Про дитячі сади в Німеччині


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Німецькі дитсадки (Kindergarten) діляться на дві групи: приватні та змішані. В останньому випадку одним із співвласників є органи місцевого самоврядування (місто чи громада).

До речі, чи знаєте ви, що німецьке слово Kindergarten (по-російськи «кіндергартен») - одне з небагатьох німецьких слів, які перейшли з німецької мови в англійський, і несе те ж саме значення? Точно так само як російське слово «трійка» було запозичене англосаксами і означає групу з трьох осіб або трьох учасників.

Крім дитячих садів є також надомну догляд за дітьми. Це коли якась непрацююча мама збирає у себе кількох чужих дітей. Вона доглядає за ними, годує, грає і гуляє, поки їх батьки працюють. Звісно, ​​не безкоштовно.

Це може здатися дивним, але в Німеччині, як і в Росії існує брак місць в дитячих садах. Це при тому, що населення Німеччини скорочується, в тому числі скорочується частка молоді. Лише кілька років тому держава і землі занепокоїлися цією проблемою і розгорнули кілька програм з будівництва нових дитячих садків. Зараз ситуація з нестачею місць покращилася, але все ще далека від вирішення.



Дітей в дитячі садки беруть з трьох років. Є в Німеччині також і ясла (Kinderkrippe), де перебувають діти віком від двох до трьох років, але вони мало поширені (в порівнянні з дитсадками). Заява на отримання місця в дитячий садок подається заздалегідь, але зазвичай за півроку-рік до досягнення дитиною трьох років. Кілька років тому було більше екстремально: заява подавалася відразу після народження дитини. Батьки можуть послати заяви в різні дитячі садки. Кількість поданих однією сім'єю заяв не обмежується. Немає також і прив'язки до місця проживання, але більшість батьків вважають за краще вибирати дитсадок ближче до дому.

В першу чергу місця надаються сім'ям, де обоє батьків працюють. Частина місць зарезервована за різного роду соціальними групами (матерями-одинаками і т.п.). Потім місця отримують ті сім'ї, де працює тільки один з батьків. В кінці черги стоять сім'ї, де обидва батьки не працюють. Якщо вам прийшло згоду (Zustimmung) від двох або більше дитсадків, то ви самі вибираєте, куди поведете свою дитину. У всі інші дитсадки ви можете, але не зобов'язані, повідомити про свою відмову від місця. Правила хорошого тону вимагають все-таки повідомляти. Не думаю, що хтось надірветься, натиснувши пару кнопок стільникового телефону. Тоді ваше місце передається наступному зі списку очікування.

Про випадки отримання місць в дитячих садках за хабарі мені ніколи чути не доводилося. Але це не означає, що в Німеччині немає неформальних шляхів вирішення проблем. Називається цей засіб по-німецьки вітамін «Б» (Vitamine "Bekanntschaft") або вітамін «Знайомство» по-російськи. Мені відомі випадки, коли директора дитсадків брали, в обхід загальних правил, дітей своїх родичів, друзів і хороших знайомих.

Дитячі садки в Німеччині платні. Розмір оплати залежить від землі. Більш того, навіть в різних частинах однієї землі вона може бути різною. У нас, в Нижній Саксонії, плата за дитячий садок одна з найвищих в Німеччині і становить 250 євро на місяць. Це на повний день. На неповний день з обідом - 150 євро, без обіду - 100 євро. Крім цього батьки ще платять додатково за харчування (Essensgeld), що становить десь 30-50 євро на місяць. За останній рік перебування дитини в дитсадку платить держава, тому що вважається, що в цьому році у сім'ї і так великі витрати, пов'язані з підготовкою дитини до школи. Це нововведення було введене всього лише кілька років тому. Ніяких додаткових зборів з батьків, як це широко поширено в Росії, в німецьких дитячих садках не існує. У Баварії ж дитячі садки одні з найдешевших в Німеччині, а в Берліні - безкоштовні (батьки платять лише за харчування).

Сім'ї, які не отримують ніяких соціальних допомог від держави або землі, платять за все самі. За сім'ї з низькими доходами або сім'ї, де обоє батьків безробітні, частково або повністю платять держава або земля. Це не поширюється на харчування. Тут батьки повинні самі знайти кошти. Якщо дитина часто пропускає дитячий садок через хвороби, то ніякого перерахунку і повернення грошей за пропущені дні в Німеччині немає.

Типова чисельність дітей в одному німецькому дитсадку становить 75-100 чоловік. Як правило, вони розділені на групи по 15-25 чоловік. На кожну групу припадає по два вихователі. У Німеччині в дошкільних установах немає поділу дітей за віком. У цьому плані все групи є змішаними, тобто в них з'єднані разом діти від трьох до шести років. На мій погляд, зроблено це з економічних міркувань. Зміст дитячих садків зі змішаними віковими групами обходиться дешевше, ніж з групами, сформованими на основі поділу за віком, як це було в СРСР. Хоча офіційне пояснення стверджує, що так краще для психологічного розвитку дитини. Сумніваюся.

Справа в тому, що основна увага вихователів зосереджено на дітях 3-4 років, а старші діти, особливо шестирічки, здебільшого надані самі собі. До того ж, молодші тягнуться до старших, а коли ті переходять в школу, то у молодших рвуться сформувалися емоційні зв'язки. З малюками ж їм вже нецікаво, т.к світ 5-6 льотки значно відрізняється від світу 3-4 річних дітей.

Інша особливість, яка кинулася мені в очі, це те, що в дитячому садку діти різних рас і національностей грають з один з одним, не звертаючи уваги на відмінності в кольорі шкіри, формою носа і т.д .. Але в міру дорослішання ситуація змінюється . У старших класах школи діти, як правило, розбігаються по національним групам. Німці вважають за краще тусуватися з німцями, турки з турками, росіяни з росіянами, поляки з поляками і т.д .. Я думаю, що діти вчаться звертати увагу на расові та національні відмінності у своїх батьків. Лише деякі німецькі юнаки і дівчата, які, як правило, самі походять із змішаних сімей, продовжують активно спілкуватися зі своїми друзями-"ненемцамі". Причому, що цікаво: це спілкування часто приймає форму хлопець-німець дружить з російською дівчиною. А ось пар навпаки я ніколи не зустрічав. Для мене досі це залишається нерозгаданою загадкою.

Зовнішній вигляд і внутрішня структура німецьких дитсадків відрізняється від того, що було в СРСР. Я ходив до дитсадка за радянських часів. Як виглядають сучасні російські дошкільні установи не знаю. Так ось, мій радянський дитячий садок був великим двоповерховим будинком, збудованим у формі літери «Н». Він мав велику зелену територію з декількома добре обладнаними дитячими майданчиками.



Німецький дитячий садок - це, як правило, одно-, рідше двоповерхова витягнуте будівлю (один корпус, рідше два) з територією, яка значно поступається за розмірами території радянських дитсадків. Як правило, дитячі майданчики покриті трав'яним доглянутим газоном і мають пісочниці, гірки, драбинки, гойдалки і т.д .. Але. Мені також доводилося бачити дитсадки, на території яких не було ні травинки. Просто гола земля. Найменший дощ - і майданчик перетворюється в бруд. Спека - на майданчику стоїть пил. І у всьому цьому копошаться діти.

Усередині садка кожна група має своє приміщення (Raum) і свій туалет. У цих кімнатах діти грають, їдять і займаються всякою всячиною. Іграшок у дитячих садках мало. Як правило, діти приносять свої власні іграшки з дому. У більшості садків післяобіднього сну немає. Якщо дитина хоче спати, то в одному з кутів кімнати для цього прямо на підлогу постелено тонкі матраци або товсті ковдри. Там дитина може прилягти, а навколо можуть продовжувати біситься його одногрупники. Лише деякі дитсадки мають окремі кімнати для сну, які розташовуються або поруч за стіною, або на другому поверсі. Але і там діти сплять на матрацах, постелених на підлогу. Розкладачок або ліжок немає.

Деякі дитсадки мають також загальний актовий зал. Столових в німецьких дошкільних установах немає. Коли приходить час сніданку чи обіду діти розставляють столики, складені до цього уздовж однієї із стін, і накривають на стіл. У більшості випадків вони роблять це самостійно. Також діти самі прибирають посуд після себе. Харчування в німецьких дитсадках дворазове (при повному дні): сніданок і обід. Найчастіше на сніданок діти їдять те, що принесли з собою з дому. Переважна більшість німецьких дитячих садків своєї власної кухні не мають. Їду туди привозять, а в дитсадку її тільки розігрівають. Тому і кухарів в німецьких дошкільних установах майже немає. Замість них працюють люди без будь-якого кулінарного освіти, тобто, фактично, це може бути будь-яка здорова людина. Роль роздягалень виконують невеликі, тісні кімнати, в яких діти та вішають свій верхній одяг на гачки. У радянських дитсадках, кожна дитина мала свою власну кабінку для одягу і вуличному взутті.

Я пам'ятаю як в моєму радянському дитячому садку нас вчили малювання, ліплення з пластиліну, аплікації і т.п .. У Німеччині такого немає. Тут діти теж малюють, ліплять і т.д., але вихователі, в кращому випадку, можуть щось підказати дитині, або поправити. Цілеспрямованого ж навчання немає. Головна функція вихователів полягає в догляді за дітьми. Лише деякі німецькі дошкільні педагоги намагаються займатися розвитком і вихованням дітей.

За моїми спостереженнями, десь половина вихователів ставиться до виконання своїх обов'язків чисто формально. Спілкування з колегами їм набагато цікавіше, ніж робота з дітьми. Так, в дитячих садах періодично проходять тести, метою яких є оцінка рівня фізичного, розумового і психологічного розвитку дитини. Якщо дитина показує низькі результати, то вихователі ставлять до відома батьків і спеціальну службу (Frühförderungsstelle), яка займається супроводом таких дітей, щоб до школи виправити рівень розвитку дитини. Співробітники цієї служби розповідали мені, що на результати даних тестів покладатися не можна. Є діти, які не будуть робити те чи інше завдання або виконають його свідомо погано, якщо не розуміють, навіщо це треба робити або якщо воно для них нудне. Багато вихователів в подібних ситуаціях просто відзначають завдання як невиконане або виконане слабо, замість того, щоб просто повторити завдання в цікавій для дитини формі.

У німецьких дитячих дошкільних установах немає лікарів, медсестер або дитячих психологів.

У Німеччині дошкільною підготовкою дітей в дитячих садках не займаються. Шестирічок водять один раз в тиждень на одну годину в початкову школу (Grundschule), де їх знайомлять зі школою і де вони сидять в окремому класі, малюючи або граючи.

Підготовка до переходу в школу починається в п'ять років. Після досягнення цього віку батьки відводять дитину до педіатра на попереднє обстеження перед школою. Лікар перевіряє фізичний, розумовий і психологічний розвиток дитини. У шість років дитини ведуть на так звану предшкольном комісію, де дитину перевіряють за допомогою різних нехитрих тестів. Чи може він розрізняти кольори і форму предметів, виконувати нескладний рахунок і т.п .. Також перевіряється його фізичний розвиток. Якщо комісія дає позитивний висновок, то це вже пропуск в школу. Для тих дітей, які показали слабкий результат, призначають спеціальні програми, щоб підтягнути їх розвиток перед школою. Лише якщо все це не допомогло, дитину направляють не в загальноосвітню, а корекційну школу.

Олексій Соловйов, « Ехо Москви »

* Думка редакції Deutsch-online може не збігатися з думкою автора статті


До речі, чи знаєте ви, що німецьке слово Kindergarten (по-російськи «кіндергартен») - одне з небагатьох німецьких слів, які перейшли з німецької мови в англійський, і несе те ж саме значення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online