Абонплата і платіжки за газ: скільки платитимемо і чому важливо правильно вибрати лічильник

  1. Велика частина українців спалюють блакитне паливо тільки для приготування їжі. Після введення абонплати...
  2. Хто повинен платити за лічильник
  3. АВТОР:
  4. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

29 серпня 2017, 7:24 Переглядів:

Велика частина українців спалюють блакитне паливо тільки для приготування їжі. Після введення абонплати платити їм доведеться більше

29 серпня 2017, 7:24 Переглядів:   Велика частина українців спалюють блакитне паливо тільки для приготування їжі

Чому важливо встановлювати квартирний лічильник на газ. Фото: pixabay.

Уже в наступному році у всіх будинках повинні стояти лічильники на газ . В діючому тарифі вартість приладів обліку закладена, за них платять всі споживачі. Як кажуть в Нацкомісії з питань держрегулювання в енергетиці та комунальних послуг (НКРЕКУ), вже найближчим часом в Україні введуть абонплату на газ. І розмір цієї плати буде залежати від потужності лічильника. Сайт "Сегодня" з'ясував, навіщо українцям потрібні лічильники на газ і як це впливає на суми в платіжках.

Більшість українців використовує газ лише для приготування їжі. 70% блакитного палива, який використовує населення, спалюють газові плити. При чому, третина таких споживачів лічильники не встановили, а 19% платять по будинковим, а не квартирних лічильниках, йдеться в даних НКРЕКУ. Законом, як пояснює міністр соцполітики Андрій Рева, передбачена поквартирна установка лічильників. У законі "Про комерційний облік газу" сказано: всі лічильники повинні стояти вже в 2018 році.

" закон вимагає поквартирного обліку. Більш того, в тарифі на газ це закладено. Тому не треба "ламати" жителів, не треба їм нав'язувати тісно працювати з ЖКГ , Треба тісно працювати з законом. Передбачено - будь ласка, робіть так, як треба ", - заявив міністр.

"Закон вимагає поквартирного обліку. Більш того, в тарифі на газ це закладено. Тому не треба" ламати "жителів, не треба їм нав'язувати тісно працювати з ЖКГ, треба тісно працювати з законом. Передбачено - будь ласка, робіть так, як треба", - заявив міністр.

Незважаючи на це 3 2% сімей в багатоповерхівках з гарячою водою та опаленням платять по будинковим лічильників. Через такої системи деякі українці платять "за сусіда". Так, якщо в квартирі прописана одна людина, а за фактом в ній проживають, наприклад, п'ятеро, платити вони будуть як за одну людину. А витрачати в п'ять разів більше. Весь використаний газ враховується будинковим лічильником. Тому заплатити за нього все одно доведеться.

Тому заплатити за нього все одно доведеться

Фото: pixabay

Припустимо, в будинку на 50 квартир офіційно проживають 50 осіб (по одній людині в квартирі). Згідно соціальним нормам споживання, одна людина в середньому використовує 3,3 кубометра газу на місяць. Але в десяти з 50 квартир живе не одна людина, а по троє. В результаті блакитним паливом будуть користуватися 70 осіб, а платити за нього будуть 50 квартир. І в результаті на квартиру, яка може спалювати 3,3 куба , Прийде платіжка на 4,6 куба (3,3 кубометра - власне споживання і 1,3 "сусідських" куба, який порахував будинковий лічильник).

Якщо ж встановити квартирний лічильник на газ, платити можна буде тільки за той обсяг блакитного палива, який насправді використовували.

Уже в цьому році від того, який встановлений лічильник, буде залежати і тариф на газ. На даний момент українці платять за кожен куб газу 6,9 гривні. НКРЕКУ визначає 13% в структурі ціни на газ (80 копійок) - витрати на транспортування і розподіл, пояснює глава НКРЕКУ Дмитро Вовк. Чиновники пропонують розділити тариф - за кожен використаний кубометр платитимуть шість гривень + незалежно від обсягів споживання фіксовану суму ( "абонплату"). При цьому Вовк зазначає: в постанові слово "абонплата" жодного разу не згадується, нововведення називають "платою за транспортування і розподіл".

"Споживачі завжди оплачують за транспортування і розподілу, і зараз це є в тарифі. У структурі ціни їх частка займає всього 13%. Це 80 копійок за кубічний метр (а шість гривень за газ як товар, - прим. Ред.). Закон" Про ринок газу "передбачає оплату всіх послуг як за потужність. за транспортування як за потужність, за зберігання як за потужність, за розподіл як за потужність", - розповідає в НКРЕКУ.

Введення оплати за потужність ( "абонплати") - питання вирішене законом. Зараз чиновники обговорюють, як її рахувати. Якщо за діючою методикою, яку планували впровадити ще в квітні цього року і яка до цих пір залишається єдиною затвердженою, все залежить від максимальної потужності лічильника, в новій постанові пропонують більш вигідні для споживача умови - вважати за номінальною потужності лічильника. Вартість абонплати буде коливатися в межах 40-60 гривень.

Хто повинен платити за лічильник

Є три типи газових лічильників за діапазоном експлуатаційних витрат: G4, G2,5, G1,6. Якщо в квартирі газ використовується тільки для приготування їжі (стоїть газова плита), досить лічильника G1,6. Якщо в будинку є плита і газова колонка - G2,5, якщо ж є газове опалення , Потрібен лічильник G4. Чим могутніше лічильник, тим більше буде абонплата. Тому важливо, щоб, наприклад, в квартирі з однією газовою плитою не стояло лічильник G4, інакше доведеться переплачувати. Як пояснили в НКРЕКУ, українці мають право вибирати і змінювати лічильник самостійно.

Установка лічильника оплачується:

  • У новобудові - забудовником
  • Під час капітального ремонту - від замовника ремонту
  • Якщо встановлюється лічильник вже в газифікованому будинку - споживачем

"Лічильники газу можуть встановлюватися також за кошти газопостачальних (газотранспортних) підприємств та за рахунок інших джерел", - пояснюють в комісії. Перевірка лічильників повинна проходити за рахунок постачальників. Правда, якщо споживач сам замовив перевірку, йому і платити.

"Якщо лічильник газу знаходиться у власності газорозподільного підприємства, ремонт та технічне обслуговування такого лічильника газу здійснюються за рахунок зазначеного підприємства", - пояснюють в НКРЕКУ.

"Послуги з монтажу, технічного обслуговування і ремонту лічильників газу за заявками споживачів оплачуються ними за затвердженими в установленому порядку тарифами (цінами) з урахуванням вартості обладнання, його вузлів і деталей, крім послуг з періодичного технічного обслуговування. У разі, якщо лічильник газу знаходиться в власності газорозподільного підприємства, ремонт та технічне обслуговування такого лічильника газу здійснюються за рахунок зазначеного підприємства ", - пояснюють в НКРЕКУ.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про те, як українцям будуть нараховувати абонплату і коли вона вступить в силу.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Абонплата і платіжки за газ: скільки платитимемо і чому важливо правильно вибрати лічильник". інші Новини ЖКГ дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online