Платити чи ні внески на капремонт багатоквартирного будинку? 2019 рік

  1. Розміри внесків і порядок оплати
  2. Хто є платником внесків на капітальний ремонт?
  3. Хто може не оплачувати?
  4. Якщо не платити за капремонт?
  5. Як заощадити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Незадовільний стан фонду багатоквартирного житла поряд з негативною економічною ситуацією в країні змушує органи державної влади повною мірою покладати на населення грошові зобов'язання по утриманню житлового фонду.

Для власників квартир в даній ситуації важливо вибрати найбільш вигідну економічну позицію, що дозволяє утримувати житлову власність з мінімальними для власника витратами, не виходячи за рамки закону. Давайте розберемося, чи зобов'язані ми платити чи ні за капітальний ремонт багатоквартирних будинків, що вимагає окремої графи в квитанції.

Розміри внесків і порядок оплати

Скільки платити за капітальний ремонт багатоквартирного будинку?

Мінімальні ставки щомісячних внесків на капремонт регламентуються локальними актами кожного суб'єкта.

У конкретному регіоні встановлюються тарифи на капітальний ремонт можуть диференціюватися на підставі наступних критеріїв:

  • Муніципальна територія, де побудований будинок;
  • Поверховість будівлі;
  • Забезпеченість ліфтовим обладнанням;
  • Обсяг фінансування, необхідного для ремонту загальнобудинкового майна;
  • Обсяг запланованих робіт;
  • Термін фактичної експлуатації будинку.

Розрахунок нижнього порога внесків базується на принципах:

  1. Оцінки необхідного переліку ремонтних робіт;
  2. Доступності платежу для всіх категорій платників, які проживають на певній території;
  3. Достатності зібраних коштів на реалізацію переліку запланованих робіт.

Законодавством передбачено, що сукупність витрат сім'ї на комунальні платежі і внески на капремонт не повинна бути більше 10 відсотків бюджету.

Органам влади суб'єкта рекомендовано актуалізувати величину мінімального внеску не рідше 1 разу на рік в межах терміну дії регіональної програми, грунтуючись на динаміці:

  • Рівня доходів місцевого населення;
  • Розцінок на ремонтні роботи.

Власники житла на загальних зборах має право підвищити розмір платежу, встановленого регіоном з метою виконання додаткових заходів з капітального ремонту.

Перший платіж власником нерухомого майна вноситься через 8 місяців після офіційної публікації переліку будинків в складі регіональної програми.

Формування розміру платежу конкретного власника здійснюється, з урахуванням кількості квадратних метрів належної йому площі.

Щоб дізнатися розмір місячного платежу слід загальну площу, що обчислюється в квадратних метрах, помножити на ставку, встановлену нормативно-правовим актом суб'єкта.

Розмір загальної площі нерухомості вказується в свідоцтві про держреєстрацію права на цей об'єкт. Таким чином, власник квартири площею 40 м2 в регіоні, де встановлена ​​ставка, рівна 10 рублям, раз на місяць повинен вносити до фонду капремонту 400 рублів.

Читайте статтю, як дізнатися, коли буде капітальний ремонт у вашому будинку тут .

На території Росії мінімальні тарифи варіюються від 1 до 15 рублів за одиницю площі. Усереднений розмір становить близько 6 рублів. Багато в чому розмір тарифів залежить від можливостей бюджетів конкретних регіонів країни.

Оскільки ЖК РФ пропонує власникам два варіанти накопичення внесків - на рахунку Регіонального оператора і рахунку конкретного будинку, виникають деякі особливості щодо порядку сплати внесків.

Якщо фінанси акумулюються на регіональному рахунку, то власники сплачують внески на підставі квитанцій, виставлених Регіональним оператором.

У разі накопичення коштів власним рахунку власники нерухомості самі визначають спосіб забезпечення платників розрахунково-платіжними документами.

до змісту ↑

Хто є платником внесків на капітальний ремонт?

Обов'язок фінансувати капремонт загальнобудинкового майна закріплена для всіх громадян, що мають у власності квартири та інші приміщення в МКД (багатоквартирний будинок).

При укладанні угод купівлі-продажу, дарування нерухомості, а також у зв'язку з отриманням прав власності при спадкуванні та інших випадках, що передбачають зміну власника, до чергового власнику переходить не тільки тягар виплат поточних внесків на капремонт, а й наявна заборгованість по несплаченим внескам попереднього власника .

до змісту ↑

Хто може не оплачувати?

Громадяни, які не мають прав власності на приміщення, де вони проживають, не є платниками внесків. До них відносяться:

  • Громадяни, які проживають в житлових приміщеннях на підставі договору соціального найму (в цьому випадку платником є ​​відповідне муніципальне утворення);
  • Наймачі і орендарі приміщень МКД;
  • Інші громадяни, які використовують приміщення без права власності (особи, які проживають разом з власником).

Громадяни, які проживають в житлових приміщеннях на підставі договору соціального найму (в цьому випадку платником є ​​відповідне муніципальне утворення);   Наймачі і орендарі приміщень МКД;   Інші громадяни, які використовують приміщення без права власності (особи, які проживають разом з власником)

Звільняються від сплати внесків власники приміщень в будинках, не внесених до регіональної програми капремонту.

Така ситуація може виникнути якщо:

  1. Будинок визнано аварійним;
  2. У будинку розташовано менше 3 кварт ир;
  3. Земля під будинком підлягає вилученню державою;
  4. Будинок новий, з моменту введення будинку в експлуатацію пройшло не більше 5 років (регіонами цей період може бути скорочений або не застосовуватись).

Уточнити чи включений будинок в програму капітального ремонту можна на сайті www.reformagkh.ru , А також на інтернет-ресурсах оператора фонду капремонту, місцевих органів влади.

Слід пам'ятати, що платниками внесків можуть бути не тільки власники квартир, а й особи, які мають у власності нежитлові приміщення, розташовані в МКД (магазини, підземні паркінги, офіси та інші).

до змісту ↑

Якщо не платити за капремонт?

При несплаті внесків на капремонт наступають наслідки аналогічні невнесення плати за житлове приміщення і комунальні послуги.

За несплату внесків нараховується пеня, розмір яких становить 1/300 ставки рефінансування ЦБ РФ від суми боргу за кожен день прострочення.

Якщо досудове врегулювання не робить дію на боржника, то несплачені внески можуть стягуватися в порядку цивільного судочинства.

У разі винесення судового рішення на користь стягувача на боржника покладається обов'язок щодо сплати судових витрат.

Коли боржник добровільно не виконує рішення суду, борг по платежах стягується примусово у рамках виконавчого провадження зі сплатою боржником виконавчого збору на користь держави.

Федеральним законом «Про виконавче провадження» передбачено також наступні заходи до боржника:

  • Обмеження на виїзд з країни громадянам, які мають заборгованість понад 10 тисяч рублів;
  • Заборона на укладення угод з об'єктом нерухомості;
  • Вилучення майна.

При наявності заборгованості зі сплати внесків, громадянин також може позбутися можливості отримувати субсидії і компенсації на витрати з оплати житлово-комунальних послуг.

Необхідною умовою надання цих заходів державної соціальної підтримки є відсутність боргів по комунальних платежах і інших виплат на утримання житла.

Капремонт, платити чи ні? Не платіть за капітальний ремонт - не зможете продати квартиру і виїхати за кордон. Пропонуємо подивитися відеоролик.

до змісту ↑

Як заощадити?

Крім сплати внесків, формувати фонд капітального ремонту власники можуть за допомогою інших джерел.

Житловий кодекс дозволяє направляти в даний фонд доходи, отримані за рахунок дозволеної законом діяльності товариств власників житла, житлових кооперативів та керуючих компаній.

Ці кошти можуть використовуватися як на сплату поточних внесків, так і на фінансування додаткових робіт за бажанням власників.

Якщо ви хочете дізнатися, як зробити перерахунок комунальних послуг за час відсутності, радимо вам прочитати статтю .

Для цих цілей на підставі рішення загальних зборів власників використовуються кошти, отримані від таких видів діяльності ТСЖ і КК:

  1. Надання в оренду нежитлових приміщень, що перебувають у спільній власності мешканців будинку;
  2. Надання площ (фасад, дах будинку) для розміщення на них рекламних конструкцій.

Власники приміщень у будинках, що мають вигідне місце розташування, таким чином можуть покрити за допомогою отриманих доходів всі зобов'язання по виплаті внесків.

Платежі на капремонт входять до складу стандарту вартості ЖКП, використовуваного для нарахування субсидій. Отже, за рахунок перерахувань до фонду капремонту збільшується грошовий розмір регіональних заходів соціальної підтримки власників з низькими доходами.

Крім того, можливість отримати субсидію може з'явитися у платників, які раніше не користувалися державною підтримкою, якщо обсяг їх витрат з утримання житла, перевищив встановлений в регіоні максимально допустимий відсоток в спільному доході сім'ї за рахунок витрат на капітальний ремонт.

Регіони мають право надати пільги по внесках соціально незахищеним категоріям населення (пенсіонерам, особам з обмеженими можливостями, багатодітним сім'ям, ветеранам і іншим громадянам).


Поділитися з друзями:

Хто може не оплачувати?
Якщо не платити за капремонт?
Як заощадити?
Капремонт, платити чи ні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online