Валентин Катасонов: "Ефективні менеджери" створюють видимість благополуччя за рахунок розпродажу того, що було створено в радянський період: Аналітика Накануне.RU

  1. Валентин Катасонов: "Ефективні менеджери" створюють видимість благополуччя за рахунок розпродажу...

Валентин Катасонов: "Ефективні менеджери" створюють видимість благополуччя за рахунок розпродажу того, що було створено в радянський період

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стали відомі перші кандидати на продаж частини активів в ході нової хвилі приватизації: глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв в інтерв'ю згадав "Роснефть" і "Башнефть". Але зазначив, що Ощадбанку в списку поки немає.

Міністерство економічного розвитку, пан Улюкаєв і інші "ефективні менеджери" нічого створювати не вміють, окрім як створювати видимість якогось економічного благополуччя за рахунок розпродажу того, що було створено в попередні десятиліття, в основному ще в радянський період. Думаю, що вони діють в якомусь сенсі "наосліп", тому що зараз курс рубля по відношенню до основних резервних валют дуже впав, і зараз дуже вигідний момент, щоб виробляти скупку російських активів.

Тому з точки зору бюджетних проблем, це абсолютно неправильний спосіб. Цих грошей вистачить на кілька місяців в кращому випадку, так що це звичайна розпродаж, яка, безумовно, призведе до ще більшого ослаблення нашої економіки.

До речі, не виключаю і таку версію, що на Міністерство економічного розвитку і на інші владні структури Росії тиснуть ті російські резиденти, яких я звик називати "офшорної аристократією". Справа в тому, що зараз йде досить активна ревізія активів, і не виключено, що, може бути, такі полурезіденти офшорної аристократії хотіли б повернутися в Росію, і просто трансформують свої закордонні активи в акції "Роснефти" і інших російських компаній. Я вже не раз чув таку версію, але її зараз не можна ні підтвердити, ні спростувати.

Вони зазвичай говорять, що контрольний пакет акцій залишиться за державою, але я, чесно кажучи, боюся, що держава все-таки може втратити контрольний пакет. У якийсь момент часу просто це буде зроблено без особливого афішування, та й в тих галузях і тих компаніях, які ми називаємо стратегічно значущими, присутність недержавних інвесторів, недержавних акціонерів, а тим більше нерезидентів - м'яко кажучи, небажано. А іноді воно просто є загрозою національній безпеці, тому що будь-який міноритарний акціонер має право вимагати всю інформацію про компанію, включаючи не тільки фінансову частину, а й технічну, і комерційну.

Навіть сам президент заявляв, що ми будемо проводити приватизацію, але таким чином, щоб в покупці акцій брали участь російські резиденти. Але ніяких чітких механізмів відсіву резидентів від нерезидентів я не бачу, вони не представлені. Тим більше, треба мати на увазі, що сьогодні межа між резидентами і нерезидентами досить розмита, тому що та ж сама офшорна аристократія, з моєї точки зору, буває набагато небезпечніше, ніж звичайний нерезидент, який приходить в Росію тільки для того, щоб отримати якийсь -то шматок.

В результаті держава просто втратить контроль, і фактично це буде вже не російська економіка, а якась колоніальна економіка, хоча якщо подивитися навіть статистику Росстату, то ми побачимо, що в багатьох галузях частка іноземного капіталу вже перевищує 50%. Створено такий потужний насос, через який перекачуються гроші.

Наші чиновники високого рангу в основному озвучують якісь дурниці, які або вони отримали в процесі навчання за кордоном, або, може бути, в результаті тісного спілкування з деякими західними консультантами. Тому аргумент, що ми "затикаємо бюджетні діри", мені здається, якраз не їх думки, а це те, що їм навіяли.

Це приблизно з того ж розряду, як у нас чиновники говорять про те, що як же Центральний банк може знижувати процентні ставки, коли у нас така інфляція - тут переплутані причина і наслідок. Але ж вони впевнено озвучують цю версію, власне, це використовується просто як виправдання, щоб здійснювати удушення російської економіки, по-перше, стисненням грошової маси, по-друге, підняттям відсоткової ставки.

Про приватизацію Ощадбанку дуже активно заявляв сам Греф, який і керує Ощадбанком. При цьому він використовував термін саме "приватизація" - я постійно підкреслюю, що цей термін некоректний, тому що Ощадбанк не є на сьогоднішній день державною організацією. Головним акціонером Ощадбанку є Банк Росії, а в Федеральному законі про Центральний банк сказано чорним по білому - Центральний банк не відповідає за зобов'язаннями держави, держава не відповідає за зобов'язаннями Банку.

У підсумку, звичайно, економіка від цієї приватизації взагалі, і "Роснефти", "Башнефть" зокрема, більше втратить, ніж придбає, тому що зараз купівельна спроможність рубля дуже низька. Навіть якщо взяти п'ятирічний період, то зрозуміло, що корова за п'ять років дасть молока, яке можна продати і отримати за нього грошей в 10 разів більше, ніж якщо б ми продали цю корову. Такі розрахунки проводилися - там на порядок більше виходить. Як правило, більше десяти років ніхто не бере, але навіть в межах п'яти років виходить, що "корову" продавати ніяк не можна.

Д Доктор економічних наук, економіст Валентин Катасонов спеціально для Накануне.RU

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online