якщо юридичним особам і індивідуальним підприємцям.

Податок на нерухомість в Приамур'ї не збільшують

Податок на майно для амурських підприємців в цьому році підвищувати не стали. З 2015 року він розраховується, виходячи з кадастрової вартості об'єкта. Амурська область поетапно переходить на новий варіант оподаткування. Зараз ставка податку для організацій становить 1% від кадастрової вартості. З 2019 року вона мала збільшитися до 2%. Але, щоб не допустити різкого зростання податкового навантаження на бізнес, влада Приамур'я ставку вирішили не піднімати ще рік.

МРОТ знову виріс

Мінімальний розмір оплати праці в Росії з минулого року прив'язаний до прожиткового мінімуму. І з січня 2019 го він зріс з 11 163 рублів до 11 280 рублів. В Амурській області ця сума буде збільшена на розмір районного коефіцієнта. Крім того, для жителів територій, прирівняних до районів Крайньої Півночі, при розрахунку мінімальної зарплати враховується надбавка за роботу в місцевості з особливими кліматичними умовами. Наприклад, в 2018 році МРОТ в південних районах Приамур'я становив 15 172 рубля, на півночі - 20 875 рублів.

пенсія віддаляється

З 2019 року стартує зміна пенсійної системи в Росії. Вік виходу на заслужений відпочинок буде поступово підвищуватися. Перехідний період триватиме до 2028 року. В кінцевому підсумку працездатний вік збільшиться на п'ять років. Жінки будуть виходити на пенсію в 60 років, чоловіки - в 65.

При цьому з'явилася можливість дострокового виходу на пенсію у багатодітних матерів. Жінки з трьома дітьми зможуть вийти на відпочинок раніше на три роки, з чотирма - на 4 роки. Матері з п'ятьма і більше дітьми отримуватимуть пенсію з 50 років, як і було до реформи.

Розмір пенсії підвищили

Друга новина, що стосується пенсійної сфери - з Нового року в Росії підвищили пенсії для непрацюючих літніх людей. Індексація склала 7,05%. Середній розмір виплати в результаті складе 15 414 рублів, збільшившись приблизно на тисячу рублів. Нагадаємо, одна з травневих доручень президента РФ передбачало зростання пенсій на суму не менше інфляції.

Стали більше допомоги по безробіттю і «дитячі»

Більше отримуватимуть безробітні і батьки малюків. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю з 850 рублів виріс до 1 500. Максимальний - з 4,9 тисячі до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, підвищену виплату встановили для громадян передпенсійного віку - до 11 280 рублів

Також збільшиться розмір допомоги по догляду за дитиною до півтора років. Максимальна сума зросла на 1,6 тисячі рублів: з 24 503 рублів до 26 152 рублів.

Проїзд в автобусі подорожчав

В Благовєщенськ Новий рік прийшов разом з підвищенням цін на проїзд в муніципальному транспорті. В обласному центрі автобусний квиток подорожчав на два рубля і з 1 січня коштує 25 рублів. До речі, в минулі роки підвищення обмежувалося 1 рублем. При цьому, реальний тариф «Автоколони 1275» виріс до 33 рублів. Різницю з ціною, встановленою для пасажирів, муніципальному підприємству компенсує міський бюджет.

Телебачення йде в цифру

З лютого 2019 року російський телебачення почне переходити на цифрове мовлення. Амурська область остаточно відмовиться від аналогового формату на користь цифри з 15 квітня. Жителі отримають доступ до 20 безкоштовним ТБ-каналах. Це канали першого мультиплексу: Перший канал, «Росія-1», «Матч!», НТВ, 5-й канал, «Культура», «Росія-24», «Карусель», ОТР, ТВЦ, а також другого мультиплексу: Рен -ТВ, «Спас», СТС, «Домашній», ТВ-3, «п'ятниця!», «Зірка», «Мир», ТНТ, Муз-ТВ.

У власників сучасних телевізорів, випущених після 2010 року, проблем не виникне: мережа самостійно переключитися з аналогового мовлення на цифрове. Для старіших моделей - до 25 років - необхідно купити спеціальну приставку DVB-T2. Вона декодує сигнал в цифровий формат. Якщо телевізору більше 25 років, то, на жаль, його доведеться замінити.

Прописатися можна на дачі

З цього року в Росії на садових ділянках дозволено будувати індивідуальні житлові будинки. І в побудованих капітальних будівлях можна прописатися. Для цього потрібно отримати дозвіл місцевої влади. До речі, на будівництво будинку можна витратити материнський капітал.

Банки захистять пайовиків

Інтереси учасників пайового будівництва тепер будуть захищати банки. З 1 липня забудовники обов'язково повинні будуть використовувати ескроу-рахунки - на них пайовики будуть переводити свої гроші при укладенні договору. Банк зберігає кошти до тих пір, поки люди не отримають обіцяні квартири. Якщо будівельна компанія не виконає зобов'язання, пайовики отримають гроші назад. Будівництво ж буде вестися за рахунок банківського кредиту.

Будівництво ж буде вестися за рахунок банківського кредиту

Матеріали по темі

Іпотечні канікули і онлайн-каси: які закони набудуть чинності 1 липня 29.06.2019, 11:46 Вступили в силу закони про фейках і образі влади 29.03.2019, 10:00 Отримати кредит і здати на права стане складніше: що зміниться в Росії з вересня-2018 31.08.2018, 17:47 Документи стануть дорожче, а поїзди перейдуть на місцевий час: що зміниться в Росії з серпня-2018 31.07.2018, 15:07 Пенсії, поштові збори, лотереї і ПДР: що зміниться в Росії в квітні-2018 01.04.2018, 10:12 Новий рік приніс підвищення зарплат і пенсій: найважливіші закони, які вступили в силу з січня 10.01.2018, 7:07 Приватизація в Росії стала безстроковою - огляд березневих законів 01.03.2017, 10:24 Які закони набудуть чинності з 1 лютого 01.02.2017, 8:01 Які правила змінилися в Росії з Нового року: огляд АП 09.01.2017, 7:29 З 1 вересня здавати на права будуть за новими правилами і новими квитками 24.07.2016, 12:07

показати ще

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online