Звільнення від сплати аліментів - підстави і порядок дій - Перекоп.ру

  1. Підстави для звільнення від сплати аліментів
  2. Збір доказів для відхилення вимог по сплаті аліментів
  3. Надання підстав для звільнення від сплати аліментів в суді
  4. Нетривалість перебування в шлюбі
  5. Негідну поведінку чоловіка, що вимагає сплати аліментів
  6. Наступ непрацездатності від алкоголю, наркотиків або вчинення умисного злочину
  7. Рішення суду по звільненню від сплати аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Процедура звільнення від сплати аліментів на другого чоловіка може наступити тільки за рішенням суду і тільки при наявності певних підстав.

Суд має право обмежити обов'язок зі сплати аліментів якимось певним терміном або взагалі звільнити чоловіка від обов'язку сплачувати аліменти на утримання потребує допомоги і непрацездатного чоловіка.

Підстави для звільнення від сплати аліментів

Підстави для звільнення від сплати аліментів перераховані в ст. 92 СК РФ:

  • Якщо подружжя перебували в шлюбі нетривалий час.
  • Якщо чоловік, що вимагає сплати аліментів, поводився в сім'ї негідно.
  • Якщо чоловік, що вимагає сплату аліментів, став непрацездатним в результаті зловживання алкоголем і наркотиками або в результаті злочину, вчиненого ним умисно.

Якщо перераховані вище підстави, або одне з них, існує, в той час як ви отримали позов про стягнення з вас аліментів на утримання коштів другої половини, то ви можете подати заперечення на отримане позовну заяву в суд. В ході процесу, згідно з ч. 1 ст. 35 ЦПК РФ, буде необхідно довести наявність одного з вищенаведених підстав.

Розберемо порядок дій для того, щоб подати заперечення на судовий позов і обгрунтувати свої доводи в суді.

Збір доказів для відхилення вимог по сплаті аліментів

Згідно ч. 1 ст. 56 ЦПК РФ, в суді всі обставини, на які посилаються сторони та які служать підставою для їх вимог і заперечень, а також доказів сторін процесу, повинні мати доказ. І доводити ці обставини повинні самі сторони.

Джерелом доказів можуть бути: показання свідків, аудіо- та відеозаписи, пояснення сторін і третіх осіб, висновки експертів, а також речові та письмові докази.

Зокрема, згідно з ч. 1 ст. 55 і ч. 1 ст. 71 ЦПК РФ, в якості письмових доказів приймають: вирок суду за фактом вчинення умисного злочину одним чоловіком по відношенню до іншої, медичні довідки та інші відомості про факти, на основі яких суд приймає своє рішення.

Якщо доказами сторона не володіє, вона має право направлення клопотання до суду про витребування доказів. На підставі клопотання суд запитує докази через судовий запит або видає стороні запит на отримання доказів, відповідно до ч. 1 і 2 ст. 57 ЦПК РФ.

Надання підстав для звільнення від сплати аліментів в суді

Як ми вже згадували на початку статті, підстави для звільнення від сплати аліментів перераховані в ст. 92 СК РФ. Розглянемо порядок доведення в кожному з цих підстав.

Нетривалість перебування в шлюбі

Оскільки законом не встановлена ​​конкретна тривалість шлюбу, яка може бути визначена як нетривала, то рішення про нетривалість шлюбу суд приймає на свій розсуд, беручи до уваги обставини справи. Підстава про нетривалість діє, якщо в момент стягнення аліментів шлюб вже був розірваний.

Найчастіше, згідно судовій практиці, визнають нетривалим шлюб, якщо він був припинений протягом року.

Якщо шлюб тривав від року до п'яти років, його можуть визнати нетривалим, беручи до уваги вік подружжя, а також причини, за якими шлюб був припинений.

Негідну поведінку чоловіка, що вимагає сплати аліментів

Поведінка чоловіка трактується як негідну, якщо воно не відповідає правовим нормам, а також нормам моральності і моралі, хоча законодавчо поняття негідної поведінки не визначене.

Негідну поведінку приймається судом до уваги незалежно від того, в який життєвий період воно проявлялося: в період до укладення шлюбу, протягом шлюбу або після розлучення.

Прикладом негідної поведінки може бути жорстоке поводження з членами сім'ї, зловживання алкоголем або наркотичними засобами та іншу поведінку, що не відповідає прийнятим в суспільстві нормам моралі і моральності (див. П. 20 Постанови Пленуму ЗС РФ № 9 від 25 жовтня 1996 г.).

Для доказу негідної поведінки можуть бути використані свідчення чи письмові докази.

Наступ непрацездатності від алкоголю, наркотиків або вчинення умисного злочину

Оскільки зазначені підстави позбавляють чоловіка права на отримання аліментів від другого з подружжя, суд при розгляді справи повинен довести наявність причинно-наслідкового зв'язку між вчиненням умисного злочину або зловживанням алкоголем і наркотиками з одного боку і, з іншого боку, з виникненням непрацездатності.

Щоб довести вчинення умисного злочину, знадобиться вирок суду, що вступив в законну силу. Для доведення факту зловживання алкоголем і наркотиками потрібно медичний висновок.

Рішення суду по звільненню від сплати аліментів

Згідно ч. 2 ст. 195 ЦПК РФ, рішення суду грунтується тільки на доказах, які були досліджені в ході судового засідання. Відповідно, при наявності докази хоча б однієї з підстав для звільнення від сплати аліментів, перерахованих вище, суд буде відмовляти цим дружину в задоволенні позовних вимог про стягнення аліментів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online