Звільнення від сплати аліментів: підстави позову та заяви

  1. нормативне регулювання
  2. Взаємне угоду сторін
  3. Звільнення від стягнення в судовому порядку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавство РФ гарантує дотримання прав неповнолітніх дітей на отримання аліментних виплат від батька, розірвав шлюб з чоловіком / дружиною і не проживає зі своїм чадом Законодавство РФ гарантує дотримання прав неповнолітніх дітей на отримання аліментних виплат від батька, розірвав шлюб з чоловіком / дружиною і не проживає зі своїм чадом. Але Сімейним кодексом передбачені і випадки, коли можливе звільнення від сплати аліментів. Розглянемо особливості нормативного регулювання даного питання, способи звільнення від виплат та інші нюанси.

нормативне регулювання

Випадки, коли платник може бути звільнений від свого обов'язку утримувати сина / доньку, прописані в Сімейному кодексі, а саме в 114-й його статті.

Взаємне угоду сторін

Згідно з діючими нормами законодавства, звільнення від виплати аліментні заборгованості або зменшення її розміру може бути вироблено по взаємного згоди сторін, за винятком випадків, коли сплата проводиться на користь неповнолітніх дітей.

Дана угода не має строго певної форми, за бажанням батьків воно може бути укладено як в усній формі, так і в письмовій, і не вимагає обов'язково посвідчення в нотаріальній конторі. У положеннях Сімейного кодексу немає вказівок щодо вибору форми угоди про звільнення від сплати аліментних заборгованості.

Таким чином, сторони самі вибирають, у відповідності зі своєю волею, варіант оформлення угоди.

Щодо подання позовної заяви на стягнення аліментів після розлучення читайте в іншій статті .

Але усна форма угоди може привести до виникнення труднощів при необхідності подання доказів про наявність та зміст такої домовленості між батьками. Тому найбільш доцільно укласти угоду в письмовій формі.

Батьки та особи, які їх замінюють, не мають права відмовлятися від стягнення аліментів на користь неповнолітніх дітей. В даному випадку укладання угоди про звільнення від сплати матеріальної допомоги є фактичною відмовою, тому воно неприпустимо.

Звільнення від стягнення в судовому порядку

Суд має право визначити, кого можуть звільнити від сплати аліментів, на підставі позову особи, на якого було покладено обов'язок виплачувати їх.

В даному випадку зняття зобов'язання можливо, якщо вийде довести наявність поважних причин, внаслідок яких платник аліментів не може матеріально допомагати своєму синові / дочці.

До таких причин належать:

  • хвороба;
  • особливості сімейного, матеріального становища.

Щоб звільнити особу, яка зобов'язана здійснювати матеріальну підтримку, від аліментів, необхідна наявність відразу двох обставин:

  • освіту заборгованості сталося з причин, які були визнані поважними в судовому порядку;
  • неможливість погашення цієї заборгованості через важке сімейного та / або матеріального становища.

Тільки сукупність цих двох причин може бути достатньою підставою для звільнення від погашення аліментних заборгованості.

Чіткого переліку обставин, пов'язаних з важким матеріальним, сімейним станом, в законодавстві немає. Але якщо звернутися до судової практики, то можна встановити, що ними можуть бути:

  • наявність непрацездатних членів сім'ї у особи, яка зобов'язана виплачувати аліменти , Яких він повинен містити (наприклад, діти від іншого шлюбу);
  • важка хвороба і / або отримання інвалідності, внаслідок чого платник аліментів не в змозі виконувати свою роботу і отримувати дохід.

Приводом для скасування змісту може бути і досягнення одержувачем матдопомоги повнолітнього віку, його влаштування на роботу і отриманням власного доходу, в результаті емансипації (досягнення неповнолітнім повної право- та дієздатності до 18-річного віку).

Таким чином, питання про зняття зобов'язання зі сплати аліментних заборгованості може бути вирішене або шляхом взаємної угоди батьків, або за допомогою судового розгляду. Варто зазначити, що чіткого визначення осіб, яких можна звільнити від розглянутої обов'язки, в законі немає, тому кожен конкретний випадок вимагає індивідуального підходу і звернення до існуючої судової практики.

Залишилися питання? Телефонуйте і отримаєте відповіді БЕЗКОШТОВНО!

Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online