ЕНВД - і знову страхові внески ...

  1. ІП на ЕНВД без найманих працівників
  2. ІП на ЕНВД з найманими працівниками

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вийшло нове Лист Мінфіну РФ від 03

Вийшло нове Лист Мінфіну РФ від 03.04.2013 N 03-11-11 / 136 от з таким довгим назвою: "ЕНВД: з питання застосування системи ІП і не виробляють виплат фізичним особам і зменшення суму за 1 квартал 2013 на суму сплачених за себе страхових внесків у фіксованому розмірі, якщо сплата страхових внесків проведена їм після закінчення 1 кварталу і до подачі податкової декларації "

Цей лист стало відповіддю на безліч питань індивідуальних підприємців, які за інерцією оплатили страхові внески за 1 квартал вже в квітні 2013 року.

Згідно зі змінами, внесеними Податковий кодекс, з 2013 року до зменшення податку приймаються страхові внески, сплачені підприємцями за себе і за працівників в даному податковому періоді (кварталі - так як для ЕНВД податковим періодом є саме квартал), а не за даний податковий період.

Це абсолютно чітко прописано в п. 2 Статті 346.32. НК РФ. Саме на підставі цієї норми я відповідала на Ваші численні запитання в коментарях до статті Як правильно зменшити єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД)?

Але багато підприємців пропустили дане нововведення і в першому кварталі страхові внеску не сплатили. І під натиском незадоволених підприємців Мінфін вирішив підправити норми Податкового кодексу ...

Тепер по-суті ...

ІП на ЕНВД без найманих працівників

1. Мінфін підтвердив право індивідуальних підприємців, які працюють без найманих працівників приймати до заліку в зменшення ЕНВД 100% сплачених страхових внесків. Тут нічого нового. Строго за нормами НК РФ.

2. Посилаючись на Статтю 16 ФЗ від 24.07.2009 N 212-ФЗ "Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування", Мінфін підтвердив, що індивідуальні підприємці мають право сплачувати страхові внески за себе або один раз на рік, або частинами протягом усього року.

Всі внески повинні бути сплачені до 31 грудня 2013 року. Нова назва цих внесків - "фіксовані платежі" замість старої назви "вартість страхового року". Однак квартальні, щомісячні або інші часткові оплати страхових внесків за сумою ніхто не фіксував. Зафіксована тільки річна сума страхових внесків. Мінфін підкреслив, що:

розподіл за податковими періодами (поквартально) суми одноразово сплаченого фіксованого платежу не передбачено

3. А ось далі йде два твердження, які явно суперечать один одному:

З огляду на викладене, в залежності від обраного порядку сплати фіксованих платежів індивідуальні підприємці можуть зменшити суму єдиного податку на поставлений дохід за той податковий період (квартал), в якому були фактично сплачені фіксовані платежі, але до подачі податкової декларації за єдиним податком на поставлений дохід.

Так, сума одноразово сплаченого фіксованого платежу зменшує суму єдиного податку на поставлений дохід тільки за той податковий період (квартал), в якому фіксований платіж був сплачений.
У разі сплати фіксованого платежу частинами поквартально єдиний податок на поставлений дохід зменшується за кожен квартал на сплачену в цьому кварталі частина фіксованого платежу.

Друга частина даної цитати строго відповідає нормам НК РФ. Але що означає фраза "в якому були фактично сплачені фіксовані платежі, але до подачі податкової декларації за єдиним податком на поставлений дохід", і для мене залишається загадкою ...

Якщо Мінфін хотів сказати цією фразою, що ІП, які сплатили страховий внесок після закінчення податкового періоду, але до крайнього терміну подачі декларації (20 число місяця, наступного за податковим періодом), можуть зарахувати страхові внески, то таке твердження явно суперечить і нормам НК РФ, і другій частині наведеної цитати.

Моя думка: Індивідуальні підприємці повинні приймати в зменшення ЕНВД тільки суму реально сплачених в даному кварталі страхових внесків. Тобто в якому кварталі оплатив, в тому кварталі і відбив у декларації. Скільки в даному кварталі сплатив, стільки в зменшення податку і прийняв. Сплатив в квітні за 1 квартал 8 тисяч рублів і в травні - за 2 квартал 8 тисяч рублів - прийняв до зменшення податку 16 тисяч рублів у другому кварталі.

4. Мінфін ще раз підкреслив, що якщо суми податку не вистачає, щоб зарахувати в даному податковому періоді всі сплачені в тому ж періоді страхові внески, то перенести частину страхових внесків на інший податковий період не можна. Тепер цю ж фразу, але по-російськи ...

Якщо, наприклад, у другому кварталі Ви заплатили 16 тисяч рублів, а сума податку - 10 тисяч рублів, то податок платити не треба. Але у Вас залишиться 6 тисяч сплачених страхових внесків, які не зменшили податок просто тому, що зменшувати вже нічого. Так ось ці 6 тисяч відобразити в декларації 3 кварталу і зменшити податок 3 кварталу не вийде.

ІП на ЕНВД з найманими працівниками

1. ІП з найманими працівниками суму фіксованого платежу, сплачену за себе, не можуть врахувати у зменшення ЕНВД. Про це я писала в статті Як правильно зменшити єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД)?

ІП з найманими працівниками зменшує ЕНВД тільки на страхові внески, сплачені за найманих працівників:

1) страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування, обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством, обов'язкове медичне страхування, обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань з виплат своїм працівникам, які фактично сплачені (в межах обчислених сум ) в тому кварталі, за який подається декларація по єдиному податку на поставлений дохід;
2) виплачених працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності (крім нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань) за перші три дні їх хвороби;
3) платежів (внесків) за договорами добровільного страхування своїх працівників на випадок їх тимчасової непрацездатності (за винятком нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань).

Ці внески зменшують податок не більш як на 50%.

2. А тепер нововведення, яке на мою думку явно суперечить нормам НК РФ:

Таким чином, сума єдиного податку на поставлений дохід, обчислена за податковий період (квартал), може бути зменшена на суми витрат, платежів та внесків, зазначених у п. 2 ст. 346.32 Кодексу, які обчислені за цей самий податковий період і фактично сплачені до моменту подання до податкових органів декларації за єдиним податком на поставлений дохід за даний податковий період, але не пізніше 20-го числа першого місяця наступного податкового періоду та не більше ніж на 50 відсотків .

Застосовувати чи ні дане роз'яснення - Ваш вибір. Не рідкісні випадки, коли Листи ФНС і Мінфіну втрачають свою дію "заднім числом" і податкові вважають, що їх як би і не було ... Особисто я не наважилася б застосовувати дане роз'яснення. Все-таки у нас є єдиний Закон - Податковий Кодекс! Всі Листи стоять рангом нижче і в разі виявлення суперечностей, застосовуються норми НК РФ.

Практично впевнена, що ФНС дуже швидко відреагує на це Лист Мінфіну і докладе всіх зусиль, щоб скасувати його дію. Чому? Та тому як ІП, які не сплатили страхові внески в першому кварталі, зобов'язані повністю без зменшення оплатити ЕНВД. І ФНС очікує великого припливу грошових коштів. А тут така досада ... Лист Мінфіну, яке дозволяє зарахувати страхові внески, сплачені з 1 по 20 квітня в декларації 1 кварталу ...

Та й в цілому по року без цього Листи збір податків очікувався більше - не у всіх підприємців вистачить податку за 2 квартал, щоб повністю зарахувати страхові внески.

Вічна боротьба ФНС і Мінфіну - це вічний головний біль всіх підприємців. Ліс рубають вони, а тріски нам в голову летять ...

Але це моя особиста думка. А вибір дій, як завжди, за Вами ...

3. А ось ще цікаве роз'яснення.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 26 Закону N 212-ФЗ сума надміру сплачених страхових внесків підлягає заліку в рахунок майбутніх платежів платника страхових внесків або поверненню платнику страхових внесків в порядку, передбаченому цією статтею Закону N 212-ФЗ.
Сума переплати по страхових внесках, яка була зарахована в рахунок майбутніх платежів по страхових внесках, може бути врахована при обчисленні суми єдиного податку на поставлений дохід у податковому періоді, в якому проведено відповідний залік.

Перекладаю - якщо Ви заплатили страхові внески за своїх працівників і станом на кінець кварталу у Вас утворилася переплата (ця переплата повинна бути відображена з відповідних податкових деклараціях в ПФР, ФОМС і ФСС), то цю переплату Ви можете врахувати у зменшення ЕНВД в наступному податковому періоді.

Додано 15.01.2014

Політика Мінфіну щодо заліку страхових внесків в рахунок зменшення податку ЕНВД змінилася ...

У своєму листі 02.12.2013 N 03-11-11 / 52119 Мінфін пояснив, що ІП без найманих працівників, застосовує ЕНВД, і заплатив страхові внески за себе після закінчення 2 кварталу 2013 року, але до терміну подачі декларації за за 2 квартал, може зменшити податок тільки за 3 квартал на оплачену в даному кварталі суму.

Зараз всі роз'яснення і Мінфіну, і ФНС абсолютно однозначні - індивідуальний підприємець може зменшити податок (це гойдається і ЕНВД, і ССО) тільки в тому звітному періоді, в якому було сплачено внески. Ніяких «після закінчення кварталу, але до здачі податкової декларації". Тільки в тому кварталі, в якому сплачено страхові внески та за себе, і за працівників. Саме так і прописано в Податковому кодексі. Саме так і треба розраховувати податки.

Чому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online