Більше не руїни! Коссовскій палац відкрився після реставрації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Прогноз по країні звичайний, типово листопадовий: хмарно, туманно, опади. Але над атмосферою одного білоруського містечка сьогодні не владна навіть осінь. Грає музика, кріпиться червона стрічка, метушаться організатори - йдуть останні приготування. Саме в ці хвилини, 10 листопада 2017 року, частково відновлений палац Пусловскіх в Косово вперше в новітній історії Білорусі відкриває свої двері для широкої публіки. Прогноз по країні звичайний, типово листопадовий: хмарно, туманно, опади

Відновлення зруйнованого пам'ятника архітектури було розпочато в 2008 році. Крім реконструкції тут планувалося відкриття готелю і кафе. Через пару років загадкова серпанок невідомості овіяла точні терміни реалізації проекту.

Через пару років загадкова серпанок невідомості овіяла точні терміни реалізації проекту

За ходом реставрації Коссовського палацу з інтересом спостерігали всі ЗМІ. Чи буде збережена автентична цегляна кладка XIX століття? Чи з'являться в замку склопакети? Чому замість дерев'яних балок використовуються монолітно-бетонні перекриття? Радісне передчуття чередовалось з настороженими коментарями про «євроремонт» і втрачене спадщина.

Радісне передчуття чередовалось з настороженими коментарями про «євроремонт» і втрачене спадщина

Щоб підготувати цей фоторепортаж, ми побували в палаці напередодні відкриття. А вже з сьогоднішнього дня кожен зацікавлений може особисто, «вживу» оцінити результат 9-річної роботи. Нарешті в маленькій родині функціонують білоруських замків довгоочікуване поповнення! Зустрічайте: «лицарська мрія», рідкісний зразок чистої неоготики, витончений і романтичний Коссовскій палац.

Зустрічайте: «лицарська мрія», рідкісний зразок чистої неоготики, витончений і романтичний Коссовскій палац

Саме палац, що не замок. Побудований не для війни і захисту, а для світського життя в англійському стилі. Чи бажає граф Пусловскіх снідати в саду і милуватися на фонтани, скульптури і 150 видів екзотичних рослин? Або все ж подати каву в бібліотеку, де зберігається 10 тисяч унікальних томів? А може, є настрій прогулятися навколо палацу з ручним левом? Ні, сьогодні не до цього: ввечері гості. Залишилося вирішити, де брати. Може, в залі зі скляною підлогою, під яким плавають золоті рибки?

Може, в залі зі скляною підлогою, під яким плавають золоті рибки

Коссовскій замок не просто красиве будова - кожна його частина має своє смислове навантаження. Свого часу кожна вежа була символом певного місяця року. Щороку два з половиною дня сонце повністю висвітлювало одну кімнату. Система внутрішніх проходів і вікон дозволяла сонячним променям проникати в кожен куточок замку. За легендами, в «день кімнати» її прибирали і наряджали.

За легендами, в «день кімнати» її прибирали і наряджали

З 10 листопада в палаці Пусловскіх офіційно відкрито 5 залів тимчасової експозиції. Вхід буде платний, але остаточна вартість ще не затверджена. Представники компанії «Брестреставрація» неодноразово підкреслюють: це не музей (для його створення потрібен особливий мікрокліматичний режим). До повного відновлення інтер'єрів пройдуть роки. Проте, вперше в країні культурний об'єкт відкриває туристичні зали на стадії чорнової штукатурки: без чистових підлог і декоративного оздоблення.

Проте, вперше в країні культурний об'єкт відкриває туристичні зали на стадії чорнової штукатурки: без чистових підлог і декоративного оздоблення

- Іноді передчуття цікавіше результату. Я абсолютно точно знаю, що людям подобається спостерігати весь процес відновлення. Багато з місцевих дякують. Вони й не сподівалися, що їм за життя їм вдасться побувати всередині: звикли до руїн, - коментує директор місцевого історико-краєзнавчого музею Раїса Іванівна Горбач.

Вони й не сподівалися, що їм за життя їм вдасться побувати всередині: звикли до руїн, - коментує директор місцевого історико-краєзнавчого музею Раїса Іванівна Горбач

Найбільша експозиція представлена ​​в центральному Білому залі. Він оформлений банерними розтяжками з історичними ремарками про долю палацу в XX столітті. Красива історія завершилася цілком в дусі часу: спадкоємець роду програв маєток в карти. Під час Першої світової садиба була розграбована, а в 1944 році при настанні партизани обклали будова хмизом і підпалили.

Під час Першої світової садиба була розграбована, а в 1944 році при настанні партизани обклали будова хмизом і підпалили

- Система опалення ще не підключена, котельня не працює. Але у нас тут під парканом кожен день бродять туристи. Для них ми відкриваємо палац в тому вигляді, в якому він є зараз, не боячись критики, - емоційно розповідає В'ячеслав Іванович Гарбузов, начальник управління культури Брестського обласного виконавчого комітету.

Для них ми відкриваємо палац в тому вигляді, в якому він є зараз, не боячись критики, - емоційно розповідає В'ячеслав Іванович Гарбузов, начальник управління культури Брестського обласного виконавчого комітету

- Ми усвідомлюємо, що нерозуміння пов'язано з великою плутаниною між поняттями реконструкції та реставрації історичних будівель. Зрозумійте, палац відновлюється під нові туристичні функції, це нормальна світова практика. У тій же Польщі спокійно використовуються монолітно-бетонні перекриття при реставрації, і це не викликає ніякої негативної реакції. Які дерев'яні балки? Раніше тут ходила одна сім'я Пусловскіх, ну і їх прислуга, а тепер одночасно приїде три автобуси з туристами. Якби ви знали скільки коштували одні віконні рами з вітражами, це шалені гроші. Але поставити скло замість енергозберігаючого склопакета? А хто буде оплачувати рахунки за опалення приміщень з висотою стель більше 6 метрів?

А хто буде оплачувати рахунки за опалення приміщень з висотою стель більше 6 метрів

Уважний огляд п'яти залів займає не більше 20 хвилин. Три з них присвячені історії палацу, в четвертому представлені роботи місцевого художника, ну а п'ятий розповідає про плани по реконструкції інтер'єрів. Ще хвилин десять можна провести, вивчаючи видимі архітектурні елементи з старовинної цегли - карнизи, зубці, вежі (залишені для демонстрації зберігся каркаса будівлі). Зовнішня обробка виконана за допомогою вапняної штукатурки, без домішки цементу (за технологією XIX століття!). Найближчим часом планується відновлення фонтану перед вхідною групою.

Найближчим часом планується відновлення фонтану перед вхідною групою

Два бічних флігеля закриті для відвідування. У правом (готелі) готується до здачі всього п'ять номерів - само собою, класу «люкс». Питання про вартість розміщення залишився витати в повітрі: найімовірніше, ціна буде відповідати заявленому класу.

Питання про вартість розміщення залишився витати в повітрі: найімовірніше, ціна буде відповідати заявленому класу

Але навіть той факт, що ми навряд чи коли-небудь зможемо дозволити собі відпочити в «графських» апартаментах, не затьмарює нашу радість і захват: сьогодні палац Пусловскіх нарешті офіційно залишає сумні списки втраченого архітектурної спадщини Білорусі. Бажаємо того ж Новогрудка, крев, Гольшанах, Білому Ковелю, Бихів і багатьом, багатьом іншим.

Підпишіться на наш канал в telegram https://t.me/holiday.by

Як дістатися до палацу Пусловскіх в Косово

На автомобілі: велика частина шляху з Мінська в Косово пройде по автомагістралі М1 / Е30. В Івацевичі необхідно звернути на трасу Р44. Також можна приїхати на автобусі (шлях займає близько 4 годин) або на поїзді (до Івацевичі).

Де зупинитися в Косово: садиби та готелі

Пам'ятки Косово і околиць:

Музей-садиба Тадеуша Костюшка

Троїцький Костел (1877 г.)

Церква Св. Антонія (1868 р)

Католицька каплиця на цвинтарі (1859 г.)

Недалеко від Косово розташований ще один пам'ятник архітектури Білорусі - Ружанський замок

Чи буде збережена автентична цегляна кладка XIX століття?
Чи з'являться в замку склопакети?
Чому замість дерев'яних балок використовуються монолітно-бетонні перекриття?
Чи бажає граф Пусловскіх снідати в саду і милуватися на фонтани, скульптури і 150 видів екзотичних рослин?
Або все ж подати каву в бібліотеку, де зберігається 10 тисяч унікальних томів?
А може, є настрій прогулятися навколо палацу з ручним левом?
Може, в залі зі скляною підлогою, під яким плавають золоті рибки?
Які дерев'яні балки?
Але поставити скло замість енергозберігаючого склопакета?
А хто буде оплачувати рахунки за опалення приміщень з висотою стель більше 6 метрів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online