Промзону Москви влада пропонує перенести в місто Гагарін

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо з Москви прибрати всі промислові підприємства, то звільниться 20 відсотків території. Питання про виведення промзон зі столиці знаходиться у фінальній стадії вирішення. Уже навіть визначено місце, куди ці підприємства можуть переїхати, - місто Гагарін в Смоленській області. Остаточне рішення буде прийматися на зустрічі мера Москви і губернатора Смоленської області, яка повинна відбутися найближчим часом. Але тоді виникає питання: а чи потрібно в цьому випадку розширювати межі Москви? Якщо з Москви прибрати всі промислові підприємства, то звільниться 20 відсотків території

Фото: AP

Знайти відповідь намагалися учасники круглого столу "Розвиток Москви: альтернативні проекти", організованого агентством "Інтерфакс". Загальний висновок був однозначний - розширювати межі потрібно, інакше місто просто задихнеться. Щоб було більш наочно, професор МГУ Дмитро Кавтарадзе навіть продемонстрував фотографію нічної Москви з космосу. Виглядало досить красиво, але вирок вченого був жорстким: "живого місця немає".

У столиці дуже висока концентрація житлової забудови. В результаті заплановані ще радянським генпланом північну і південну напрямки розвитку транспортної системи давно перекриті. Оскільки, як висловився віце-президент Національної спілки архітекторів Максим Перов, довгі роки головною стратегією міського розвитку для керівництва Москви було вилучення максимальної земельної ренти.

За його ж визначенням, Москва чи не єдиний в світі мільйонник, який відтворює структуру середньовічного міста, - свого роду "урбанізований музей". Можна, звичайно, сприймати це як несподіваний привід для гордості, але радіти тут особливо нічому: радіально-кільцева планування давно вичерпала свої можливості. Так що, скільки грошей не вкладай в будівництво і розширення існуючих доріг, транспортні проблеми будуть тільки збільшуватися.

Читайте також: Столицю наростять одноповерхової Москвою

Правда, у столиці залишився ще невикористаний внутрішній ресурс розвитку - промислові зони, які займають 20 відсотків території міста. Московська влада всерйоз маємо намір позбутися цієї радянської спадщини, тим більше що Москва вже давно не є по-справжньому промисловим містом.

Як повідомив на круглому столі віце-президент Міжнародної академії архітектури Андрій Чернихів, прийнято рішення створити промисловий кластер в місті Гагаріна Смоленської області, куди переїдуть московські підприємства. А остаточно це буде озвучено на майбутній найближчим часом зустрічі мера Москви і губернатора Смоленської області.

Але навіть такого внутрішнього розширення для столиці вже недостатньо, тим більше що цей варіант займе багато часу. На думку Олександра Савченко з Російської академії народного господарства, одна з головних проблем Москви - це Московська область. "Цей регіон займає позицію монополіста по відношенню до Москви по територіальним ресурсів. Така ситуація цілком могла б стати предметом розгляду для ФАС", - вважає Савченко.

Дійсно, Москва буквально затиснута областю, площа якої в 50 разів більше, ніж у столиці, а чисельність населення в два рази менше. Не дивно, що сукупної площі на москвича доводиться в 10 разів менше, Чемна жителя Гонконгу. Не кажучи вже про зелені насадження: якщо в області 2 мільйони гектарів лісів, то в столиці всього 17 тисяч. Загалом, як висловилася голова комісії з екологічної політики Мосміськдуми Віра Степаненко, "прийшла пора відкусити від цього" бублика ".

Чому було обрано саме південно-західний напрямок для розширення меж столиці? Коли ця інформація просочилася в пресу, вона викликала чимало суперечок і закидів на скороспішності.

Але керівник організації "Громадський фонд" Громадянин "Максим Шінгаркін впевнений, що все абсолютно логічно і рішення було прийнято правильно:" На північному сході знаходиться лісова зона Лосиний острів, яку ніхто не наважиться чіпати. На півночі - система водосховищ із запасами питної води. Далі йде Зеленоград, який і так є частиною Москви. На заході аж до Внукова - величезний лісовий масив і заплава Москва-ріки ". Загалом, вільна від масової забудови південно-західна частина Московської області з невеликим числом місцевих жителів виявилася найбільш прийнятним варіантом.

Правда, як з'ясувалося, не все так просто. Межі можливого нового московського району ще не визначені. Просто тому, що немає кадастрового плану на цю територію. Так що вся ця ідея ще не знайшла остаточного документального втілення. Та й взагалі, за відчуттям глави фонду "Петербурзька політика" Михайла Виноградова, федеральні чиновники не сприйняли всерйоз плани щодо переселення владних органів, які широко озвучувалися в пресі. Свій висновок він зробив на підставі розпочатого недавно капітального ремонту в кремлівському палаці: раз покращують свої умови, значить, нікуди переїжджати не збираються.

Читайте також: Розширення Москви пересварилися комуністів

Втім, на думку Андрія Черніхова, "виселення" 50 тисяч московських чиновників з центру міста - це "побутовій та іншій мініатюрна проблема", яка ніяк не виправить ситуацію в столиці. І сама по собі вона не допоможе місцевим жителям витрачати менше часу на те, щоб дістатися від дому до роботи. До того ж є інший аспект - наслідки подібного переселення.

"Коли з міста йде влада, разом з нею йдуть гроші, сила і енергія. Місто зі столичного стає провінційним. І подібний приклад у нас є - переїзд більшовиків з Пітера в Москву. Так що вирішимо одну проблему, виникне інша", - вважає Чернихів .

А Олександр Савченко упевнений, що Москві давно потрібен другий центр. А може бути, і третій. "Щоранку ми спостерігаємо саме справжнє людське цунамі, яке рухається в центр міста на роботу. Нам потрібні розвантажують офіси, а не парковки", - вважає Савченко.

У будь-якому випадку від розширення Москві не піти. Навіть історія до цього зобов'язує. Як було озвучено на круглому столі, кожні 50 років Москва подвоює свої кордони. Перший раз подібне було перед Першою світовою війною, другий раз в 1960-і роки. Так що чергові 50 років вже пройшли. І, на думку Андрія Черніхова, "2011 рік вже увійде в історію Москви як рік, коли було прийнято принципове рішення про розширення міських меж".

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"

Але тоді виникає питання: а чи потрібно в цьому випадку розширювати межі Москви?
Чому було обрано саме південно-західний напрямок для розширення меж столиці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online