Банківські осередки - харківські новини Status quo

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У минулій статті ми говорили про інвестиції в золото, в цій поговоримо про банківських скриньках. Цінність представляють не тільки гроші, які, як ми вже з'ясували, найкраще зберігати на депозитах, а й прикраси, документи, нагороди ... Як зробити так, щоб ці речі не стали здобиччю злочинців? Виробники сейфів, вхідних дверей та замків напевно запропонують вам масу рішень цієї проблеми, але всі ці рішення не будуть настільки ж надійні, наскільки надійна банківська комірка.

Скептик: А як же охоронні сигналізації, сейфи і замки? Для кого вони робляться? Якщо все так просто і можна найцінніше віднести в банк, навіщо все це?

Начальник управління маркетингу Мегабанку Владислав Лохненко: Справа в тому, що, по-перше, цінності бувають різні Начальник управління маркетингу "Мегабанку" Владислав Лохненко: Справа в тому, що, по-перше, цінності бувають різні. Є ті, якими ви користуєтеся щодня, і ті, які лежать за закритими дверима шаф і сейфів місяцями, а то й роками. Навіщо зберігати такі цінності будинку, піддаючи їх ризику? По-друге, в житті бувають періоди, коли ми надовго залишаємо свої квартири і будинки - в сезон відпусток. Саме на цей час по міліцейській статистиці припадає найбільша кількість квартирних крадіжок. Це не дивно: професійні злочинці мають мережу навідників, які обчислюють квартири, надовго залишені господарями, і діляться інформацією про добробут останніх. (Цікаво, що ще 10 років тому критерієм цього були пластикові вікна, але зараз, зрозуміло, завдання злочинців ускладнилася.) В результаті квартирні злодії мають можливість не поспішаючи повозитися з системами охорони, покопатися в дверних замках і сейфах.

Порада! Не варто довіряти рекламі виробників замків, дверей і сейфів, яка гарантує їх неприступність. Будь-який професійний міліціонер або злодій знає, що не буває замків, які не можна відкрити, - вся справа лише в кваліфікації "майстра" і витрачений час. До того ж не варто забувати, що злочинний світ йде в ногу з часом і миттєво реагує на всі новинки виробників охоронних механізмів. Тому краще довірити охорону своїх цінностей професіоналам, а не покладатися на хитромудрі пристрої, які розкриваються настільки ж хитромудрими злочинцями.

Вибрати банк для користування осередком куди простіше, ніж вибрати банк для розміщення депозиту або отримання кредиту. Справа в тому, що Національний банк України встановив дуже жорсткі вимоги до системи безпеки осередків для тих банків, які надають подібні послуги. Тому, якщо в банку такий сервіс є, ви можете бути впевнені в дотриманні всіх вимог до безпеки.

Порада! Вибираючи банк, пам'ятайте, що банківські комірки зазвичай розташовуються не в відділеннях, а в філіях або головних офісах. Відповідно, якщо ви знайшли банк, який надає подібну послугу, обов'язково поцікавтеся, чи є сейфи з осередками саме в вашому місті і наскільки далеко від вас вони розташовані. Незайвим також буде дізнатися режим роботи банківської установи: може так статися, що вміст комірки знадобиться вам тоді, коли доступу до неї не буде, тому що час роботи сховища, як правило, збігається з часом роботи банку. Ну і, звичайно, важливий фактор - ціна.

Ціна на оренду банківських сейфів відносно невелика - близько 4-5 грн. в день за осередок самого маленького розміру (висота - від 5 см, ширина і довжина - близько 30-40 см). Оренда осередку більшого розміру обійдеться у велику суму. Ще один фактор, що впливає на ціну, - термін користування. Як правило, банки знижують ціни для тих, хто орендує клітинкуне на місяць, а на рік. Так, в деяких банках, якщо осередок резервується на рік, ціна оренди в день може бути вдвічі нижче, ніж якби осередок знімалася на місячний термін.

Порада! Є сенс задуматися саме над тривалим терміном оренди, особливо в тому випадку, коли вдома багато цінностей, які не потрібні під рукою, - фамільні коштовності, нагороди і так далі. А якщо ви при цьому більше місяця на рік буваєте поза домом, наприклад, маєте звичку переїжджати влітку за місто, або ж живете один і часто виїжджаєте у справах за кордон, то без постійної оренди банківської комірки вам не обійтися.

Оформлення оренди банківської комірки в різних банках відрізняється мало: потрібно мати з собою паспорт (можливо, ще довідку про присвоєння ідентифікаційного коду) і, зрозуміло, суму, необхідну для оплати оренди. Але це не всі гроші, з якими доведеться розлучитися в цей день. Справа в тому, що ви отримаєте ключ від комірки, який є її невід'ємною частиною, і повинні будете заплатити заставу, який вам, зрозуміло, повернуть, коли термін оренди закінчується. Сума ця досить значна - може досягати 800 гривень, і перед тим, як йти в банк, краще заздалегідь уточнити вартість застави.

У деяких банках вам можуть видати на руки дублікат ключа, щоб в разі втрати оригіналу ви не втратили доступу до осередку.

Скептик: А якщо мені видали дублікат, а я і його втратив? Будь-яке ж в житті буває ... І що, моя осередок виявиться закритою назавжди?

Начальник Головного управління Мегабанку по роботі з готівковими коштами Алла Душкина: Зрозуміло, немає Начальник Головного управління "Мегабанку" по роботі з готівковими коштами Алла Душкина: Зрозуміло, немає. У кожному банку існує свій порядок дій на цей випадок, але в загальному і цілому він виглядає так. Ви звертаєтеся із заявою про втрату ключа і дубліката, в банку створюється спеціальна комісія, яка у вашій присутності розкриє осередок. Потім в ній, як правило, змінюється замок. Сподіваюся, ви розумієте, на чиї плечі ляжуть ці витрати? Тому рада банальний, але не зайвий.

Порада! Бережіть ключі. Якщо банк видав вам дублікат, то залиште його на роботі, віддайте кому-небудь або, по крайней мере, зберігайте ключі в різних місцях, щоб звести нанівець ризик втрати обох примірників.

Процедура доступу до осередку теж, загалом-то, ідентична для всіх банків. Відкривається осередок двома різними ключами: один - ваш, інший - співробітника банку. Одним ключем відкрити осередок технічно неможливо, так що ви можете бути спокійні: співробітники банку без вас доступу до ваших цінностей не отримають. Крім того, вони не знатимуть, що саме ви туди помістили: заповнювати осередок ви будете або в окремому приміщенні, або в спеціальному боксі, де немає відеоспостереження. Співробітник банку буде з вами тільки при приміщенні закритої осередки в сейф або витягу її звідти - перекладати її вміст ви будете в повній самоті.

Скептик: Ага, банк не знає, що саме я кладу в свій осередок. Як у випадку чого я зможу довести той факт, що з неї щось пропало?

Алла Душкина: Питання логічне, і відповідь на нього - ніяк. Справа в тому, що юридично банк не несе відповідальності за схоронність вмісту комірки: він відповідальний лише за її цілісність і за те, що до неї не отримають доступу сторонні. І в цьому - своя логіка. В Україні є механізм так званого відповідального зберігання, при якому банк отримає і поверне ваші цінності за описом. Але широкого поширення ця практика не отримала з двох причин. Перша - банкіри не в змозі миттєво оцінити цінність речей клієнта. Наприклад, ніхто не може сказати, справжні коштовності клієнт поклав в клітинку або дешеву біжутерію, оригінал Рембрандта буде зберігатися в банку або копія. Природно, це створює відмінну грунт для шахраїв, які, здавши за описом всякий непотріб, можуть потім заявити банкірам, що цінні речі були замінені на підробки.

По-друге, такий спосіб зберігання не особливо цікавий клієнтам: далеко не всі хочуть, щоб хтось бачив, що саме буде міститися в осередку. І справа не тільки в тому, що там може зберігатися щось протизаконне. (До речі, в договорі оренди комірки буде обов'язково зазначено перелік заборонених для зберігання предметів: це наркотики, зброю, активні хімічні речовини, які можуть зашкодити сейф, і так далі ..) Справа в тому, що є маса людей, яким вкрай небажано ділитися інформацією про своє майно. Найяскравіший і, на жаль, поширений в Україні приклад - слуги государеві, чиє майно може, м'яко кажучи, не корелювати з доходами. Як би ми, банкіри, до них не ставилися, ми зобов'язані надати клієнтові сервіс, а джерела його доходів - справа правоохоронних органів.

До речі, про правоохоронні органи. Звичайно, вони можуть отримати доступ до вашої осередку. Але зайшов з вулиці міліціонер, який звернувся до банкірів зі словами: "А дайте мені подивитися на вміст комірки громадянина Іванова", - піде ні з чим. Банкіри завжди дуже педантично ставляться до таких речей і будуть діяти строго за законом. А закон вимагає постанови суду, яке суд видасть тільки при наявності достатніх підстав і розпочатого кримінального провадження.

Порада! В Україні не ведеться ніякого реєстру орендарів банківських осередків, і правоохоронцям, щоб звернутися в банк з відповідною постановою, треба знати, що осередок орендована саме там. Тому, якщо вам є що приховувати в банківському сейфі від міліції, намагайтеся не поширюватися про те, що вона у вас взагалі є. І не орендуйте комірку у банку, з яким постійно ведете справи: це перше місце, куди слідчий звернеться із запитом, орендована чи на ваше ім'я осередок.

І останнє, про що не можна не згадати, - доступ до вашої осередку третіх осіб. Такі ситуації цілком можуть мати місце, коли, наприклад, потрібно надати доступ до документів, що зберігаються в осередку, членам сім'ї або діловим партнерам. В цьому випадку банкіри зажадають нотаріально завірене доручення і, зрозуміло, паспорт того, кому ви довірили доступ до свого майна.

Скептик: Від шахрайства ніхто не застрахований. Ключ можна викрасти, а довіреність - підробити, причому так, що навіть досвідчений службовець не виявить підробки. Це все, звичайно, складно, але якщо злочинець приблизно знає вміст комірки і розуміє, що на кону, то цілком може добре підготуватися.

Алла Душкина: Від шахраїв, дійсно, ніхто не застрахований, але в банках намагаються звести ймовірність фактів шахрайства до мінімуму. Наприклад, в деяких банках вам запропонують відразу при укладанні договору оренди вказати осіб, які мають право доступу до комірки, і тут же в їх присутності оформити доручення. Крім того, деякі банківські установи, коли до них звертаються довірені особи, насамперед дзвонять власнику осередки і просять підтвердити факт того, що цим людям доступ до осередку дозволений. Ще один спосіб боротьби з шахраями - пароль: це слово, яке відоме лише власнику осередки, і, зрозуміло, злочинець, не може його викрасти або підробити - тільки дізнатися. Якщо ви не надряпав пароль на ключі від осередку і не станете називати це слово першому зустрічному, це виключить доступ зловмисника до вашого майна.

Порада! При укладанні договору уважно вивчіть процедуру доступу до вашої осередку третіх осіб і вимагайте від співробітника банку, щоб він детально розповів про заходи, які будуть вжиті, якщо доступ до осередку попросить хтось інший.

Щоб у читача після останніх абзаців не склалося враження, що банківська комірка - не найнадійніший спосіб зберігання цінностей, нагадаємо: випадки незаконного доступу до них в нашій країні за останні двадцять років поодинокі. А ось щорічна кількість квартирних крадіжок вимірюється тисячами. Висновки, ми сподіваємося, читач зробить сам.

Як зробити так, щоб ці речі не стали здобиччю злочинців?
Скептик: А як же охоронні сигналізації, сейфи і замки?
Для кого вони робляться?
Якщо все так просто і можна найцінніше віднести в банк, навіщо все це?
Навіщо зберігати такі цінності будинку, піддаючи їх ризику?
Скептик: А якщо мені видали дублікат, а я і його втратив?
І що, моя осередок виявиться закритою назавжди?
Сподіваюся, ви розумієте, на чиї плечі ляжуть ці витрати?
Як у випадку чого я зможу довести той факт, що з неї щось пропало?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online