Модель податку на нерухомість в Україні схожа на середньовічну - експерти - Новини нерухомості - У більшості країн світу ставки залежать не від площі, а від вартості житла

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

14 січня 2015 року, 8:43 Переглядів: 14 січня 2015 року, 8:43 Переглядів:   З податку на нерухомість, мабуть, хотіли виключити корупційний елемент

З податку на нерухомість, мабуть, хотіли виключити корупційний елемент. Фото: Анастасія Іскрицька

З початку цього року вступили в силу зміни до Податкового кодексу, якими запроваджено нові правила оподаткування нерухомості в Україні. Спочатку влада хотіла стягувати податок з абсолютно всіх власників квадратних метрів, але потім вирішили звільнити від нього власників квартир загальною площею до 60 квадратних метрів і будинків до 120 "квадратів" (з урахуванням всіх будівель на ділянці). Про це пише " Ділова стіліца ".

Якщо площа житла перевищує встановлений мінімум, то за кожен "зайвий" квадратний метр доведеться платити раз на рік. До 1 лютого місцева влада повинна визначити ставки податку, верхня межа якого становить 2% від мінімальної зарплати (станом на 1 січня звітного року) за кожен "квадрат". У цьому році - це 24,36 грн. за один квадратний метр.

Тобто, власнику скромною "троячки" площею 65 "квадратів" в панельному будинку доведеться в цьому році заплатити за 5 "зайвих" метрів 121,8 грн. "Сума податку на квартири, в общем-то, невелика. Але ось для жителів села це може стати серйозною проблемою, адже податком буде обкладатися не лише будинок, але і всі будівлі на ділянці - сараї, гаражі, літні кухні і так далі" - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Якщо загальна площа будинку і всіх будівель складе, наприклад, 150 квадратних метрів, то за "зайві" 30 "квадратів" селянину треба буде заплатити 730,8 грн. на рік. Для сільських жителів це великі гроші .

Теоретично місцева влада може знизити податок на нерухомість хоч до однієї копійки за квадратний метр на рік або збільшити "пільгову" площа в кілька разів. Але жителям великих міст навряд чи можна буде розраховувати на поблажку. "Ми будемо пропонувати встановити податок на житлову нерухомість в Києві за максимальною ставкою, дозволеною законом", - повідомив голова постійної комісії Київської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков. У Харкові, Сумах та інших обласних центрах також не збираються опускати верхню "планку" податку на нерухомість. А ось депутати сільрад, швидше за все, підуть назустріч своїм односельчанам.

Уникнути сплати податку на нерухомість можна, "поділившись" нею з родичами. Наприклад, якщо половину квартири площею 120 квадратних метрів "записати" на іншу людину, то на кожного з власників припаде до 60 "квадратів", які не обкладаються податком. В такому випадку господарі апартаментів в новобудові НЕ будуть нічого платити, на відміну, скажімо, від власника 4-кімнатної квартири в напівзруйнованій "сталінці".

В такому випадку господарі апартаментів в новобудові НЕ будуть нічого платити, на відміну, скажімо, від власника 4-кімнатної квартири в напівзруйнованій сталінці

Соціальна справедливість податку на нерухомість викликала сумніви у експертів. Аналогічна модель застосовувалася в середньовічній Європі, коли податок брали виходячи з кількості вікон у будинку.

"Щоб цей податок був справедливим і адекватним, за базу оподаткування слід брати не метри, а вартість нерухомості", - переконана президент Ліги експертів Світлана Бовсуновська. Логічно, що власник елітної квартири в центрі Києва повинен платити більше, ніж власник аналогічної за площею "розвалюхи" де-небудь в Черкаській області.

Але існує й інша точка зору - Україна ще "не доросла" до того, щоб прив'язувати ставки оподаткування до вартості об'єктів. "Можна прийти до оцінювача з" аргументом "в конверті, і ваш палац оцінять в 100 грн. Модель з оподаткуванням площі більш оптимальна для таких країн, як Україна. Так, наприклад, розраховується податок на нерухомість в Чехії і Польщі", - говорить експерт з питань бюджету Асоціації міст України Олександр Слобожан. Крім чехів і поляків, податок в залежності від площі об'єкта стягують ще словаки. А ось, наприклад, в Польщі щорічний податок на майно встановлюють місцеві податкові органи, але є максимально допустимі ставки (для житлових приміщень - 0,16-0,2 євро за квадратний метр).

Найбільш поширений варіант оподаткування нерухомості в світі - на основі оціночної вартості. Так вважають суму податку в США, Швейцарії, Швеції, Данії, Японії, Південної Кореї, Австралії та інших країнах. Наприклад, в Болгарії, Нідерландах і Словенії мінімальна ставка складає 0,1% від вартості нерухомості, в Туреччині і Фінляндії - 0,3-1,4%, в США вона варіюється від 1,5% у Флориді до 11,5% у Нью Йорку.

Третій варіант оподаткування нерухомості застосовується у Великобританії та Франції, де існує фіксована плата, розмір якої встановлюють муніципалітети. Наприклад, британці в залежності від регіону віддають за нерухомість приблизно 230-3000 євро в рік. До речі, саме британські платники податків платять також найвищі податки на нерухомість по відношенню до валового внутрішнього продукту: за даними Організації економічного співробітництва та розвитку, податок на нерухомість у Великобританії дорівнює 4% ВВП. Для порівняння - в Німеччині, Швеції та Чилі надходження від податку на нерухомість складають 1% ВВП.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Модель податку на нерухомість в Україні схожа на середньовічну - експерти". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online