Так боротися з колекторами: 5 законних методів + поради

  1. зміст:
  2. Колектори: хто ці люди?
  3. Якими способами можна передати заборгованість колекторському агентству?
  4. Неправомірні дії колекторів
  5. Як боротися з колекторами?
  6. Як боротися на юридичній підставі?
  7. Як боротися з допомогою управлінського методу?
  8. Як боротися методом психологічного впливу?
  9. Як боротися з колекторами і як знайти юридичну допомогу суду?
  10. Як боротися людині, який не брав кредит, з колекторами, які вимагають повернення позики?
  11. Як боротися з телефонними дзвінками від колекторів
  12. Куди можна звернутися зі скаргою на колекторів?
  13. Кому виплачувати борг? Колекторам?
  14. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні зі словом «колектор» знайомі багато громадян Росії

Сьогодні зі словом «колектор» знайомі багато громадян Росії. Але особливу неприязнь, а можливо і страх, це слово викликає у боржників за кредитами. Як відомо, приводом познайомитися з людьми цієї професії може стати неоплачений кредит. І тоді знайомство може зробити життя неплатника в справжнім пеклом. Позичальникам, яким доводилося мати спілкування з стягувачами боргу, цікавим є питання, як боротися з колекторами.

зміст:

1. Хто такі колектори? Корисно!
2. Способи передачі заборгованості колекторському агентств у
3. В чому полягають неправомірні дії колекторів

4. Колектори: як з ними боротися законним шляхом?
4.1. Юридичний захист Важливо !
4.2. Захист управлінським методом
4.3. психологічний вплив
4.4. Допомога через суд

5. Що робити, якщо ви не брали кредит, а вам дзвонять колектори?
6. Нав'язливі дзвінки колекторів: як від них захиститися?
7. Кому можна скаржитися на співробітників колекторських агентств?
8. Чи варто виплачувати свій борг колекторам?
9. Висновок

Колектори: хто ці люди?

У Росії офіційно зареєстрована діяльність колекторських агентств - організацій займаються поверненням кредитних боргів. Останні тісно контактують з банками. Кредитори передають їм відомості про осіб, які заборгували кредитної організації певну суму.

Щоб не було прострочень по кредиту, позичальник, перед тим, як взяти на себе кредитні зобов'язання - повинен зважити всі «за» і «проти» і уважно вивчити кредитний договір. Про особливості кредитної угоди і його вмісті - майбутній позичальник зможе дізнатися, вивчивши даний корисний матеріал: «Кредитний договір: зміст документа, ключові його положення + ситуації, що дозволяють оскаржити кредитний договір» .

Заробітна плата у працівників колекторських агентств відрядна і знаходиться в прямій залежності від суми боргу, який вимагачі грошей зможуть повернути після спілкування з позичальником.

Що входить в обов'язки колектора, обмовляється законом: як правило це збір даних про неплатника, його трудової діяльності і склад сім'ї. При отриманні потрібної інформації колектори розмовляють з кредитоотримувачем про борг і попереджають його про майбутні наслідки несвоєчасного повернення грошових коштів.

При негативному результаті колектори можуть зв'язатися з близькими родичами неплатника, його колегами і керівництвом для того, щоб впливати на недобросовісного позичальника.

Однак на практиці частіше за все справа йде по-іншому: колектори з погрозами і частими дзвінками залякують клієнтів банків, в деяких випадках застосовують фізичну силу. Запам'ятайте, що такі вчинки незаконні, тому клієнт банку має законне право розпочати боротися з порушниками закону, звернувшись за судовим захистом!

Запам'ятайте, що такі вчинки незаконні, тому клієнт банку має законне право розпочати боротися з порушниками закону, звернувшись за судовим захистом

Якими способами можна передати заборгованість колекторському агентству?

Передати заборгованість колекторам можна двома методами:

  1. Продається борг кредитоотримувача. Кредитна організація продає борг свого клієнта колекторської організації. І тоді позичальник стає боржником колекторів. Що це таке, зрозуміти нескладно. Про продаж боргу йому повідомляють співробітники банку.
  2. Проблемний актив здається стягувачам на заданий термін. Даний спосіб передбачає укладення договору між банком і колекторським агентством за винагороду. Шляхом залучення стягувачів банк намагається боротися з людиною, яка порушила зобов'язання по кредиту.

Увага! Даний спосіб проводиться на законному рівні, але із застереженням: не можна розголошувати конфіденційні відомості.

Мета колекторської організації - змусити неплатника виплатити борг до певного часу. У разі, коли задача виявляється нездійсненним, справа відправляється судовим органам. Якщо справа пішла до суду - кредитор знімає з колекторського агентства його зобов'язання. Після цього боротися з боржником починає судова інстанція.

Щоб банк не передав борг представникам колекторського агентства - слід своєчасно платити по кредиту. Якщо ж таке порушення виплат по кредиту відбулося - автоматично псується кредитна історія. Про способи її корекції - проінформує стаття: «Як виправити кредитну історію: актуальність питання і 4 реальних кроку до позитивної репутації позичальника» .

Неправомірні дії колекторів

Якщо до боржника завітав стягувач, перш, ніж почати з ним бесіду, отримувач кредиту повинен з'ясувати з ким він спілкується і переконається, що перед ним стоїть саме колектор. Для цього особа, яке прийшло до кредитоотримувачу вимагати повернення боргу, має повідомити боржника свої ПІБ, назвати посаду і назву організації, інтереси якої агент представляє. Позичальник має право не продовжувати бесіду з агентом до тих пір, поки не переконається в коректності наданої інформації. Перевірити її можна тільки зателефонувавши представникам фірми і поспілкувавшись з її представниками (альтернативний варіант - можна зайнятися пошуком фірми в інтернеті).

Розглянемо, що в діях стягувача може порушувати законодавство РФ:

  • спілкуючись з боржником банку, колектор не підтверджує свою посаду, не представляє даних про себе;
  • зухвало веде бесіду з позичальником: звертається до нього на «ти» і по імені, обзиває образливими і грубими словами;
  • здійснює дзвінки вночі або рано вранці (22:00 - 6:00);
  • розголошує конфіденційну інформацію стороннім особам (про розмір боргу, про терміни несплати боргу та інше);
  • особисто отримує від неплатника виплату боргу матеріальними засобами або грошима (платежі по кредиту можуть здійснюватися тільки банківській установі);
  • за допомогою вимагання та шантажу «вибиває» гроші у позичальника;
  • звертається на роботу до кредитоотримувачу і просить покарати працівника;
  • здійснює дзвінки до близьких родичів і знайомих з погрозами;
  • здійснює дзвінки і шле смс-повідомлення неплатнику по кілька разів за день.

Всі перераховані правопорушення кримінально карані і можуть загрожувати позбавленням волі до 5 років. Тут не варто забувати, що прояв будь-якого хамства стягувача до клієнта банку - стане фактом порушення законодавчих актів.

Найсуворіше покарання отримують колектори, котрі застосовували силу і загрожували фізичним насильством. Як відомо, за рукоприкладство закон Росії передбачає кримінальну відповідальність.

Щоб запобігти зустрічі боржника з агентом, наприклад на роботі чи вдома - позичальнику, якому було надіслано повідомлення від банку про передачу боргу колекторам - слід відвідати особисто організацію і там поспілкуватися з її представниками.

Як боротися з колекторами?

Будь-які образи і погрози з боку вимагачів грошей слід негайно зупиняти. Спочатку, потрібно проявляти спокій при розмові з представником колекторського агентства і попросити його проявляти повагу в спілкуванні. Ні в якому разі не можна переходити на взаємні погрози та особисті образи - це буде використано на суді проти вас. Таким чином боротися з вимагачами абсурдно.

У випадках, коли позичальник планує здійснити платежі для погашення кредитного боргу за найближчий період, йому слід вказати на ці терміни. Такий крок покаже, що проштрафився готовий вирішувати питання. Відомо, що бувають ситуації, коли збирачі продовжують загрожувати - тоді позичальник може вдатися до кількох нижчеперелічених способів захисту. Однак треба розуміти, що такі методи вимагають сил, часу і нервів.

Як боротися на юридичній підставі?

Коли додому з'явилися колектори, слід переконатися, що їхні вимоги щодо стягнення заборгованості правомірні. Для цього буде потрібно вивчити кредитну угоду і знайти розділ, де буде підтверджуватися можливість залучення колекторського агентства і передача йому відомостей про кредитний договір. Перевірити, що таке агенство легітимно, також варто.

Якщо договір таких умов не має, то всі питання по заборгованості повинні обговорюватися тільки з співробітниками банку. Яка звернулася представнику варто відразу пояснити, що таке спілкування все закону і продовжено не буде.

Коли в договорі уточнюється право стягувачів на певні дії, то першочергово необхідно зажадати документи з підтвердженням прав на стягнення боргу. Це буде офіційно посвідчена згода з кредитною організацією.

Якщо до позичальника надійшов телефонний дзвінок від колектора, варто створити йому незручності, відмовившись від ведення переговорів через телефон. Призначте місце зустрічі на видаленні від будинку і підкресліть своє бажання перевірити правомірність його дій.

Прибувши на зустріч, стягувач має надати позичальнику угоду з банком, завірене печатками і підписами. Якщо колектор не бажає показати такий договір, з ним можна сміливо не вступати в обговорення проблеми. Впевнений тон і спокій при спілкуванні покажуть, що такі методи можуть отримати правовий відсіч.

При наявності загроз, позичальник може боротися, звернувшись до юриста або іншій юридичній представнику. Його завдання буде обмежуватися присутністю на зустрічі і констатацією факту незаконних вчинків з боку колекторського агентства. Переконавшись, що такі дії є законними, позичальник може відправити скарги на стягувача боргу в різні організації і на саме колекторське агентство.

Переконавшись, що такі дії є законними, позичальник може відправити скарги на стягувача боргу в різні організації і на саме колекторське агентство

Як боротися з допомогою управлінського методу?

Під управлінським методом мається на увазі, своєрідна корпоративна боротьба. Тут дії боржника повинні бути жорсткими і впевненими:

  1. На ім'я начальника колекторського агентства позичальник пише скаргу.
  2. Завдає неприємностей банку. Тобто, повідомляє ЗМІ відомості, що банк через колекторів шантажує і погрожує своїм клієнтам. Так як банки дуже стежать за своєю репутацією, то при розголосу даного моменту - кредитори припиняють переслідування неплатника.

Деякі клієнти банків вирішують боротися досить неефективними способами - пропонують збирачам боргів гроші, щоб припинити переслідування.

Тут слід пам'ятати, що таке дача хабара, і що вона може привести на лаву підсудних. Тому, буде простіше оплатити невелику суму, погасити частину боргу і, таким чином, позбутися нав'язливого колектора.

Як боротися методом психологічного впливу?

Даний метод має на увазі психологічний вплив на колектора. При цьому неплатник повинен при спілкуванні з ним, виставити себе в іншому образі. Образ іншої людини не дозволить збирачеві скласти точну психологічну картину боржника, а значить і виробити до нього індивідуальний підхід.

У спілкуванні з колекторами варто пам'ятати два правила:

  1. Ніколи не загрожувати, щоб за таке поведінка не відповідати юридично.
  2. Діяти з упевненістю і спокійно. Ретельно вивчити документи, знайти в них помилки, вимагати переробити помилки. Тут натиск буде робити клієнт банку, а не стягувач.

Як боротися з колекторами і як знайти юридичну допомогу суду?

Боротися з погрозами від колекторів можна завжди на законодавчому рівні.

Для цієї мети проводиться запис розмови з представником колекторського агентства на диктофон (телефон) або на будь-який інший записуючий прилад.

При цьому необхідно зберігати всі повідомлення на телефоні, а листи на електронній скриньці. Зібрані факти в наслідок подаються в поліцію або суд. Не варто сумніватися: закон прийме сторону боржника, а кривдник буде покараний. При цьому моральна компенсація від стягувача буде забезпечена.

Як боротися людині, який не брав кредит, з колекторами, які вимагають повернення позики?

Щоб відповісти на це питання, для початку потрібно зрозуміти причини, які можуть спровокувати такі ситуації.

  1. У схемі обману беруть участь співробітники банку. Дістаються копії паспортів та по ним оформляються кредити.
  2. Втрата або крадіжка паспорта часто призводять до появи кредиту. Тут банки часто виявляють недостатню уважність, і хоча шахрай фотографується камерою - його складно знайти без особистих даних.

Отже, паспортом покористувалися чужі люди і отримали на нього кредит. Підсумок: господар паспорта через якийсь час отримує дзвінок від колектора з вимогою повернення боргу.

Щоб боротися з вимагачами без втрати нервів, боржнику потрібно з'ясувати, що за організація видавала кредит. Після чого доведеться його відвідати, надавши службі безпеки паспорт і написати заяву, що вами кредит не брався. При цьому якщо був факт втрати паспорта, знадобляться документи з поліції з цього приводу.

Після вивчення документів служба безпеки кредитної організації переконується, що справжній боржник - це інша особа і припиняє вимагати повернення грошей.

Як боротися з телефонними дзвінками від колекторів

У телефонних розмовах з колекторами боржник по позиці повинен робити записи погроз на диктофон, вести себе спокійно і впевнено, показувати знання закону. Хорошим відповіддю на питання, як боротися зі дзвінками колекторів, буде занесення їх номерів в чорний список телефону. Ефективно вийде боротися з вимагачами, якщо звернутися за допомогою до юридичних осіб.

Куди можна звернутися зі скаргою на колекторів?

На неправомірні дії колекторів оскаржують в наступні організації:

  • Росспоживнагляд вживає дзвінки на гарячу лінію;
  • Прокуратура приймає докази незаконних дій стягувачів;
  • Асоціація колекторів серйозно карає своїх співробітників за незаконні дії і неповажне спілкування з клієнтами банків.

Кому виплачувати борг? Колекторам?

Спілкуючись з стягувачами, боржник по кредиту повинен чітко розуміти: готівкові грошові кошти колекторам не передають, це протизаконно. Чому? Тому що колектори, отримавши від боржника кошти, не дадуть йому ніякого підтверджуючого документа про те, що борг повернено. А, значить, вимагачі зможуть вимагати гроші знову і знову.

Тим потенційним позичальникам, які вивчаючи статтю про боротьбу з колекторами, розуміють, що їм все одно потрібен кредит - корисно буде дізнатися про таку форму позики, як овердрафт. Детально про це розписано в матеріалі: «Що таке овердрафт для юридичних і фізичних осіб: 6 важливих аспектів особливої ​​форми кредитування» .

висновки

Таким чином, вивчивши поради, які розповідають, як боротися з колекторами, боржникам за кредитними позиками слід запам'ятати основні правила поведінки:

  • в спілкуванні з колектором необхідно показати знання закону і прав;
  • робити записи розмов на диктофон в разі погроз і образ;
  • подати скаргу на стягувача до відповідних органів;
  • не вдаватися до погроз і шантажу;
  • номера, з яких здійснювалися дзвінки агентів, внести в чорний список;
  • звернутися за допомогою до юристів.

в спілкуванні з колектором необхідно показати знання закону і прав;   робити записи розмов на диктофон в разі погроз і образ;   подати скаргу на стягувача до відповідних органів;   не вдаватися до погроз і шантажу;   номера, з яких здійснювалися дзвінки агентів, внести в чорний список;   звернутися за допомогою до юристів

Існує багато способів, як боротися з колекторами, проте всі отримувачі кредитів повинні пам'ятати, що борги найкраще віддавати вчасно. Адже коли збирачі перестають дошкуляти боржників, за них по-тихому беруться пристави і благополучно описують майно.

Якими способами можна передати заборгованість колекторському агентству?
Як боротися на юридичній підставі?
Як боротися з допомогою управлінського методу?
Як боротися методом психологічного впливу?
Як боротися з колекторами і як знайти юридичну допомогу суду?
Як боротися людині, який не брав кредит, з колекторами, які вимагають повернення позики?
Кому виплачувати борг?
Колекторам?
1. Хто такі колектори?
4. Колектори: як з ними боротися законним шляхом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online