Квартиранти одеських руїн

  1. НА СЕРЕДНЬОЇ "ПОВЕЗЛО" ТИМ, У КОГО КВАРТИРИ зруйновано вщент
  2. МЕШКАНЦІ комуналці на Коблевська ЧЕКАЮТЬ, ПОКИ СТЕЛЯ не обвалиться
  3. Безхазяйного РУЇНИ на Великій Арнаутській
  4. НА КОВАЛЕВСЬКОГО тріскаються стіни
  5. ПО Прохоровського НІ УКЛАДАННЯ НДІ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Майже 40% будинків Приморського району побудовані півтора століття назад, фото А. Лесик

Квартиранти одеських руїн Маркевич Надія, Сибірцев Олександр https://cdn.segodnya.ua/img/article/1143/13_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/1143/13_tn.jpg 2008-06- 21T08: 27: 04 + 03: 00 Одеса Практичний кожен місяць в Одесі руйнуються будинки. Влада каже, що "все йде за планом" і без даху над головою ніхто не залишиться.

Як мімімум раз в місяць в Одесі руйнується стара будівля. Найнебезпечніше і неприємне, що більшість таких будинків до сьогоднішнього дня є хоч і аварійними, але житловими. Так, все місто співпереживав мешканцям будинків по вулиці Ковалевського, Коблевській, Промисловій, Середньої. Прийнято вважати, що ажіотаж стихає за дві-три тижні, а потім проблеми людей з переселеннями і капремонтом, зміцненням стін і стель здебільшого стають головним болем самих мешканців. "Сегодня" вирішила дізнатися, який етап зараз переживають одеські будинку-руїни.

Найбільше «пощастило» мабуть жителям будинку по вулиці Середній. Власникам звалилися квартир миттєво видали квартири в новобудовах. Правда, залишається відкритим питання, коли пощастить вселитися в нове житло. На Коблевській продовжують повзти тріщини, а на Промисловій чекають рішення НДІ - зносити або ремонтувати.

"Майже 40% будинків в Приморському районі більше 150 років. Близько 16 будинків зараз перебувають в аварійному стані, очікують розселення або капремонту. Цього року немає фонду, який називається" на поточний ремонт ". А за рахунок нього ми могли б більш-менш підтримувати вдома ", - розповідає глава Приморської районної адміністрації Світлана Кобилянська. У свою чергу, спробував заспокоїти стривожених мешканців заступник міського голови Микола Тельвак: "На сьогодні місто має певний запас житла, і людям у яких є право власності на їх квартири, ми даємо можливість створювати кондомініуми, а не валити все на ЖЕКи. Місто допомагає всім в будь-якому випадку, і нікого в біді не залишить ".

У МНС І В ЖКГ. У разі, якщо ваш будинок, не дай бог, потрапив в розряд аварійних і став тріщати "по швах", насамперед телефонуйте в міське управління житлово-комунального господарства. "Зазвичай на будинок з'їжджаються всі служби, в тому числі МНС, представники райадміністрації, міськвиконкому. Житлово-комунальний сервіс повинен встановити контрольні маяки, і визначити, чи є зрушення. Уже за результатами цих показань повинні прийматися якісь рішення. Якщо деформація прогресує, то залучається науково-дослідний інститут реконструкції і виробляє капітальне обстеження будинку, - розповіла нам начальник ЖКГ київської райадміністрації Ірина Стрельникова. - Після цього міська комісія приймає рішення про присвоєння дому, старого, або аварійного стану, що передбачає відселення людей ".

НА СЕРЕДНЬОЇ "ПОВЕЗЛО" ТИМ, У КОГО КВАРТИРИ зруйновано вщент

Будинок по вулиці Середній, 35, звалився всього два тижні тому. В результаті обвалу було повністю зруйновано п'ять квартир, три квартири пошкоджено і ще дві донині знаходяться в аварійному стані. Оскільки НП сталася тільки з "серединкою будинку", міська влада збирається відселяти тільки тих мешканців, у яких повністю зруйновані квартири. Лівий і правий флігелі будинку, кажуть, капітально відремонтують. Мешканці інших квартир в страху очікування чергового обвалу все це час ночують у родичів або на роботі.

"Приходила комісія, зробили висновок, що одну частину будинку будуть зносити, а в нашій, на 6 квартир, будуть робити капітальний ремонт, тобто з іншого боку будуть заново добудовувати квартири. Але поки, мовляв, на це немає грошей. А так як нас навіть немає в списках на виселення, то займуться нами в кращому випадку в наступному році ", - журиться мешканка квартири № 11 Олександра Журба. За її словами, мешканці бояться перебувати в своїх квартирах, ночують у знайомих, вивезли вже і частина майна. "У нас одна жінка взагалі з усією родиною переїхала на час в садок, де вона працює. Але додому все одно повертатися доведеться, не можемо ж ми сидіти на голові у друзів вічно". За словами жінки, комунальники навіть звинувачували особисто її в тому, що вона нібито своїми руками робила в квартирі тріщини, щоб вибити нове житло. "Пан Тельвак був у нас в гостях, але через хвилину кулею вилетів з будинку, мнучи в руках папірець з укладенням від науково-дослідного інституту реконструкції, де зроблені висновки, що в нашій половині будинку можна жити", - говорить Олександра.

Зараз власники напівзруйнованих квартир становлять юридична заяву в управління житлово-комунального господарства, а тим, хто повністю позбувся даху над головою, вже видали документи на нове житло. "Дали квартиру на висілках - панельний будинок в кінці вулиці Бочарова, який обіцяють здати в кращому випадку в кінці року, - розповідає житель квартири №11 Віталій Оцел.- Моя дружина вагітна, їй в серпні народжувати, ось зараз, наприклад, де нам перебувати , куди потім нести дитину, я не знаю ".

У свою чергу заступник міського голови Микола Тельвак повідомив нам, що мерія виділила 17 квартир для постраждалих. А ті два флігелі, які залишилися, після висновку комісії НДІ Проектреконструкції, підлягають капремонту. "Міськвиконком видав 17 ордерів, в тому числі це квартири на селищі Котовського, на Слобідці і Середньофонтанській. Лівий же флігель, згідно з рішенням інституту, що не визнаний аварійним. На даний момент люди чекають здачі будинків, а поки проживають у родичів, причому ми надавали їм можливість жити в готелі "Пасаж", але вони відмовилися ", - пояснив він.

МЕШКАНЦІ комуналці на Коблевська ЧЕКАЮТЬ, ПОКИ СТЕЛЯ не обвалиться

Минулого літа в комунальній квартирі № 25 будинку №19 по вулиці Коблевській трапився обвал. Влада терміновим чином зробили ремонт (подія припала на період виборів), але квартира продовжує просідати. Причиною обвалу будівельники вважають сирий підвал. Там немає вентиляції, а приміщення завалено сміттям. Ракушняк відволожився, балки впали. "Майже кожні півроку доводиться відновлювати впали стіни, лагодити під'їзд, то на Середньої, то на Воровського, то на Жуковського. У місті повно старих будівель", - розповів нам робочий Олег.

На момент обвалу в квартирі проживало шість сімей, але, на щастя, ніхто в ту ніч не постраждав. За півгодини до обвалу Наталія Миколаївна сходила на кухню, але нічого незвичайного не запідозрила, адже пів похитувався і раніше. О четвертій ранку в будинку пролунав гуркіт: шафа, чавунна ванна і три унітазу пішли під землю. На стінах залишилися висіти тільки зливні бачки. В результаті обвалу постраждалою виявилася собака Діана. Кухня була її місцем ночівлі. З підвалу наляканого ірландського сетера витягли рятувальники. Відновленням займалися працівники КП "Фортуна", зокрема, зміцнили підлогу цегляними "подушками", забетонували стелю. "Нам дуже пощастило, що наша трагедія сталася в період виборів, коли місцева влада були готові на все, аби здаватися хорошими. Тоді нам відразу ж забетонували частину підлоги, який провалився, відремонтували туалети, які у нас до обвалу не працювали п'ять місяців, і трохи поштукатурили стіни, які вже кришаться, звичайно і на цьому спасибі, - каже мешканка 25 квартири Ірина. - Правда, ось подивіться, пройшов майже рік, а стеля обсипається зі страшною силою. Ми знову поскаржилися на тріщини, але влада нам так і сказали, вже не прихованої вая, "ось обвалиться, тоді і поговоримо". Так що ми чекаємо, коли обвалиться ".

Старий будинок досі не визнаний аварійним. Весь цей час мешканці, в тому числі бабуся-інвалід, із зайвою обережністю пересуваються по квартирі.

Безхазяйного РУЇНИ на Великій Арнаутській

У центрі Одеси, де вартість одного квадратного метра житла коливається від 1500 до 3500 доларів, все ще трапляється виявити моторошно запущені розвалюхи, які не так давно символізували "ту Одесу". Так, на вулиці Великій Арнаутській на тлі відреставрованих фасадів, красивих вітрин і поруч зі свіженьким новобудовою простоює то, що залишилося від будинку №26. Руїни виглядають абсолютним дисонансом, тим більше що впритул до них стоїть житловий будинок.

Віце-МЗР Микола Тельвак був дещо здивований тим, що будинком досі цікавляться: "Люди з дому вже давно відселені. А то, що будинок простоює, це вже не до нас питання, а до власників території, які розробляють будівельні обґрунтування", - каже Микола Миколайович.

Проте зовнішній вигляд і нутрощі будинку, незважаючи на тяжке враження, свідчать про те, що місце - населені. Перш за все через стихійне "біотуалету", влаштованого в колись елітних кімнатах з високими стелями. Коли ми побували на місці, то на останках диванів виявили пачки з-під сигарет, обривки газет і старий протигаз, а на перевернутої тумбочці - порожні пляшки і навіть якась подоба скатертини. "У робочий день тут будівництво кипить, тому бродягам всяким не дають тинятися, - повідомив нам охоронець будмайданчика Іван. - Вночі, звичайно, можуть залізти. Але останнім часом непроханих гостей щось видно нечасто".

У сусідньому дворі ми зустріли двірника Сергія. "Будинок вже більше року зруйнований, людей давно відселили, - каже він. - Як водиться, все цінне розікрали, а в будівлю занадилися бродяги ходити. Фестивалили тут до тих пір, поки пожежа не трапився. Ніхто не постраждав, хоча горіло сильно. Кілька пожежних машин приїжджало ".

НА КОВАЛЕВСЬКОГО тріскаються стіни

Вранці 17 лютого в будинку по вулиці Ковалевського, 14 пролунав тріск, а потім звалився стелю в спальні однієї з квартир. Жителі, в паніці вибігши на вулицю, стали набирати номери екстрених служб. Приїхавши на місце, провідний фахівець Приморського райвідділу МНС Одеської області Микола Ющенко заявив, що людям категорично не можна залишатися в будинку. "Будинок знаходиться в аварійному стані, і залишити тут мешканців ми не можемо. Для їх же безпеки їм пропонують сьогодні ж переселитися в готель, але жителі відмовляються", - розповів нам Микола Дмитрович. Через чотири місяці мешканка Марія розповіла "Сегодня", що в руїні продовжують жити, в очікуванні нових квартир.

Жителі розповідають, що ще в 1988 році будинок визнали непридатним для життя, а в 1999-му частину будинку таки знесли. Частина, що залишилася двоповерхова споруда на 20 квартир знаходиться в досить жалюгідному стані: стіни тріщать і розколюються на частини, підлоги перекошені, стелі ось-ось впадуть, а мешканців все ще ніхто не поспішає виселяти. Один з власників квартир Юрій Попов каже, що жителі не раз зверталися в ДЕЗ, в районні та міські адміністрації з проханнями відселити, але ніяких дій з боку влади не було. У 2005 році поряд з старим будинком почалося будівництво багатоповерхового новобудови. "Ось з того часу і почалися наші біди. Багатоповерхівку будують з порушеннями, забудовники проігнорували навіть рішення міськвиконкому, яке наказувало їм до початку будівництва знести наш будинок і надати нам інше житло. Поки ми безрезультатно скаржилися владі, цей будинок побудували і скоро будуть здавати. при цьому наш будинок реагував на кожну палю, яку вбивали по сусідству ", - розповів розсерджений Юрій.

ПО Прохоровського НІ УКЛАДАННЯ НДІ

4 червня в оперативну службу УМНС надійшла інформація про те, що будинок № 73 на вул. Прохоровской знаходиться в аварійному стані. У той же день була створена група, до якої увійшли представники Малиновської райадміністрації, Держінспекції цивільного захисту та техногенної безпеки ГУ МНС, інституту "Проектреконструкція", які відстежують стан будинку.

Будівля, якому ось уже 130 років, все більше схожий на картковий будиночок, готовий впасти від найменшого подиху вітру. Цегляний будинок кожен день покривається все новими і новими тріщинами, кришаться несучі стіни, міжповерхові перегородки, сходи в під'їзді ледь закріплені. Незважаючи на такі вагомі аргументи, влада вирішила не брати кардинальних заходів, а просто відремонтувати будівлю.

Частина можливого ремонту вже зроблена - в одному з підвалів рушаться стелю підперли дерев'яними балками. "Ну і що це за ремонт? Буквально на другий день балки пішли тріщинами, цього не вистачить і на місяць, не те що на 35 років, як висловилися наші шановні влади. Подивіться, у мене весь підлога просіла, шафа вже під 30 градусів Након , що буде далі, страшно уявити, - каже мешканка квартири № 5 Ольга. - а не дай Бог в підїзді впаде сходи, а тут газові труби - буде моментальний вибух. страшно за дітей, будинок руйнується буквально не дням, а по годинах ".

І навіть в такій ситуації одеситка знайшла чому порадіти: "Слава Богу, що це сталося зараз, і ми дізналися справжній стан будинку". З приводу цієї ситуації заступник міського голови Микола Тельвак повідомив "Сегодня", що ніяких висновків щодо будинку по вулиці Прохоровской прийнято не було: "Зараз ми чекаємо рішення від науково-дослідного інституту реконструкції, без якого ніхто приступати до роботи не буде, - відрізав Микола Миколайович. - У випадку, якщо будинок доведеться зносити, то жителям не варто турбуватися, всіх поступово відселять ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Quot;Ну і що це за ремонт?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online