ПЛАТА ЗА ВОДУ ПО лічильника.

  1. Як розраховується плата за воду за лічильником?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як розраховується плата за воду за лічильником?

У червні 2011 року набуло чинності нове рішення Уряду РФ від 6 травня 2011 № 354 «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків», відповідно до якого присутність в будинках індивідуальних лічильників аж ніяк не скасовує необхідності оплачувати загальдомовий перевитрата ресурсів.

Але, для багатьох мешканців до цих пір незрозуміло, як справляється плата за воду за лічильником в багатоквартирному будинку при наявності свого і загальнобудинкового лічильників води. Адже в багатоквартирному будинку поряд з загальнобудинкових є і індивідуальні лічильники, а також квартири, які не обладнані приладами обліку води?

Як все-таки треба платити за воду за лічильником - за показаннями свого приладу або з урахуванням внутрішньобудинкового?
Цю ситуацію роз'яснює чинне Постанова Уряду Російської Федерації від 23 травня 2006 року № 307 «Про порядок надання комунальних послуг громадянам».
Саме там дана формула розрахунку оплати з урахуванням загальнобудинкового лічильника.
Відповідно до встановлених Постановою правилами, власники квартир в багатоквартирних будинках повинні щомісяця вносити плату за воду, виходячи з свідчення загальнобудинкового, тобто колективного приладу обліку.

Згідно з пунктом 23 постанови 307, для нарахування оплати за холодну і гарячу воду необхідно (підпункт 1 пункту 3 додатка № 2):

  1. Скласти сумарний обсяг води, спожитий квартирами з лічильниками, з об'ємом води, використаного власниками квартир без лічильників (який в даному випадку вважається виходячи з встановлених нормативів).
  2. Розділити обсяг води, що споживається у всьому будинку (за показаннями загальнобудинкового лічильника), на отриману суму.
  3. Помножити отримане число на показання лічильника в окремій квартирі багатоквартирного будинку.
  4. Отриманий результат помножити на встановлений тариф на гарячу або холодну воду.

На практиці плата за воду за лічильником жителями проводиться таким чином:
власники квартир, в яких встановлені лічильники холодної та гарячої води, в кінці місяця передають їх показання в керуючу компанію. Там ці дві цифри множать на існуючі тарифи.

Але це не все. Раз на рік, а в деяких КК поквартально проводиться коригування, тобто робляться обчислення за згаданою формулою розрахунку. В результаті в платіжної квитанції власників квартир, обладнаних індивідуальними лічильниками води, може з'явитися перерахунок плати за воду, зазвичай у бік збільшення від реально спожитої.

Це відбувається через так званих додаткових втрат - це позитивна різниця між показаннями загальнобудинкового приладу обліку води і об'ємом води, що нараховується до оплати всім споживачам. Ця різниця може виникнути через

  • «Наднормативного» витрати води в квартирах без приладів обліку,
  • технологічних втрат у внутрішньобудинкових мережах,
  • несанкціонованому підключенні до внутрішньобудинкових мереж (наприклад, для поливу зелених насаджень на прибудинковій території, в тому числі сусідніх будинків),
  • несправності внутрішньобудинкових мереж, що призводять до наднормативних втрат,
  • виключення з участі в розрахунках за комунальні послуги незареєстрованих громадян і.т.д.

Загальдомовий лічильник при цьому в кінці місяця показує, що води в багатоквартирному будинку фактично витрачено більше, ніж зафіксовано індивідуальними приладами обліку і за нормативами. У такій ситуації зазначену різницю, оплачують, на жаль, власники квартирних водомірів.

Таким чином, плата за воду за лічильником у випадках, коли в багатоквартирному будинку не у всіх мешканців встановлені індивідуальні лічильники води, а в підвалі будинку стоять загальнобудинкові - заняття досить клопітка.

Читайте також:
Загальнобудинкові лічильники.
Про нові правила надання комунальних послуг.
ЖКГ: питання і відповіді.
Як змусити керуючу компанію ЖКГ працювати.
Як зробити перерахунок плати за квартиру.
Як знизити комунальний платіж, якщо ви не жили в квартирі?
Договір управління багатоквартирним будинком - що в ньому?
Увага: лічильник!

Як розраховується плата за воду за лічильником?
Як розраховується плата за воду за лічильником?
Адже в багатоквартирному будинку поряд з загальнобудинкових є і індивідуальні лічильники, а також квартири, які не обладнані приладами обліку води?
Як все-таки треба платити за воду за лічильником - за показаннями свого приладу або з урахуванням внутрішньобудинкового?
Як знизити комунальний платіж, якщо ви не жили в квартирі?
Договір управління багатоквартирним будинком - що в ньому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online