Підготовка до продажу? НКМЗ приховує справжні розміри прибутку від акціонерів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Краматорську знаючі люди вважають, що історія, про яку піде мова нижче нагадує ситуацію з місцевим заводом "Енергомашспецсталь", що належав раніше родині нинішнього міністра ЖКГ Анатолія Близнюка. Ще під час перебування останнього губернатором Донеччини, завод був проданий російському "Атоменергомашу", що входить до складу "Росатома". «Віддали перевагу продати якомога швидше, дивлячись на те, що витворяє Саша-стоматолог, а то віддали б все за 100 $. Здається, із запізненням, але це доходить і до Скударя », - сказав наш краматорський експерт ...

Громадський діяч і акціонер Новокраматорського машинобудівного заводу Олександр Тихоненко з Краматорська заявляє про протизаконні махінації керівництва НКМЗ і укритті їм прибутку від акціонерів і податківців. На доказ своїх слів Тихоненко передав «Острову» пакет документів, з якого випливає, що керівництво заводу створило якийсь «спеціальний фонд», на який зарахувало 136,77 млн ​​грн, а також підкреслив, що збирається домагатися правди в прокуратурі.

«У цьому році мені прислали запрошення на чергові збори акціонерів, але перш ніж туди піти, я вирішив відповідним чином підготуватися, написав листа керівництву, щоб вони надали мені належні за законом документи для ознайомлення. Напередодні зборів я цілий день просидів в юридичному відділі. Раніше я працював ревізором на цьому ж заводі, і тому мені багато чого відомо про нього. Я зажадав усі документи, сидів готувався, читав. Робити копії і фотографувати мені не дозволили, але мені було цілком достатньо того, що я побачив »- розповідає акціонер.

Робити копії і фотографувати мені не дозволили, але мені було цілком достатньо того, що я побачив »- розповідає акціонер

Олександр Тихоненко

За словами Тихоненко, він написав зауваження і питання для виступу на зборах, але виступити йому не дали. Фактичний власник заводу, нардеп від Партії регіонів Георгій Скудар, якому належать 76% акцій НКМЗ, весь час перебивав виступаючого, зривали виступ і рядові акціонери, пов'язані з адміністрацією.

Характерно, що в копії протоколу зборів акціонерів, наданого редакції Олександром Тихоненко, його виступи немає зовсім, що фактично означає, що протокол був фальсифікований. Крім того, народний депутат Георгій Скудар в день зборів був зареєстрований на засіданні Верховної Ради.

Процес засідання Олександр Тихоненко записував на диктофон. На записі, яка за його словами, відображає дійсний розвиток подій на зборах акціонерів НКМЗ, чутно, як Тихоненко перебивають, не дають відповідей на питання, називаючи всі озвучені претензії «демагогією». У відповідь на всі питання виступає керівництво заводу заявляло - якщо щось не подобається, продайте нам свою акцію і заспокойтеся.

«Я прямо говорив, що є порушення в звітності, розкритикував роботу адміністрації. Вони наполягали, що у них хороші показники, я сказав, що у них падіння виручки від реалізації і зростання адміністративних доходів, великі обсяги нерозподіленого прибутку, а також якийсь дивний спеціальний фонд, утворений незрозуміло з якою метою, на якому лежать 136,77 млн грн. На мої питання вони не відповіли. Після завершення зборів я підійшов до Георгія Скудару з пропозицією призначити зустріч для розгляду моїх конкретних пропозицій, на що Скудар відповів «Я тут ніхто, просто гість!». (Скудар іменується президентом ПАТ «НКМЗ», хоча в статуті така посада не передбачена.) Панков у відповідь на аналогічну пропозицію сказав: «Мені зараз ніколи, телефонуйте!», - описує збори Тихоненко.

Всі свої зауваження Тихоненко виклав письмово і передав Віктору Панкова в надії на те, що він озвучить їх, але він цього не зробив. На наступний день акціонер написав заяви до наглядової ради і ревізійної комісії, щоб вони роз'яснили, чому допущено зростання адміністративних витрат на 86,9%, на тлі падіння ключових показників діяльності підприємства, чому не розкрита робота наглядової ради, який розмір доходу перших керівників НКМЗ, а також дали відповіді на інші питання.

Для збільшення натисніть на зображення

За словами Тихоненко, відповідь, який він отримав, був простий відпискою. Завод повідомив, що всю необхідну інформацію акціонер вже отримав на зборах (в дійсності, така інформація, згідно з офіційним протоколом, озвучена була), і ніяких додаткових пояснень НКМЗ давати не зобов'язане. Зокрема, ніхто не зміг пояснити, навіщо і яким чином був створений спеціальний фонд в 136,7 млн грн. Чи не була надана інформація про доходи перших осіб підприємства.

Для збільшення натисніть на зображення

Отримавши таку відповідь, Тихоненко склав позовну заяву в господарський суд Донецької області, у якому зажадав визнати рішення загальних зборів акціонерів НКМЗ недійсним у зв'язку з грубим порушенням законодавства України. Було судовий розгляд, але суд проігнорував всі докази акціонера, хоча Тихоненко, за його словами, вручив судді цілу пачку документів, де підтверджувалися порушення.

«Це були фактично кримінальні злочини - приховування прибутку, шахрайство. Цього спеціального фонду на 136,77 млн ​​фактично не існує. Його існування не регулюється жодним нормативним документом. У 1998 році, коли сталася реформа бухгалтерської звітності, такі фонди опинилися поза законом. На НКМЗ маніпулюють звітністю і вкривають істинний розмір прибутку від акціонерів і від податківців »- прокоментував акціонер свій позов.

Після відмови в суді Тихоненко написав заяву в прокуратуру. Розгляд проходить в даний момент, і акціонеру вже вдалося досягти певних зрушень. Так, НКМЗ опублікував на своєму сайті документи, які зобов'язаний був публікувати, але не робив цього, поки не було ініційовано розгляд в суді.

Цікаво, що незалежна аудиторська перевірка НКМЗ житомирської фірмою «Аудит-Бутинець» також ніяких порушень керівництвом не виявила, проігнорувавши існування дивного «спеціального фонду», розміром 136, 77 млн грн. Коли ж Тихоненко запропонував директору цієї фірми зустрітися і поділитися своїми спостереженнями, розмовляти з ним відмовилися.

Коли ж Тихоненко запропонував директору цієї фірми зустрітися і поділитися своїми спостереженнями, розмовляти з ним відмовилися

«ОстроВ» звернувся за коментарями до топ-менеджменту НКМЗ, однак там питання журналістів спочатку ігнорували, а врешті-решт відкрито відмовилися від коментарів.

Голова Наглядової ради НКМЗ Віктор Панков заявив, що знаходиться на відпочинку в Карпатах, нічого не знає про претензії Тихоненко (при тому, що особисто підписував відповіді на його письмові заяви) і порадив звернутися до начальника юридичного відділу Ірині Вараксина. Остання навідріз відмовилася коментувати претензії акціонера.

Олександр Тихоненко налаштований рішуче і обіцяє домагатися правди до останнього. Він упевнений, що перевірки рано чи пізно підтвердять всі знайдені ним порушення та керівництво НКМЗ буде покарано. Його заява в даний момент перевіряє краматорська прокуратура.

На закінчення слід сказати, що по місту давно ходять чутки про те, що завод може найближчим часом змінити власника. Домовленість про продаж заводу нібито вже досягнута між Георгієм Скударем і російською компанією ВАТ «Ашінскій металургійний завод», яка нещодавно уклала з НКМЗ договір на поставку устаткування підприємств металургійної промисловості. Контракт з росіянами дав НКМЗ другий за величиною обсяг замовлення на його продукцію за всю історію існування українського машинобудівного гіганта. Однак саме цей договір може бути інструментом передачі НКМЗ власникам Ашинський заводу. Якщо такі чутки є правдою, то виявлені Олександром Тихоненко бухгалтерські махінації на НКМЗ можуть бути частиною процесу підготовки заводу до передачі російським власникам. Підтверджує таку версію і сам Тихоненко - завод можуть банально банкрутити, згідно кулуарним домовленостям, для більш комфортної передачі покупцям з Аши.

У контракті з Ашинская металургійним заводом передбачено, що потужності НКМЗ будуть завантажені на два роки вперед, але 70% прибутку від угоди українське підприємство отримає тільки після закінчення всіх робіт, тобто тільки через два роки. Така схема може привести до того, що краматорський гігант вкладе у виробництво всі оборотні кошти, не отримає в наступному році ніякого прибутку і збанкрутує.

На думку Тихоненко, така угода схожа на рейдерську схему. Таким чином, за домовленістю менеджменту відбувається непомітна передача заводу від одного власника іншому. Якщо побоювання акціонера підтвердяться, то український завод найближчим часом чекають вельми складні часи. У зв'язку з цим пригадується історія «Луганськтепловозу», який став власністю росіян, провів суттєві скорочення персоналу і знизив виробництво продукції.

Для Краматорська, де НКМЗ є бюджетоутворюючим підприємством, наслідки подібної зміни власника машинобудівного гіганта можуть бути дуже сумними.

Станіслав Кметь, «ОстроВ»


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online