Чому ноутбук гріється? Як уникнути небезпечного перегріву

  1. Програма для проведення тесту
  2. Детальна інструкція для самостійної перевірки ноутбука на перегрів
  3. Якщо AIDA64 не підходить?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо останнім часом ви помітили, що при відтворенні фільмів високої якості (HD), роботі в Photoshop або стисненні файлів ноутбук став сильно нагріватися, то потрібно терміново виконати діагностику перегріву для визначення причини

Якщо останнім часом ви помітили, що при відтворенні фільмів високої якості (HD), роботі в Photoshop або стисненні файлів ноутбук став сильно нагріватися, то потрібно терміново виконати діагностику перегріву для визначення причини. Якщо цього не зробити, ноутбук може отримати серйозні пошкодження, аж до неремонтопридатності.

Головні ознаки перегріву ноутбука помітні відразу неозброєним оком і відомі кожному користувачеві:

  1. Він починає жахливо шуміти у включеному стані, тому що кулер системи охолодження починає працювати на високих обороту.
  2. Клавіатура, тачпад і сам корпус стають гарячими на дотик.
  3. Несподівано для користувача ноутбук різко вимикається через спрацювання системи захисту від перегріву при досягненні певної температури.
  4. Після різкого виключення ноутбук відразу не включається, тільки після закінчення деякого часу.
  5. Операційна система, встановлені в ній гри і програми починають помітно пригальмовувати через 10-15 хвилин після їх запуску.
  6. Потік гарячого повітря з вентиляційних отворів ноутбука значно ослаб або зовсім зник, при тому, що корпус все одно залишається гарячим.

Потік гарячого повітря з вентиляційних отворів ноутбука значно ослаб або зовсім зник, при тому, що корпус все одно залишається гарячим

Якщо при виникненні цих ознак вчасно не здійснити діагностику перегріву, повну чистку деталей ноутбука від накопившей пилу і заміну висохлої термопасти, то це швидко призводить до виходу з ладу життєво важливих мікросхем. Перевірка і чистка ноутбука від пилу проводиться в сервісному центрі, заплативши гроші за надану послугу, або зробити вдома самостійно.

Для того, щоб виконати перевірку ноутбука і виявити причину перегріву, вам знадобиться:

  • - програма для запису і порівняльного аналізу значень температури за фіксований період часу;
  • - утиліта для формування контрольованої навантаження на центральний (CPU) і графічний (GPU) процесори.
  • - бажано - певні знання і досвід для точного визначення температури процесора, правильної оцінки рівня нагрівання чіпсета виходячи з показників часу і навантаження.

Програма для проведення тесту

Програма для проведення тесту

В даний час більшість фахівців вважають найкращою програмою для проведення тестів працездатності та стану комплектуючих деталей утиліту AIDA64.

Софт AIDA64 дає користувачеві можливість паралельно подати штучну максимальне навантаження на центральний процесор і відеокарту, а також стежити за температурою CPU і GPUпрі наявності встановленого спеціального термодатчика всередині вашого ноутбука.

Завантажити цю утиліту можна на багатьох сайтах глобальної мережі Інтернет. Існують portable версії програми, які навіть не вимагають установки в системі, а запускаються прямо з файлу, спрощуючи процес використання. Софт повністю русифікований. Скористатися їм можна після придбання платної ліцензії, або активувати демо-версію на тридцять діб.

Детальна інструкція для самостійної перевірки ноутбука на перегрів

Після завершення процесу установки утиліти AIDA64, при першому запуску спочатку необхідно перевірити коректність показань датчиків і самої програми. Досить просто поглянути на них в спеціальному розділі кореневого списку, якщо вони показують неспотворені дані, то відразу після включення ноутбука температура не повинна перевищувати позначку в 60 градусів Цельсія, але при цьому і не бути нижче 30. Якщо значення датчиків значно відрізняються від даного діапазону, то не виключено, що датчики несправні, або їх значення невірно зчитуються програмою. В останньому випадку потрібно просто завантажити і встановити іншу програму подібного типу. Втім, такі збої трапляються нечасто.

Якщо програма працює без спотворень потрібних для тестування відомостей, то можна запускати навантаження і моніторинг. У рядку меню утиліти зайдіть в закладку «Сервіс», в ній потрібно знайти і натиснути на підпункт «Тест стабільності системи». У новому діалоговому вікні відзначаємо галочками "StressCPU" і "StressGPU", натискаємо на кнопку «Start».

У новому діалоговому вікні відзначаємо галочками StressCPU і StressGPU, натискаємо на кнопку «Start»

AIDA64 почне подавати на центральний процесор певні навантаження, після чого сам процесор почне потихеньку нагріватися. Для тестування досить 5-10 хвилин. Спочатку пильну увагу потрібно звернути на динаміку зростання температури. Якщо вона зростає дуже швидкими темпами (більш ніж +20 градусів за 10 секунд), то потрібно найближчим часом провести чистку нутрощів ноутбука від пилу і замінити термопасту. При нормальної працездатності крива значень температури повинна бути наближеною до форми гілки параболи і не мати різких стрибків.

Слідкуйте, щоб в процесі тестування температура не піднімалася вище 85 градусів! Якщо така температура досягнута, слід негайно натиснути кнопку "Stop" і вжити заходів з очистки або ремонту системи охолодження.

Якщо температура не перевищила критичну, то після закінчення 10 хвилин від початку тесту необхідно вивчити вже сам графік. Значення жодного з показників не повинно бути вище 70 градусів Цельсія, інакше також буде потрібно провести очищення комп'ютерної техніки.

Якщо AIDA64 не підходить?

Якщо AIDA64 не підходить

Якщо з яких-небудь причин скористатися сервісної утилітою AIDA64 вам не вдалося, наприклад, коли в ній неправильно відображалися показання термодатчиків, то ви можете скористатися утилітою під назвою Open Hardware Monitor, яка вміє зчитувати показники температури з приладів.

Графічний інтерфейс програми не русифікований, але розібратися в ній вам не складе особливих труднощів. Займе у пам'яті вашого ноутбука дуже мало вільного простору, всього близько 500 КБ. Потрібний вам показник нагріву центрального процесора захований в закладці "Температура" із позначкою градусника.

Тепер для виробництва діагностики знадобиться помічник, який буде створювати навантаження, що вимагається для розігріву центрального процесора до граничних величин. З цією функцією прекрасно справляється програма S & M. Утиліта сумісна з операційною системою Windows від старої 98 до нової 8. Програма не вимагає установки, запускається безпосередньо через виконуваний файл.

Запускаємо одночасно S & M і Open Hardware Monitor. Для старту процесу випробувань потрібно в S & M натиснути кнопку «Почати перевірку», а в другій утиліті досить просто стежити за рівнем температури процесора. Тривалість такого тесту повинна бути не менше трьох хвилин і не перевищувати п'ять хвилин. Діапазон допустимих значень температур для CPU дорівнює від 45 до 75 градусів Цельсія. Якщо температура буде вище, то необхідно провести чистку ноутбука з заміною термопасти.

За допомогою розглянутих нами двох способів перевірки комп'ютерної техніки можна проаналізувати температурний режим не тільки роботи ноутбука, але і будь-якого персонального комп'ютера, моноблока і навіть планшета на базі Windows 10.

Якщо AIDA64 не підходить?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online