Закордонний паспорт в Харкові: куди, кому, скільки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Навіщо   Впровадження біометричних паспортів (офіційна назва документа - паспорт громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм)    - це крок України до безвізового режиму з країнами Євросоюзу

Навіщо

Впровадження біометричних паспортів (офіційна назва документа - паспорт громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм) - це крок України до безвізового режиму з країнами Євросоюзу.

«Цього кроку ЄС чекає від України для того, щоб надати нам безвізовий режим», - пояснює президент України Петро Порошенко.

12 січня глава держави відвідав сервісний центр з видачі паспортів в Києві і (о диво!) в той же день отримав документ. Петро Порошенко сподівається, що рішення про безвізовий режим між Україною і країнами ЄС ухвалять вже в травні - на саміті «Східного партнерства» в Ризі. По крайней мере, як стверджує українська сторона, є домовленість про те, щоб хоча б внести це питання до порядку денного саміту.

По крайней мере, як стверджує українська сторона, є домовленість про те, щоб хоча б внести це питання до порядку денного саміту

«З біометричними паспортами все громадяни України будуть без віз перетинати кордон з країнами Шенгенської зони», - стверджує глава держави.

Електронні паспорти (ePassport) вже використовують в сотні країн. Це дані Технічної консультативної групи по машинозчитувальних проїзних документів (TAG / MRTD), опубліковані в одній з презентацій 2012-го року на сайті Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) . По всьому світу діють більше чотирьохсот мільйонів електронних паспортів.

Електронні паспорти і біометріка - глобальна картина

101 організація видає електронні паспорти;

47 з них використовують лише особа як біометричний показник, з них 10 планують використовувати відбиток пальця як другий показник;

54 країни зберігають дані за показниками особа-відбиток пальця;

Жодна країна не використовує сітківку ока як другий показник;

34 країни приєдналися до ICAO PKD ;

23 країни використовують системи автоматизованого прикордонного контролю з електронними паспортами (АВС Automated Border Control) ;

Міжнародна організація цивільної авіації близько 45 років займається питаннями машинозчитувальних паспортів, віз і проїзних документів. Стандарти для держав, що застосовуються в усьому світі, описані в документі ІКАО Doc 9303 ( «Машинозчитувана проїзні документи»).

«У зв'язку із зростанням обсягу повітряних перевезень все більше число держав працюють над тим, як раціоналізувати свої процедури перевірки, використовуючи для цього комп'ютеризовані бази даних і електронний обмін даними, і МСПД грають головну роль в створенні такої сучасної, що відповідає існуючим потребам, системи «У зв'язку із зростанням обсягу повітряних перевезень все більше число держав працюють над тим, як раціоналізувати свої процедури перевірки, використовуючи для цього комп'ютеризовані бази даних і електронний обмін даними, і МСПД грають головну роль в створенні такої сучасної, що відповідає існуючим потребам, системи.

Розробка обладнання для зчитування документів і отримання доступу до баз даних може вимагати істотного інвестування коштів, хоча цілком можна очікувати, що ці кошти будуть відшкодовані за рахунок поліпшення системи безпеки, прискорення і підвищення точності перевірки, що забезпечуються такими системами. Використання МСПД в автоматизованих системах перевірки також дозволить державам відмовитися від використання таких паперових документів, як пасажирські відомості і реєстраційні картки при прильоті та вильоті, і усунути адміністративні витрати, пов'язані з виконанням відповідних неавтоматизованих процедур », - йдеться в Вступі до Doc 9303 в третій редакції 2008 року.

переваги

Практично, безпечно і зручно - так біометричні паспорти описують в Державній міграційній службі, підрозділи якої будуть видавати нові паспорти.

Біометричні документи створювалися перш за все для того, щоб убезпечити перевезення. Біометрії почали широко використовувати після терактів 11 вересня в США.

«Події 11 вересня 2001 року наголосили на необхідності в США прийняти новаторські і проактивні підходи для боротьби з тероризмом і подібними злочинами через державний кордон. Було випробувано багато нових підходів. Одні з них працювали краще, інші - гірше. Але з чим світ беззастережно погодився, так це з визнанням розвідки найбільш ефективним ударом по тероризму. Загрозу безпеці становлять окремі особистості і угруповання. Знання про цих людей і їх наміри допомагають передбачити ступінь загрози.

Всесвітня безпека - головне в роботі MRTD », - пояснювала в своїй доповіді директор Авіатранспортного бюро ІКАО Фольсад Одутола (Folasade Odutola) на симпозіумі в Монреалі в 2010-му році.

У міграційній службі запевняють, що в разі крадіжки або втрати біометричного паспорта зловмисники не зможуть ним скористатися. Інформація, внесена в мікрочіп, надійно захищена.

Канадський електронний паспорт. Та ж система

«Фізичні характеристики самих документів і їх елементи захисту даних надійно оберігають від можливості зміни, підроблення або підробки документів. Крім того, прийняття стандартного формату візуальної зони МСПД спрощує проведення перевірок співробітниками авіакомпаній і державних органів, і в результаті прискорюється процес оформлення пасажирів, які не становлять небезпеки, легше виявляються проблемні ситуації і поліпшується стан справ з дотриманням правопорядку », - йдеться в документі ІКАО« машинозчитувана проїзні документи ».

У країнах, що розвиваються впроваджують автоматизовані контрольно-пропускні системи, де пасажир може самостійно пройти контроль.

У країнах, що розвиваються впроваджують автоматизовані контрольно-пропускні системи, де пасажир може самостійно пройти контроль

«Для того, щоб пройти процедуру паспортного контролю, мандрівник може скористатися« електронними воротами », які в автоматичному режимі звіряють його біометричні дані з інформацією, яка зберігається в чіпі документа. Серед країн, які cчітивают (сканують) електронні паспорти в аеропортах і на кордонах - США, Великобританія, Сінгапур, Португалія, Нова Зеландія, Японія, Індонезія і Німеччина », - йдеться на сайті ДМСУ в розділі «Часті питання».

Як це працює в різних країнах, можна подивитися на YouTube: для прикладу - Великобританія , США , Португалія .

Україна

Зовнішній вигляд українського біометричного паспорта майже нічим не відрізняється від його аналога без вбудованого електронного чіпа (останній в Україні не скасовано і його теж можна оформити). Біометричний паспорт - така ж 32-сторінкова синя книжка (а не електронна картка, яку часто використовують Інтернет-видання для ілюстрації своїх новин).

Головна зовнішня відмінність біометричного паспорта - міжнародний символ на обкладинці і на першій сторінці з даними. Він описаний в стандартах ІКАО.

У 2014 році прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав постанову «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну .... паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм ...». У доповненнях до нього, опублікованих на сайті Верховної Ради , Можна розглянути кожну сторінку нового паспорта і прочитати їх докладний опис - аж до маси паперу та кількості захисних волокон.

«Бланк паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм (далі - бланк паспорта) виготовляється у формі книжечки розміром 88х125 міліметрів.

Бланк паспорта складається з м'якої обкладинки, форзац, сторінки даних і 32 паперових сторінок. У праву частину обкладинки імплантований безконтактний електронний носій, який відповідає вимогам стандарту ISO / IEC 14443A про записи і зчитуванні даних і вимогам ІКАО, що встановлюються до електронних документів »

«Сторінка даних виготовляється з багатошарового полімерного матеріалу (полікарбонат) і розміщується між лівою частиною форзац і першої паперової сторінкою «Сторінка даних виготовляється з багатошарового полімерного матеріалу (полікарбонат) і розміщується між лівою частиною форзац і першої паперової сторінкою.

Бланк паспорта скріплюється замкненим швом, нитками із захисними властивостями, які набувають червоне свічення під дією джерела ультрафіолетового опромінення », - це лише кілька деталей біометричного паспорта».

Бланк паспорта скріплюється замкненим швом, нитками із захисними властивостями, які набувають червоне свічення під дією джерела ультрафіолетового опромінення », - це лише кілька деталей біометричного паспорта»

«Цей паспорт містить чутливі електронні пристрої «Цей паспорт містить чутливі електронні пристрої. Для їх оптимального використання просимо не згинати, чи не пробийте і не піддавати паспорт впливів крайніх температур або надмірної вологості », - попереджають власника на сторінці закордонного паспорта під заголовком« Слід пам'ятати ».

Сторінки українського закордонного паспорта виконані в національному стилі. Крім державних символів, в ньому можна знайти зображення глиняних фігурок трипільської культури, скіфських кам'яних баб, символи козацтва, фрагменти Скіфської пекторалі, Херсонеса Таврійського, Верховної Ради, навіть «Повість временних літ» в мініатюрі і ракету-носій «Зеніт».

На передостанній сторінці дизайнери паспорта «почули Донбас». Поруч з фрагментами ДніпроГЕС - терикони і шахтарський копер.

Поруч з фрагментами ДніпроГЕС - терикони і шахтарський копер

В тему про графік. У фінському електронному паспорті, який видають з 2006 року, по сторінках гуляє лось.

де оформляти

З 12 січня біометричні паспорти почали оформляти в Головному управлінні Державної міграційної служби в Харкові на вулиці Римарській, 24. Час роботи з понеділка по четвер - з 8.00 до 20.00. Кабінет №5. Щоб потрапити на прийом, потрібно в робочі дні до 8.00 записатися в чергу. За день фахівці встигають оформити близько 60 осіб.

За день фахівці встигають оформити близько 60 осіб

Поки це єдине місце в регіоні, де є обладнання для зчитування біометричних даних. А значить черги не уникнути. По крайней мере, до 15 лютого.

«Перший комплекс обладнання встановлено в Головному управлінні ГМС в Харківській області. Найближчим часом оформлення біометричних паспортів почнеться в інших підрозділах ГМС міста Харкова, а до 15 лютого 2015 року устаткування з робочими станціями для оформлення таких паспортів буде встановлено у всіх підрозділах ДМС в місті Харкові та Харківській області, де здійснювався прийом громадян для оформлення закордонних паспортів по системі ГІС (Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування) - це Дзержинський, Київський, Комінтернівський, Московський та Червонозав дскій районні відділи в місті Харкові, Балаклійський, Дергачівський і Лозівський районні підрозділи в Харківській області », - повідомили в прес-службі Головного управління ДМС в Харківській області.

У міграційній службі планують, що всього в області встановлять 27 робочих станцій.

«Паспорти для виїзду за кордон нового зразка на території України оформляють тільки в підрозділах державної міграційної служби. Будь-які інші особи або організації таких повноважень не мають », - підкреслюють в ГУ ДМС.

Поки в міграційній службі «підкреслюють», в Інтернеті зростає кількість сайтів, які пропонують свої послуги з оформлення біометричних паспортів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook прорекламіловал послуги ДП «Документ» , Фахівці якого за додаткову плату допоможуть оформити закордонний паспорт. Ця інформація вже викликала критику . І відповідь міністерства .

що приносити

Для оформлення біометричного паспорта для виїзду за кордон потрібно принести в міграційну службу оригінали і копії паспорта громадянина України, свідоцтва про народження та ідентифікаційного коду. Разом із заявою та пакетом документів необхідно зробити два платежу і пред'явити в міграційну службу дві квитанції.

За телефоном гарячої лінії Державної міграційної служби оператор рекомендує принести в міграційну службу також закордонний паспорт старого зразка, якщо він є. А для тих, хто змінював прізвище - свідоцтво про шлюб.

А для тих, хто змінював прізвище - свідоцтво про шлюб

Разом:

паспорт громадянина України (і дві копії 1, 2, 11 сторінок)

свідоцтво про народження (2 копії);

ідентифікаційний код (і одна копія);

квитанція про оплату адміністративної послуги та бланка паспорта;

квитанція про сплату державного мита або документ, який підтверджує повне чи часткове звільнення від його сплати (ці випадки описані в Законі України «Про державне мито» );

закордонний паспорт старого зразка (якщо є);

свідоцтво про шлюб (для тих, хто змінював прізвище).

Довідки з військкомату або військовий квиток для чоловіків приносити не потрібно.

Громадянин може відмовитися від внесення інформації на безконтактний електронний носій. Тоді йому оформлять звичайний закордонний паспорт.

Скільки платити

Вартість біометричного закордонного паспорта (закордонного паспорта з безконтактним електронним носієм) при стандартній процедурі протягом 20-ти днів - 518 гривень 15 копійок. Вартість звичайного закордонного паспорта (без електронного носія) - 461 гривень 15 копійок.

Ці дві суми складаються з наступних платежів :

Держмито - 170 грн;

Вартість адміністративної послуги - 87, 15 грн;

Ціна бланка - 261 грн - за паспорт з безконтактним електронним носієм або 204 грн - за паспорт, в якому безконтактного електронного носія не буде.

При прискореному оформленні паспорта - за сім днів - доведеться заплатити подвійну суму держмита і адміністративної послуги. Таким чином, вартість біометричного паспорта зросте до 775 гривень 30 копійок (718 грн. 30 копійок за паспорт без електронного носія).

Крім того, як пояснили в управлінні міграційної служби, при внесенні обов'язкових платежів (це робиться на місці) доведеться сплатити подвійну комісію: в одному випадку - 6, 85 грн, в іншому - 7 грн. Тобто до вартості паспорта додавайте ще 13,85 грн.

Закордонний паспорт нового зразка буде діяти протягом 10 років. Дітям до 16-ти років біометричний паспорт видається на чотири роки.

Важливо пам'ятати, що старий закордонний паспорт не потрібно міняти. Він буде діяти стільки, на скільки розрахований.

час

У перший день прийому документів підрозділу міграційної служби взяли близько 1600 заяв на оформлення біометричних паспортів. Найбільше людей звернулися до відділень Києва, повідомляє прес-служба Державної міграційної служби .

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк обіцяє, що процедура подачі документів триватиме не більше 20-ти хвилин.

У харківському управлінні міграційної служби вже записуються в чергу. Не всім пощастить так, як президенту.

В продовження теми читайте матеріал «МедіаПорта» «50 відтінків закордонного паспорта» .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online