Галеев покинув «Ак Барс», Персова «розморозила» Казань, «панельки» наступають

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

11.04.2017

Топ-10 головних подій, трендів і інтриг в будівельній сфері за підсумками березня

Початок весни на ринку житлової нерухомості Казані і Татарстану виявилося насиченим: затримання топ-менеджерів, анонси нових ЖК і передчуття весняної розпродажі житла укупі з ціновими гойдалками. Про те, чому продажу квартир виявилися нижчими, ніж роком раніше, обжене «первинка» за цінами «вторинку» і чому обіцяних державою гарантій пайовикам чекати до літа, - в огляді «БІЗНЕС Online».

1. ЯК Талгат АБДУЛЛІН накачувати «АК БАРС ДЕВЕЛОПМЕНТ»

Неформальне шефство Талгата Абдулліна над «Ак Барс Девелопментом» перейшло в формальну площину Неформальне шефство Талгата Абдулліна над «Ак Барс Девелопментом» перейшло в формальну площину. Госжілфонда став офіційно володіти часткою в 30,1% / Фото: kzn.ru

Неформальне шефство Талгата Абдулліна над «Ак Барс Девелопментом» (АБД) перейшло в формальну площину. Правда, як з'ясувалося, віддавати йому контроль не поспішають. Госжілфонда з кінця лютого став офіційно володіти в ТОВ «Ак Барс Девелопмент» часткою в 30,1% - оновлення даних відбулося в системі «Контур.Фокус». Ще 19,9% належить структурі Сінха - ТОВ «Інвестнефтехім», а найбільша частка в 50% - у мінземмайна РТ. Таким чином, будівельна компанія відтепер на 100% державна.

Практично одночасно з цим в АБД відбулися кадрові зміни. Директором «Ак Барс Будуючи» замість Едуарда Галеева став Азат Якупов, а директором «Ак Барс Нерухомості» - Едуард Ібрагімов замість Сергія Уракова. Поповзли чутки про те, що Абдуллін почав зачистки, проте джерела, близькі до компанії, стверджують, що це не так. Галеев вирішив піти з посади "головного виконроба» за власним бажанням (кажуть, за станом здоров'я), а прийшов на зміну Якупов - сам виходець з АБД, як, втім, і Ібрагімов. Ураков тепер заступник гендиректора. Головна особа компанії - Марат Шагітов - як і раніше біля керма.

Головна особа компанії - Марат Шагітов (праворуч) - як і раніше біля керма Головна особа компанії - Марат Шагітов (праворуч) - як і раніше біля керма

Тим часом на початку року стало зрозуміло, що мав на увазі Абдуллін, коли говорив : «Компанія закредитувати, але ми їй допоможемо». У своїй звітності по МСФО «АК БАРС» Банк розкрив, що якийсь акціонер кредитної організації погасив кредити в розмірі 25,5 млрд. Рублів, видані будівельним компаніям. Паралельно ГЖФ привернув ліквідність, продавши банку іпотечних кредитів на 11,5 млрд. Рублів. «Вони будуть відпрацьовувати», - тоді ж говорив Талгат Мідхатовіч.

І дійсно, в січні стало відомо, що АБД буде брати участь в будівництві «Салават Купера», правда, поки силами своєї дочірньої структури «Ак Барс Інжиніринг» - ця компанія стала техзаказчіком в кварталі №12, змінивши управління капітального будівництва виконкому Казані. У перспективі ж масштаб участі компанії в проекті, мабуть, буде розширюватися - на днях були оприлюднені плани з будівництва третьої черги на 893 тис. Кв. метрів (60 будинків). Ходять розмови, що це будуть «панельки» від АБД.

Панельне житло АБД буде будувати і в Іннополісе - як орендне, так і комерційне. Техзаказчіком також виступає «Ак Барс Інжиніринг». Втім, знайомий з ситуацією експерт пояснив, що АБД не обов'язково бере участь у всіх проектах госжілфонда. Попередньо в компанії прораховують свою економічну вигоду і можуть відмовитися від запропонованого проекту. За даними Мінбуду, інтерес проявляли «Домкор» (до речі, теж входить в бізнес-імперію Абдулліна) і ЮІТ. Співрозмовник «БІЗНЕС Online» на ринку розповів, що глава ГЖФ давно мріяв залучити «Домкор» до робіт в Казані. Правда, з отриманням АБД плани могли змінитися.

2. ЯК АНАТОЛІЮ Лівадії пригадати ВЕКСЕЛЯ І Караулова

Анатолій Ливада звинувачується в тому, що замість договорів пайової участі укладав преддоговори і використовував вексельну схему Анатолій Ливада звинувачується в тому, що замість договорів пайової участі укладав преддоговори і використовував вексельну схему

Найгучніші події березня в будівельній сфері, на жаль, були пов'язані з затриманнями і арештами. Очікувана сенсація сталася 27 березня, коли відразу після допиту в ГСУ міністерства внутрішніх справ по Татарстану був затриманий Анатолій Ливада, а ще через два дні Радянський райсуд ухвалив заарештувати його до 13 травня включно. Ливада став фігурантом кримінальної справи, порушеної ще в січні 2016 року за ст. 159 КК РФ ( «Шахрайство, вчинене в особливо великому розмірі»).

Правоохоронні органи не стали винаходити щось нове і, судячи з матеріалів справи, звинуватили Лівадії в тому, що давно відомо: замість договорів пайової участі, відповідно до 214-ФЗ, він укладав преддоговори і використовував вексельну схему за участю ТОВ «Персона +». Всі про це знали, але сам Ливада раніше заявляв «БІЗНЕС Online», що вексельна схема, на його думку, не заборонена законом.

Документ насичений фразами на кшталт «не маючи намірів виконувати взяті на себе зобов'язання ...», «вчинив розкрадання ...», «інкриміноване діяння належить до категорії тяжких ...». «Зазначений план передбачав створення видимості об'єкта будівництва, для чого планувалося використати частину коштів, залучених від учасників будівництва, а інші грошові кошти Ливада і Ахметзянова планували викрасти і розпорядитися ними на власний розсуд», - сказано в постанові про притягнення глави «Фону» в як обвинуваченого. В цілому Ливада звинувачується в розкраданні 2,1 млрд. Рублів у 1,1 тис. Громадян - фактично це клієнти ЖК «Симфонія», ЖК «МНС» та ЖК «Царицинський бугор».

Оскільки вказане в матеріалах було відомо і рік-два назад, то затримання Лівадії багато зв'язали з його несподіваною медійної активністю. Забудовник раптово вирушив до журналіста Андрію Караулову, з яким зробив дві серії фільму «... І наказано померти». У ньому Ливада звинуватив високопоставлених чиновників республіки в бажанні знищити фірму або захопити її, попутно заявивши про наявність добровільного подарунка на 500 квартир для співробітників поліції. Пізніше багаторічний партнер і співкерівник фірми Діана Ахметзянова спростувала слова Лівадія - договір про виділення квартир був в обмін на землю неодноразово прораховувався компанією і був взаємовигідний.

Арешт Лівадії на добудову будинків «Фону» ніяк не вплине Арешт Лівадії на добудову будинків «Фону» ніяк не вплине

Арешт Лівадії на добудову будинків «Фону» ніяк не вплине, говорить джерело газети, близьке до компанії, в усякому разі, таких питань не виникло. Сам Анатолій Миколайович вже не є рушійною силою ні в пошуках інвесторів, ні у вирішенні питань з федералами по землі на ЖК «МНС». Навіть його останній перед затриманням візит на будівництво після виходу першого фільму Караулова НЕ викликав серед пайовиків ажіотажу - провокація з гучними звинуваченнями, хто б її не затіяв, не спрацювала. Правда, деякі пайовики через петицію зажадали звільнити Лівадії, але виявилися нечисленні. Стадія байдужості після хвилі обурення і навіть ненависті. Єдине, мабуть, вплив арешту - завод «Ключіщінская кераміка», який тепер належить москвичам (засновники - «СБК-Скло» і «Профіль Фінанс»), перестав відпускати цегла для самого «Фону», але обсяги були крихітними.

Додамо, що 21 квітня Лівадії виповнюється 64 роки, при цьому він переніс п'ять операцій за вісім років: кілька на хребет і на серце. Здоров'я глави колись наймогутнішої імперії (як вона зароджувалася і руйнувалася, ми писали раніше ) Може не витримати атмосфери СІЗО, і це, мабуть, найсильніший аргумент на користь його звільнення.

3. «Сувар» ПРОЙШОВ ПО ГРАНІ

Затримання топ-менеджерів «Сувар Девелопмент» Андрія Мочалова і Дениса Семенова розбурхало ринок Затримання топ-менеджерів «Сувар Девелопмент» Андрія Мочалова і Дениса Семенова розбурхало ринок

Інша гучне затримання - топ-менеджерів «Сувар Девелопмент» - ще більш розбурхало ринок. Компанія, нагадаємо, засвітилася в угоді, що стала приводом для порушення кримінальної справи відносно Роберта Мусіна ( «БІЗНЕС Online» докладно описував і саму схему, і роль «Сувар Девелопмент» в матеріалі «Схема судного дня: як Роберт Мусін підставив ТАИФ і« Сувар »).

16 березня були затримані гендиректор Андрій Мочалов і фіндиректор Денис Семенов, через два дні Радянський райсуд відправив обох під домашній арешт. Втім, 31 березня Верховний суд РТ порахував, що і домашній арешт - надмірна в даному випадку міра, і скасував рішення Радянського райсуду.

Учасники ринку нерухомості пильно стежили за подіями - проблеми у ще однієї великої будівельної компанії остаточно підірвали б віру покупців в «первинку». Хоча самі звинувачення не зняті, звільнення топ-менеджерів було сприйнято як позитивний сигнал.

У самому «Сувар Девелопмент» кажуть, що пережили напружені дні, не зупиняючи будівництво і не отримуючи відмов від раннє укладених договорів. Проте загрозу компанія сприйняла серйозно, ще в грудні поділивши бізнес на дві частини: на одному юрособу «висять» все взаємини з банками, на іншому - з пайовиками. У фірм однакові назви, але різні власники і керівники.

4. ЦІНИ НА НЕРУХОМІСТЬ: ЩО ДОРОЖЧЕ - «ПЕРВИНКА» АБО «ВТОРИЧКА»?

«Купуючи новобудову, люди розуміють, що купують не просто квартиру, а якусь сформовану середу» «Купуючи новобудову, люди розуміють, що купують не просто квартиру, а якусь сформовану середу»

Березень став єдиним місяцем в цьому році, коли середня ціна квадратного метра на вторинному ринку була вище, ніж на первинному: такі дані наводить спеціалізований reportal.ru . Різниця склала 1,4 тис. Рублів. В інші три місяці року, включаючи квітень, цінник на первинному ринку перевищував вартість на вторинному. Так, на початок квітня середня вартість квадратного метра в новобудовах склала 62304 рубля, на вторинному - 61984 рубля.

«Новобудови історично завжди були дешевші вторинного ринку, але зараз картина змінюється, - каже Іскандер Юсупов, комерційний директор" Уністроя ". - Купуючи новобудову, люди розуміють, що купують не просто квартиру, а якусь сформовану середу: двір без машин, безбар'єрний в'їзд в під'їзд для матусь з колясками, колясочні кімнати на перших поверхах, урни для макулатури. Купують навіть сусідів з певним культурним рівнем. У нас в одному з будинків в групі жителів в WhatsApp сусід спитав: "Я збираюся перфоратором попрацювати, ні у кого діти не сплять?" Створюється не просто житлове середовище, але і культурна, наші клієнти підтримують її, і нам приємно, що ми беремо участь в цьому".

Андрій Савельєв: «Якщо в 2016 році був більший попит на новобудови, то зараз вторинка починає випереджати Андрій Савельєв: «Якщо в 2016 році був більший попит на новобудови, то зараз" вторинка "починає випереджати. Пов'язано це, швидше за все, не з економікою, а з останніми подіями у "фону" »

Однак президент гільдії ріелторів Андрій Савельєв не згоден з даними по ціннику: «Якщо вважати по" квадратах ", то" вторинка "як і раніше значно дорожче. Якщо "первинка" сьогодні коливається від 55 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на початковому і завершальному етапах відповідно), то середня вартість "вторинки" - 70, місцями - 80 тисяч за "квадрат". Класичний приклад - гостинка площею 20 квадратних метрів коштує 1,3 - 1,5 мільйона рублів », - говорить він. За його словами, ціни на протязі року коливаються в межах 3 - 5%: в грудні підросли, в січні впали. «А ось попит збільшився, особливо в порівнянні з 2015 роком. Але якщо в 2016 році був більший попит на новобудови, то зараз "вторинка" починає випереджати. Пов'язано це, швидше за все, не з економікою, а з останніми подіями у "фону" - "первинці" стали менше довіряти. В цілому попит на неї не впав, а ось на "вторинку" виріс - відсотків на 20 », - каже Савельєв.

Проте, за словами Юсупова, в майбутньому ціна на нові новобудови в якісних і продуманих житлових комплексах буде дорожче, ніж на вторинному ринку: «Це нормально. Тому що людина гарантовано отримає більше емоцій, велику цінність, ніж купивши "вторинку" ».

5. КАЗАНЬ «розморозити»

У березні Мінкультури РТ, нарешті, затвердив межі історичного поселення міста Казані У березні Мінкультури РТ, нарешті, затвердив межі історичного поселення міста Казані

У березні Мінкультури РТ, нарешті, затвердив межі історичного поселення міста Казані. Тепер законодавчо вони там, де зосереджена велика частина об'єктів культурної спадщини, охоплюючи всю центральну частину Казані до вулиці Вишневського, а також по вулиці Єршова до Жовтневого містечка, частина Кіровського району і всю Адміралтейську слободу. Це було необхідно для порятунку будинків, які не є пам'ятками, але формують історичне середовище.

Нагадаємо, кордони не були затверджені, як належало, в термін до 1 січня 2017 року, хоча робота була розпочата ще в 2015 році. В результаті нові будівництва на всій території Казані необхідно було погоджувати з Мінкультури РТ, а конкретно - з курирує напрямок заступник міністра Світланою Персовой, що і відбилося на видачу дозволів на будівництво. За весь січень і половину лютого жоден забудовник дозволу не отримав.

Велика частина об'єктів культурної спадщини охоплює всю центральну частину Казані до вулиці Вишневського, а також по вулиці Єршова до Жовтневого містечка, частина Кіровського району і всю Адміралтейську слободу Щоб відкрити, натисніть Велика частина об'єктів культурної спадщини охоплює всю центральну частину Казані до вулиці Вишневського, а також по вулиці Єршова до Жовтневого містечка, частина Кіровського району і всю Адміралтейську слободу Щоб відкрити, натисніть

Потім процес вдалося владнати, в основному документи видавали вже в березні. Станом на 29 березня із забудовників дозволу отримали чотири компанії. «Строй Кама» запланувала зведення будинків по вулицях Тилсим і Медової, «Рент Сіті» - будинок на 160 квартир на вулиці Аделя Кутуя. На тій же вулиці ТОВ НВП «Агора» планує побудувати двадцатіетажку, а ТОВ «БМУ-12» - будинок №2 на вулиці Приволзької. Ще дві фізособи отримали дозвільні документи на шість індивідуальних блокованих будинків в селищі Кадишева і на вулиці поперчити-Грівской.

Одні гравці вважали, що, затягніть процедура, ринок житла через 1,5 - 2 роки цілком міг зіткнутися б з дефіцитом житла. Інші в розмові з «БІЗНЕС Online» відзначали, що компанії і без документів виходили працювати на будмайданчик, а більш складна схема швидше відіб'ється на невеликих фірмах, у яких в обороті трохи коштів.

6. ХРУЩОВКИ: ЧОГО Хуснуллін НАВЧИВ ТАТАРСТАН?

Після того як мер Москви Сергій Собянін розповів президенту РФ Володимиру Путіну, що в наступному році почнеться масове знесення хрущовок, в Казані почалися розмови із серії «от би і нам». На засіданні Держради депутат Микола Рибушкін запитав у тоді ще прем'єра Ільдара Халикова про те, чи не замислювалося уряд Татарстану, за прикладом Москви, про ліквідацію хрущовок. Тим більше що 4 травня Путін проведе російський Держрада, де і буде прийматися рішення про те, щоб програма знесення хрущовських п'яти- і дев'ятиповерхівок поширилася на інші регіони Росії.

Халіков спочатку відповів: «Питання не про хрущовках все-таки, а про будинки, які непрезентабельний, аварійні і потребують реконструкції і змін», - і додав, що в Казані є будинки XVIII і XIX століття, які можна було б розселити.

Анонсована в Москві програма зі знесення легендарних хрущовок і будівництва на їх місці нового житла не отримає продовження в Казані в тому вигляді, в якому вона буде реалізовуватися в столиці Росії, поділився думкою один з високопоставлених чиновників. «Це не Казані треба повторювати за Москвою, це Марат Хуснуллін реалізує напрацьоване в Татарстані», - заявив чиновник.

Судячи з усього, головне, що виніс Хуснуллін з татарстанського досвіду госдевелопмента, - це можливість зняття адміністративних бар'єрів для важливих програм і будівництв. У законопроекті про створення фонду сприяння реновації житлового фонду в місті Москві міститься, наприклад, такий пункт: «Якщо для підготовки документації з планування території, проектної документації потрібно відступ від вимог, встановлених технічними регламентами, зводами правил, в тому числі від санітарно-епідеміологічних вимог , вимог пожежної та іншої безпеки, за рішенням уповноваженого органу виконавчої влади міста Москви допускається видача спеціальних технічних умов ». Цим і іншими статтями майбутнього закону на територіях, обраних для знесення і нового будівництва, скасовується дія всіх Сніпов, СанПиН, а також норм ГО і НС. Що ж, такого розмаху татарстанським будівельникам поки залишається тільки позаздрити.

7. УГОДИ З НЕРУХОМІСТЮ: СПІРАЛЬ ЙДЕ ПО загасає

Вторинний ринок за кількістю укладених угод поступається показникам трьох останніх років / Фото:   metshin Вторинний ринок за кількістю укладених угод поступається показникам трьох останніх років / Фото: metshin.ru

Якщо орієнтуватися на сухі цифри Росреестра про кількість угод, то перший квартал цього року, схоже, програє перший квартал минулого року. Судіть самі.

По-перше, іпотека. Так, в Казані вона б'є всі рекорди. За січень - лютий було зареєстровано 1805 угод, що на 125 угод більше, ніж за січень - лютий минулого року і на 586 - ніж за перші два місяці 2015 року (1680 і 1219 угод відповідно). А ось в цілому по Татарстану іпотека не дотиснула до торішніх показників - на цей раз було укладено 5112 угод, тоді як за січень - лютий 2016 року - 5363. Втім, різниця не така вже й велика і укладається в межах одного-двох будинків. Зате початок 2017 року стало для іпотеки краще, ніж початок 2015 го (4074 угоди) і 201-го (4737), причому, як бачимо, на порядок.

По-друге, вторинний ринок за кількістю укладених угод поступається показникам трьох останніх років. У Казані в січні - лютому з 2014 по 2016 рік менше 3768 квартир не продавалося, на цей раз було укладено лише 3492 угоди. Всього по Татарстану ситуація аналогічна, тільки якщо раніше мінімальний поріг був 9620 угод (мова про початок в цілому благополучного 2014 рік), то тепер - 9206 угод.

Нарешті, по-третє, договори пайової участі. Ринок «первинки» за січень - лютий 2017 року також ще не може перебити показники двох останніх років і за своїми даними відповідає 2014 році. Якщо на цей раз на ринку ДДУ за все як в Казані, так і по Татарстану було укладено 1704 угоди, то в 2014-му - 1749. А ось початок минулого року може похвалитися 2048 угодами, 2015 го - 2447. Іншими словами, для ринку «первинки» початок року стало найгіршим за останні три роки.

Втім, незабаром будуть дані за березень, але статистично перший квартал навряд чи порадує. «Перший квартал минулого року був з підігрівом інтересом: у березні мала закінчитися програма з субсидуванням іпотечної ставки, тому лютий і березень були з продажу на підйомі, - пояснив Олег Митюнин, заступник директора" Ак Барс Нерухомість ". - У цьому році продажі йдуть рівно: затишшя або великого сплеску не було. Забудовники пропонують певні програми, а комерційні ставки банків сьогодні можна порівняти і навіть нижче тієї, що пропонувалася держпідтримкою, тому ринок серйозних коливань не відчував ».

«Март був досить активним, ми побачили, що попит зростає. Частина людей все-таки зрозуміли, що ціни падати вже не будуть. Ну і на ринок повернулися інвестори. Зростання цін однозначно очікується, але поки важко сказати коли. Найоптимістичніші прогнози, що зараз - навесні, влітку, восени. Найбільш песимістичні - 2018 - 2019 рік », - говорить президент гільдії ріелторів Савельєв.

Іскандер Юсупов: «Можна впевнено говорити про знаходження ринку на стадії зростання Іскандер Юсупов: «Можна впевнено говорити про знаходження ринку на стадії зростання. Як мінімум цей і наступний роки повинні бути благополучними »

У компанії «Уністрой» заявляють, що для них перший квартал і зовсім виявився найуспішнішим в історії, «перебивши» перший квартал 2016 року. «Ринок нерухомості зараз перебуває явно в стадії росту, закономірно, що і продажі йдуть краще, - каже Юсупов. - Ринок нерухомості в будь-якій країні розвивається по спіралі, зараз цикли в Росії стиснулися до трьох-чотирьох років. З огляду на, що ринок нерухомості 2016 року було краще 2015 року, а 2017-й поки йде краще 2016- го, можна впевнено говорити про знаходження ринку на стадії зростання. Як мінімум цей і наступний роки повинні бути благополучними. Потім почнеться період стагнації, який неминуче переходить в спад, але чи буде це в 2020 році або пізніше, сказати складно ».

8. БАНКІВСЬКИЙ КРИЗА жене ІНВЕСТОРІВ В НЕРУХОМІСТЬ

З банківської кризи в Татарстані урожай знімають забудовники - інвестори сьогодні побоюються вкладати в регіональні банки, і березень лише зміцнив цю тенденцію З банківської кризи в Татарстані урожай знімають забудовники - інвестори сьогодні побоюються вкладати в регіональні банки, і березень лише зміцнив цю тенденцію

З банківської кризи в Татарстані урожай знімають забудовники - інвестори сьогодні побоюються вкладати в регіональні банки, і березень лише зміцнив цю тенденцію.

«Сьогодні провідні федеральні банки, а люди довіряють в основному їм, а не регіональним, пропонують депозити від 7 - 8 відсотків. На тлі цього ми тільки в четвертому будинку "Арт сіті" підвищили ціни - приблизно на 4 відсотки за один місяць. В цілому ми плануємо за рік зростання цін по нашим продуктам в 15 відсотків. Це більше, ніж середнє річне підвищення по ринку, яке складе близько 10 відсотків », - каже Юсупов.

За його словами, в передкризові 2012 - 2014 роки частка інвесторів у компанії доходила до 25%, тобто кожну четверту квартиру купував інвестор для перепродажу. У 2015 році частка інвестиційних угод скоротилася до 5%. «Це були ті покупці, хто диверсифікував ризики незважаючи на те, що банківські депозити в 2015 році були космічні, доходили до 20 відсотків, але деякі інвестори розуміли, що це досить швидко закінчиться, і вкладали гроші рівномірно і продумано, - продовжує представник" Уністроя ". - Зараз, на початку 2017 року, частка інвестиційних угод становить близько 10 відсотків. Динаміка досить позитивна. Для нас було б оптимальним, щоб частка інвесторів варіювалася в межах 10 - 15 відсотків. Занадто висока частка інвесторів теж не завжди хороша для девелопера, так як в якийсь момент починається конкуренція з інвестиційними квартирами, коли вони вийдуть на ринок ».

Додамо, що до початку весняної розпродажі компанії запустили кілька потужних акцій. Так, «Сувар Девелопмент» першим став пропонувати квартири не тільки з ремонтом, але і з меблями і побутовою технікою. «Сьогодні ми бачимо, що є попит не просто на квартири з чистової обробкою, але і на мебльовані кімнати, ще й оснащені технікою. Провели переговори з постачальниками, і ми готові дати покупцям і таку пропозицію », - розповів комдіректор« Сувар Девелопмент »Максим Миколаїв. Очевидно, що така пропозиція особливо добре підходить для здачі квартир в оренду.

9. ТРИ ТОРГОВИХ ЦЕНТРУ У «Мегі» як провісник НОВОЇ БУДІВНИЦТВА

Початок освоєння цього простору було покладено ще в 2005 році, коли стартувало зведення ЖК «Казань XXI століття» на проспекті Камалеева, що входить до складу цілого житлового району під назвою «Сьоме небо» Початок освоєння цього простору було покладено ще в 2005 році, коли стартувало зведення ЖК «Казань XXI століття» на проспекті Камалеева, що входить до складу цілого житлового району під назвою «Сьоме небо»

Публічні слухання по проекту планування мікрорайону №5 житлового району «Сьоме небо» в районі вулиць Сахарова і Жиганова, що відбулися в кінці березня, знову звернули увагу на цю ласу територію. Володіє нею «Ак Барс Девелопмент», був розроблений проект , Намічені терміни будівництва, але потім їх вирішили зрушити, так і не розпочавши будівництва. Одні говорили, що АБД чекає більш сприятливої ​​ситуації на ринку, мовляв, в такому золотом місці продавати житло за низькими цінами не дуже добре, інші припускали, що компанію попросили почекати, щоб у ЖК «Перемога» був гандикап.

Втім, публічні слухання були присвячені кілька іншій території - між IKEA і тим же ЖК «Перемога». На ній планується будівництво трьох торгових комплексів: гіпермаркету Castorama, ТЦ Metro і невеликого торгового комплексу, сполученого з паркінгом. Передбачається, що Metro буде мати у своєму розпорядженні 7,4 тис. Кв. м торгової площі та забере 3,3 гектара. Castorama планується в два рази більше - ділянка буде в 6 га, а торгова площа складе 11,5 тис. Кв. метрів.

Володіє землею структура АБД «Нові пенати» - дана компанія має частку 23,4% в ТОВ «Інтегстрой», яке, в свою чергу, забудовує ЖК «XXI століття». Початок освоєння цього простору було покладено ще в 2005 році, коли стартувало зведення ЖК «Казань XXI століття» на проспекті Камалеева, що входить до складу цілого житлового району під назвою «Сьоме небо», який стане домівкою приблизно для 42 тис. Осіб. Кажуть, що в цьому році будівництво таки почнеться.

АБД в березні почав продажу в іншому своєму ЖК - «Тулпар» АБД в березні почав продажу в іншому своєму ЖК - «Тулпар». Чотири будинки по 9 поверхів будуть зведені з керамічної цегли власного виробництва

Поки ж АБД в березні почав продажу в іншому своєму ЖК - «Тулпар». Чотири будинки по 9 поверхів будуть зведені з керамічної цегли власного виробництва (товщина стін - 60 см, на майданчику тільки по 4 квартири, газове постачання), що разом з добротним благоустроєм має стати хорошою компенсацією на місце розташування РК - на вулиці Гареева в районі ферма 2.

10. МІНЬ НЕ ЗМІГ ЗАПУСТИТИ СВІЙ ФОНД

Міністр будівництва РФ Михайло Мень прикидав, що фонд зможе збирати близько 30 млрд Міністр будівництва РФ Михайло Мень прикидав, що фонд зможе збирати близько 30 млрд. Рублів на рік

У першому кварталі сталося те, що часто відбувається в Росії: незважаючи на заяви влади про старт роботи з 1 січня цього року компенсаційного фонду, він так і не почав працювати. Фонд, нагадаємо, повинен був стати джерелом фінансування для незавершеного житла або для виплат пайовикам в разі банкрутства компанії. Формуватися він повинен був з відрахувань підприємств, які укладають договори пайової участі. Міністр будівництва РФ Михайло Мень прикидав, що в рік в кубушку буде акумулюватися по 30 млрд. Рублів.

Працювати він не почав ні в кінці січня, ні в лютому, поки, нарешті, глава фонду Олена Миколаєва не заявила, що компенсаційний фонд пайового будівництва повинен повноцінно запрацювати з 1 липня. Забудовники розповіли «БІЗНЕС Online», що ніякої інформації про те, як буде будуватися робота за новою схемою, їм не приходило. «Поки працюємо за старою схемою, зі страхуванням», - розповіли «БІЗНЕС Online» забудовники. Так що майбутні власники квартир в цей перехідний період законодавчо прикриті, але, звичайно, їм тепер хочеться більшого - держава адже обіцяло?

4. ЦІНИ НА НЕРУХОМІСТЬ: ЩО ДОРОЖЧЕ - «ПЕРВИНКА» АБО «ВТОРИЧКА»?
У нас в одному з будинків в групі жителів в WhatsApp сусід спитав: "Я збираюся перфоратором попрацювати, ні у кого діти не сплять?
6. ХРУЩОВКИ: ЧОГО Хуснуллін НАВЧИВ ТАТАРСТАН?
Так що майбутні власники квартир в цей перехідний період законодавчо прикриті, але, звичайно, їм тепер хочеться більшого - держава адже обіцяло?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online