Як оформити ЛПГ та почати особисте підсобне господарство з нуля - покрокова інструкція [! * Phx: input = `now`: strtotime: date =`% Y`]]

  1. Що таке особисте підсобне господарство (ЛПХ) Особисте підсобне господарство (ЛПХ) - форма не підприємницької...
  2. Яка максимальна площа ділянки під ЛПХ
  3. Як заробити на особистому підсобному господарстві
  4. вирощування овочів
  5. Розведення свиней
  6. Міні-птахоферма
  7. Як продавати вирощену продукцію
  8. Які податки доведеться платити
  9. Як отримати субсидію на ЛПГ
  10. Як отримати кредит на ЛПГ
  11. Умови кредиту на ЛПГ
  12. Чи можна будувати житловий будинок на землях ЛПГ
  13. Як отримати дозвіл на будівництво для ЛПГ
  14. Як прописатися на землях ЛПГ
  15. Плюси особістом підсобного господарства
  16. Висновки

Що таке особисте підсобне господарство (ЛПХ)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Особисте підсобне господарство (ЛПХ) - форма не підприємницької діяльності з виробництва та переробки сільськогосподарської продукції. Діяльність ведеться громадянином або громадянином і спільно проживають з ним і (або) спільно здійснюють з ним ведення особистого підсобного господарства членами його сім'ї з метою задоволення особистих потреб на земельній ділянці, наданій і (або) придбаному для ведення особистого підсобного господарства.

Закон N 112-ФЗ від 07.07.2003 р прийнятий для власників особистих підсобних господарств і регулює всі види відносин, що виникають в процесі організації і веденні ЛПХ. Рекомендую детально ознайомитися з Законом - він невеликий за обсягом, ясно викладено і багато що прояснює.

ФЗ про особистому підсобному господарстві містить розділи:

  1. поняття ЛПГ;
  2. права громадян при організації і веденні ЛПХ;
  3. земельні ділянки для ЛПГ;
  4. відносини між органами влади всіх рівнів і власниками ЛПХ;
  5. майно при веденні ЛПХ;
  6. правовідносини з ПФ РФ;
  7. облік і припинення діяльності.

Якщо у вас немає часу на читання даного законопроекту - ось, як його зрозумів я:

  • Особисте підсобне господарство - діяльність, яка не рахується підприємництвом, не дивлячись на те, що вирощена продукція вважається власністю власника і може бути продана. Оскільки діяльність ЛПГ пов'язана з сільським господарством, найбільше доречно порівняння такої форми з селянським фермерським господарством (СФГ) .
  • Наш ділянку всього 20 соток, біля будинку кілька фруктових дерев, ми розвели город і вирощуємо десяток курей. Розширюватися поки не плануємо, але навіть якщо коли-небудь виникне бажання продавати вирощене, цей вид діяльності не буде вважатися підприємництвом. Згідно із законом ЛПГ відноситься до некомерційної діяльності, якщо в ньому зайняті члени однієї сім'ї.

У чому різниця між ЛПГ ​​та ІЖС

Відкрити ЛПГ можна на придбаному або наданому в оренду ділянці, за умови, що земельна ділянка має вид дозволеного використання : «Для ведення особистого підсобного господарства». Реєструвати ЛПГ, як юридична особа, не потрібно, - займатися вирощуванням фруктів і овочів або розведенням тварин та птиці можна з моменту отримання права на землю.

Облік всіх ЛПГ на території веде місцевий Департамент земельних і та майнових відносин (ДІЗО). Щоб узаконити господарство, досить звернутися в адміністрацію поселення для внесення даних про ваш новий господарстві в погосподарську книгу .

При оформленні підсобного господарства потрібно такі відомості:

  1. ПІБ і дата народження господаря або орендаря землі, а також дані про членів сім'ї;
  2. Площа ділянки і його кадастровий номер;
  3. Поголів'я тварин і (або) птиці, кількість вуликів;
  4. Перелік сільгосптехніки, обладнання та транспортних засобів.

Якщо земельної ділянки під ЛПХ у вас ще немає, то ситуацію досить просто можна виправити.

Як отримати земельну ділянку під ЛПХ від держави

Якщо коротко, то для отримання земельної ділянки під ЛПХ вам належить:

  1. Знайти не сформований земельну ділянку на публічній кадастровій карті Росреестр;
  2. Замовити схему розташування даної земельної ділянки (срзу) на кадастровому плані території. Замовити схему можна не виходячи з дому. Для цього рекомендую сервіс Гарант , Який надсилає готовий для узгодження оренди документ протягом 1-5 днів. Вартість - 1990 рублів, дані офіційні та складені кадастровим інженером (Ліцензія №52-11-320) відповідно до постанови №762 Мінекономрозвитку Росії.
  3. Зверніться до адміністрації населеного пункту, на території якого розташований ЗУ із заявою «Про затвердження схеми розташування земельної ділянки». Вкажіть при цьому свої особисті дані, площа новоствореного ділянки і мета оренди - для ведення особистого підсобного господарства;
  4. Після затвердження срзу (до 30 днів) або відразу, подайте на ім'я глави Адміністрації ще одну заяву: «Про попереднє погодження надання земельної ділянки»;
  5. У разі позитивної відповіді, вирушайте до кадастровому інженеру для постановки нового і вже узгодженого земельної ділянки на кадастровий облік. Послуга платна - від 5 тисяч рублів;
  6. Коли на руках опиниться кадастровий паспорт, а кордони знайденого вами земельної ділянки почнуть відображатися на кадастровій карті - подаємо заяву: «Про надання земельної ділянки в оренду терміном на 10-49 років»;
  7. Укладаємо договір оренди з Адміністрацією і реєструємо операцію в Росреестра через МФЦ «Мої документи».

Схема розташування земельної ділянки, яку я недавно замовляв через   Гарант
Схема розташування земельної ділянки, яку я недавно замовляв через Гарант

Докладні матеріали:

Як взяти землю в оренду у адміністрації

Як купити землю безпосередньо у власника

Яка максимальна площа ділянки під ЛПХ

Організувати ЛПГ можна на присадибної землі або за межами населеного пункту - на польовому ділянці. Розмір земельної ділянки встановлюють органи місцевого самоврядування на підставі норм, що діють в певному суб'єкті РФ. На присадибній ділянці можна зводити житло та інші споруди. Правда в деяких регіонах є обмеження на забудову житловими будинками - не більше 10% площі. На польових землях заборонено будувати капітальні будинки, але допускається установка теплиць, загонів, сараїв і т. П.

Згідно ч.5 ст. 4 ФЗ про ЛПГ обмежена площа ЛПГ - ділянку одного підсобного господарства не повинен бути більше 0,5 га. Регіональна влада мають право збільшити розмір ділянки в 5 разів (наприклад, для Ленінградської області - це 0,99 га).

Якщо розмір наділу більше максимально допустимого (50 соток), зайва частина повинна бути відчужена. В іншому випадку доведеться оформляти не особисте підсобне господарство, а ІП або селянське (фермерське) господарство. Міські жителі також можуть отримати землю використовуючи описану вище схему, якщо в обраному населеному пункті є вільні землі.

Замислюватися про покупку спецтехніки, рекомендую вже після підписання договору оренди на землю Замислюватися про покупку спецтехніки, рекомендую вже після підписання договору оренди на землю

Як заробити на особистому підсобному господарстві

Після збору документів ви можете з повним правом починати розвиток підсобного господарства і, при бажанні, отримувати дохід від продажу продукції. Після отримання в адміністрації населеного пункту постанови, що підтверджує, що вам передані землі сільгосппризначення для ведення особистого підсобного господарства, ви маєте право:

  1. Вирощувати будь сільськогосподарські культури.
  2. Встановлювати теплиці будь-якої площі.
  3. Утримувати сільськогосподарських тварин.
  4. Розводити домашню птицю.
  5. Утримувати пасіку.

Перш за все, слід визначитися з видом занять. При наявності досвіду життя в селі, проблем з вибором не буде, міським жителям краще починати з садівництва і городництва чи розведення домашньої птиці. Складіть план дій і приступайте до закупівлі посадкового матеріалу, молодняку ​​птиці або тварин.

Ви маєте право обробляти свою землю самостійно або із залученням родичів будь-якого ступеня спорідненості. Чи не родичі можуть залучатися до процесу за умови, що вони проживають разом з вами.

Навіть своїми руками ви зможете забезпечити стабільний дохід. Ось кілька варіантів прибуткової діяльності в ЛПГ.

вирощування овочів

Овочі користуються попитом в будь-який час року. Якщо ви спорудити теплицю і будете збирати навіть невеликий урожай круглий рік, прибуток буде забезпечена. Для невеликого бізнесу не потрібна реєстрація.

Розведення свиней

Ви зможете продавати тварин живою вагою або свіже м'ясо. При можливості можна налагодити виробництво ковбас або м'ясних напівфабрикатів, наприклад, котлет або пельменів. Правда, для цього буде потрібно підтверджене дотримання санітарних норм. Ви можете міститися стільки свиней, скільки вдасться розмістити на виділеній ділянці не порушуючи правила утримання свиней в особистих підсобних господарствах.

Міні-птахоферма

Норми утримання птиці суттєво нижчим ніж норми утримання тварин в особистому підсобному господарстві. Розведення курей, індиків, індо-качок та іншої домашньої птиці вимагає в 2-3 рази менше витрат, ніж утримання овець або крупно-рогатої худоби. Один раз вклавши гроші в спорудження пташника, ви зможете продавати яйця, курчат, м'ясо птиці пір'я і пух.

Як продавати вирощену продукцію

Вироблені в особистому підсобному господарстві продукти можна легально продавати. Для цього потрібно отримати довідку в місцевій адміністрації. У цьому документі має бути зазначено, що ваш товар вироблений в ЛПГ.

Довідка може знадобитися при:

  1. транспортуванні м'яса, овочів або іншої продукції до місця продажу;
  2. здачі м'яса в ковбасний цех і т.п .;
  3. передачі товару в торговельну точку.

Як бачите, довідку доведеться отримувати навіть на продаж капустки
Як бачите, довідку доведеться отримувати навіть на продаж капустки

Які податки доведеться платити

Виручка від продажу продукції, виробленої в ЛПГ, не обкладається податками. ПДВ також платити не доведеться, оскільки цей податок поширюється тільки на ІП та організації. Єдина регулярна плата - земельний податок, приблизно 0,3% від кадастрової вартості ділянки.

За чинним законодавством, не обкладаються податком доходи від продажу продуктів тваринного і рослинного походження, однак для звільнення від сплати податків необхідно дотримуватися двох умов:

  1. Площа земельної ділянки не повинна бути більше встановленої законом № 112-ФЗ. Допустимий розмір ділянки - 0,5 га, якщо за рішенням місцевої адміністрації не виділено наділ більшого розміру.
  2. Особисте підсобне господарство ведеться без залучення найманих робітників.

Щоб звільнитися від податків, необхідно отримати документ підтверджує, що урожай, м'ясо і інша продукція вироблені на ділянці дозволеної законом площі. Довідку повинна видати місцева адміністрація або правління дачного (садівничого) товариства.

Однак, є нюанси, на які варто звернути увагу:

  • Якщо ви вирішите робити на своїй ділянці біогумус, біогрунт і т.п. і продавати його оптом чи вроздріб, вас можуть зобов'язати сплатити податки. Добрива не зважають продуктом тваринництва, їх виробництво розглядається як результат підприємницької діяльності, і, отже, підлягає оподаткуванню. Також законодавець не відносить дерен і грунтові суміші до продуктів рослинництва.
  • Для отримання звільнення від податків потрібна довідка лише з адміністрації населеного пункту або правління некомерційного об'єднання (садівничого, дачного). Документ, виданий іншою організацією, недійсний.
  • Від податку звільняються тільки доходи від продажу продукції, виробленої в ЛПГ. Якщо вам вдасться отримати державну субсидію - податки доведеться платити. Не обкладаються суми, отримані з бюджету на відшкодування відсотків за цільовим кредитом, решта коштів по субсидіях підлягають оподаткуванню.

Як отримати субсидію на ЛПГ

Проводячи політику соціального захисту, держава підтримує малозабезпечених громадян, виділяючи їм кошти на розвиток в рамках соціального контракту на розвиток особистого підсобного господарства. При наявності певних умов (доходу на члена сім'ї менше прожиткового мінімуму, законно виділеної земельної ділянки та відсутності боргів по його оплаті, наявності трьох і більше дітей) громадянин може звернутися в органи соціального захисту з проханням виділення йому коштів на розвиток ЛПХ.

Розміри соціального контракту встановлюються місцевими органами влади. Таке субсидування може бути виділено не частіше одного разу на три роки і витрачено на покупку:

  1. Домашніх тварин, птиці, бджіл або кормів;
  2. добрив або посадкового матеріалу;
  3. техніки, інвентарю для обробки землі і догляду за тваринами.

Зі свого боку учасник соцконтракта зобов'язаний:

  1. Розробити та подати план використання коштів, що виділяються;
  2. використовувати виділені гроші за призначенням, не ухиляючись від плану;
  3. застрахувати майно, придбане за кошти соціального контракту;
  4. виконувати заходи плану і надавати звіти.

Як отримати кредит на ЛПГ

Будь-яка справа на старті вимагає фінансових вкладень. Якщо ви вирішили розводити в підсобному господарстві тварин або птицю, гроші будуть потрібні для закупівлі молодняка, кормів, зведення приміщення. Для цілорічного вирощування овочів потрібна теплиця, на будівництво і обладнання якої також потрібні гроші.

Кредити для розвитку ЛПГ видає Россельхозбанк, Ощадбанк і ще 2-3 банку з держпідтримкою і програмами кредитування фермерів. Россельхозбанк спеціалізується на підтримці сільгоспвиробників і пропонує взяти кредит на взаємовигідних умовах. Позику на розвиток ЛПХ можна отримати по одній з програм:

  • Під будівництво комунікацій. Кредит до 500 тис. Руб. можна взяти під 15,5%.
  • На розвиток особистого підсобного господарства. Цільовий кредит до 700 тис. Руб. під 14% на ремонт, газифікацію, закупівлю тварин, кормів, палива і т. п.
  • "Надійний партнер". Програма розрахована на постійних клієнтів банку. Якщо ви брали позику і успішно погасили борг, є можливість отримати новий кредит під 13,5%.
  • «Садовод». Кредити за цією програмою видають на газифікацію та ремонт. Процентна ставка - від 16%. Можливий розмір кредитування - до 150 000 000 руб.

Умови кредиту на ЛПГ

Банк розглядає заявки громадян Російської Федерації, незалежно від місця реєстрації. Основні умови кредиту на ЛПГ в Россельхозбанке:

  1. Вік від 18 до 60-65 років.
  2. Платоспроможність, підтверджена довідкою про зарплату або інших постійних доходах.
  3. Наявність заставного майна.
  4. Порука.
  5. Виписка з погосподарського реєстру.

Чи можна будувати житловий будинок на землях ЛПГ

Я купив ділянку з побудованим будинком, але дещо добудовував на ньому самостійно: теплиці, баню, майстерню. Щоб уникнути непорозумінь з дозволом на будівництво, довелося детально розбиратися з законодавством, заодно дізнався чи можна будувати будинок на землях ЛПГ. Коротко про найголовніше.

Земельна ділянка під ЛПХ може ставитися тільки до двох категорій:

  1. Земля під присадибну ділянку в межах населеного пункту. На присадибній земельній ділянці можна побудувати житловий будинок і будь-які інші будови (з дотриманням правил, однакових для всіх - будівельних, протипожежних, санітарно-гігієнічних та інших, а також можна виробляти сільгосппродукцію (будь-яку: садити рослини, розводити тварин і птицю, поставити пасіку) . У житловому будинку, збудованому на присадибній земельній ділянці, можна зареєструватися за місцем проживання, а також можливо отримати майновий податкове вирахування.
  2. Земля польова для вирощування сільськогосподарських культур. На польовому земельній ділянці можна тільки виробляти сільгосппродукцію і зводити для цього не капітальні будови (без фундаменту). Житловий будинок будувати заборонено, а якщо він буде побудований, його можуть зобов'язати знести. Природно, про прописку в такому будинку і мови не йде.

Як отримати дозвіл на будівництво для ЛПГ

Будівництво на ділянках ЛПГ в населених пунктах згідно із законом обмежень не має, але запит в місцеву адміністрацію все ж слід зробити, так як бувають обмеження на місцевому рівні. Наприклад в Калінінградській області забудовувати житловими будинками дозволено не більше 10% присадибної ділянки під ЛПХ, але на практиці таке обмеження ніхто не дотримується.

Будівництво можуть не дозволити, якщо ділянка, наприклад, знаходиться за межами населеного пункту або що не примикають до них. Якщо ж обмежень немає, то будувати можна житло та інші приміщення, наприклад, гараж, сарай, баню, теплицю, свинарник і т.д. При цьому необхідно узгодити дії з містобудівним регламентам щодо даної ділянки.

Місцева влада не має права відмовити у видачі дозволу на будівництво, якщо умови і порядок отримання відповідають закону. У Містобудівний кодекс наведено вичерпний перелік можливих підстав для відмови в будівництві, а також список документів для отримання дозволу.

Як отримати дозвіл на будівництво

Як прописатися на землях ЛПГ

Будинок, побудований на землях ЛПГ та введений в експлуатацію, законом визнається житловим. У такому будинку на підставі заяви власника в паспортному столі можна отримати постійну реєстрацію (прописку) відповідно до Житлового кодексу РФ.

Плюси особістом підсобного господарства

  • Простота організації (ЛПГ НЕ требует юридичної реєстрації);
  • Відсутність реєстрації в податковій інспекції и податкової звітності (облік ведеться в погосподарського книгах місцевімі органами влади на основе відомостей, Надання власниками);
  • Різні пільги (звільнення від ПДФО при питань комерційної торгівлі условиях, Пільговий транспортний податок на техніку та ін.);
  • можлівість самостійного вирішенню про пенсійне страхування (власник ЛПГ сам вірішує, чи платіті внески в ПФ).

Мінусі особістом підсобного господарства

  • Обмеження на площу земельної ділянки під ЛПХ. Розмір ділянки не може бути більше 0,5 га, хоча місцева адміністрація має право прийняти рішення про п'ятикратне розширення наділу.
  • держава не підтримує ЛПГ наданням пільгових кредитів і субсидій:
  • заборонені деякі види діяльності, що підлягають сертифікації, а також не видаються декларації про відповідність.

Комерційне розведення крупно-рогатої худоби на ділянці під ЛПХ буде проблематично Комерційне розведення крупно-рогатої худоби на ділянці під ЛПХ буде проблематично

Висновки

Завдяки програмі імпортозаміщення, ЛПГ отримало новий виток розвитку. Фермерством тепер займаються не тільки сільські жителі, а й частина міських і навіть олігархат. Наприклад, колишній мер Москви Юрій Лушки теж зайнявся сільським господарством - вирощує в Калінінградській області гречку.

За перше півріччя цього року обсяг сільськогосподарської продукції в Росії виріс на 3% при загальному падінні ВВП. Факти і цифри створюють сприятливий фон для зниження ставок по кредитах і гарантію попиту на продукцію особистих підсобних господарств в майбутньому.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online