Міста Підмосков'я в 5-30 км від МКАД: чи можна заощадити на покупці житла?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За даними Аналітичного центру « Індикатори ринку нерухомості », У 2 кварталі 2010 року близько 39% новобудов Московського регіону розташовані в містах середнього Підмосков'я. При цьому більше половини з них (близько 65%) зводяться за індивідуальними проектами, в той час як частка типового житла становить всього близько 35% від загального числа об'єктів в населених пунктах на віддаленості 5-30 км від МКАД. Про це свідчать результати дослідження « Весь ринок новобудов Московського регіону за 1-2 кв. 2010 року. Порівняльний аналіз ».

Порівняльний аналіз

Як видно з діаграми, таке співвідношення обсягів будівництва житла різного типу зберігається протягом останніх 2,5 років. Незважаючи на те, що в цей період в декількох містах почалася комплексна забудова ділянок панельними будинками. Наприклад, мкр. Град Московський (м Московський), РК «Подільські простори» і мкр. Південно-Західний (м Подольськ), мкр. Катюшки (м Лобня) та інші. Однак, як видно за результатами регулярного моніторингу ринку, частка типового житла в загальному обсязі новобудов середнього Підмосков'я не збільшилася, залишившись на рівні 35%.

На думку www.irn.ru , Це пов'язано з тим, що кількість нових об'єктів за індивідуальними проектами, що вийшли на продаж після 4 кварталу 2007 року, не поступалося обсягами будівництва панельних будинків. Перший тип житла особливо поширений в тих населених пунктах даного сегмента, де обсяги будівництва невеликі. Уточнимо, що у 2 кварталі 2010 року зафіксовано більше 20 таких міст і селищ.

При цьому велика кількість типових будинків пропонується в тих містах, які на сьогоднішній день є лідерами за обсягами будівництва комерційного житла. Наприклад, в Подільському, згідно з даними дослідження « Весь ринок новобудов Московського регіону за 1-2 кв. 2010 року. Порівняльний аналіз », У 2 кварталі 2010 року зафіксовано 39 новобудов у продажу, з яких частка« серійних »об'єктів становила майже 54%. У місті Залізничний цей показник знаходився на рівні 79%, а в Московському і зовсім 97% обсягу первинного житла становили типові новобудови. З найбільш забудовуються міст лише в Балашисі, частка якої становить 8% від загальної кількості об'єктів, що пропонуються на продаж в Підмосков'ї середньої віддаленості, обсяг монолітно-цегляного житла перевершує число панельних будинків (67% проти 33%, відповідно).

До речі, найбільш популярними технологіями будівництва багатоповерхового нетипового житла в містах на відстані 5-30 км від МКАД є моноліт і моноліт-цегла, як і в інших географічних сегментах (див. Статтю « Яким житлом забудовують 5-кілометрову зону від Москви? »). Частка ринку таких будинків в середині поточного року сумарно становила майже 88% реалізованих новобудов. Однак на відміну від столичного ринку, в середньому Підмосков'ї забудовники використовують і інші технології будівництва. Так, близько 9,5% будинків за індивідуальними проектами складають цегляні новобудови.

Серед панельного житла сьогодні найбільш затребувані будинки серії П-44Т. Причому, в 2008 році з виходом на ринок декількох десятків корпусів в містах Московський (мкр. Град Московський), Лобня (мкр. Катюшки) і Залізничний (комплексна забудова по вул. Ювілейна) частка ринку об'єктів серії П-44Т зросла з 9,5 % в кінці 2007 року до 33% в середині 2010 року.

Тепер зупинимося на аналізі рівня цін в новобудовах різного типу, що будуються в середньому Підмосков'ї. Згідно з даними маркетингових досліджень, вартість 1 кв.м. в новобудовах даного сегменту фактично не залежить від технології будівництва об'єкта. Так, у 2 кварталі 2010 року середня ціна метра типового житла становила близько 57,9 тис. Руб., Як і в будинках по індивідуальних проектах. Як видно з графіків, така ситуація характерна для ринку новобудов середнього Підмосков'я вже протягом останніх 2,5 років. Тільки в першому півріччі 2009 року зазначалося невелике переважання вартості типових квартир над середнім рівнем цін в будинках за індивідуальними проектами.

Така специфіка ринку новобудов середнього Підмосков'я дозволяє зробити наступні висновки. В даному сегменті типове житло не відноситься до категорії більш економічного пропозиції на первинному ринку , Що посилюється незначною різницею в площах квартир в монолітно-цегляних і панельних будинках в Підмосков'ї середньої віддаленості. Тому тут не формується відкладений попит на типове житло, як, наприклад, в Москві, де вартість квартир в панельних будинках істотно нижче, ніж в монолітно-цегляних об'єктах. Отже, в найближчі пару років співвідношення типового і монолітно-цегляного житла з великою часткою ймовірності збережеться на колишньому рівні. Змінити ситуацію може тільки вихід на ринок декількох великих проектів комплексної забудови панельними будинками. В іншому випадку частка монолітно-цегляного житла не зміниться, завдяки великому числу населених пунктів, де поширене точкове будівництво монолітно-цегляних будинків, а також великій кількості місцевих забудовників.

Більш детальну інформацію про актуальний стан і тенденції розвитку різних сегментів ринку новобудов Москви і Підмосков'я Аналітичний центр « Індикатори ринку нерухомості »Надає в рамках інвестиційного консалтингу .


Дивіться також:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online