Повернення ПДВ при імпорті товарів і послуг в 2015-2016 р, посібник для малого бізнесу

  1. Приклад № 1
  2. Приклад № 2
  3. Компанії, що мають право на відшкодування ПДВ
  4. Приклад № 3
  5. Умови, дотримання яких дає можливість повернути ПДВ
  6. Особливості
  7. Порядок відшкодування ПДВ при ввезенні імпортної продукції.
  8. Подача декларації і подальша камеральна перевірка
  9. терміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Читайте про особливості розрахунку ПДВ на імпортовані товари, про те які умови потрібно дотримуватися і які документи необхідно оформити, щоб відшкодування цього податку не стало для компанії непосильною проблемою.

Звичайний алгоритм розрахунку податку на додану вартість при процедурах з ввезення імпортних товарів дещо видозмінений і має ряд особливостей. Справа в тому, що нараховується податок не тільки на суму товару. У податкову базу входять і мито і податок, якщо імпортується підакцизний товар. ПДВ формується так:

Приклад № 1

За контрактом, укладеним ТОВ "Арктур" з іспанським виробником на суму 36 000 долл. США, поставлена ​​партія вина (5000 бут. / 0,75 л). Ввезення - 13-го березня. На наступний день, 14 березня, компанія надає митну декларацію і сплачує на митниці збори, мито, ПДВ та акциз.

Митні збори, що представляють собою плату за послуги, які не входять в розрахунок ПДВ. Для визначення митної мита необхідно знати ставку (припустимо 20% від ціни контракту) і курс долара на дату оплати (припустимо 50 руб.).

Пт = 36 000 долл. * 20% * 50 руб. = 360 000 руб.

Оскільки вино - товар підакцизний, розраховуємо суму акцизу (припустимо, що його ціна на 1 пляшку становить 4 рубля).

Ат = 5 000 пляшок. * 4 руб. = 20 000 руб.

Ставка ПДВ - 18%. Користуючись формулою, розрахуємо суму податку.

(36 000 * 50 + 360 000 + 20 000) * 18% = 392 400 руб.

Якщо ввезений товар не є акцизним та не обкладається митом, наприклад, слідуючи домовленостям Митного союзу, то формула спрощується, і ПДВ нараховують виключно на суму товару.

Коротко про терміни платежу ПДВ. Розрахувати і перерахувати податок слід до або в момент оформлення митної декларації. Згідно із законом цей документ подається в 15-ти денний строк з дня прибуття товарів в РФ.Неуплата ПДВ в ці терміни - привід для нарахування пені за недотримання законодавчих норм.

Приклад № 2

ТОВ "Ріно", яка імпортує японське обладнання, на адресу якого 10 лютого прибув вантаж з ПДВ в сумі 400 000 руб., Не оплатило податок вчасно, т. Е. До 25 лютого. Сплата податку проведена 5 березня. За час прострочення платежу нараховані пені за 8 днів в розмірі 1/300 ставки рефінансування (припустимо 8%) на суму податку. Розрахунок пені: 400 000 * (1/300 * 8%) * 8 днів = 8 533,33 руб.

Розмір ПДВ до сплати на 5 березня складе 408 533,33 руб.

Сплата податку - звичайна і нескладна операція, але процедура повернення ПДВ при імпорті, навпаки, зажадає граничної уваги. Почнемо з того, що не кожна організація може відшкодувати податок.

Компанії, що мають право на відшкодування ПДВ

Отже, ввезення товарів в країну супроводжується обов'язковою оплатою ПДВ. Але платник має законне право на зменшення оподатковуваної бази на розмір сплаченого при ввезенні податку. Повернути його можуть компанії або ІП , Що мають статус платника ПДВ (і тільки вони!), Т. Е. Що знаходяться на загальному режимі оподаткування.

Організації і бізнесмени, які застосовують ССО або інші спеціальні режими оподаткування, не звільняються від сплати вхідного податку при імпорті, але до відрахування ця сума не може бути прийнята. В таких підприємствах зазвичай товари оприбутковуються за ціною, що включає суму податку на додану стоімость.Подобная практика продиктована законом. Згодом, при реалізації цих товарів, основне податкове навантаження лягає на кінцевого споживача, оскільки в ціну товару даний податок вже закладений.

Приклад № 3

ТОВ "Тріо", перебуваючи на ЕНВД, продає в роздріб побутову електроніку. Припустимо, що компанія уклала договір на суму 50 000 дол. США з австрійською організацією на поставку партії техніки для подальшого перепродажу. Товар прибув 15 березня. Митна декларація подана 17 березня. У той же час сплачені всі збори (1 000 руб.), Мито (100 000 руб.) І ПДВ (468 000 руб.) І власне вартість товару (50 000 * 50 руб. За курсом = 2 500 000 руб.).

У вартість товару, оприбуткованого в ТОВ "Тріо" увійдуть всі зазначені суми:

2 500 000 + 1 000 + 100 000 + 468 000 = 3 069 000 руб.

Умови, дотримання яких дає можливість повернути ПДВ

Повернути податок, сплачений при ввезенні, можна тільки при неухильному дотриманні таких умов:

  • товари придбані для подальшого використання в діяльності, що підпадає під оподаткування доданої вартості, наприклад, для подальшого застосування в процесі виробництва продукції, що обкладається ПДВ;
  • куплена продукція прийнята до обліку на підставі оформленої первинної облікової документації;
  • фактична оплата податку проведена.

Перерахування ПДВ підтверджується правильно оформленими платіжними документами, митною декларацією, яка є підтвердженням факту ввезення товарів в країну, а також документами, що фіксують сплату митних зборів, акцизів і податків, виданими митними органами.

Сума податку, сплачена і підлягає відрахуванню, відбивається в податкової декларації з ПДВ . Складається вона (обов'язково!) В тому податковому періоді (кварталі), коли проводилися операції з імпорту, і виникло право на податкові відрахування. Надати декларацію в ИФНС потрібно до 20-го числа, наступного за минулим кварталом, місяця.

Особливості

Крім того, в книзі покупок має бути відображено придбання імпортних товарів із зазначенням суми НДС.Регістраціонная запис про суму податку, що підлягає поверненню, обов'язково вноситься до книги після того, як оплата ПДВ проведена і отримано заяву про імпорт з відмітками ИФНС, що підтверджують платіж. Необхідно там же (в книзі покупок) вказати і реквізити документа про оплату.

Порядок відшкодування ПДВ при ввезенні імпортної продукції.

Законодавством визначено спеціальний порядок відшкодування ПДВ при імпорті. Необхідними документами, що підтверджують проведення операції, є:

  • договір, контракт (або копія), укладений на поставку товару з іноземною фірмою. У ньому має бути присутня повна інформація про умови поставок, терміни, ціни і видах продукціі.Еще одна важлива умова, що приймається до уваги ИФНС - фігурувати в якості замовника в договорі має компанія, а не особисто бізнесмен. Оплата за придбаний товар також повинна проводитися з рахунків фірми, які вказані в контракті;
  • митна декларація з відмітками митного органу.

Підтверджують право на можливість повернення ПДВ такі документи:

  • всі отримані рахунки-фактури;
  • паспорт угоди, зареєстрований в банку в установленому порядку;
  • накладні на отримання товарів, товаротранспортні накладні та інші супровідні документи. При імпорті з країн - учасників євразійського митного союзу, заповнюються спеціальні форми товаросупровідних документів;
  • платіжні доручення;
  • книги покупок з відповідними записами.

Заповнення всіх перерахованих документів повинно бути бездоганним і чітким, представлена ​​інформація - вивірена і відповідає дійсності.

Відео: Податкові відрахування з ПДВ сплачений при ввезенні товарів на територію РФ

Крім грамотного документального оформлення угоди, слід бути уважними при контактах із службовцями банку і митниці. Не можна погоджуватися на пропозиції брокерів (є такий вид шахрайства) провести оплату за поставлений товар з особистого рахунку. Для підприємства, що має право на повернення податку, такі операції проводити не можна - домогтися повернення податку буде неможливо.

Подача декларації і подальша камеральна перевірка

Всі перераховані документи додаються до податкової декларації. Після її надання, ИФНС протягом 3-х наступних місяців ініціює камеральну перевірку достовірності та обгрунтованості суми податку. Саме за підсумками цієї перевірки виноситься рішення про можливість повернення заявленої суми податку частково, в повному обсязі або про заборону виплати.

Треба сказати, що бюджет дуже неохоче розлучається з отриманими коштами, тому перевірки проводяться найретельнішим чином і компаніям треба бути готовими до цього. До того ж, податківці не завжди доводять відмову в поверненні. На практиці є чимало випадків відмов в дозволі права на відшкодування ПДВ при досить лояльних актах.

При незгоду з прийнятим негативним рішенням податкового відомства, компанія має право оскаржити його у вищій інстанції УФНС в тримісячний строк з дня відмови. Рішення за скаргами приймаються протягом місяця. При відмову від вищого органу ФНС, організація може подати апеляційну скаргу і врегулювати питання в судовому порядку. Розглядом матеріалу справи і винесенням рішення займається арбітражний суд.Ісковое заяву може бути подано протягом 3-х років з моменту відмови в поверненні ПДВ.

терміни

Як вже говорилося, найправильніше оформити та подати декларацію із зазначенням сплаченої при імпорті та підлягає поверненню суми ПДВ, слід відразу до 20-го числа місяця після закінчення податкового періоду. Але, законодавчо встановлений термін 180 днів з моменту здійснення відмітки про дозвіл ввезення органами митниці. Якщо підприємство не вклалося в ці терміни, існує можливість подати декларацію пізніше, але при цьому нараховуються пені, а ИФНС може угледіти в цьому привід для формального відмови в дозволі на відшкодування податку.

Рішення ИФНС, що дозволяє або забороняє повернення ПДВ при імпорті має бути прийнято до закінчення 7-ми днів після закінчення перевірки і доведено до відома керівництва компанії в 10-ти денний термін після винесення рішення. Якщо повернення податку дозволено, то на перерахування коштів на рахунки фірми законом дається 12 днів з того моменту, як рішення винесено.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online