Терпіти чи чоловіка алкоголіка?

  1. Незалежне становище. Як ми провели три дні в реабілітаційному центрі для залежних
Запитання читача:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Доброго дня! Прошу Вас, направте мене на шлях істинний. Живу з чоловіком-алкоголіком вже 16 років. Нашій донечці 10 років. У мене двоє дорослих синів від першого шлюбу. 3 рази подавала на розлучення, не в силах терпіти запої чоловіка. Але в останній момент йду на примирення, шкодуючи його. Ситуація з роками не змінюється. Страждаю не тільки я, але і діти. Років 8 тому, коли син сильно хворів, попросила Господа про зцілення, обіцяючи, що не буду розводитися. Уже каялася на сповіді, що не змогла стримати обітницю. Погано мені з ним, вже немає любові, немає нормальних сімейних спільних справ. Кожне свято перетворюється в запій ... Дочка зі школи боїться йти додому ... Хочеться нормального, спокійного життя. Чи варто все це терпіти?

Відповідає протоієрей Андрій Єфанов:

Дорога читачка, згідно Основ соціальної концепції Російської Православної Церкви, алкоголізм - один з приводів для розлучення Дорога читачка, згідно "Основ соціальної концепції Російської Православної Церкви", алкоголізм - один з приводів для розлучення. І не дарма так. Ви шкодуєте чоловіка, але пошкодуйте дочку! Батько не виконує своїх обов'язків, перетворює життя в кошмар і - хоча доросла людина - нічого не хоче міняти. Відповім Вам жорстко - шкодуйте дітей і ставте перед чоловіком питання ребром. Якщо не буде реальних дій з його боку, якщо він не буде нормальним батьком і чоловіком - треба йти. На жаль, це так. Це не означає, що ви взагалі повинні про нього забути (хоча і такі ситуації можливі - треба тверезо і відповідально дивитися на ситуацію), але убезпечити життя ваших дітей - це ваш обов'язок. Можливо, після того, як у вашому житті прийде спокій, з'явитися розуміння, чи можна якось допомогти вашому чоловікові.

На сайті "Фоми" публікувалися вже докладні відповіді священика і психологів на питання " Жити з залежним. Бігти або боротися? ":

Отець Андрій Лоргус, відповідаючи на це питання, нагадує, як важлива роль молитви: "І ось що ще дуже важливо. Звичайно, залежність - це гріх, але треба не забувати, що це ще й хвороба. І, незалежно від вибору - розходитися або боротися за порятунок людини, дуже важливо міцно молитися за нього як за недужого ". Читати далі

Лікар-психіатр, психотерапевт Костянтин Ольховий, відповідаючи на питання "Що робити, якщо кохана людина опинився у владі залежності?", Позначає 6 ключових кроків у вирішенні цієї проблеми. Один з найважливіших - боротьба з співзалежністю: "Це прозвучить дуже жорстко, але це правда. Точно так же до життя алкоголіка адаптовані і його близькі - і на якомусь етапі вони (найчастіше, звичайно, несвідомо) виявляються зацікавлені в його алкогольному поведінці. Їх побут вибудовується певним чином, у них є звичні теми, за що його лаяти і за що себе жаліти: я дружина алкоголіка, я чоловік алкоголічки, я мати алкоголіка і так далі. Це структурує їх життя і надає їй певний сенс ... Йдеться про серйозну проблему під назвою співзалежність. Або по-іншому - залежність від людини, у якого є залежність. З співзалежністю теж треба боротися, треба стежити, щоб вона не завдала нашому близькому ще більшої шкоди ". Читати далі

Олена Ридалевская, виконавчий директора благодійного фонду «Дияконія», дає розповідає про те, що ви реально можете зробити для близької, страждає алкогольною залежністю - "Допомога залежному. Покрокове керівництво " читати

Дивіться також матеріал "Фоми":

Незалежне становище. Як ми провели три дні в реабілітаційному центрі для залежних

І хочу особливо підкреслити, що в таких складних ситуаціях дуже важливо також особисте спілкування з психологом, він допоможе Вам побачити ситуацію в реальному світі, тверезо все оцінити і зважити, позбутися ілюзій. Тому що вже пора, будинок повинен бути домом і сім'я сім'єю.

В якості рекомендації можу вам порадити звернутися за допомогою в Центр кризової психології при храмі Воскресіння Христового на Семенівської (Москва), він знаходиться поруч з метро «Семенівська». Тут служать високопрофесійні православні психологи, які допомогли вже тисячам людей.

Допомога надається дорослим і дітям, членам будь-яких релігійних конфесій, маловіри, хто сумнівається і атеїстам.

Якщо у Вас важке матеріальне становище, то це ні в якому разі не повинно Вас зупиняти в отриманні психологічної допомоги в Центрі. Пожертви центру визначаються тільки вашими можливостями і вдячністю. Надання допомоги в Центрі ніяк не пов'язане з сумою пожертви (або його повної відсутності).

Тим, хто живе за межами Москви доступні консультації керівника центру кризового психолога Михайла Хасьмінскій по скайпу.

Детальніше про центр і про те, як записати на прийом до психолога дивіться тут .

Сил Вам і рішучості в цій непростій ситуації!

Бережи вас Бог!

Архів усіх питань можна знайти тут . Якщо ви не знайшли цікавить вас питання, його завжди можна задати на нашому сайті .

Чи варто все це терпіти?
Бігти або боротися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online