Розрахунок пенсій по-новому і електронні трудові книжки: в Пенсфонда розповіли про прийдешні зміни

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

20 березня 2017, 7:53 Переглядів: 20 березня 2017, 7:53 Переглядів:   Як зміниться життя українців

Як зміниться життя українців. Фото: архів.

Пенсійний фонд України (ПФ) планують всім пенсіонерам видати електронні посвідчення, а працюючим українцям - електронні трудові книжки. Паперова тяганина, відзначають у відомстві, тільки ускладнює роботу. Сайт "Сегодня" з'ясував, як зміниться життя українців після нововведень ПФ.

Електронні трудові книжки

Пенсійний фонд готується запустити електронні трудові книжки: в інтернеті можна буде простежити кар'єру будь-якого українця, дізнатися розмір заробітної плати, кількість робочих місць і так далі. "Будь-який паперовий документ можна фальсифікувати, якщо це буде електронний документ - зробити це буде неможливо. Буде спрощено спілкування людини з роботодавцем", - упевнений голова правління ПФ Олексій Зарудний.

Систему створять на базі реєстру застрахованих осіб, в якому вже є інформація про прийняття та звільнення з роботи. Наступний крок - доповнити базу відсутньої інформацією і запустити послугу "електронна трудова книжка". Після цього українці зможуть отримувати довідки про місце роботи онлайн. Крім того, електронна трудова книжка допоможе отримати кредит - якщо банк вимагає довідку про місце роботи.

Електронна трудова книжка спростить роботу і відділам кадрів. Правда, деякі експерти побоюються, що в електронному варіанті трудової буде недостатньо інформації. "Зараз в книжці можна побачити, за якою статтею був звільнений співробітник. Іноді це може стати підставою для того, щоб відмовитися від співпраці з претендентом. Якщо там буде вказано ця інформація - ніяких мінусів електронної трудової книжки я не бачу. Зараз, коли книжка паперова , ніхто не заважає після кожної роботи "втрачати" книгу і заводити нову. З електронною версією це неможливо ", - розповідає співробітник відділу кадрів великого підприємства Ірина.

"Зараз в книжці можна побачити, за якою статтею був звільнений співробітник. Іноді це може стати підставою для того, щоб відмовитися від співпраці з претендентом. Якщо там буде вказано ця інформація - ніяких мінусів електронної трудової книжки я не бачу", - розповідає співробітник відділу кадрів.

Як розповідає Олексій Зарудний, на даний момент ПФ готує необхідну нормативну базу для запуску електронних трудових книжок. "Думаю, у другій половині року ми закінчимо цей процес", - розповідає голова ПФ. До слова, електронні трудові книжки в Україні планували запустити ще в 2006-му, проте реформу запустити так і не вдалося.

До слова, електронні трудові книжки в Україні планували запустити ще в 2006-му, проте реформу запустити так і не вдалося

Фото: архів

Пенсійні посвідчення, згідно з планом ПФ, також "підуть в онлайн". Зараз електронні посвідчення отримали пенсіонери тільки з числа переселенців. Вони містять цифровий підпис, це дозволяє отримувати документи на веб-порталах органів влади. Також електронне посвідчення дозволить онлайн переглядати інформацію про розмір пенсії, страховий стаж і т.д. В майбутньому пенсіонери також будуть отримувати СМС в день нарахування пенсії. "Чи по кишені індивідуального масового інформування (СМС та електронні листи, - ред.) Також пенсіонеру будемо повідомляти про те, які документи потрібно донести, що змінилося в пенсійному законодавстві", - розповідають в Пенсійному фонді.

Електронні пенсійні справи дозволять значно скоротити процес оформлення пенсій. Якщо в паперовому вигляді на це доводилося витрачати до десяти робочих днів, після нововведення на оформлення справи йде близько півгодини.

Електронні посвідчення також не допустять втрату і можливу фальсифікацію пенсійних справ.

Як перевіряють пенсіонерів

В минулому році Міністерство фінансів початок процес масштабної верифікації всіх одержувачів соцдопомоги, в тому числі і пенсіонерів. За результатами перевірки Мінфін рекомендував призупинити виплату 490 тисяч пенсій (через втрату документів, неправильного реєстраційного номера і т.д.). ПФ з рекомендаціями ознайомився, 59 українцям пенсії скасували. Порушення в інших справах, відзначають у фонді, не підтвердилися.

"Верифікація зараз є сформованим процесом. Вона діє на постійній основі - виявляє шахрайства та помилки в соціальній сфері. При виявленні невідповідності громадянина критеріям видачі допомоги - інформація про порушення направляється розпорядникам коштів у соціальній сфері (Мінсоцполітики, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування та т. п.) з рекомендацією припинити виплату ", - відповіли на запит" Сегодня.ua "в Мінфіні.

Існує ще кілька проблем: Пенсійний фонд не може подати списки пенсіонерів, які працювали в міграційній службі, СБУ тощо, оскільки це порушує чинне законодавство.

Внутрішній аудит проводить і сам Пенсійний фонд. За результатами дослідження в минулому році виявили 5,9 тисяч фінансових порушень на загальну суму 19,4 мільйона гривень (в 2015 році - на 20,4 мільйона гривень).

Що буде з пенсіями в 2017 році

Середній розмір пенсії в 2017 році зросте до 2001,4 гривні, підрахували в Мінфіні. П'ять мільйонів пенсіонерів можуть отримати надбавку в середньому на 300 гривень (так зване осучаснення). Проведуть його, як зазначив віце-прем'єр Павло Розенко, тільки в тому випадку, якщо ПФ значно перевиконає дохідну частину бюджету.

Крім того, в цьому році також пройде індексація на 10,1% - мінімальна пенсія зросте з 1247 до 1400 гривень. Правда, пенсії зростуть не для всіх. Так, індексація не торкнеться пенсіонерів, які отримують більше мінімальної пенсії (на даний момент 1247 гривень) і при цьому продовжують працювати. Крім того, для тих, хто отримує 1300 гривень, і українцям з пенсіями в 5000 гривень індексація на 10,1% означає збільшення приблизно в 125 гривень (10,1% від мінімальної пенсії). Крім того, виплати не підвищать тим, у кого вони не прив'язані до прожиткового мінімуму (держслужбовці, журналісти, вчені і т.д.).

Фото: архів

На даний момент Пенсійному фонду не вистачає власних коштів (фонд поповнюється за рахунок єдиного соціально внеску в розмірі 22% від зарплати) навіть на виплату відносно низьких пенсій. У минулому році "дірка" в бюджеті ПФ склала 145 мільярдів гривень, а в цьому році буде на рівні 141 мільярда. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, дефіцит вдасться ліквідувати тільки до 2024 року.

"Дефіцит пенсійного фонду дорівнює майже 50%. Так пенсійна система працювати не може, з урахуванням того, що 80% українських пенсіонерів перебувають на мінімальної пенсії. Ми повинні змінити цю систему, надати систему, яка буде справедливою до працюючим людям, і це буде означати , що, за нашими розрахунками, ця система до 2024 року може стати абсолютно самодостатньою і бездефіцитної ", - заявив прем'єр.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Розрахунок пенсій по-новому і електронні трудові книжки: в Пенсфонда розповіли про прийдешні зміни". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online