Розрахунок страхових внесків в 2019 році - зразок і приклад заповнення нової форми, скачати бланк, здача за 1 квартал, нульовий звіт, оформлення в 1С

  1. Що змінилося в новому році
  2. склад документа
  3. Зразок заповнення розрахунку страхових внесків в 2019 році
  4. Титульний аркуш
  5. Зведені дані
  6. глави СФГ
  7. персоніфіковані відомості
  8. Формування документа в 1С
  9. Порядок, способи і терміни здачі
  10. нульовий звіт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зовсім недавно у страхувальників (ІП і ТОВ) з'явилася нова обов'язок - складати і здавати єдиний розрахунок по страхових внесках. Причому заповнення документа має бути здійснене не в довільній формі, а затвердженою федеральної податкової службою від 10 жовтня 16 року. Офіційною абревіатурою даний розрахунок ще не обзавівся, але в колі бухгалтерів його коротко називають як «РСВ».

Розглянутий документ повинен передаватися в ИФНС чотири рази на рік: У кінці кожної чверті. Але є виняток для власників селянсько-фермерських господарств: вони здають РСВ лише одного разу, за підсумками минулого року.

Дата здачі єдиного розрахунку - не пізніше останнього дня місяця, наступного за звітним періодом. Якщо цей день припадає на вихідний, термін подання документів в ФНС збільшується до першого офіційного робочого дня після вказаної дати.

Тобто в 2019 році звіт за першу чверть повинен бути зданий до 2 травня поточного року, за півріччя - до 31 липня, за 9 місяців - до 31 жовтня, за повний рік - до 31 січня 18 років.

Що змінилося в новому році

З настанням нового 17 року роботодавців (ІП і ТОВ) чекала деяка несподіванка: тепер вони зобов'язані здавати звітність по страхових внесках не в звичні пенсійний фонд і фонд соціального страхування, а до інспекції федеральної податкової служби. Зважаючи на це змінилася і форма звітності: на початку жовтня минулого року податківці видали наказ з відображенням належного вигляду документа.

Потрібно також відзначити, що необхідність здавати такі розрахунки, як РСВ-1 і 2 , РВ-3, і 4-ФСС , вже немає. Всі вони змінилися одним документом - єдиним розрахунком страхових внесків .

Завантажити бланк розрахунку за страховими внесками в 2019 році

Мета таких змін згідно з поясненням податкової служби це:

  • зменшення адміністративного навантаження на підприємців завдяки скороченню кількості контролюючих служб;
  • спрощення ведення звітності;
  • підвищення рівня якості перевірок.

Тобто позитивних сторін в нововведення досить багато. Єдиний мінус у всьому цьому криється, скоріше, тільки для бухгалтерів підприємств - потрібно звикнути складати нові розрахунки.

склад документа

Як уже зазначалося, ФНС розробив зразкову форму нового РСВ.

Згідно з ним розглянутий звіт повинен містити такі розділи:

  1. Титульний аркуш.
  2. Зведені дані про обов'язки страхувальника.
  3. Обчислення розміру пенсійних внесків.
  4. Обчислення розміру медичних внесків.
  5. Обчислення розміру соціальних внесків.
  6. Індивідуальні дані про кожного співробітника.

Інші частини документа слід включити в звіт тільки при наявності відповідних даних.

Зразок заповнення розрахунку страхових внесків в 2019 році

Перед тим як показати, як відбувається заповнення єдиного розрахунку страхових внесків, слід перерахувати деякі нюанси цієї справи.

Отже:

  • будь-які значення сум внесків повинні завжди прописуватися в рублях і копійках;
  • поля в документі не можна залишати порожніми (якщо немає даних для їх заповнення, потрібно проставляти прочерк);
  • всі слова в полях розрахунку потрібно прописувати з великої літери.

Більш детально з особливостями складання та заповнення РСВ можна ознайомитися в наказі під номером ММВ-7-11 / 551, скачати який можна на офіційному сайті податкової служби.

Щоб бухгалтерам було легше звикнути до складання нового виду документа, має бути поданий деякий приклад для певної організації. Отже, ТОВ «Ракета» веде діяльність на спрощенці і використовує основний тариф страхових відрахувань. У цій компанії в першу чверть 17 року нараховано страхові внески з виплат 1 працівнику, який також є і засновником підприємства.

Оподатковуваний внесками щомісячний дохід цього співробітника - Воробйова А. І. склав 25 тисяч рублів.

Тоді легко можна обчислити розміри страхових відрахувань за один місяць:

Пенсійні

25 тисяч рублів * 22% = 5500 рублів. Медичні 25,000 * 5,1% = 1275 рублів. Соціальні 25,000 * 2,9% = 725 рублів.

Загальний розмір виплат співробітникам в ТОВ «Ракета» за першу чверть 17 року: 75 тисяч рублів.

Тоді загальна сума внесків за три перших місяці року дорівнюватиме:

Пенсійні

16500 рублів. Медичні 3825 рублів. Соціальні 2175 рублів.

Ось так просто і легко здійснюється розрахунок за внесками по кожному співробітнику-застрахованій особі.

Це був зразок проведення розрахунків різних страхових внесків, тепер має бути поданий інструкцію щодо заповнення документа повністю.

Найкраще це робити в такій послідовності:

  1. В першу чергу зручніше заповнити розділ з особистими даними застрахованих осіб. Тут повинні бути приведені дані за останні 3 місяці про всіх співробітників компанії.
  2. Далі потрібно перейти до розділу з розрахунками пенсійних внесків. Для цього потрібно скласти всі дані за цим показником з розділу 3 - персоніфіковані відомості .
  3. Після таким же чином розраховується загальна сума за медичними внесках.
  4. Останній розрахунок в документі - підсумовування даних за соціальними внесками. Варто підкреслити, що при наявності витрат по соціальному страхуванню ( лікарняні , посібники ), Їх слід вказати в додатку 3 першої частини звіту, тобто і поле «070» додатка 2 першої частини документа виявиться заповненою.
  5. Після здійснення всіх необхідних розрахунків переходять до заповнення зведеного розділу, де відбивається розмір страхових внесків для перекладу в бюджет.
  6. Заключний етап: нумерація всіх використаних сторінок звіту і вказівку їх кількості в спеціальному полі на титульному аркуші. Також не можна забути проставити керівнику свою розпис і дату під кожним розділом.

Заповнення РСВ - справа нескладна, головне чітко слідувати наведеної інструкції і проблем зі складанням документа точно не повинно виникнути.

Зразок заповнення бланка єдиного розрахунку за страховими внесками:

Зразок заповнення бланка єдиного розрахунку за страховими внесками:

Основні тарифи страхових внесків в 2019 році залишаться колишніми. При цьому для розрахунку внесків на ОПС і на слухаючи знову будуть встановлені граничні величини бази.

Термін сплати страхових внесків за грудень 2019 року можна дізнатися тут .

Титульний аркуш

Далі слід розглянути, як відбувається заповнення тих чи інших частин документа більш детально. Отже, перша сторінка документа - це титульний лист. На ньому вносяться дані про страхувальника та співробітника податкової інспекції.

Представнику компанії (бухгалтеру організації або індивідуальному підприємцю) слід заповнити наступні поля:

  1. ІПН і КПП . Значення ІПН береться з свідоцтва про реєстрацію в податковій службі юридичної або фізичної особи, індивідуального підприємця. Варто відзначити, що номер ІПН організацій має лише десятизначную комбінацію, тому в останніх двох осередках слід проставити прочерк. Поле «КПП» заповнюється лише представниками організацій, так як тільки у них є його номер. Інші особи проставляють тут прочерки.
  2. Номер коригування. Якщо документ складається і здається за певний період вперше, то проставляється «0 - -». При наявності поправок в звіті вказується номер коригування . Наприклад, якщо документ виправлявся двічі, в аналізованих поле слід внести «002».
  3. Розрахунковий період - вказується код, який характеризує необхідний період. Значення береться з наступної таблиці:
    Звітний період Кодування Для функціонуючих підприємств При ліквідації чи реорганізації підприємства Перша чверть 21 51 Друга чверть 31 52 Третя чверть 33 53 Четверта чверть 34 90
  4. Код податкової інспекції - дані можна запросити безпосередньо у самого співробітника ИФНС, де здається звіт, або знайти необхідну інформацію на офіційному порталі податківців.
  5. Код місця надання. Вказується значення згідно наведеної нижче таблиці:
    Кодування Позначення 112 За місцем проживання фізособи, яка не зареєстрована як ІП 120 За місцем проживання ІП 121 За місцем проживання адвоката, який є засновником адвокатського кабінету 122 За місцем проживання страхувальника, практикуючого приватну практику 124 За місцем проживання члена / глави СФГ 214 За місцем розташування організації 217 за місцем реєстрації правонаступника організації 222 за місцем реєстрації організації за місцем розташування відокремленого підрозділу 335 за місцем розташування відокремленого підрозділу иност Ганною компанії на території РФ 350 За місцем реєстрації міжнародної організації в Росії
  6. Найменування організації / ІП, слід вказувати в повній відповідності з офіційними документами. Між словами одна осередок залишається порожньою.
  7. Форма реорганізації / ліквідації. Відповідне значення вибирається з наведеної нижче таблиці:
    Кодування Характеристика 1 Перетворення 2 Злиття 3 Поділ 5 Приєднання 6 Одночасне поділ і приєднання 0 Ліквідація
  8. коди КВЕД . При заповненні звіту за 2019 рік слід використовувати вже нову систему кодування згідно з класифікатором ОЕВЕД2.
  9. Достовірність і повнота даних. Тут вказуються ПІБ страхувальника, дата здачі документа і проставляється підпис. Якщо здачею документа займається представник страхувальника, то додатково буде потрібно додати до звіту копію довіреності.

Інші дані на титульному аркуші повинні бути заповнені працівником податкового органу.

Зведені дані

Саме так називається перша частина РСВ, де слід внести дані за розмірами страхових внесків до сплати.

Він складається з декількох рядків, починаючи з 010 і закінчуючи 123, в кожен з яких мається на увазі внесення тих чи інших показників:

Осередок 010

Заноситься код за ОКТМО . Осередки 020, 040, 060, 080, 100 Убивають відповідні КБК . Осередки 030, 050, 070, 110 і 120 Вносяться суми страхових внесків за певними показниками за цілий звітний період. Решта рядків Заносяться дані по страхових внесках по кожному місяцю звітного періоду.

Всього розділ складається з двох аркушів.

глави СФГ

Друга частина документа призначена для заповнення лише главами селянсько-фермерських господарств. У ній вказуються розміри страхових внесків до переведення в бюджет. Розділ має всього 5 рядків: від 010 до 050.

Цей розділ, крім того, містить і додаток, в якому зазначаються такі дані (відомості заповнюються для кожного члена СФГ окремо):

  • прізвище, ім'я, по батькові застрахованої особи;
  • номер його ІПН і СНІЛС ;
  • дата народження;
  • при вступі застрахованої особи в члени СФГ лише протягом звітного періоду проставляється його дата;
  • при виході громадянина зі складу СФГ в звітний період прописується його дата;
  • розмір страхових внесків до сплати в бюджет за кожного учасника СФГ по закінченню звітного періоду.

Кількість сторінок розділу залежить від чисельності членів СФГ: чим їх більше виявиться, тим об'ємніше буде ця частина документа.

Бланк розрахунку за страховими внесками

персоніфіковані відомості

До цієї частина заносяться дані по кожному співробітнику, який отримав дохід, оподатковуваний страховими внесками. Розділ складається з декількох підрозділів, в одному з них вказується, хто отримував дохід, в іншому - суми виплат і страхових внесків.

Заповнення третьої частини починається з введення даних в такі поля:

  • номер коригування;
  • кодування розрахункового періоду;
  • рік звітного періоду;
  • порядковий номер відомостей;
  • дата подання документа.

Далі приступають до введення даних в підрозділ 3.1.

Тут слід заповнити такі рядки (окремо по кожному одержувачу доходу від страхувальника):

  • номер ІПН та СНІЛС співробітника;
  • його ПІБ;
  • дата народження;
  • код країни, громадянином якої він є;
  • код статевої приналежності (чоловічий - 1, жіночий - 2);
  • код типу документа, що засвідчує особу;
  • дані з цього документа, наприклад, серія і номер паспорта громадянина РФ;
  • належність до системи обов'язкового страхування: 1 - є застрахованою особою, 2 - не є таким.

Після потрібно ввести дані до підрозділу 3.2, а саме вказати:

  • Порядковий номер місяця. Якщо звіт здається за першу чверть 2019 року, то відповідно прописується 01, 02 і 03.
  • Кодування категорії застрахованої особи. Для найманих працівників це НР.
  • Розмір доходів за кожний місяць звітного періоду.
  • Базова сума для розрахунку (не повинна перевищувати в нинішньому році показника у 876 тисяч рублів).
  • Розмір виплат по цивільно-правовими договорами .
  • Розмір страхових відрахувань.
  • Загальний розмір виплат працівникові (не повинно перевищувати значення у 876 тисяч рублів).

Підрозділ 3.2, крім того, має підрозділ 3.2.2., Де вказуються розміри внесків за додатковими тарифами.

Формування документа в 1С

Користувачі «1С: Зарплата і управління персоналом 8» (редакція 3) швидше за все вже встигли помітити деяку зміну в складанні звіту по страхових внесках. Тепер при бажанні відкрити для заповнення форму РСВ-1, висвічується напис про втрату її сили відповідно до російського законодавства. З 2019 року становитиме такий розрахунок потрібно в розділі «податкова звітність» - «розрахунок по страхових внесках».

Заповнення звітного документа в 1С проводиться в автоматичному режимі. Для цього досить своєчасно і коректно вводити дані про розміри заробітних плат і вироблених перерахування.

Завантажити зразок форми РСВ-1 в ПФР

Для того щоб отримати максимально вірний документ, перед формуванням звіту слід перевірити і при необхідності оновити програму 1С до останньої версії. Це дозволить уникнути деяких неточностей в розрахунках.

Після підготовки звіту його можна відправити в електронному вигляді до податкової інспекції.

Порядок, способи і терміни здачі

Організації та індивідуальні підприємці, які є роботодавцями, повинні передавати РСВ податківцям 4 рази за рік: по закінченню кожної чверті. Термін надання документа: не пізніше останнього дня наступного за звітним періодом місяця. Якщо цей день припадає на офіційні вихідні та свята, то дата зміщується до наступного робочого дня.

Передавати документ в податкову службу є двома способами: на паперовому носії або в електронному вигляді. Тільки потрібно врахувати, що якщо кількість співробітників компанії більше 25 чоловік, то допустимо здавати лише РСВ в електронному вигляді.

Важливо підкреслити, що звіт не буде вважатися прийнятим, якщо пенсійні відрахування по кожному працівнику в сумі не будуть збігатися з підсумковим розміром внесків до пенсійного фонду. Але при виникненні таких ситуацій податкова інспекція обов'язково проінформує про це.

Після видачі повідомлення у страхувальника є 5 днів для внесення поправок і повторного відправлення звіту. Якщо цього не буде зроблено в зазначений термін, то компанії не уникнути оплати штрафу.

Місце надання документа: за постійним місцем проживання ІП або розташуванню юридичної особи.

нульовий звіт

Здача єдиного розрахунку за страховими внесками - це затверджена законодавством обов'язок кожного страхувальника, який здійснює виплату доходу фізичним особам. Таким чином, якщо навіть в звітному періоді компанія не вела діяльність і, відповідно, заробітна плата співробітникам не виплачувалася, РСВ все одно слід передати в податкову службу.

В цьому випадку слід говорити про «нульовий звітності», яка містить:

  • всі обов'язкові до заповнення листи;
  • відомості про страхувальника і необхідні коди;
  • цифру «о» в полях, де мають бути вказані відомості про розміри внесків.

якщо нульовий звіт не буде поданий податкову службу, то на страхувальника буде покладено штраф в розмірі 1 тисячі рублів.

РСВ - на перший погляд може здатися досить об'ємним звітом. Але якщо складати його по порядку і вірно вписувати всі необхідні дані, його можна буде заповнити і здати в дуже короткі терміни.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online