ПДФО з матеріальної вигоди за позикою в 2017 році: КБК, терміни сплати

  1. Чим відрізняється позику від кредиту
  2. Як розраховується ПДФО
  3. Коли не виникає матеріальна вигода для позичальника
  4. Як розрахувати матеріальну вигоду: формули і приклади
  5. Коли утримуються податки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Прямо з нового 2017 року відбулися деякі зміни в процедурах нарахування та утримання ПДФО з матеріальної вигоди за наданим роботодавцем безпроцентному займу або кредиту з чисто символічними відсотками Прямо з нового 2017 року відбулися деякі зміни в процедурах нарахування та утримання ПДФО з матеріальної вигоди за наданим роботодавцем безпроцентному займу або кредиту з чисто символічними відсотками.

Що саме змінилося? По-перше, сама ставка рефінансування Банку Росії, яка є базовим показником для розрахунку суми зекономлених коштів. По-друге, терміни і періодичність утримання ПДФО. Але для того, щоб якомога докладніше розібратися в цьому питанні, потрібно дуже уважно вивчити нові вимоги законодавства. Цим ми і маємо намір зайнятися нижче.

Отже, є певна ставка рефінансування, на підставі якої повинні розраховуватися відсотки за користування банківським кредитом, або позиковими коштами, що надаються роботодавцем, або який-небудь кредитною організацією. Сенс в тому, що якщо ви позичаєте гроші під менший відсоток, то однозначно отримуєте вигоду. Саме з неї і утримується ПДФО. Але насправді все зовсім не так просто, як ми тут зобразили. У даній статті міститься більш докладна інформація, а також наведені приклади, які допоможуть вам точно розрахувати суму податкових відрахувань.

Читайте також: Оподаткування при даруванні нерухомості не родичу

Чим відрізняється позику від кредиту

Щоб забезпечити ваше максимальне занурення в тему, спершу з'ясуємо поняття позики і кредиту, завдяки чому ви зможете краще орієнтуватися в фінансових питаннях:

  • кредит може видаватися виключно банками або іншими фінансовими установами. Крім того, передаватися або повертатися за виданим вам кредиту доведеться тільки гроші і ніщо інше;
  • за позиками ви можете отримати не тільки гроші, але і будь-яке майно. Відповідно, повертати доведеться або ту суму, яку вам надав позикодавець, або рівну кількість речей, які повністю відповідають отриманим за якістю і роду.

Ще одна важлива відмінність полягає в тому, що за позикою відсотки можуть нараховуватися виключно за бажанням юридичної або фізичної особи, що надає кошти (або майно) в борг. Кредит же має на увазі обов'язкове нарахування відсотків. Отримання економії на них для позичальника в останньому випадку практично повністю виключається. Також кредити повинні обов'язково оформлятися в письмовому вигляді (документом, в якому прописуються всі обов'язки банку і одержувача грошових коштів, найчастіше є кредитний договір).

Як розраховується ПДФО

Отримання матеріальної вигоди по позиці, який надає своєму співробітникові роботодавець, в обов'язковому порядку оподатковується ПДФО. Причому законодавство точно визначає, в яких випадках виникає економія на відсотках:

  • кошти за позикою видані в доларах або євро, причому ставка становить не більше 9 відсотків;
  • гроші видаються працівникові або індивідуальним підприємцем, або компанією, в якій він займає якусь посаду, під відсоток, що не перевищує дві третини від ставки рефінансування Банку Росії;
  • видається позика без відсотків.

Якщо раніше існувало два окремих поняття - ключова ставка і ставка рефінансування, то сьогодні для розрахунку матеріальної вигоди береться єдине значення в 11 відсотків.

Коли не виникає матеріальна вигода для позичальника

Всі перераховані вище ситуації тягнуть за собою необхідність в обчисленні ПДФО з отриманого позичальником економії. Однак законодавство передбачає наявність кількох винятків, які також необхідно знати. Наприклад, податок не нараховується в перерахованих нижче ситуаціях:

  • угода здійснюється між фізичними особами. З даного правила також є винятки - безвідсоткову позику між ІП передбачає отримання матеріальної вигоди і, відповідно, нарахування ПДФО;
  • відсотки, нараховані на суму позики, є штрафом за недотримання встановлених раніше термінів погашення заборгованості;
  • позикові кошти видаються з державного бюджету. В даному випадку ніякої матеріальної вигоди не виникає, незалежно від розміру процентної ставки.

Крім того, слід уважно розглянути і ті ситуації, коли податок не нараховується, незважаючи на отримання матеріальної вигоди:

  • кошти видаються банківськими установами з метою рефінансування або погашення раніше оформленого кредиту;
  • ви берете гроші в борг для покупки квартири або будинку або на будівництво власного житла. Крім того, не обкладаються податком кошти, отримані для покупки земельної ділянки. У цій ситуації для підтвердження факту неотримання матеріальної вигоди потрібно оформити договір у письмовій формі і вказати в ньому мета позики, а також представити повідомлення на відповідний податкове вирахування з ФНС.

Як розрахувати матеріальну вигоду: формули і приклади

Як ми вже з'ясували раніше, база для оподаткування розраховується як перевищення відсотків по кредиту. При цьому береться до уваги лише дві третини ключової ставки (або ставки рефінансування). Для податкових нерезидентів ставка становить 30 відсотків, для податкових резидентів - 36 відсотків. Щоб визначити цю саму базу, використовуємо просту формулу:

  • A × (S1-S2) × d = P, де A - сума отриманого вами позики, S1 - 2/3 ключової ставки, S2 - процентна ставка, встановлена ​​позикодавцем за договором, d - кількість днів, на яке видано гроші, P - шукана сума матеріальної вигоди.

Після цього досить помножити отриманий результат на 30 або 36, щоб отримати суму ПДФО.

Розрахунок матеріальної вигоди для валютних позик обчислюється трохи по-іншому. Для них S1 буде складати суму відсотків виходячи з визначених законодавством 9 відсотків річних. Потім отримана оподатковуваний база збільшується або на 35 (для резидентів), або на 30 (для нерезидентів).

Для максимально точного розрахунку найкраще використовувати онлайн-калькулятор, який за пару секунд видасть точну суму.

Коли утримуються податки

Утримання ПДФО з матеріальної вигоди здійснюється відразу ж після її отримання. Конкретно - з наступної ж заробітної плати. Причому сума податків не повинна перевищувати половину щомісячного доходу, тому іноді доцільно розділяти її на 2 і більше місяців.

Якщо протягом усього 2017 року ПДФО нараховуватися і утримуватися не буде, платник зобов'язаний відобразити матеріальну вигоду в декларації і заплатити податки самостійно у встановлені законом терміни.

Читайте також: Ліміт каси для малих підприємств

На завершення наведемо ще один важливий нюанс. Економія на відсотках за позикою вважається доходом фізичної особи, з урахуванням якого і утримується податок. У той же час на заощаджені платником суму ні в якому разі не можуть нараховуватися згадані нижче страхові внески:

  • на соціальне страхування від професійних захворювань, а також нещасних випадків на виробництві;
  • внески до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.

Як бачите, розрахувати податок з отриманої на відсотках економії, не так складно, як здається на перший погляд. Навіть з урахуванням змін, які були прийняті в 2017 році і вплинули лише на збільшення ключової ставки ЦБ і терміни утримання ПДФО.

Що саме змінилося?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online