ЖКГ, жирування, перерахунок гарячої води: куди звертатися?

  1. ЖЕС: платите «Водоканалу» і ЖКГ
  2. «Водозбут»: кількість звернень громадян збільшилась
  3. ГПО «Мінське міське житлове господарство»:
  4. Куди звертатися?
  5. Центри з розрахунками з споживачами «Водозбут» УП «Мінськводоканал»
  6. Буква закону: споживач має право ...
  7. Скільки ми платимо?
  8. А як у них?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Перерахунок гарячої води в травневих Жирівка викликав бурхливе обурення громадян Перерахунок гарячої води в травневих Жирівка викликав бурхливе обурення громадян. Виявилося, що багатьом з нас треба викласти з кишені на Br50-100 тис., А то і Br200 тис. Більше, ніж місяцем раніше.

Пояснення, які дають за телефонами співробітники ЖЕСов і розрахунково-довідкових центрів, зрозумілі не всім. І головне, що не можуть взяти в толк здивовані громадяни: чому тільки зараз виявилася якась недостача в оплаті за воду і перерахунок тягнеться на кілька років назад? оглядачі www.interfax.by спробували розібратися в цьому питанні.

ЖЕС: платите «Водоканалу» і ЖКГ

У розрахунково-довідковому центрі ЖЕСа за місцем проживання оглядача порталу interfax.by повідомили, що показання лічильників, які ми щомісяця знімаємо і оплачуємо в ощадкасах і банках, йдуть «Мінскводоканалу», а ми повинні платити ще й ЖКГ за підігрів води. Тобто свідчення обох лічильників - і холодної, і гарячої води - ми оплачуємо як за холодну воду. На заперечення, що в жирування щомісяця входив пункт «підігрів води», заперечили: «Ми брали з вас по середньостатистичному показнику. А зараз все перерахували. Ви повинні щомісяця дзвонити нам і повідомляти показання лічильників, щоб ми включили їх в жирування ».

«Водозбут»: кількість звернень громадян збільшилась

У «водозбуту» УП «Мінськводоканал» оглядачеві www.interfax.by повідомили, що останнім часом дійсно збільшилася кількість звернень громадян з приводу перерахунків оплати за воду.

«Якщо людина якийсь час неправильно платив, то зараз йому доводиться стикатися з проблемами, - пояснили в« водозбуту ». - Просто у деяких громадян присутній непорозуміння, що подача води і підігрів води - це різні послуги і оплачуються вони по-різному ».

В організації уточнили, що в разі питань по перерахунках оплати за водопостачання громадяни можуть звертатися в розрахунково-довідкові центри «водозбуту».

«З огляду на зростаючі звернення громадян, ми відкрили додаткову телефонну лінію, щоб кожна людина могла швидко додзвонитися і отримати інформацію по цікавить питання. Але, звичайно ж, найкращою формою звернення залишається письмова: часто потрібен якийсь час, щоб розібратися в конкретній ситуації, а маючи письмове звернення громадянина, нам легше на нього реагувати », - пояснив співрозмовник порталу.

ГПО «Мінське міське житлове господарство»:

«Мешканці платили за воду УП« Мінськводоканал », а в ЖЕС повинні були повідомляти дані про підігріві води. Багато або взагалі не повідомляли ці дані, або занижували їх, - пояснив кореспонденту www.interfax.by начальник відділу енергетики Державного виробничого об'єднання «Мінське міське житлове господарство» Ігор Гончарик. - З лютого по квітень 2010 року «Мінськводоканал» скинув всі свої дані нам, і ми виробили перерахунок. Наприклад, за нашими даними, у мешканця сплачено за 100 кубів води, а за даними «Мінськводоканал» він витратив 150. Природно, цю різницю ми з нього вимагаємо ».

Як пояснив Ігор Гончарик, «Мінськводоканал» поставляє в наші будинки тільки холодну воду, підігрів її забезпечує ЖЕС.

«Зараз показання лічильників ми включаємо в жирування. Для того щоб уникнути в подальшому таких перерахунків, необхідно щомісяця повідомляти в ЖЕС дані ваших лічильників або по телефону, або через Інтернет », - пояснив він.

Куди звертатися?

Телефони ЖРЕО і ЖЕСов своїх районів ви можете знайти на нашому сайті в спеціальному розділі «Держдовідки» .

Центри з розрахунками з споживачами «Водозбут» УП «Мінськводоканал»

Центр за розрахунками з споживачами - вул. Пуліхова, 15а, тел .: (+375 17) 227-05-15 (приймальня), 285-27-84 (начальник відділу по роботі з громадянами), 294-06-96 (відділ по роботі з громадянами).

Розрахунок з фізичними особами Центрального, Партизанського, Жовтневого, Ленінського (крім мкр-на Лошіца) і Московського районів (крім мкр-нів Малинівка і Південно-Захід) - вул. Пуліхова, 15а, тел. (+375 17) 285-27-84.

Розрахунок з фізичними особами Ленінського району (мкр-на Лошіца) - вул. Я.Лучіни, 60, тел. (+375 17) 291-76-47.

Розрахунок з фізичними особами Московського району (мкр-нів Малинівка і Південно-Захід), абонентський район №1 - вул. Єсеніна, 14, тел. (+375 17) 270-04-70.

Розрахунок з фізичними особами Фрунзенського району, абонентський район №1 - вул. Одинцова, 12а, тел .: (+375 17) 257-92-76, 206-76-87.

Розрахунок з фізичними особами Первомайського та Совєтського районів, абонентський район №2 - вул. Карбишева, 11а, тел. (+375 17) 263-85-90.

Розрахунок з фізичними особами Заводського району, абонентський район №3 - вул. Байкальська, 33а, тел. (+375 17) 299-86-23.

Розрахунок з юридичними особами (договірний відділ) - вул. Пуліхова, 15а, тел. (+375 17) 227-24-23.

Буква закону: споживач має право ...

Закон про захист прав споживачів житлово-комунальних послуг свідчить:

«Споживач має право на своєчасне отримання від виконавця необхідної та достовірної інформації про виконавця і які надають їм житлово-комунальні послуги.

Виконавець зобов'язаний довести до відома споживача інформацію про:

... документах, що подаються для укладення (зміни, розірвання) договорів;

переліку надаваних виконавцем житлово-комунальних послуг, терміни (періодичність) їх надання;

... тарифах на житлово-комунальні послуги, форми і порядок оплати житлово-комунальних послуг;

нормах (нормативах) споживання житлово-комунальних послуг ».

Скільки ми платимо?

Згідно з даними, які опубліковані на офіційному сайті міністерства житлово-комунального господарства Республіки Білорусь, з 1 січня 2009 року для населення встановлено такі тарифи:

- на теплову енергію для потреб опалення та гарячого водопостачання - Br43 458,3 за 1 Гкал;

- на холодне водопостачання - Br385,7 за 1 куб. метр;

- за каналізацію - Br242 за 1 куб. метр;

- тарифи на послуги холодного водопостачання та каналізації відповідно в розмірі Br860 і Br684,3 за 1 куб. метр за обсяги, спожиті громадянами, які проживають в належних їм на праві власності індивідуальних житлових будинках (котеджах), понад норми, затверджених місцевими виконавчими і розпорядчими органами.

Тарифи на послуги з технічного обслуговування житлових будинків і ціни і тарифи на комунальні послуги, що забезпечують повне відшкодування економічно обґрунтованих витрат на їх надання, за відомостями міністерства житлово-комунального господарства, складають:

- на теплову енергію для потреб опалення та гарячого водопостачання - Br86 894,0;

- на холодне водопостачання - Br860 за 1 куб. метр;

- за каналізацію - Br684,3 за 1 куб. метр.

А як у них?

Росія. Ті, у кого є лічильник, платять 74,88-93,58 рубля за кубометр гарячої води (Br7292 - Br9113,7). При відсутності лічильника москвичі платять 444,06 рубля за кубометр (Br43 247). За холодну воду треба платити близько 15 рублів за кубометр (Br1460) при наявності лічильника або в 10 разів більше - його у вас немає приладу обліки води.

Литва. Подача холодної води, видалення і очищення стічних вод стоять 4,22 літу (приблизно Br4543,5 за куб. Метр). Ціна підігріву води не в опалювальний сезон - 14,9766 літу (Br16 124,7) за один кубометр. Тариф на гарячу воду в опалювальний сезон варіюється від 17 до 35 літів за кубометр (Br18 303 - Br37 683) в залежності від встановленого в квартирі обладнання.

Великобританія. У цій країні практично відсутнє таке поняття, як «плата за воду». У будинках, як правило, є водонагрівачі і бойлери, і споживач платить за джерело енергії - газ або електрику. Тариф на холодну воду складає близько 1,5 фунта за кубометр (Br6456).

Ірина Киеня,
Юлія Хвещук

Скільки ми платимо?
А як у них?
І головне, що не можуть взяти в толк здивовані громадяни: чому тільки зараз виявилася якась недостача в оплаті за воду і перерахунок тягнеться на кілька років назад?
Куди звертатися?
Скільки ми платимо?
А як у них?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online