Завдаток при купівлі автомобіля

  1. Що таке завдаток при купівлі автомобіля і як його оформити
  2. Переваги завдатку при купівлі автомобіля
  3. Як скласти договір про завдаток

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При укладанні угод покупцеві вкрай вигідно внести завдаток при купівлі автомобіля При укладанні угод покупцеві вкрай вигідно внести завдаток при купівлі автомобіля. Причому незалежно від того, де здійснюється покупка-продаж автомобіля : У приватної особи, в автосалоні або у офіційного дилера.

Внесення завдатку передбачає, що покупець може не турбуватися про зміну ціни автомобіля, його технічного стану до укладення угоди. А залишок грошових коштів буде внесений ним пізніше в термін, обумовлений сторонами. Наприклад, потрібно йому час взяти кредит, зняти гроші з вкладу і т.п. Продавець теж ніби як може розслабитися і не турбуватися з приводу продажу ТЗ і розраховувати на дотримання домовленості.

Як і в будь-якій справі, важливо правильно оформити документи і знати «підводні камені», щоб уникнути можливих судових позовів або неприємностей. Про них ми і розповімо.

Що таке завдаток при купівлі автомобіля і як його оформити

Завдаток - офіційно закріплений Цивільним кодексом РФ термін, якому присвячено параграф 7 глави 23. Це один із способів забезпечення виконання зобов'язання. Причому як продавцем, так і покупцем.

Іноді завдаток плутають з авансом. Останній є частковою оплатою ціни договору. При порушенні зобов'язань наслідки при внесенні завдатку та авансу різні. Продавець і покупець здійснюють захист цивільних прав різними способами, значить, при подачі позову пред'являються різні за своєю правовою природою вимоги.

Завдаток при купівлі автомобіля - це грошова сума, яка видається в рахунок належних за договором купівлі-продажу транспортного засобу платежів, на підтвердження укладення договору і для забезпечення його виконання. Завдаток повинен бути укладений у письмовій формі шляхом складання договору про завдаток. Якщо така угода про завдаток не складали, то виплачена продавцю сума буде вважатися авансом (ч. 3 ст. 380 Цивільного кодексу РФ).

В Інтернеті можна зустріти інформацію, що завдаток може бути оформлений тільки в тому випадку, коли продавцем є юридична особа (автосалон тощо). Це не вірно. Якщо обидві сторони вирішують, що внесена покупцем сума є завдатком і тягне відповідні наслідки, складіть в простій письмовій формі договір про завдаток при передачі грошей. Зверніть увагу, що перевірка автомобіля перед покупкою , в т.ч. на наявність арешту і заборони на реєстраційні дії , Повинна бути вже проведена. Якщо в договорі завдатку або Акті огляду ТЗ буде вказано, що покупця автотранспортний засіб повністю влаштовує, пред'явлення претензій за договором купівлі-продажу буде скрутним.

Переваги завдатку при купівлі автомобіля

При внесенні завдатку за автомобіль покупець має право розраховувати на те, що автомобіль:

  • буде переданий йому в обумовлений сторонами і встановлений угодою про завдаток термін
  • технічний стан і зовнішній вигляд будуть відповідати того стану, який встановлено на момент внесення завдатку (ось чому рекомендуємо складати Акт огляду ТЗ )
  • договір купівлі-продажу буде укладений в момент внесення всієї суми (або відповідно до домовленості)
  • ціна договору не зміниться
  • якщо продавець відмовиться продавати автомобіль за раніше встановленою ціною, покупець має право вимагати виплати йому грошової суми, розмір якої становить 2 завдатку. Крім того, в цьому випадку можна вимагати відшкодування збитків.

Продавець при відмові покупця від укладення договору залишає завдаток у себе і набуває право вимагати відшкодування збитків.

Якщо зобов'язання не можуть бути виконані внаслідок неможливості його виконання у відповідності зі ст. 416 ГК РФ, завдаток повертається покупцеві. Аналогічні наслідки настають при взаємній домовленості сторін.

А ось наслідки невиконання зобов'язання при внесенні авансу інші. Ніякого подвійного відшкодування покупцеві не передбачено. Можна вимагати повернути аванс і відшкодувати збитки (які треба ще довести).

Як скласти договір про завдаток

Сглашеніе про завдаток складається, як уже сказано раніше, в письмовій формі від імені обох сторін - Продавця і Покупця. Включає в себе такі відомості:

  • найменування «Договір про завдаток», «Угода про завдаток»
  • місце і час складання
  • П.І.Б., паспортні дані, адреси реєстрації продавця і покупця
  • факт передачі завдатку в певному розмірі
  • вказівка ​​на мету до певного числа укласти договір купівлі-продажу автомобіля (його ідентифікаційні дані)
  • остаточна сума покупки, про яку домовилися сторони
  • наслідки невиконання зобов'язань
  • способи досудового врегулювання спорів .

Документ складається в 2 примірниках і підписується обома сторонами угоди.

Правильно оформлений завдаток при купівлі автомобіля стане хорошим стимулом для сторін угоди оформити купівлю-продаж автомобіля з дотриманням термінів і за обумовленою ціною.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online