Чим заманити кішку на лоток

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всім відомо, що серед домашніх тварин самим порядним істотою є кішка. Мало того, що вона витрачає на вилизування своєї шерстки близько 50-ти відсотків свого часу активної фази життя, але і ходить в туалет в строго певне місце, причому ретельно закопує відходи своєї життєдіяльності. Саме тому пухнастих "мурлик" не треба вигулювати двічі на день - досить поставити в квартирі лоток з наповнювачем для туалету і привчити кішку користуватися тільки їм. Всім відомо, що серед домашніх тварин самим порядним істотою є кішка

Фото: AP

До речі, далеко не всіх кішок потрібно довго і наполегливо привчати ходити в лоток, багатьом досить просто показати те місце, де їм слід справляти свою нужду, бо їх в дитинстві до цього привчили мать.Да і взагалі, у представників котячого племені є якась спадкова поведінкова схильність до подібних вчинків.

Дикі предки домашніх кішок були засадними хижаками і полювали на індивідуальних територіях, межі яких строго визначені. При такому способі життя досить накладно залишати свої відходи життєдіяльності на поверхні землі і при цьому ще розкидати їх по всьому мисливського ділянці - потенційні жертви по запаху і зовнішнього вигляду їх здогадаються про те, хто тут мешкає, і будуть обходити це місце стороною. Відповідно, природний відбір просто примусив кішок до акуратності - ті, хто не хотів дбати про приховування своїх відходів, просто померли з голоду.

Читайте також: Чим страшна чорна кішка?

Найпростіший спосіб організації котячого туалету - привчити вашого улюбленця робити свої пахучі справи в унітаз. Однак далеко не всі кішки вважають цей пристрій зручним і безпечним. І не дарма - кота, що сидить на унітазі, можуть чекати різні несподіванки. Та й його господаря - теж.

Тут доречно буде розповісти одну повчальну історію. У моїх знайомих живе кіт, який з самого дитинства був привчений використовувати унітаз за його прямим призначенням. Одного разу, коли він в задумі сидів на стульчаке, на нього несподівано впала кришка унітазу. На щастя, ніяких травм, окрім психологічних, тварина не отримало. І, що найцікавіше, не відмовився від використання унітазу. Просто з цього часу обережний котик сідав на цей пристрій не задом до отвору, а передом (що б стежити за "агресором"). Неважко здогадатися, що все, що він вивергав з себе, виявлялося не в каналізації, а на підлозі туалетної кімнати. Довелося господарям влаштовувати котячий туалет, виходячи з інших принципів.

Фото: AP

А до речі, що це за принципи? Що взагалі потрібно для пристрою повноцінного котячого туалету? Всього лише на-всього лоток і наповнювач. Зараз у продажу є багато літаків, різних за розмірами і глибині. Вони бувають двох основних типів - закриті і відкриті. Закриті ящики стануть вдалим придбанням для господарів, чиї кішки розбризкують сечу, розкидають лапами наповнювач, або ходять повз лотка.

До речі, якщо у вас не кішка, а кіт, то чим більше розміри туалетного лотка, тим краще, оскільки "чоловіки" котячого племені люблять простір і комфорт. При цьому якщо лоток їм здається маленьким, вони взагалі можуть відмовитися ходити в нього. Так мій рудий котяра протягом тижня вів зі мною справжню війну (із застосуванням "хімічної зброї"), намагаючись втовкмачити недогадливості господареві одну просту істину - йому потрібен туалет просторіше.

Однак якщо ваша кішка присідає, здійснюючи сечовипускання, не покине своїх наповнювач туалету, і не соромиться користуватися відкритим ящиком, можливо, закритий лоток і не знадобиться. Тут важливо зрозуміти, чи комфортно буде вашому вихованцеві використовувати саме такий варіант туалету. Як показує досвід, примус тут не спрацює, потрібно зуміти домовитися з кішкою.

Також слід враховувати і думку вашого вихованця при виборі іншої складової - наповнювача. Зараз вони перестали бути раритетними товарами, на ринку щорічно з'являються нові різновиди даної продукції. Їх так багато, що іноді навіть не знаєш, який з них слід використовувати.

Проте, не дивлячись на велику кількість торгових марок, все наповнювачі для котячого туалету можна розділити на дві групи - вбирають і грудок. Вбираючі наповнювачі - з деревних стружок, тирси, целюлози, лушпиння пшениці, паперу, різних гелів і т. П. - вони вбирають вологу і усувають запахи. Іноді виробники таких наповнювачів радять перемішувати гранули, іноді їх краще не чіпати.

Грудок наповнювачі, як правило, на основі глини. Вони утворюють грудки, які можна просто видалити з туалетного лотка кішки спеціальною лопаткою, решті наповнювач буде чистим, без запаху і таким чином використовується на всі сто відсотків.

Але, тим не менше, все-таки який же тип наповнювача краще? Про це читачам "Правди.Ру" розповіла співробітниця розплідника кішок породи сінгапуру "JOUET-COUGUAR" Зіміна Наталія Володимирівна.

- На мій погляд, найбільш економічними і практичними є грудки наповнювачі. Вони можуть бути на основі глини і силікатів.

- І в чому ж їх переваги?

- У тому, що відразу після того, як кішка "зробить свої справи", утворюються щільні грудочки. Їх можна відразу видалити з туалету і не буде ні неприємного запаху, ні дискомфорту для кішок, адже їм теж можуть заважати свої ж власні відходи.

- Деякі власники кішок побоюються, що кішка може спробувати з'їсти гранули наповнювача і це викличе у неї проблеми з кишечником. Як Ви вважаєте, чи може таке статися?

Фото: AP

- Навряд чи. Правда, іноді кошенята, коли освоюють туалет, тикаються в них носом, але при цьому вони їх не їдять. Потім ці грудочки видаляються з вовни, коли тварина вмивається. Та й якби їх який-небудь кошеня випадково проковтнув - ніякої біди б не сталося. У природі кішкам іноді доводиться випадково ковтати грудочки землі, але від цього ніхто ще з них не вмирав. А якщо хтось боїться того, що кішка може вдавитися - це теж марно, великий клубок вона просто не зможе проковтнути.

На мій погляд, куди більш небезпечні наповнювачі, що містять тирсу. Адже при багаторазовому користування туалетом з подібним наповнювачем утворюється "каша" з дрібної стружки, яка прилипає до котячої шерсті. Тварина злизує тирса при умовно, вони потрапляють в кишечник, але там не перетравлюються. А це може призвести до проблем з травленням.

- Кішки швидко звикають до грудки наповнювачам?

- Мені здається, він дуже подобається кішкам тим, що має дрібнозернисту структуру. Через неї в них кішці легше копатися, коли вона ховає свої відходи. Може бути, тому в наших тварин ніколи не було проблем зі звиканням до таких наповнювачів і з переходом на нього з наповнювачів інших типів. І тільки в одному випадку кішка не захотіла їм користуватися - вона так і ходить на решітку лотка. Але в основному він їм все-таки подобатися.

Читайте також: Якщо у вас немає собаки ...

Отже, як бачите, проблема вибору наповнювача вирішується досить легко. Але для того, що б ваша кішка не відчувала дискомфорту при знаходженні в туалеті, потрібно також вибрати для нього правильне місце. Це місце має бути доступне для кішки, добре провітрюваність і легко очіщаемость.

Крім того, бажано, що б ця територія якомога рідше відвідувалася усіма іншими мешканцями квартири, оскільки багато кішки соромляться ходити в туалет, якщо на них хтось дивиться. Також бажано прибрати звідти все, що може налякати вашого вихованця, інакше може повторитися вищезгадана історія з котом, "контуженим" унітазний кришкою.

І ще. Кішки через свою охайність не люблять ходити в брудний лоток. Тому потрібно регулярно оновлювати наповнювач і кілька разів в тиждень мити сам лоток теплою водою. Іноді слід навіть частіше мити підлогу в тому місці, де знаходиться туалет, особливо якщо мова йде про кота - виробника, оскільки запах від залишаються їм в лотку команд можуть в'їдатися в усі навколишні предмети, а йому самому може бути неприємно кожного разу його нюхати.

Але якщо ви вибрали підходящий для кішки лоток і наповнювач, а також врахували всі тонкощі розміщення туалету, то ніяких проблем бути не повинно. Та й сама кішка буде вам вдячна - тепер у неї є місце, де вона легко і вільно зможе "полегшити" собі життя. І вам, зрозуміло, теж.

Читайте інші статті рубрики "Зоосфера"

Що взагалі потрібно для пристрою повноцінного котячого туалету?
Але, тим не менше, все-таки який же тип наповнювача краще?
І в чому ж їх переваги?
Як Ви вважаєте, чи може таке статися?
Кішки швидко звикають до грудки наповнювачам?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online