Звільнення з військової служби за контрактом, подальші пільги і виплати

  1. Підстави для розірвання договору
  2. Пільги для військовослужбовців після звільнення
  3. виплати
  4. Порядок звільнення зі служби

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-яка військова служба припиняється за допомогою звільнення, але сам процес має ряд особливостей з розірванням трудового договору або звільненням цивільної особи. Ці особливості продиктовані тим, що взаємини військовослужбовця з командуванням регулюється відразу декількома правовими актами, серед яких чималу роль відіграють статути військової служби.

Про єдиний алгоритм, за яким відбувається звільнення з військової служби за контрактом, годі й казати, так як порядок дій в істотному ступені залежить від причин, які спричинили дана юридична дія.

Підстави для розірвання договору

Всі можливі обставини, супутні звільнення з лав збройних сил, призводять до того, що договір між громадянином, що несе службу, і державою припиняє свою дію після закінчення терміну або достроково. Але достроковий розрив контракту можливий тільки в обмеженій кількості випадків:

  • зміни в фізичному стані в гіршу сторону;
  • організаційно-штатні заходи, які призводять до зміни штатного розкладу;
  • по поважними причинами (з ініціативи військовослужбовця або командування).

Ніхто не зможе утримувати громадянина проти його волі на службі, тому розірвати контракт можна по ряду інших причин, але в цьому випадку доведеться попрощатися з пільгами, заробленими в армії.

Ще один нюанс, який слід знати кожному, ця відмінність звільнення в запас від відставки. Вихід у відставку має на увазі повне припинення військової кар'єри.

Зазвичай при виявленні захворювання, що заважає подальшому несення служби, доводиться йти у відставку. Якщо ж стан здоров'я погіршився так, що військова комісія визнала обмежено придатним, то за цим слід звільнення в запас.

Всі причини, за якими можна перервати контракт, умовно діляться на дві категорії. Одні виникають у військовослужбовця, а інші - у командування. Ми ж розглянемо їх в довільному порядку.

Громадянин має всі підстави для звільнення з військової служби за контрактом при виникненні такого бажання, якщо буде знайдена поважна причина. Перелік таких причин встановлений конституцією. Звільненню з лав ЗС РФ присвячена стаття 51 Закону про військовий обов'язок:

  • сім'я військовослужбовця проживає за межами РФ;
  • документально доведено, що розмір грошового забезпечення, що припадає на кожного члена сім'ї, меншу за прожитковий мінімум;
  • необхідність виховання дитини при відмові другого з батьків виконувати дані зобов'язання;
  • проблеми зі здоров'ям, викликані вагітністю (для жінок);
  • необхідність догляду за важко хворим родичем (при відсутності інших родичів);
  • неможливість використовувати придбану спеціальність.

Перераховані підстави пред'являються не в усній формі. Військовослужбовець зобов'язаний написати відповідний рапорт, який розглядається командиром частини.

Щоб стан здоров'я стало поважною причиною для розірвання договору, необхідно отримати відповідну резолюцію військово-медичної комісії. Проводиться медичний огляд з подальшим присвоєнням категорії придатності. Після цього можна подавати рапорт на ім'я командира частини. Звільнення піде не відразу, а після проведення наради.

Захворювання, що ведуть до отримання категорії «В» або «Д», затверджені законодавчо. Серед них такі, як ВІЛ, туберкульоз, порушення психіки, онкологічні захворювання та інші.

Наступна причина, що тягне за собою звільнення за власним бажанням з військової служби за контрактом, пов'язана з порушенням умов договору, ці умови повинні дотримуватися обидві сторони. Зобов'язання з боку держави доводяться в судовому порядку, а систематичне порушення зобов'язань військовослужбовцям може спричинити за собою розрив контракту.

Зобов'язання з боку держави доводяться в судовому порядку, а систематичне порушення зобов'язань військовослужбовцям може спричинити за собою розрив контракту

Сюди ж відносяться випадки, в яких проти громадянина заводяться кримінальні справи або адміністративні. Процедура звільнення не обходиться лише рішенням командира частини. При періодичному порушенні умов договору проводиться атестація контрактника. Теоретичним підґрунтям для того, щоб достроково звільнити від служби, є висновок про професійну непридатність. Важливо відзначити, що проведення атестації є обов'язковим етапом. Без неї процедура звільнення виявиться незаконною, що можна без зусиль довести в суді.

Відомо, що в армії є таке вирішальне обставина, як досягнення граничного віку. Незалежно від бажання військовослужбовця, дія контракту переривається, це не означає, що він зобов'язаний покинути улюблену справу. Після подачі нової заяви, воно буде розглянуто в персональному порядку. Рішення про укладення контракту багато в чому залежить від звання військового. Деякі клопотання розглядає особисто Президент РФ.

Простими словами, якщо закінчення строку контракту відбулося до настання граничного віку, то з цього моменту громадянин має право звільнитися. Якщо ж вікової «стелю» настав раніше закінчення контракту, то він переривається достроково. Граничний вік в армії коливається від 45 років до 60 років. Неважко здогадатися, що великі значення визначені для генеральського складу.

Неважко здогадатися, що великі значення визначені для генеральського складу

Пільги для військовослужбовців після звільнення

Наболіле питання для тих, хто збирається покинути службу, пов'язаний з різними пільгами. Виплати військовослужбовцям при звільненні по закінченню контракту, як і деякі соціальні пільги, передбачені законом, і відібрати їх ніхто не має права.

Квартирне питання досить неоднозначний. У ньому держава примудряється давати негативну відповідь ще задовго до того, як звільнитися з армії контрактникові, не кажучи вже про момент звільнення. Відмовляють у наданні житла часто через наявність житлоплощі, причому зовсім не важливо, що ця житлоплоща знаходиться не там, де проходив службу громадянин. В запас він відправиться без наданої обіцяної квартири.

З військової іпотекою справи йдуть набагато простіше. Однією з умов її надання та державного субсидування є наявність вислуги понад 20 років. Але якщо звільнення відбулося з поважних причин, то 10-річного стажу буде досить, щоб програма тривала і держава, як раніше, виплачувало щомісячний внесок.

Проблеми можуть виникнути, якщо контакт був достроково розірваний без поважної причини. Аналогічний випадок, коли військовослужбовець задумав звільнятися після закінчення терміну, але, не чекаючи вислуги 20 років. Кошти, виплачені державою в якості компенсації за іпотекою, будуть перераховані і затребувані до повернення. На сплату боргу контрактникові дається 10 років.

Що ж стосується решти виплати, то в подальшому її доведеться проводити самостійно. Для довідки нагадаємо, що програма військової іпотеки полягає в тому, що на накопичувальному рахунку військовослужбовця акумулюються кошти. Ними можна скористатися, якщо військовий стаж перевищив 20 років, якщо контракт розірваний за сімейними обставинами, передбачено ще кілька типових випадків.

виплати

Контрактнику, який вирішив залишити службу покладені грошові виплати. Вони не носять періодичного характеру, зате досить об'ємно стимулюють службовця за витрачені роки.

Вислуга більше 10 років обернеться премією в розмірі 5 окладів при звільненні. Зростання стажу до 15 років тільки збільшить розмір цієї премії до 10 окладів. Максимальна виплата покладена тим, хто відслужив більше 20 років, вони отримають 20 окладів.

Разова виплата буде проведена за відмінності на службі, за особливі заслуги або високі досягнення. При виході на пенсію військовослужбовець зможе розраховувати на матеріальну допомогу. У грошовому еквіваленті оцінюються витрати на обмундирування. Сюди ж додаються виплати за невикористану відпустку. Дні відпустки визначаються за весь період військової служби.

Порядок звільнення зі служби

Вся процедура зводиться до написання рапорту. Як ми вже відзначали, рапорт розглядається командиром частини, але рішення ніякого не приймається. Документ передається в атестаційну комісію. Саме комісія визначає допустимість припинення дії договору. На підставі протоколу засідання командир частини видає відповідний наказ про звільнення.

Рапорт пишеться практично в довільній формі, але вимоги, які до нього пред'являються, перетворюють його в документ встановленого зразка. У тексті вказуються особисті дані, причина переривання контракту і посилання на нормативний документ, який вказує правомірність вимоги. До особистих даних відноситься не тільки прізвище, ім'я та по батькові. Тут необхідно вказати звання, посаду, термін служби, а також вимагати виплатити грошове забезпечення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online