Чи оподатковується податком матеріальна допомога

  1. Чи оподатковується податком матеріальна допомога - правове регулювання і закони
  2. Матеріальна допомога і ПДФО в 2018 році - як вона оподатковується на доходи фізосіб
  3. Чи оподатковується страховими внесками матеріальна допомога та інші нюанси її оподаткування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У питаннях надання додаткових виплат компенсаційного характеру, як роботодавці, так і працівники не завжди знають про те, чи обкладається податком матеріальна допомога, а також як саме відбувається оформлення зазначених операцій У питаннях надання додаткових виплат компенсаційного характеру, як роботодавці, так і працівники не завжди знають про те, чи обкладається податком матеріальна допомога, а також як саме відбувається оформлення зазначених операцій. Але ж ця інформація вкрай важлива для всіх сторін трудових взаємин - в одному випадку працівник може втратити частину належних йому коштів, які підуть в оплату податків, а в іншому - роботодавець може бути притягнутий до відповідальності за ухилення від їх сплати. Тому про те, як обкладається матеріальна допомога ПДФО та страховими внесками, і який є неоподатковувана сума матеріальної допомоги в 2018 році слід знати роботодавцям, самим трудящим, а також кадровим та бухгалтерським відділам організації.

Чи оподатковується податком матеріальна допомога - правове регулювання і закони

З точки зору законодавства Російської Федерації, матеріальна допомога розглядається саме положеннями Податкового, а не Трудового кодексу, тому вона має досить однозначні механізми правового регулювання в питаннях оподаткування податками.

Під матеріальною допомогою в даному випадку маються на увазі окремі здійснювані роботодавцями або державними органами виплати, що надаються фізичним особам і співробітникам організацій в зв'язку з будь-якими несприятливими обставинами, з якими вони були змушені зіткнутися. При цьому дана допомога може виплачуватися у грошовій формі, а значить - потребувати особливих механізмах регулювання оподаткування.

Велике значення в питаннях того, чи обкладається матеріальна допомога ПДФО в 2018 році мають саме правові обґрунтування для її надання. Так, принципи оподаткування матдопомоги передбачають використання різних обмежень в залежності від ситуації, в зв'язку з якою вона виділяється, і загальні розміри наданих сум чи іншого забезпечення в грошовому еквіваленті.

Правове регулювання питань того, чи обкладається податком матеріальна допомога працівникові, забезпечується наступними нормативами Податкового кодексу:

  • Стаття 217 НК РФ. Її положення регулюють обставини отримання фізичними особами грошових коштів, а також доходів у іншій формі, при яких отримання таких коштів не має обкладатися ПДФО, в тому числі і в питаннях матеріальної допомоги, що надається організаціями або державними інститутами.
  • Стаття 270 НК РФ. Нормативи зазначеної статті визначають порядок обліку матеріальної допомоги у витратах суб'єктів господарювання.
  • Стаття 422 НК РФ. Даною статтею регулюються принципи, за якими матеріальна допомога обкладається страховими внесками.

Матеріальна допомога і ПДФО в 2018 році - як вона оподатковується на доходи фізосіб

Податок на доходи фізичних осіб має на увазі обов'язок самих фізичних осіб або ж їх податкових агентів здійснювати відрахування в розмірі 13% за ставкою ПДФО за всі отримані такими особами доходи. Однак чи є соціальна допомога у зв'язку з несприятливими обставинами саме доходом? З точки зору законодавства, матеріальна допомога може не обкладатися ПДФО, враховуючи компенсаційний, а не заохочувальний характер таких виплат - адже вони забезпечуються населенню, що зазнав певної шкоди.

Рассмарівая питання матеріальної допомоги, яка не обкладається податком в 2018 році, можна виділити наступні випадки, в яких не відбувається стягнення ПДФО і страхових внесків:

  • Будь-які види матеріальної допомоги в обсягах менше 4 тис. Рублів за календарний рік.
  • Матеріальна допомога, видається з нагоди народження дитини в розрахунку не більше 50 тис. рублів на одну дитину.
  • Матеріальна допомога, яка видається по смерті працівника або його близького родича.
  • Матеріальна допомога жертвам терористичних актів або надзвичайних ситуацій.

При цьому слід зазначити, що для відсутності обов'язку сплати ПДФО при наданні матеріальної допомоги повинні бути фактичні докази наявності законних підстав для цього. Тобто - свідоцтво про народження дитини, рецепти і направлення лікарів, свідоцтва про смерть, розпорядження МНС або федеральної влади про відповідних ситуаціях і терористичних актах. Якщо ж дані обставини не наступали, це не скасовує можливості роботодавців або третіх осіб забезпечувати матеріальну допомогу фізичним особам, однак вона в даному випадку буде вважатися доходами і оподатковуватися в повному розмірі, за умови перевищення суми в 4 тис. Рублів.

Обов'язок сплати ПДФО покладається на саму особу тільки в тому випадку, якщо воно не мало податкового агента, яким в свою чергу за замовчуванням вважається роботодавець.

Чи оподатковується страховими внесками матеріальна допомога та інші нюанси її оподаткування

У питаннях того, чи обкладається матеріальна допомога страховими внесками, законодавство регулює це питання положеннями статті 422 НК РФ У питаннях того, чи обкладається матеріальна допомога страховими внесками, законодавство регулює це питання положеннями статті 422 НК РФ. Зокрема, умови при яких не здійснюється оподаткування матдопомоги страховими платежами є тотожними застосування ПДФО. При цьому слід пам'ятати, що всі суми, які отримує особа в форматі матеріальної допомоги, незалежно від її розмірів і оподаткування, не включаються до середнього заробітку для розрахунків відпускних або компенсацій періодів непрацездатності.

Роботодавці виплачують матеріальну допомогу виключно з безпосередньою прибутку підприємства, що слід мати на увазі при розрахунку видаткової частини бази оподаткування. Так, стаття 270 НК РФ забороняє включати матеріальну допомогу до витрат підприємства, що може негативно позначитися на загальних економічних показниках бізнесу.

Також при виплатах матеріальної допомоги слід пам'ятати про те, що не обкладається податками і зборами матеріальна допомога при смерті родичів або самих працівників тільки в разі наявності близької спорідненості і тільки безпосередньо працівникам підприємства або їх близьким родичам. А от у випадку терористичних актів або надзвичайних обставин, роботодавці мають право надавати матеріальну допомогу без оподаткування будь-яким особам, навіть жодним чином не відносяться до діяльності організації.

Однак чи є соціальна допомога у зв'язку з несприятливими обставинами саме доходом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online