Вокалістка LOUNA: "Потрібно писати пісні в першу чергу для себе"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Лусіне Лу Геворкян. Фото: louna.ru

Нещодавно стали відомі імена номінантів щорічної премії "Чартова Дюжина". Приз як кращої солістці дістався вокалістці груп LOUNA і Tracktor Bowling Лусіне Лу Геворкян. Так співпало, що буквально через кілька днів волонтери разом з Лу влаштовували благодійний вечір на допомогу Центру імені Дмитра Рогачова, який спеціалізується на лікуванні дітей з онкологічними захворюваннями. Саме на ньому ми зустрілися з Лусіне, щоб привітати з премією, дізнатися про майбутнє релізі концертного DVD і поговорити про сучасну рок-сцені.

- Мені дуже сподобалася твоя мова на "Чартова Дюжина", зокрема, ти сказала, що "рок - це мир і любов, а не музика змагання і боротьби". А як же бунтарський дух?

- Я мала на увазі, що рок-артистам не потрібно боротися між собою на конкурсах, а потрібна спільна боротьба з якимись негативними сторонами життя. Рок повинен боротися з, м'яко кажучи, нелюдським злом. Це музика чесності, протесту - це добро, а воно, як відомо, часом має бути з кулаками.

- Тобто ти вважаєш, що зараз рок-тусовка роздроблена?

- Так, але я не думаю, що вона роздроблена через рок-виконавців. Конкурентний стан виявляється в першу чергу з боку шанувальників. Замість того, щоб дружно йти на фестиваль слухати все колективи або, хоча б, не висловлювати неприйняття до одного чи іншого, починаються ліві терки. А ми намагаємося об'єднати людей. Дати зрозуміти, що рок бореться за одну справу.

Подібні премії, де перемагає один артист, повинні породжувати рух і ворушити фан-клуби. Наші слухачі ведуть себе активно, так як розуміють, що молодий групі призи допомагають заявляти про себе. Таким же метрам, як Діана Арбеніна і Земфіра, премія "Чартова дюжини" не так важлива, тому що вони всі вже довели, і їх фан-клуби, відповідно, менш активні. Вони вже стільки разів через все це проходили і за десятки років міцно зайняли місця в серцях слухачів. Але для молодої групи і для її шанувальників премія - серйозний крок.

LOUNA. Фото: louna.ru

- У нас, до речі, мало молодих груп. В основному все, що з'являється на сцені - це нові проекти популярних музикантів. В чому проблема?

- Багато молоді гурти здаються і підлаштовуються під нові популярні віяння. Такі групи зазвичай живуть по два або три роки, а потім розпадаються. Та чи інша субкультура завжди змінюється новою - і той, хто не встигає з "емо" переделаться в "деткор", а потім в панк-рок, в результаті зовсім втрачає своє "обличчя", якого можливо і не було. Але той, хто пише музику чесно, завжди знайде свого слухача.

Головне - це віддаватися творчості і ні в якому разі не думати: "Я буду писати пісні, щоб у мене був успіх". Навіть думати про таке не можна. Ти пишеш пісні в першу чергу для себе, а не для того, щоб стати популярним, ну а на чесні пісні завжди знайдеться слухач.

А, якщо ти пишеш заради успіху, то це хибний шлях і такі музиканти зазвичай закінчують через три концерти в якихось зовсім андеграундних клубах, тому що вони самі в себе не вірять.

- Тоді питання про щирість і боротьбу. Більшість ваших пісень саме про це. Як сталося, що ви звернули увагу на соціальні проблеми? Накипіло? Ви ж і на опозиційних маршах виступали?

- Пісні з соціальним ухилом ми писали задовго до того, як в країні почалася опозиційна двіжуха, тому навіть переживали, що нас звинуватять у піарі групи на протестній хвилі. Насправді ми просто писали пісні про те, що думаємо.

Як Tracktor Bowling ми не могли піднімати якісь гострі соціальні теми. Хоча ні, не те, що не могли, це було б просто некоректно для групи з усталеним стилем творчості. Але у нас були остросоциальниє і антирелігійні ідеї, які ми хотіли озвучити. Коли вони остаточно дозріли, ми вирішили з Вітом, басистом Tracktor Bowling, зібрати групу LOUNA і озвучити цю частину "накипіло" творчості.

LOUNA. Фото: Louna.ru

- Тобто ти віриш, що музикою можна щось змінити?

- Так, швидше за все наші пісні мають певний вплив, а ми намагаємося озвучити багато аспектів. Добре було б, якщо інші музиканти - молоді і корифеї - частіше виступали на благодійних вечорах і виїжджали в дитячі будинки. Так, дивись, більшу кількість звичайних людей, які не мають відношення до музики, стали б звертати увагу на проблеми і діяти.

- До речі, сьогоднішній благодійний концерт перший у вас?

- Ні, другий. Також ми намагаємося відвідувати дитячі будинки в турах. Я думаю, це потрібно розвивати, щоб до нас підключався більше людей в якості волонтерів. Можна було б влаштовувати подібні заходи не тільки в Москві, але і в Пітері, в регіонах. Більш глобально.

- Але сьогоднішній формат цікавий тим, що музиканти віддали свої особисті речі ...

- Так, таке у нас вперше. За додатковий благодійний внесок у нас дарується річ, яку людина вибере.

- Як збиралися ці речі? Музиканти легко пішли на зустріч?

- Ті, з ким вдалося зв'язатися - цілком. Наприклад, на "Чартова дюжина" я зайшла в гримерку до КІШам і попросила у них трек-листи. Застуджений Горщик і хлопці їх підписали. Вони просто не встигли привезти з Пітера в Москву щось інше, але взяти участь захотіли.

Тем (Вокаліст групи LUMEN Рустем Булатов - ред.) Власноруч робив журавликів-орігамі з японської легенди. Та й взагалі, багато цікавих речей було. Від Кипелова хтось барабанні тарілки надав. Маша Макарова віддала своє плаття, яке їй пошили, коли вона була вагітною. Князь - картину.

- 16 березень LOUNA презентує свій перший концертний DVD. Уже відомо, хто виступить з вами на одній сцені?

- Ми якраз зараз погоджуємо розклад з артистами. Багато з них, на жаль, не можуть бути присутніми. Ілля Чорт їде і, якщо у них з туром нічого не зміниться, то він не зможе брати участь. Хоча ми планували.

Я дуже сподіваюся, що хлопці з групи Князь зможуть. Чача (лідер "наїв" - ред.), На зразок, вільний і він обіцяв бути. Я думаю, що Сід Спірін буде. У нас з ним є хороша пісня, можливо, ще який-небудь кавер виконаємо.

Ми ще точно самі не знаємо. Тільки зараз починаємо організовувати. Просто занадто заздалегідь запрошувати людей - сенс? У них розклад по сто разів на дню змінюється.

LOUNA. Фото: Louna.ru

- На DVD буде запис концерту в клубі Milk. Чому саме він?

- Концерт в Milk був першою концертним майданчиком такого рівня. Організатори концерту запропонували поставити на сцену екрани, на яких йшов концептуальний відеоряд, який був написаний під кожну пісню. Ми не могли не зняти такий чудовий концерт. Було б нерозумно упустити таку можливість.

Думки витають в повітрі. Мені здається, завдяки тому, що у нашої групи хороша енергетика, до нас тягнуться люди, яким ми допомагаємо і які допомагають нам. Один з моїх учнів подзвонив в потрібний момент, сказав, що у них своя студія і їм би хотілося попрацювати з досвідченими артистами. Ми, звичайно ж, погодилися! Оператори привезли десять камер, також наділи екстрим-камеру на лоб одному з наших вірних і найактивніших саппортеров. На відео є такі божевільні кадри з залу, де щосили відриваються слухачі! Вийшло дуже масштабно і красиво.

- Також на диску будуть ваші кавери на "Кіно" і "Громадянську оборону" ...

- Так, є дуже багато молодих хлопців, які люблять Цоя і Лєтова. Це люди, які дуже багато зробили для розвитку року в нашій країні, де завжди були проблеми зі свободою слова. Тому кавери на цих виконавців дуже щільно осіли в нашій програмі. Ми представили пісні в тому вигляді, в якому вони найбільше були сприйняті публікою нашої епохи.

- А наступний ваш альбом, наскільки я знаю, буде англомовним. Це знак, що LOUNA збирається підкорювати світову сцену?

- Планів особливо немає. Якщо сподобається людям, а організатори звернуть на нас увагу, то, звичайно, не відмовимося. Але все набагато простіше - у нас тут є один-американець. Дуже позитивна людина. Він запропонував допомогти в підготовці альбому, в усі це втягнувся, зробив свій рекорд-лейбл. Намагається за свій рахунок підтримує нашу запис, зйомки кліпу, в усьому допомагає. А запис російськомовного альбому готуємо до осені. Зараз поки рано, адже попередню платівку ми випустили менше року тому.

Підготувала Вікторія Сальникова

сюжети: Музичне життя столиці: рецензії, фотографії, інтерв'ю , Інтерв'ю з людьми мистецтва

А як же бунтарський дух?
Тобто ти вважаєш, що зараз рок-тусовка роздроблена?
В чому проблема?
Як сталося, що ви звернули увагу на соціальні проблеми?
Накипіло?
Ви ж і на опозиційних маршах виступали?
До речі, сьогоднішній благодійний концерт перший у вас?
Як збиралися ці речі?
Музиканти легко пішли на зустріч?
Уже відомо, хто виступить з вами на одній сцені?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online