Перевірено: в які заклади гарантовано не пустять з собакою

Прийнято вважати, що собака - друг людини.А чи можна разом з цим одним з'явитися в кафе, аптеці або, наприклад, магазині одягу?Кореспондент «Р» перевірила, наскільки громадські заклади міста привітні по відношенню до домашніх вихованців.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На мою собаку в продуктовому магазині увагу звернули все, але ніяких зауважень на свою адресу не чую.

Виключення з правил
Перш ніж експериментувати, вирішила з'ясувати, наскільки законно брати з собою в громадські місця собаку.З цим мені допомогла розібратися юрист-практик Ніколь Васичкина:
- Законопроект «Про поводження з тваринами» не містить інформацію про заборону присутності тварин в різних громадських місцях.Законодавством у сфері торгівлі та громадського харчування не заборонено перебувати зі своїми вихованцями в магазинах, кафе.Чи не регламентується це також і вимогами Державних санітарних норм і правил.А ось постанову Ради Міністрів Республіки Білорусь від 04.06.2001 року
№ 834 встановлює, що власникам собак, кішок забороняється наводити їх в магазини, на підприємства громадського харчування і побутового обслуговування населення, в школи і дитячі дошкільні установи, в громадські будівлі, парки, сквери, на стадіони, ринки, а також на тваринницькі ферми.
Незважаючи на цю постанову, організація, магазин або кафе має право зробити виняток і дозволити перебувати на їх території з вихованцем.
Господарі собак великих порід розповідають, що для них потрапити в будь-яке суспільне заклад з чотириногим другом - щось з розряду фантастики.Тому для експерименту я беру свою невелику собаку і пробую зайти в магазини, кафе, аптеки, тримаючи тварину на руках.
До вас можна?
Перевіряти реакцію відвідувачів і персоналу починаю з продуктових магазинів.Залишити на прив'язі такого песика я не можу - є ймовірність, що вкрадуть.Заходжу в невеличкий продуктовий магазинчик на вул.Сурганова, однією рукою тримаю собаку, яка поводиться абсолютно спокійно, інший не поспішаючи вибираю їжу і напої.На мого вихованця увагу звернули все, але ніяких зауважень на свою адресу не чую.Навіть навпаки:
- Ой, а у моєї сестри такий же песик!- посміхається продавчиня на касі, поки я розраховуюся.
В іншому магазині на вул.Немизі прогулятися по торговому залу з собакою також вдалося.Винятком став лише продовольчий гіпермаркет на Кальварійської: варто було мені переступити поріг магазину, тут же підійшов охоронець і ввічливо попросив піти, мовляв, «такі вимоги власника».Правила є правила - без питань йдемо.
Наступний пункт на моєму шляху - аптека.Заходжу трохи насторожено: на слуху гучна історія з жінкою, якій в Вітебську відмовилися продати ліки через те, що зайшла з собакою.Відвідувачка влаштувала великий скандал.Вчора суд розглянув адміністративну справу: жінку оштрафували на 368 рублів за ст.17.1 ( «Дрібне хуліганство»).У моєму випадку фармацевти в аптеці на пр-ті Переможців, побачивши тварина, лише доброзичливо посміхаються.У наступні кілька аптек нас з вихованцем також пустили.
У Західній Європі мене часто дивувало ставлення місцевих до собакам: відправитися на шопінг в бутик з лабрадором там справа звичайна.Ось і ми заглянемо в магазини непродовольчих товарів: брендового одягу, косметики і взуття.
Не поспішаючи вивчаю ціни на осінні пальто і приміряю сумки, а в цей час кілька разів повз мене проходить охоронець.Бачу, що він уважно спостерігає за мною в компанії з собакою, проте ніяких зауважень не слід.Заходячи в магазин дорогий парфумерії в одному з торгових центрів, я заздалегідь цікавлюся у адміністратора:
- А можна до вас з собачкою?
- Заходьте, тільки тримайте її на руках, - відповідає вона.
Така ж історія повторилася і в магазині взуття.Тільки в універмазі на вул.Немизі нас прийняли знехотя, за спиною від продавців почулося невдоволене:
- Ой, подивіться, вже з собаками по магазинам розгулюють!
Виключення з правилПерш ніж експериментувати, вирішила з'ясувати, наскільки законно брати з собою в громадські місця собаку

Цього літа 5 кафе було присвоєно статус «дружніх до собакам», сюди можна зайти зі своїм вихованцем і не боятися, що не приймуть.


Вихованців чекають в кафе

На черзі - мінські ресторани і кафе. Пробую зайти як в дорогі ресторани, так і в бюджетні кав'ярні. За підсумком: з п'яти точок громадського харчування в центрі міста не пустили мене з собакою тільки в одну, в якій відмовилися розмістити навіть на терасі. У кафе на пр-ті Переможців, де випити чашечку чаю в компанії з моїм чотириногим другом все ж вдалося, питаю у адміністратора: а що щодо собак великих порід, пустили б?
- Ми вважаємо, що тераса - це частина вулиці, тому вигнати відвідувача з собакою будь-якої породи не можемо. Що стосується внутрішнього приміщення, тут довелося б вирішувати питання індивідуально, - пояснює дівчина.
До речі, цього літа п'яти кафе було присвоєно статус «дружніх до собакам», куди можна зайти зі своїм вихованцем і не боятися, що вас не приймуть, ділиться останніми новинами Анна Тишкевич, учасник проекту Okidog:
- Все частіше закладу стали з нами зв'язуватися з бажанням приєднатися. З приводу різних порід собак ніяких обмежень немає, хіба може бути кафе «дружнє до собакам» з будь-якої дискримінації? Але за кожну тварину відповідальний сам господар: якщо собака погано вихована і заважає іншим відвідувачам, то їх попросять покинути кафе. Як і неадекватних клієнтів, по суті. Якщо з вихованням все добре, то проблем не буде.
Також останнім часом все більше мінських готелей допускають можливість розміщення відвідувачів з тваринами: з 460 варіантів проживання в місті на сайті booking.com 165 готові прийняти мандрівника з вихованцем.
В цілому ситуація з перебуванням господарів з собаками в громадських місцях неоднозначна: начебто постанова Ради Міністрів таку можливість виключає, але в той же час кожна установа визначає політику щодо собак самостійно. Якщо біля входу в заклад відсутній всім відома наклейка «з собакою заходити заборонено», то пускати з вихованцем чи ні, вирішує персонал в залежності від поведінки і породи вашого чотириногого друга. Це часто викликає невдоволення:
- Якщо вже заборонено, то нехай не можна буде заходити відвідувачам з усіма собаками! Чим моя гірше? - обурюється господар вівчарки, яку довелося залишити на прив'язі, поки я з моєю маленькою собакою без проблем заходжу в черговий магазин.
Але все ж експеримент приємно мене здивував. На шопінг з собачкою я навряд чи поїду - не бачу в цьому необхідності, але буду знати, що якщо раптом забігти в магазин або кафе знадобиться, то десь мене обслужити будуть не проти. А якщо вже немає - це точно не той випадок, коли варто обурюватися і «качати права». У будь-який громадський заклад міста заборонити вхід з собакою можуть на законних підставах, а якщо впустили, то це поступка, за яку варто бути вдячним.
[email protected]

Помітили помилку? Будь ласка, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

А чи можна разом з цим одним з'явитися в кафе, аптеці або, наприклад, магазині одягу?
До вас можна?
У кафе на пр-ті Переможців, де випити чашечку чаю в компанії з моїм чотириногим другом все ж вдалося, питаю у адміністратора: а що щодо собак великих порід, пустили б?
З приводу різних порід собак ніяких обмежень немає, хіба може бути кафе «дружнє до собакам» з будь-якої дискримінації?
Чим моя гірше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online