Воєнний стан: Порошенко підтримав введення, що це значить - новини України - відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Президент України Петро Порошенко підтримав ідею введення в Україні воєнного стану. У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада на позачерговому засіданні розгляне це питання.

Таку заяву глава держави зробив на засіданні Ради національної безпеки і оборони (щоб подивитися відео виступу, доскрольте до кінця сторінки). Що значить військовий стан і як зміниться життя в Україні після його введення, читайте тут.

"Військовий кабінет звернувся до мене з проханням винести на засідання РНБО одну пропозицію - це підготовка рішення про введення воєнного стану та звернення до Верховної Ради, щоб вона розглянула проект рішення на позачерговому засіданні. Відповідні консультації з головою ВР вже проведені", - сказав він.

Порошенко підкреслив: є неспростовні докази того, що напад на військові кораблі ВМС України було помилкою або випадковістю, а цілеспрямованими діями і агресією. У тому числі і застосування зброї проти українських моряків .

"На жаль, ми не виключаємо і інших операцій, в тому числі наземних, проти суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. Тому я як президент і як верховний головнокомандувач ЗСУ відповідно до Конституції приймаю рішення підтримати пропозицію військового кабінету", - зазначив український лідер .

Тому я як президент і як верховний головнокомандувач ЗСУ відповідно до Конституції приймаю рішення підтримати пропозицію військового кабінету, - зазначив український лідер

"Звертаюся до народних депутатів з проханням уважно поставитися, зібратися на позачергову сесію. Повірте, сьогодні є всі підстави для того, щоб саме так реагувати ... І, сподіваюся, завтра Верховна Рада прийме відповідальне рішення", - додав він.

Президент запевнив, що військовий стан не означає проведення наступальних операцій. "Україна буде проводити дії виключно з оборони своєї території, захисту та безпеки своїх громадян", - підкреслив президент.

"Також це не означає зміни положення на лінії зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей та на інших ділянках. Але ми повинні бути напоготові, щоб не допустити сценарію, який РФ практикувала в інших державах", - сказав Порошенко.

Президент підкреслив, що в разі введення воєнного стану негайної мобілізації військовозобов'язаних не буде. Замість цього планується проведення роботи з резервом першої черги.

Також дане рішення, за словами Порошенка, не призведе до обмеження конституційних прав і свобод громадян України.

При цьому глава РНБО Олександр Турчинов запропонував ввести воєнний стан на 60 днів.

Спікер Андрій Парубій повідомив у своєму Facebook, що позачергове засідання Ради відбудеться о 16:00 у понеділок, 26 листопада.

Під час воєнного стану можуть запроваджуватися такі заходи:

  • трудова повинність для працездатних осіб з метою виконання робіт, що мають оборонний характер;

  • використання потужностей і трудових ресурсів підприємств, установ і організацій всіх форм власності для потреб оборони;

  • комендантська година;

  • особливий режим в'їзду і виїзду;

  • перевірка документів у громадян, огляд речей, транспортних засобів, багажу;

  • контроль за діяльністю ЗМІ, установ і організацій культури, друкарень;

  • квартирна повинність фізичних і юридичних осіб для розквартирування військовослужбовців;

  • забороняються вибори президента і Верховної Ради;

  • забороняється зміна Конституції;

  • забороняється проведення референдумів, акцій і масових зібрань.

При цьому народний депутат України, член комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони Іван Винник заявив, що введення правового режиму воєнного стану можливо на окремих територіях, зокрема в територіальних водах України, передає УНН.

"Ніяких проблем з виборчим процесом це не створить ... чинний закон про правовий режим воєнного стану не передбачає скасування виборів. Введення правового режиму воєнного стану можливо на окремих територіях, і я думаю, що мова буде йти в першу чергу про територіальні води України ", - заявив Винник.

Його слова про вплив на вибори підтвердив і радник президента Юрій Бірюков , Додавши, що законодавство України дозволяє вибірково застосовувати обмеження, передбачені введенням в країні воєнного стану.

Порошенко також дозволив чолі Держприкордонслужби Петру Цігікалу ввести обмеження на в'їзд певної категорії громадян Росії.

як повідомляв OBOZREVATEL , Вранці 25 листопада прикордонний корабель РФ протаранив буксир ВМС України під час його планового переходу з порту Одеси в порт Маріуполь. У відповідь, незважаючи на провокації з боку РФ, група українських кораблів продовжила шлях до місця призначення.

Міністерство закордонних справ назвало провокацію з буксиром порушенням норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права і закликав міжнародне співтовариство до реакції.

В результаті російська сторона перекрила Керченську протоку і перекинула в район інциденту ударні вертольоти ВС РФ. Пізніше до місця події прибули два російських штурмовика Су-25 .

Лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко закликав президента України скликати Рада національної безпеки і оборони у відповідь на ситуацію.

Пізніше стало відомо, що на виході з Керченської протоки Росія застосувала зброю проти кораблів ВМС України. В результаті шестеро осіб отримали поранення, а три українських кораблі були захоплені .

Ти ще не підписаний на наш Telegram ? Швидко тисни!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online