Як утеплюють радянські хрущовки в Варшаві (інфографіка)

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

20 грудня 2015 року, 7:45 Переглядів: 20 грудня 2015 року, 7:45 Переглядів:   В ЄС не перший рік стурбовані проблемами енергоефективності: будинки споживають менше енергії, авто стають екологічними, люди переходять на використання енергії вітру і сонця

В ЄС не перший рік стурбовані проблемами енергоефективності: будинки споживають менше енергії, авто стають екологічними, люди переходять на використання енергії вітру і сонця. І хоча такі реформи можуть тривати десятиліттями, а обходяться в мільярди євро - ці процеси все ж дають результат. Так, в Польщі питаннями термомодернізації зайнялися в 90-е, а сьогодні, за оцінками експертів, 30-50% житлофонду країни, - це 5,5 приватних і 1 млн багатоквартирних будинків, - утеплені. Ми вивчали, як Варшава дає нове життя радянським хрущовок.

Хрущовки: другий шанс

Житловий фонд у Варшаві - досить старий, відзначають експерти, адже левову частку багатоповерхівок складають хрущовки, які масово будувалися в столиці Польщі ще в 1970-х. З урахуванням того, що таке житло можна експлуатувати близько 60 років, логічно, що рано чи пізно його треба капітально ремонтувати. А оскільки саме під час ремонту варто займатися питаннями енергоефективності, немає нічого дивного, що в Польщі проблемами термомодернізації житла почали активно займатися в 90-х. "За цей час домогосподарства Польщі знизили споживання енергії на 30-40%, хоча в ЄС ця цифра в середньому становить лише 13% ", - пояснює старший партнер European Climate Foudation Антоні Белевич. За його словами, прогрес став можливим завдяки капремонту і утеплення старого житла, адже це підвищує енергоефективність." але потрібно вирішувати питання про перехід на централізоване опалення , Адже це екологічно. Або, як мінімум, проводити заміну старих вугільних печей, яких в Польщі до сих використовується багато, на сучасні котли. Це тверде паливо не просто забруднює навколишнє середовище, але створює настільки щільний зміг, що, наприклад, в Кракові люди не мали б виходити на вулицю одну третину зими, щоб не дихати димом ", - уточнює Белевич.

Оптимально, якщо власники будинків з вугільними печами, де немає можливості провести централізоване опалення, будуть переходити хоча б на обігрів газом або біопаливом. "Так, будь-які проекти з термомодернізації недешеві (капремонт п'ятиповерхівки з енергоефективними технологіями стартує від $ 1 млн. - Авт.). Але їх активно підтримують європейські фонди і держава через програми кредитування. Тому фізособи можуть розраховувати на компенсацію в межах 30-50%. Цим активно, зокрема, користуються польські ОСББ ", - говорить Антоні Белевич.

Цим активно, зокрема, користуються польські ОСББ , - говорить Антоні Белевич

Утепляемся по нормам

Польська влада велику увагу приділяють реформу енергоефективності: крім розробки і прийняття найрізноманітніших спецзаконі, які відповідають європейським Страндарт, в країні постійно вдосконалюються нормативи, в рамках яких можна будувати нове житло або ремонтувати вже наявне. Як роз'яснює радник правління Польського Нацагентства з енергоефективності Аркадіуш Венглаж, перші нормативи за розмірами стін, дахів і вікон були запроваджені ще в 1950-х, і з роками коефіцієнти за технічними характеристиками будинків повинні постійно знижуватися, щоб відповідати графіку реалізації реформи. І, що цікаво, ці нормативи будуть удосконалюватися і далі. Так, згідно з даними Управління інфраструктури Варшави, якщо в 2014 році норми споживання в будинках складають 169 кВт-год на кв. м в рік, то вже в 2017-му ці показники повинні знизитися до 60 кВт-год, а в 2019-м - аж до 45 кВт-год. "Знижувати споживання можна різними способами, наприклад, використовуючи установки по когенерації, які виробляють і тепло, і електрику. Крім того, компанії випускають все більш досконалі пластикові вікна: вже сьогодні можна двокамерні склопакети замінювати трикамерні. А можна наклеїти на вікно тонку прозору плівку або фольгу, яка влітку відображає сонце, а взимку зберігає тепло в будинку ", - пояснює Венглаж. За його словами, удосконалення енергоефективних норм призводить до розуміння того, що багато хрущовки, які проходили термомодернізацію в 90-х, доведеться знову капітально ремонтувати: "У найближчі роки буде знову проводитися аналіз хрущовок. І якщо якісь з них будуть серйозно відставати від нинішніх норм енергоефективності, їх треба буде оновлювати ".

Дому: потрібен енергосертіфікат

За словами експертів, недоцільно проводити термомодернізацію житла, якщо будинок не пройшов енергоаудит. Йдеться про вивчення технічних характеристик будинку, аналізі обсягів енергоспоживання і можливостей його зниження. Цю роботу енергоаудитори проводять тотально: починаючи від опитування мешканців та вивчення проектної документації і закінчуючи дослідженнями втрат тепла в системах водопостачання, каналізації та опалення. "У Польщі енергоаудит багатоквартирного будинку коштує близько 2-3 тис. Злотих (12-18 тис. Грн) і за термінами може зайняти близько півроку. Швидкість проведення такого аудиту залежить від того, наскільки повні дані є по цьому будинку у компанії-енергоаудитора. умовно, якщо будинок старий, то потрібно вивчити його старий проект. Крім того, бажано, щоб співвласники будинку надали сумарні споживання енергії (тепла, електрики і т. д.) за кілька попередніх років. Це потрібно, щоб оцінити обсяги нинішнього споживання і можливості його зниження. Чи не пом шают також дані по проведеним ремонтам будинків. І якщо якихось даних по аналізованому дому немає, то енегоаудітор повинен сам провести розрахунки ", - зазначає Аркадіуш Венглаж.

За його словами, сьогодні в Польщі працює близько 500 тлумачних енергоаудиторів - цього достатньо, щоб провести аналіз будинки в потрібний момент: "За підсумками аудиту та після проведення термомодернізації будинку можна отримати енергосертіфікат. Це свого роду паспорт, де вказані теххарактерістікі будинку. В принципі, наявність такого сертифіката необов'язково, якщо людина будує будинок для своїх потреб. Але якщо будинок, квартира, офіс виставляються на продаж або здаються в оренду, то наявність сертифікату обов'язково ".

Оновлюємо транспорт і дороги

Тим часом в Управлінні інфраструктури Варшави відзначають, що в найближчі роки ключовим завданням в реформі енергоефективності буде досягнення показника 20-20-20. Тобто до 2020-го поляки хочуть збільшити на 20% використання поновлюваних джерел енергії, знизити на 20% викиди шкідливих речовин в повітря, а ще на 20% - зменшити споживання енергії. "Це означає, що якщо в 2007 році вся столиця споживала 28,4 млн мегават на рік, то в 2020-му місто має знизити ці витрати до 22,7 млн ​​мегават", - уточнює директор Управління інфраструктури Варшави Лєшек Дрогош. Але при цьому не факт, що реформа енергоефективності житлового фонду польської столиці обмежиться 2020 роком, адже планів по термомодернізації вистачить і на 30-40-е. В принципі, ці процеси йшли б швидше, якби на все "хотілки" були гроші, визнають поляки. Так, на думку експертів, до кінця 2020 року на термомодернізацію житлового фонду Варшави буде витрачено 5-7 млрд євро, а за фактом потрібно близько 150 млрд.

Так, на думку експертів, до кінця 2020 року на термомодернізацію житлового фонду Варшави буде витрачено 5-7 млрд євро, а за фактом потрібно близько 150 млрд

У Варшаві осбб будують нові будинки

Поляки давно переконалися в тому, що управляти житлофондом ефективніше шляхом створення ОСББ, ніж обслуговуватися за допомогою звичних жеків. Це підтверджує діяльність одного з найстаріших такого роду об'єднань - "Прага" (див. Інфографіку). "Ми працюємо на підставі плану п'ятирічки: розраховуємо, де потрібно відремонтувати дах, замінити труби, утеплити стіну. Але плани можуть коригуватися - для цього раз на рік проводяться загальні збори, і представники будинків ще напередодні можуть уточнювати свої поправки до плану", - розповів президент будівельного кооперативу "Прага" Анджей Пулрольнічак. За його словами, величезним домогосподарством ОСББ управляє самостійно: це прибирання територій, ведення бухгалтерії і навіть інвестдіяльність. І в "Празі" є ресурси на ці цілі. "Гроші мешканців, які надходять на рахунки ОСББ у вигляді оплати ЖКГ, акумулюються в ремонтному фонді. Щорічно це близько 33 млн злотих (198 млн грн). Приблизно 50% бюджету ми як девелопери направляємо на будівництво, і щороку вводимо в експлуатацію дві багатоповерхівки . Квартири продаються на ринку, а прибуток спрямовується в ремонтний фонд, і йде на потреби ОСББ ", - говорить Пулрольнічак. Тарифи, за його словами, переглядаються раз на рік з урахуванням споживання: "Якщо хтось спожив більше, йому доводиться доплачувати. А тим, хто переплатив гроші за ЖКП, різниця враховується в наступному році". Але є люди, які не можуть платити повну "комуналку" - таких в ОСББ "Прага" близько 10-15%. "Цим людям дає невеликі субсидії держава. Але якщо і в цьому випадку люди мають борги по" комуналці ", то після трьох місяців повідомлень ОСББ може подати позов до суду, і на підставі його рішення мешканець може бути виселений", - зазначає Пулрольнічак. Але такі історії рідкісні: люди намагаються домовитися про реструктуризацію боргів або відпрацювати їх, наприклад, в якості двірників.

Але якщо великі ОСББ обслуговують свої домоволодіння самостійно, то невеликі об'єднання на 2-3 будинки наймають керуючі компанії. "Так надходять члени ОСББ, де немає досвіду домохозяйствованія. Вони наймають сервісну компанію, яка займеться адмініструванням, бухгалтерією, наймом двірників, прибиральників. У Варшаві подібні послуги надають близько тисячі компаній", - говорить директор компанії з управління власністю Gryf Марія Лемешек.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як утеплюють радянські хрущовки в Варшаві (інфографіка)". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Коновалова Христина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online